Založ si blog

Je ti teplo mládež? Stále ti je teplo mládež?

Tento článok opäť venujem našim „smelým“ študentom, študentom vysokých škôl.

 

V nadpise som parafrázoval text z jednej kultovej sovietskej (ruskej) rozprávky Mrázik a niet na Slovensku hádam nikoho, kto by nepoznal scénu z tejto rozprávky, ako Mrázik nájde najskôr pod stromom skromnú uzimenú Nastenku, ktorá Mrázikovi odpovedá vľúdne, keď sa jej pýta či je jej v treskúcom ruskom mraze zima a následne scénu, keď si do lesa prišla po svoju „odmenu“ aj dcéra macochy Nástenky, akási Marfa…

 

A mne dnes naši VŠ študenti pripadajú ako tá skromná, uzimená Nastenka lebo aj keď naši VŠ študenti žijú doslova v absolutistickom zriadení, kde moc majú v rukách neoliberáli, despoti, diktátori…, ktorí nepripúšťajú žiaden iný názor v hlavnom verejnom priestore a v tom alternatívnom ho buď zosmiešňujú alebo „zákonne“ blokujú, ako ten ich „najsprávnejší“, na čele s neoliberálnou Čaputovou, tak oni aj keď im je „zima“, tak vľúdne pritakávajú/mlčia, že im je dobre!

A pritakávajú hlavne tým, že sú ticho, tichučko, sedia doma rodičom za pecou, vyhrievajú sa za ich mozole, ale dokedy…?

Pravdepodobne podľa nich, VŠ študentov, je na Slovensku všetko v poriadku lebo ak si občan-volič, volič-tvrdo pracujúci, zájdeš na web stránku ŠRVŠ (Študentská rada vysokých škôl SR) – https://srvs.eu/, tak o 17. novembri 1989 a jeho vtedajšieho študentského odkazu, hlavne pre dnešnú mladú generáciu, nenájdeš nič, aleže absolútne nič!!!

To je vám VŠ študenti naozaj tak dobre?

Naozaj vám v dnešnej našej kapitalistickej spoločnosti, pri dnešnej „vládnej“ moci, pri dnešnej „prezidentke“ nechýba to, čo chýbalo vašim predchodcom pred 33 rokmi???

A verte, že viem presne o čom píšem lebo v novembri 1989 som bol študentom predposledného semestra na VŠDS Žilina (Vysoká škola dopravy a spojov)…

Keby toto s nami vtedy vystrájala vládna moc, čo s vami vystrája dnes, tak by tie demonštrácie neboli tak nežné, ako nakoniec boli…!!!

 

Veď vy by ste dnes mali byť minimálne takí, ako tá povestná Marfa z ruského Mrázika a mali by ste na otázku – „Je vám teplo VŠ mládež“ (pod teplom rozumej, dobre po stránke spoločenskej, ekonomickej, politickej, po stránke demokratickej, po stránke vedenia dialógu v médiach všetkých názorových prúdov a pod.), odpovedať dnešným mocným, veľmi hlasitým – „A čo ti šije hlupák starý…“ – https://www.youtube.com/watch?v=2ui_894tZSo&t=9s&ab_channel=Nilsenko

 

Akoto, že neviete, prečo VŠ študenti novembra 1989 vôbec vyšli do ulíc?

Nuž keď vám to nepovedia v škole, tak ja vám to poviem a pripomeniem!

Prvotným dôvodom bolo hlavne to, že vtedajšia najvyššia moc v ČSSR, teda komunistická moc (pozor nemýľ si to s tým, že tu bol komunizmus! Tu bol socializmus, ale vo vláde boli predovšetkým členovia KSČ…!) zasahovala neprimeraným spôsobom do akademickej oblasti a toto bolo pre vtedajších VŠ študentov neprípustné lebo jednoznačne požadovali oddelenie moci štátnej od akademickej pôdy!!!

Teda nechceli, aby sa vládna moc miešala do vecí akademických, aby neurčovala ako sa majú školy, hlavne tie vysoké riadiť, ako sa majú rozvíjať a kto ich má viesť, teda kto má byť vo vedení školy!!!

Vtedajší novembroví (89) študenti požadovali aj dialóg! Dialóg medzi vládnou mocou, akademickou obcou, pracujúcim ľudom, pracujúcou inteligenciou…, ale na námestiach pri prvotných protestoch nikto nevypustil z úst, že nechcú socializmus, že nechcú rozvoj socialistickej spoločnosti, aleže chcú socializmus založený a rozvíjajúci sa hlavne na myšlienkach socializmu z roku 1968, socializme s ľudskou tvárou Alexandra Dubčeka…

A zdá sa vám dnešní VŠ študenti, že dnešná „vládna“ moc na čele s Čaputovou s vami vedie dialóg? Že nechá zaznieť aj vaše iné názory, ako len ti,e čo oni pretláčajú vo verejnom priestore? V mainstreame?

