Založ si blog

Tvrdý odkaz 2 098 415 nezúčastneným voličom!

V tomto článku sa prednostne a v prvej rade, budem venovať tým, čo včera mohli, ale voliť neprišli!

Avšak najskôr k výsledkom I. kola PrV.

Je treba úprimne povedať – „Sláva víťazovi, česť porazeným!“

Áno, bez ohľadu na to, kto je včerajším víťazom PrV, je potrebné mu úprimne zablahoželať a hlavne je potrebné, sa rovnako skloniť aj pred jeho voličmi lebo prišli vyjadriť svoj občiansky názor, svoj občiansky postoj a nech už boli ich pohnútky, voliť Korčoka, akékoľvek, patrí im poďakovanie a nie je na mieste ich označovať akýmikoľvek prívlastkami.

Nebuďme ako oni, ktorí nás po PV 2023 pooznačovali všakovakými prívlastkami od nevzdelaných…, až po hlúpych!

Takže áno, títo voliči majú podľa našej ústavy právo sa volieb zúčastniť a v nich rozhodnúť sa slobodne tak, ako uznajú za vhodné!

Rovnako patrí veľká vďaka aj tým zúčastneným voličom , ktorí volili ostatných kandidátov lebo rovnako využili svoje volebné právo a občiansku povinnosť zúčastňovať sa na veciach verejných!

Toľkoto k včerajšiemu I. kolu PrV 2024, keď výsledky sú jasné!

Dnes nebudem rozoberať jednotlivých kandidátov, ich povolebné vyjadrenia ihneď po uzatvorení volebných miestnosti, nebudem rozoberať tému dohody resp. nedohody vládnej koalície na jednom kandidátovi…na to bude po Veľkej noci času dosť…

Ale čomu sa venovať chcem, tak to sú tí, čo včera mohli prísť, ale neprišli vyjadriť svoj názor v PrV.

Ak mal niekto naozaj objektívny dôvod, že sa naozaj počas celého dňa nemohol dostaviť do volebnej miestnosti, kde koľvek v našej republike, tak to sa pochopiť dá.

Ale ak tí čo mohli, ale neprišli lebo boli buď leniví, buď totálne apatický alebo nebodaj z vypočítavosti, tak tých je potrebné „potrestať“!

Skôr ako sa k môjmu navrhovanému „trestu“ dostanem, chcem ešte okomentovať jednotlivé dôvody, ktoré som vyššie spomenul.

Ak niekto neprišiel z lenivosti, tak to je naozaj na pováženie.

Ak niekto neprišiel preto lebo je už k akýmkoľvek voľbám apatický, že jednoducho už nikomu z politikov nedôveruje a neverí, tak vo včerajších PrV tomu až ta nebolo lebo bolo si naozaj z čoho vyberať. Boli tam zastúpené názory a pohľady na svet, takmer z každého politicko-názorového súdka. Takže apatickosť včera tiež neobstojí!

A potom je tu dôvod neúčastí ten najhlavnejší, za ktorý by mali byť títo voliči „potrestaní“!

Áno, je to vypočítavosť!

Takýto volič si jednoducho povie, že načo sa bude unúvať na voľby dvakrát, keď on sa zúčastní len jedenkrát a to v II, kole a tam buď sa prikloní na stranu víťaza I. kola alebo sa rozhodne celé voľby ako keby „zdramatizovať“ a pôjde odovzdať svoj hlas druhému v poradí z I. kola a pritom mu absolútne nezáleží, aké hodnoty a videnie sveta jeden alebo druhý kandidát má!

Nuž tak sa pýtam, prečo by sme takýmto voličom mali dať takýto veľkorysý priestor!

Prečo by sme k takýmto voličom mali byť, takto veľkorysí?

Tu máme na ich „potrestanie“ dva spôsoby.

Prvý je, zaviesť aj na Slovensku povinnú účasť na voľbách. Majú ju v Luxembursku a aj v Belgicku! –  https://cs.wikipedia.org/wiki/Povinn%C3%A1_volebn%C3%AD_%C3%BA%C4%8Dast

Vyžaduje si to zmenu Ústavy aj volebných Zákonov.

Avšak mne sa viacej pozdáva druhý návrh ako „potrestať“ tých voličov, čo nechodia voliť, takto – zaviesť len a výhradne jednokolové voľby!

Teda aj prezidentské voľby by mali byť jednokolové!

A teraz vysvetlím prečo.

Jednak ušetríme značné množstvo peňazí, ktoré sa opäť budú musieť dať na II. kolo a aj s tým spojené stresy v médiach, rozdeľovanie spoločnosti a tak pod.

Ak máme jednokolové parlamentné voľby, tak prečo to isté nemôže byť aj pri voľbách prezidentských (ale aj starostov, primátorov).

Predstavme si, žeby sme mali dvojkolové parlamentné voľby, kde by sa povedalo, že kto v prvom kole PV získa nad 5% hlasov zúčastnených voličov, tak postupuje o dva týždne do druhého kola, kde sa mandáty v Parlamente prerozdelia podľa výsledkov II. kola PV!

Absurdita?

Celkom určite áno!

Takže občan – volič má v PV len jednu možnosť, jednu šancu ísť a vyjadriť svoj názor!

Tak prečo by tomu malo byť inak aj pri voľbách prezidentských?

Prečo by tu občan – volič mal mať takýto voličský luxus, že mu dávame možnosť si v I. kole hovieť a v II. kole mu dáme možnosť sa ísť a sa so svojim volebným hlasom doslova pohrať?!

Pýtam sa prečo?

Takže, ak by sme už pri včerajších PrV mali jednokolový systém voľby Prezidenta SR, tak by výsledky boli možno úplne iné alebo by po včerajšom rozhodnutí, hlasovaní tých občanov voličov, ktorí si boli splniť svoju občiansku morálno-politickú povinnosť, by sa novým Prezidentom SR stal Ivan Korčok a všetci ostatní by to museli plne rešpektovať!

