Založ si blog

Tak Slováci, nalejme si nielen čistého, ale aj poriadne ostrého vínka!

Neviem, či tento môj rýdzo názorový článok je predovšetkým venovaný tým, čo sa narodili pred rokom 1990 alebo tým, ktorí mali to úžasné šťastie a uzreli svetlo nášho sveta, až po roku 1990.

Túto moju úvodnú dilemu vyjadrujem preto lebo tento môj článok je predovšetkým reakciou na komentáre pod mojimi názorovými článkami (mám na názor nárok/právo?), hlavne na ten môj predvčerajší, ktorý niesol názov – „Čaputová velebí dobu z pred novembra 1989! Za toto jej môžeme len poďakovať.“

 

Vždy sa mi na tvári objaví úsmev, keď v komentároch pod mojimi článkami, si prečítam niečo v tom zmysle, že pred rokom 1990 v socialistickom zriadení, tu bola akási obrovitánska nesloboda a dnes tu máme, čo sa týka slobody, raj na zemi!

Dnes sa povenujem tej jednej slobode.

Slobode prístupu k informáciám resp. o limitovanom prístupe k informáciám, tak ako to vyjadrila vo svojej spovedi, o svojej mladosti, za čias socializmu, samotná Čaputová, že ona mala vtedy limitovaný prístup k informáciám, čo podľa nej je dnes nepredstaviteľná vec…

 

Nuž tak a teraz, začínam Ti Slovač liať čistého a ostrého vínka.

 

Ako som už viackrát písal, mám to šťastie, že môžem porovnávať.

V čase, kedy končil u nás bezstarostný socializmus, ktorý nás ako tvrdí Nicholsonová doslova rozmaznával a nastupoval „slobodný“ kapitalizmus, som mal už 23 rokov a teda mám právo porovnávať…!

Nuž tak porovnám vtedajší „limitovaný“ prístup k informáciám s tým dnešným „nelimitovaným“.

Nuž asi budem musieť na úvod opäť pripomenúť, že až do roku 1990, po II. sv. vojne, bol svet (Európa) rozdelený na Západ (USA a spol.) a na Východ (ZSSR a spol.).

Zato, ktoré štáty a ich obyvatelia, sa ocitli buď na Západe alebo na Východe, nemohli radoví obyvatelia dotknutých Európskych štátov, ale jednoznačne toto mali na svedomí predovšetkým USA a ZSSR! Prosím zapamätať!

A prosím zapamätať, že ani jedna strana nemala dlhé roky odvahu to zmeniť, až jedného dňa súdruh zo ZSSR Michail Gorbačov…

Toľko na úvod, aby bolo jasné, prečo tu bol budovaný socializmus a nie ten vysnívaný, na výsosť „demokratický“ – kapitalizmus…

Pravda je aj tá, že po stránke technickej vyspelosti bol na tom Západ lepšie, ako Východ, ale aj tu je odpoveď jednoduchá – lebo USA neboli II. sv. vojnou nijako dotknuté, ba práve naopak, neskutočne na tejto vojne zarobili a tým pádom Západným štátom Európy mohli ihneď ponúknuť na obnovu svojich ekonomík (za to sa im doteraz musia klaňať a na slovo poslúchať!!!), vyspelejšie technológie a iné podporné programy, ako totálne vojnou zruinovaný Sovietsky zväz…

Ďalej to nerozvádzam lebo by som sa nedostal k podstate dnešného môjho názorového článku.

Takže späť k limitácií prístupu k informáciám za socializmu a dnešného kapitalizmu roku 2022…

Áno, pred rokom 1990 boli, čo sa týka mediálneho priestoru rozdelené štáty Európy na Západnú frekvenčnú normu a Východnú frekvenčnú normu.

Dôvod bol jasný. Ani jedna strana nechcela, aby jej tá druhá prenášala do spoločnosti rozvratné myšlienky a názory! Platilo to obojstranne!

Avšak, čo nerobil Východ, tak na tom si  Západ doslova zgustol!

Ja si nepamätám, ba ani dnes nemám vedomosť, žeby bývalý Sovietsky zväz zriadil média, silné vysielače, ktoré by vysielali na území štátov Západnej Európy patriacich pod USA, na to, aby narušovali ich spoločenskú morálku, hlavne radových kapitalistických pracujúcich, napr. tým, že v socialistických štátoch neexistovali Úrady práce, vzdelanie bolo zadarmo, zdravotníctvo bolo zadarmo, každý mal zdravotne poistenie, každý mal bývanie, každý mal garantovanú prácu a pod. socialistické vymoženosti…!

