Založ si blog

E. Chmelár, hlavne druhú Huliakovu kritiku, nie celkom zvládol!

S Eduardom Chmelárom poväčšinou súhlasím.

To „poväčšinou“ znamená, že nie vždy.

No a práve dnes v ministerskej „kauze“ Huliak, je ten moment, kedy som v príkrom rozpore s Chmelárom.

Teraz nejdem komentovať ich vzájomnú kritiku, na to má v demokratickom štáte, v demokratickej spoločnosti, každý ústavne právo a takto má byť!

Jediné na čo, by som v tejto ich vzájomnej ostrej výmene názorov poukázal je to, že v tomto ich vzájomnom kritizovaní sa, bol prvý Chmelár.

A pravdu povediac nie celkom som rozumel jeho prvému videu na adresu Huliaka, ale aj na adresu Šimkovičovej, deň predtým, ako Fico odniesol Čaputovej nominácie na ministrov jeho väčšinovej koalície.

Z tohto videa som mal naozaj zmiešané pocity lebo Chmelár nielenže obidvoch ostro kritizoval, načo, ako píšem vyššie v texte, má úplne demokratické právo, aké mu prináleží v demokratickej spoločnosti, a takto má byť, a takto to má aj ostať, ale on doslova a do písmena odkázal Čaputovej – týchto dvoch za ministrov nevymenujte!

Iste, na to prišla od Huliaka na adresu Chmelára adekvátna reakcia, rovnaká ostrá kritika, na čo má aj Huliak plné demokratické právo, v demokratickej spoločnosti, v demokratickom štáte, a takto má byť, a takto to má aj ostať…

A na toto všetko prišla ďalšia reakcia Chmelára na Huliaka, ešte ostrejšia, ako tá jeho predošlá, ale ani toto mu nevytýkam lebo opäť zdôrazňujem, že v slobodnej demokratickej spoločnosti má každý právo na prejavenie svojho názoru slovom, písmom…viď Ústava SR – oddiel tretí – POLITICKÉ PRÁVA – napr. ČL. 26, ods.(2) – „Každý má právo vyjadrovať svoje názory slovom, písmom, tlačou, obrazom alebo iným spôsobom,…“

Avšak, čo dnes chcem Chmelárovi vytknúť, veľmi ostro vytknúť, je táto jeho argumentácia na adresu Huliaka, že nemá ústavný mandát, stať sa členom Vlády SR… a zároveň, aj na všetkých tých, ktorých si občania-voliči SR slobodne zvolili v slobodných demokratických PV, citujem – „Ale ak tu niekto šermuje vôľou občanov, tak mu musím pripomenúť, že hlasy voličov mu dávajú mandát poslanca, nie ministra“

Takto reagoval Chmelár na to, že Huliak na adresu Čaputovej, že ho odmieta vymenovať za člena Vlády SR, sa vyjadril v tom zmysle, že nie ona je tá, čoby mu mala odňať možnosť byť členom Vlády SR lebo on na to dostal mandát od občanov SR v PV.

Nuž teda v poriadku, pripúšťam, že Chmelár má pravdu v prvej vete v tom, že áno, občania priamo pri volebnom akte dávajú jednotlivým politickým subjektom a zároveň aj jednotlivým ich kandidátom, na ich kandidačných listinách, predovšetkým mandát byť a dostať sa ako poslanec do Parlamentu SR.

Avšak nepriamo mu tým dávajú aj mandát, aby ich zastupoval, nielen v Parlamente SR, pretože, ak volebný výsledok jeho osobne a politického subjektu, za ktorý sa uchádzal o dôveru občanov-voličov SR, bude taký, že bude/budú súčasťou vládnej koalície, tak potom mu tým pádom dáva aj mandát, aby ho zastupoval napr. aj ako člen novej väčšinovej koaličnej Vlády SR alebo na iných vysokých štátnych a verejných funkciách, mimo pôsobenia priamo v Parlamente SR!

A pán Chmelár, ktože, v tomto konkrétnom prípade pánovi Huliakovi, dáva mandát stať sa ministrom, členom Vlády SR?

Nuž, ako som vyššie v texte naznačil, áno aj priamo občania v PV, ale hlavne títo a takto!

A teraz vysvetlím Chmelárovi, prípadne aj iným…, prečo sa veľmi míli resp. to celkom do dôsledkov nedomyslel, a je to pre mňa pri ňom obrovské prekvapenie, keď aj o Huliakovi tvrdí, že od občanov nedostal mandát byť napr. aj ministrom, teda členom Vlády SR!