Takže áno, na záver ešte raz – 2 098 415 občanov-voličov SR, ktorí sa včera doslova vykašľali na I. kolo PrV, by mali byť takýmto spôsobom „potrestaní“, aby si uvedomili, že žiadne voľby s celoštátnym významom, ale aj tie regionálne, nie je len tak nejaká zábava!

P.S.I.:

To isté sa týka aj jednotlivých kandidátov na Prezidenta SR. Prečo aj im dávame takýto dvojkolový luxus?

Prečo by prvý dvaja mali mať ešte jednu šancu?

To je ako keby sme mali preteky na 100 m beh, kde prvý dvaja by išli ešte raz, aby sme naozaj zistili, či ten prvý v prvom behu bol naozaj prvý alebo ten druhý je lepší a čo keď toho z prvého behu predsa len v behu druhom porazí?!

Takže áno, jednoznačne som za, aj prezidentské voľby, jednokolové!

Lebo vyhrať by mal ten kandidát, ktorému dalo svoj hlas toľko občanov – voličov jednorazovo, že je víťazom a ten druhý v poradí, by už nemal mať šancu s ním súťažiť ešte v nejakom luxusnom kole druhom!

Ďalšiu šancu, aj ten v druhom poradí, by mal mať s ním opäť politický súťažiť, až v nasledujúcich PrV, kedy by ho voliči buď volili väčšinovo alebo by opäť vyhral dovtedajší Prezident alebo niekto úplne iný!

P.S.: II.

Dvojkolová voľba, mňa osobne núti, aby som v II. kole išiel sám proti sebe a aby som volil kandidáta, ktorého som v I. kole volieb považoval za, pre mňa osobne, zlého kandidáta?!

Ja nerozlišujem či idem v II. kole voliť menšie alebo väčšie zlo, ja sa v druhom kole prikloním lebo dnešný právny stav ma k tomu núti (a ja sa volieb jednoducho zúčastním!), na stranu toho kandidáta, s ktorým sa stotožňujem len na 15% a nie k tomu, s ktorým sa nestotožňujem absolútne v ničom!

A toto je naozaj pre mňa osobne neprijateľné!

Ak som v PrV dal svoj hlas tomu kandidátovi, s ktorým sa stotožňujem takmer na 100% a on vyhrá, tak budem rád.

Ak takýto mnou volený kandidát PrV nevyhrá, tak ma to síce bude mrzieť, ale s veľkým rešpektom prijmem rozhodnutie väčšiny a nemám potrebu, aby sa mnou volený neúspešný kandidát, hoc skončil na druhom mieste, mal pokúšať ešte raz o moju dôveru a dôveru tých, ktorí ho v prvom kole nevolili lebo bol pre nich v prvom kole zlým kandidátom.

Toto je jednoducho politický obchod  a s takým niečím sa ja nestotožňujem.

Prečo je to v opozícií také jednoduché a keď ste vo Vláde, tak takmer nemožné?

01.05.2024

Ktohovie, možno som až príliš netrpezlivý, možno som až príliš nedočkavý, ale od riadneho menovania Vlády SR po PV 2023, teda od momentu, kedy Vláda SR po PV 2023 získala plnú legitimitu tým, že jej Parlament SR vyslovil dôveru dňa 21.11.2023 – https://www.nrsr.sk/web/Default.aspx?sid=udalosti/udalost&MasterID=56497 ubehlo už viac, ako 5 mesiacov (!) a isté veci, [...]

RTVS a ich ďalšia dezinformácia lebo nie Dzurinda, ale Mečiar!

30.04.2024

Na TXT RTVS som sa dočítal „bombastickú“ správu, teda podľa mňa ak nie absolútne klamstvo, tak celkom určite dezinformáciu, že 01.05.2004 SR vstúpila do EÚ preto lebo Dzurinda! Všetky tieto zásluhy za vstup SR do EÚ sa dávajú Dzurindovi, ktorý na základe absolútneho zásahu USA-Sorosa do predvolebnej kampane pred PV 1998, síce voľby nevyhral, ale za pomoci SDĽ [...]

All for RTVS, All for Machaj. .. ,

28.04.2024

…ale aj All for Washington, All for the Pentagon, All for Brusel, All for Ukraine, All for Zelenskyj, All for the War in Ukraine a hlavne All against Russia, All against Putin! Presne tieto cudzie výrazy vo mne vyvolal pohľad do hľadiska, ale aj na pódium, na všetkých tých, ktorí sa tejto „slávnostnej“ udalosti RTVS priamo fyzicky zúčastnili v piatok 26.4.2024 v akejsi [...]

Moment dopadu balistickej rakety na iracké mesto Erbil

Úder na Sýriu. Izrael zasiahol budovu bezpečnostných síl v Damasku

02.05.2024 23:01, aktualizované: 23:25

Sýrske štátne médiá o údere bezprostredne neinformovali.

ucla

USA: Na univerzite UCLA zadržali najmenej 200 propalestínskych demonštrantov

02.05.2024 22:22

Polícia zlikvidovala barikády a začala vypratávať tábor demonštrantov.

trump

Ďalší útok na Kapitol? Výsledky volieb uznám, len ak budú čestné, uviedol Trump

02.05.2024 21:52

Podobné slová použil aj v rokoch 2016 a 2020.

Miloš Vučevič

Smer Moskva. Srbský parlament potvrdil novú vládu, na niektorých ministrov sú uvalené sankcie

02.05.2024 21:19

Vučevičovu vládu po búrlivej dvojdňovej rozprave podporilo 152 z 250 poslancov.