No a toto bolo to, na čom si USA a Západná Európa doslova zgustla, na štátoch Európy Východnej.

Oni mali doslova nutkanie  niečo robiť a zvnútra rozvracať socialistické zriadenia Európy východnej lebo jednoducho ten ich západný trh im nestačil, aby jednotlivci, kapitalisti, bohatli a bohatli viac a viac…lebo na tom je postavená kapitalistická spoločnosť…

A teda na to, aby rozvracali morálku na Východe, si zriadili dve štvavé rozhlasové vysielače, jeden pod názvom Slobodná Európa a ten druhý, ako Hlas Ameriky!!!

Samozrejme, že nevysielali na západnej frekvenčnej norme lebo u nich doma to nikoho nezaujímalo, ale výhradne na frekvenčnej norme Východnej.

Nuž a tam vo vysielaní sa predovšetkým prezentovali tí, ktorým tu v socializme bolo zle a teda išli na svoj štát, na svoj ľud, kydať, ta na Západ, začo si nechali vyplácať judášske groše…!

Áno, aj na území ČSSR boli vybudované výkonné rušičky, ale ten západný chtíč zmocniť sa po stránke hlavne ekonomickej, aj nášho územia, našej ekonomiky, nášho hospodárstva, našej úrodnej zeme, bol tak silný, že socialistické rušičky nedokázali úplne zabrániť tomu, aby sa socialisticky československý obyvateľ, nedostal k týmto dvom Západný štvavým médiám!

A teda je pravda, že ani mňa to neminulo.

Ale ja som mal úplne iný zámer počúvať resp. si naladiť tieto Západné rozvratné vysielače.

Nebola to ich štvavá, rozvratná, vysoko manipulatívna rétorika, ale len a výhradne hudba!

Áno, bola to v tej dobe hudba, ktorá sa u nás počúvať nedala, to priznávam a boli to hlavne také skupiny ako Nazareth, Iron Maiden, Black Sabbath, AC/DC a pod.

Mali sme so starším bratom naozaj, na tu dobu kvalitný rádiomagnetofón Západnej značky Panasonic.

Tu málinko odbočím – naši rodičia nám ho kúpili pravdepodobne v Tuzexe (obchod kde sa za bony dal kúpiť Západný tovar, vtedy ten ich najkvalitnejší lebo s iným brakom, ako nám dodávajú dnes, by tu za socializmu absolútne neuspeli!!! Nebudem sa teraz rozpisovať, čo boli bony a prečo boli bony, to pre dnešný článok nie je dôležité) a to z platu – mama, kuchárka v školskej jedálni, otec, radový zamestnanec na dielni, v hutnícko-strojárenskom závode!

Podotýkam, že ani jeden z nich nikdy nebol členom ani KSS, ba ani KSČ…

Tak sa pýtam, dnes, rodičia na takýchto pracovných pozíciách, ako boli za socializmu moji, by si mohli zo svojich platov kúpiť svojim deťom okrem iných vecí, aj nejaký kvalitný Panasonic? (v roku 1985 začali moji rodičia stavať rodinný dom, v ktorom dnes žijú a ver, či never, dnešná kapitalistická mládež, postavili ho za socializmu a bol to ich súkromný majetok + auto(samozrejme škoda) + štátny byt+++…!!! Má niečo také dnes ten, čo pracuje ako kuchárka v školskej jedálni a otec sa plahočí v dielni nejakého strojárenského kapitalistu?)

Možno áno, ale len na doživotné splátky…

Späť k téme.

Takže áno, naladil som si buď Slobodnú Európu alebo Hlas Ameriky a nahrával som si tie kapely, ktoré ma vtedy po stránke hudobnej oslovovali.

A nikto ma za to, nezavrel do basy, ako som sa to dočítal od jedného môjho kritického čitateľa!!!

No a teraz to porovnajme s dneškom.

Urobme taký test demokracie!

Ak by sa dnes niekto v Ruskej federácií rozhodol, že zriadi vysielanie resp. rádiostanicu napr. pod názvom Hlas Ruska a by vysielali s dosahom na územia štátov EÚ a hlavným ich cieľom by bolo poukazovať na nedostatky politiky, ekonomiky, hospodárstva, zamestnanosti a pod, samotnej EÚ, tak čoby s takýmto vysielaním vykonala „demokratická“ EÚ a ich pán USA?!