A opäť je mi až nepríjemné, že musím odkázať Chmelára na to, aby si sadol, otvoril našu Ústavu (pevne verím, že ju vo svojej veľkej knižnici má), Ústavu Slovenskej republiky a tam nájde aj toto – Čl.77, ods.(2) – „Ak bol poslanec vymenovaný za člena vlády Slovenskej republiky, jeho mandát poslanca počas výkonu tejto funkcie nezaniká, iba sa neuplatňuje“

A ďalej – Čl.109, ods.(2) – „Výkon funkcie člena vlády je nezlučiteľný s výkonom poslaneckého mandátu,…“

Avšak najdôležitejšie v tomto konkrétom prípade „Chmelár vs. Huliak“, je táto časť Ústavy SR – „Čl. 113

„Vláda je povinná do 30 dní po svojom vymenovaní predstúpiť pred Národnú radu Slovenskej republiky, predložiť jej svoj program a požiadať ju o vyslovenie dôvery.“

A tu je pán Chmelár jasná odpoveď na to, čo vyčítate pánovi Huliakovi, v tomto momente už takmer poslancovi Parlamentu SR (dekrét už má, ale ešte musí na prvej ustanovujúcej schôdzi zložiť sľub poslanca…), že mu síce občan-volič dal mandát na výkon poslanca Parlamentu SR, ale podľa Vás vraj nie na ministra, člena Vlády SR, tak tu mate jasnú odpoveď, že tento mandát mu dáva a udeľuje Parlament SR, teda všetci zvolení poslanci Parlamentu SR, ktorí dostali na toto všetko mandát od občana-voliča SR v priamych a demokratických voľbách a to tým, že buď takejto Vláde SR, aj za účasti Huliaka, v Parlamente SR vyslovia dôveru alebo nie!

Teda úplne jasne a jednoducho povedané, tým, že Parlament SR vysloví väčšinovo dôveru Vláde SR, aj s členom Vlády SR pánom Huliakom, ako ministrom ŽP, tak tým aj jemu dali plný, demokratický mandát na to, aby vykonával funkciu člena vlády na pozícií ministra ŽP.

Ja už to polopatisticky viac neviem vysvetliť!

A tu je odpoveď Chmelárovi na to, kto vlastne dáva Huliakovi mandát na výkon ministra resp. člena Vlády SR!

Teda v poriadku, nie priamo občan-volič pri volebnom akte, ba ani nie Čaputová, ale v našej legislatíve, v našej parlamentnej demokracií…, to je samotný Parlament SR a všetci jeho poslanci, ktorý na toto, okre iného, dostali priamy mandát d voličov-občanov SR!

Takže pán Chmelár, čo keby sme aj toto nechali na novozvolených poslancov Parlamentu SR?!

Nech oni sa vysporiadajú z touto nomináciou, ktorá tak kole oči aj Vám!

A mňa naozaj úprimne mrzí, že ak pán Chmelár vo svojej kritike odkázal Huliakovi, že teda občan mu dal mandát „len“ na výkon poslanca Parlamentu SR, že už nedopovedal a svojim sledovateľnom (medzi ktorých patrím aj ja – vidím a čítavam takmer všetky, ak nie všetky, jeho FB príspevky a videá!) podrobne nevysvetlil to, ktože aj pánovi Huliakovi dáva mandát na výkon člena Vlády SR – ministra ŽP!!!

Nuž, podujal som sa a vykonal som to za neho ja…Pevne verím, že vyššie, z mnou napísaného textu je to úplne jasné!

Že sú to samotný poslanci…, samotný Parlament SR, ktorému Vláda SR v plnom rozsahu podlieha!

Tento svoj článok na adresu Chmelára, prísne len v tomto kontexte vyššie mnou napísaného, by som sa chcel pánovi Chmelárovi pozdraviť tým istým pozdravom, ktorým sa nám on zdraví, keď konči svoje videa – „Drobnohľad Eduarda Chmelára“ – „MIER S VAMI“.

A naozaj to nemyslím sarkasticky, ironicky…, ale naozaj celkom úprimne…

Je treba sa pán Chmelár najskôr desaťkrát nadýchnuť, v kľude si premyslieť, čo všetko nám chcete povedať, odkázať, veľakrát nás aj poučiť…, zvážiť či toto a takto áno alebo nie, a potom s kľudom v duši, aj v mysli…, áno, naplno si uplatnite svoje sväté demokratické právo vysloviť si svoj názor, svoju kritiku na kohokoľvek…!

P.S.

Pán Chmelár, myslím si, že aspoň v jednom by sme sa mohli zhodnúť.