Nuž presne to, čo už dnes robia – jednoducho by ich VYPLI!!!

Myslím, že stačí!

Rozumnému, vnímavému čitateľovi musí toto stačiť na to, aby jasne pochopil, že dnešná „demokracia“ nemá s demokraciou nič, ale že absolútne nič spoločné a môžu si dnešní EÚ cenzori podať ruku na diaľku so svojimi predchodcami na vtedajšom území ČSSR, z pred roka 1990 a to ešte tých našich socialistických cenzorov urážam, keď ich dávam na roveň s tými dnešnými „eurounijnodemokratmi“!!!

Nech si každý urobí svoj vlastný názor, akúže tu máme dnes „demokraciu“ a aký dnes máme „nelimitovaný“ prístup k všetkým informáciám, hlavne tým, čo prichádzajú z Ruskej federácie..???

A samozrejme, že všakovakými okľukami sa vieme dostať aj k tým iným informáciám, ako sú oficiálne propagandisticky dovolené a nasilu presadzované, presne tak, ako za socializmu, ale pre dnešných „demokratov“ neoliberálov sme ihneď len dezolátmi, hoaxermi, opicami, tými čo by sme mali kvičať ako tie prasce na bitúnku a pod.!!!

 

 

Voliči I. Korčoka, dožadujte sa ho, aby Vám jasne a bez okolkov vysvetlil toto!

27.03.2024

Úspešný kandidát na prezidenta v I. kole prezidentských volieb, kade chodí, všade tvrdí, že zapojenie sa NATO do vojny na Ukrajine, na východe Ukrajiny, fyzicky aj vlastnými vojenskými ľudskými zdrojmi je mýtus a že je to iba strašenie Slovákov Ficom a dnešnou vládnou koalíciou! Všade kade chodí manipuluje svojich, zväčša mladých (v tejto oblasti absolútne [...]

Slováci, tu je dôkaz, že v spravodajstve RTVS vládne tvrdá cenzúra! Zmeny sú nevyhnutné!

27.03.2024

Ej, ale nám dnešná opozícia, západom platené mimovládky na čele s Čaputovou kvília, že vládna koalícia si chce podmaniť RTVS, že si ju chce tzv. sprivatizovať, že si z nej chce urobiť vládnu „hlasnú“ trúbu a tak podobne! Naozaj? Je to tak? Alebo je to úplne naopak a že zmeny v RTVS a hlavne v spravodajstve, sú nevyhnutné z tohto hlavného dôvodu?! A ten [...]

Slováci všimli ste si? Aké sú po sobote zapredanecké média zahľadené do Štefana Harabina?

26.03.2024

Prečo asi? Lebo sú nebodaj nestranné? Nuž ale pekne po poriadku. Pred sobotnými PrV, zapredanecké média akými sú pre mňa osobne – Sme.sk, Aktuality.sk, Denník N, TV Markíza, TV JOJ…sa k Štefanovi Harabinovi správali nevyberane mediálne hrubo! Doslova mu mediálne nadávali do ruského dezoláta, pro ruského trolla, že je to najväčšia škodná pre Slovensko…a [...]

putin, kim

Putin podal Kimovi pomocnú ruku: Zablokoval dohľad OSN nad sankciami voči KĽDR

28.03.2024 22:10

Kroky Ruska podľa hovorcu amerického ministerstva zahraničných vecí Matthewa Millera "cynicky oslabujú" medzinárodný mier

Juraj Blanár

Blanár: Vstup do NATO bol významný krok, potvrdzujúci váhu aj dnes

28.03.2024 21:53

Aliancia je predovšetkým obranná a mierová organizácia, zdôraznil minister.

Izrael Palestína Hamas Vojna humanitárna pomoc

Súdny dvor nariadil Izraelu, aby nebránil humanitárnej pomoci smerujúcej do Gazy

28.03.2024 21:38

Hlavný súdny orgán OSN reagoval na podnety Juhoafrickej republiky. Tá obvinila Izrael z genocídy.

Tragická nehoda slovenského autobusu v Chorvátsku.

Autobus v JAR sa zrútil z mosta, zahynulo 45 cestujúcich

28.03.2024 21:15

Nehodu prežilo len osemročné dieťa, ktoré záchranári previezli s vážnymi zraneniami do nemocnice.