Totiž, ak niekomu nedáte prvú možnosť, aby preukázal, akým, v tomto prípade ministrom ŽP, by bol, ako by konal, čoby konal…, tak ako môžeme už dopredu bohorovne prehlásiť, žeby bol zlým ministrom, žeby bol škodnou pre SR a Slovákov…

Pýtam sa AKO???

Aj Vy ste predsa vo svojom živote dostali prvú šancu!

A na základe práve tej prvej šance (ak ste sa jej dobre chopili), ste sa dopracovali do štádia, dnes naozaj uznávanej osobnosti našej slovenskej, ale aj zahraničnej spoločnosti!

Či sa mýlim?!

Tak prečo to vopred odmietate napr. teraz pri pánovi Huliakovi…?

Vaša kritika na pána Huliaka je možno na mieste, ale to neznamená, žeby bol zlým ministrom!

Lebo Vy ste zahodili vajce, o ktorom si myslíte resp. bohorovne tvrdíte, že je vo vnútri skazené, ale nerozbili ste ho, aby ste zistili, či tomu tak naozaj je!

Nuž a u pána Huliaka by sme to zistili až vtedy, kedy by sme, aj u neho osobne, to obrazné povestné vajce rozbili tým, žeby bol na pozíciu ministra ŽP vymenovaný a Parlament SR, aj jemu a celej Vláde SR vyslovil dôveru…

Nemyslíte, pán Chmelár?!

 

Plánované protesty PS proti dnešnej Vláde SR sú veľkým prínosom pre SR. Podporme ich v tom!

27.04.2024

Nie, ani som sa nepomiatol, ani som kabát neobrátil, ani nič iné, čo by niekoho nabádalo na myšlienku, že s tým nadpisom som sa teda obrátil na tu „správnu“ stranu dejín, ba ani si robím len tak srandu. Nie, nerobím si srandu a plne si za svojim nadpisom stojím a ako z obsahu tohto môjho článku vyplynie, jest to pravda! Mladý Šimečka zvestoval „Urbi et Orbi“ [...]

Čaputovej 5 ročné „prezidentovanie“ zmenilo resp. doplnilo aj jedno ľudové príslovie!

26.04.2024

Veru, veru tak jest! Asi každý pozná to známe ľudové porekadlo, že – „Politika je panské huncútstvo“. S najväčšou pravdepodobnosťou toto ľudové príslovie vzniklo v časoch dávnych resp. „dávnych“, keď veci verejné riešili hlavne páni. Keď županmi župných oblastí, starostami obecnými, či zástupcovia mestských, obecných zastupiteľstiev, [...]

Dnešné vedenie RTVS, na takúto pluralitu si trúfnete?

25.04.2024

Ak nie, tak na pozíciách, na ktorých momentálne ste, nemôžete, ba ani nesmiete ostať! Vláda SR pod vedením Fica, odsúhlasila nový Zákon o slovenskej televízii a slovenskom rozhlase. Je najvyšší čas ho v Parlamente SR prijať, nie na to, ako to hovorí dnešná opozícia a im vždy naklonené média dezinfoscény tzv. hlavného prúdu, ako aj všetky „apolitické“ [...]

Vzácny desaťdukát, zbierka Václava Brunu

Zbierka mincí českého zubára vyniesla milióny. Kôň doktora Brunu vyhral trikrát Veľkú Pardubickú

28.04.2024 08:30

Draží sa zbierka mincí českého zubára, významného zberateľa aj chovateľa koní Václava Brunu. Už počas prvého dňa vyniesla milióny eur.

mrož, ryba

Poľský turista dostal vysokú pokutu za to, že sa na Špicbergoch príliš priblížil k mrožovi

28.04.2024 07:24

Turista z Poľska pri návšteve nórskeho arktického súostrovia Špicberky dostal pokutu za to, že sa až veľmi priblížil k mrožovi.

Boroďanka, vojna na Ukrajine

ONLINE: Pokračujú tuhé boje o Očeretine. Ukrajina dúfa, že americká pomoc zvráti situáciu na fronte

28.04.2024 07:15, aktualizované: 08:52

Ukrajina očakáva, že zahraničná vojenská pomoc vrátane munície a zbraní pomôže zvrátiť situáciu na frontoch v Bachmute a Avdijivke aj v iných oblastiach.

Izrael / Vojak / Armáda / Gaza /

Niektorí z rezortu diplomacie USA pochybujú o legálnom použití amerických zbraní Izraelom

28.04.2024 06:25

"Vážne znepokojenie z nedodržiavania" humanitárneho práva počas vojny v Pásme Gazy Izraelom vyjadrili štyri zložky rezortu americkej diplomacie.