A ste presvedčení, vážení dnešní VŠ študenti, že dnešná „vládna“ moc na čele s Čaputovou sa vám nemieša do vašich akademických záležitosti?!

Ste presvedčení, vážení dnešní VŠ študenti, že dnešná „vládna“ moc na čele s Čaputovou nerozhoduje o tom resp. tvrdo nezasahuje do toho, kto na akej VŠ môže vyučovať, kto nie, kto na akej VŠ bude rektorom, dekanom, aké témy sa na VŠ môžu prednášať, aké názory z úst VŠ pedagógov môžu zaznieť a ktoré ani náhodou…?!

Naozaj ste presvedčení, že vám nezasahujú do vašich akademických záležitostí a že vám svojimi rozhodnutiami pripravujú svetlú budúcnosť…???

 

Nuž veru, dnešní VŠ študenti, veľmi sa vám čudujem a je mi z toho úprimne smutno, že nie ste ako tá Marfa z Mrazíka, ale že ste, len ako tá skromná, uzimená Nástenka!!!

 

Naozaj na teraz nemám k vám a k tejto téme čo viac poznamenať, len verím a dúfam, že tento môj názor ste pochopili, čo som vám vlastne chcel odkázať!

A keď ste nepochopili úplne, tak sa na túto tému porozprávajte so svojimi rodičmi, starými rodičmi a s tými pedagógmi, ktorí ani vtedy (pred/v/po novembri 89) a už vôbec nie dnes, nepodľahli vládnej moci a správali sa tak, ako sa na pedagóga nezávislej akademickej pôde sluší a patrí!!!

 

Záver:

 

Nuž a keby ma poniektorí z vás chcel skritizovať pod čiernu zem, za to, že som si zobral za príklad, ako sa mi dnes, vážení VŠ študenti javíte (pozor česť výnimkám!), ruskú (sovietsku) rozprávku Mrázik lebo som tým pádom pre vás rusofil, dezolát, hoaxer, nenávistník a čo ja viem čo ešte, tak vedzte, že ani také „slovenské“ neoliberálne médium, totálne rusofóbne médium, médium ktoré socialistické zriadenie priam nenávidí a preto veľa vecí prekrúca, zámerne zatajuje o tomto zriadení, akým TV Markíza pre ma osobne bezpochyby je, tak práve toto médium sa nedokázalo vzdať tejto kultovej sovietsko-ruskej rozprávky, i napriek všetkej tej nenávisti, ktorú voči Rusku majú, i napriek tým všetkým písaným i nepísaným sankciám, ktoré sú dnes voči RF aj v „našom“ mediálnom priestore, tak i napriek tomu túto rozprávku uvedú v hlavnom vysielacom čase aj v čase tohoročných Vianočných sviatkoch a to nie preto, žeby mali vzťah k odkazu tejto rozprávky, ale podľa môjho presvedčenia hlavne kvôli tomu, že sledovanosť tejto rozorávky je každoročne obrovská a z toho plynú čo? Nuž predsa peniaze! A ako sa inak hovorí peniazom? Nuž nie inak ako kapitál! A preto dnes nežijeme v inom režime, ako práve v tom „najsociálnejšom“, teda v kapitalizme! Kde je kapitál/peniaze až na prvom mieste a láska, cit, uznanie, mier, je kdesi až hen  tam za humnami…!!!

https://mediaboom.sk/vianoce-na-markize-v-premiere-ceska-laska-nebeska-mrazik-dostane-najlukrativnejsi-cas-v-roku

 

 

 

 

 

Čaputovej 5 ročné „prezidentovanie“ zmenilo resp. doplnilo aj jedno ľudové príslovie!

26.04.2024

Veru, veru tak jest! Asi každý pozná to známe ľudové porekadlo, že – „Politika je panské huncútstvo“. S najväčšou pravdepodobnosťou toto ľudové príslovie vzniklo v časoch dávnych resp. „dávnych“, keď veci verejné riešili hlavne páni. Keď županmi župných oblastí, starostami obecnými, či zástupcovia mestských, obecných zastupiteľstiev, [...]

Dnešné vedenie RTVS, na takúto pluralitu si trúfnete?

25.04.2024

Ak nie, tak na pozíciách, na ktorých momentálne ste, nemôžete, ba ani nesmiete ostať! Vláda SR pod vedením Fica, odsúhlasila nový Zákon o slovenskej televízii a slovenskom rozhlase. Je najvyšší čas ho v Parlamente SR prijať, nie na to, ako to hovorí dnešná opozícia a im vždy naklonené média dezinfoscény tzv. hlavného prúdu, ako aj všetky „apolitické“ [...]

Vláda sa zmenila, Prezident sa onedlho zmení, ale to je tak asi všetko!

25.04.2024

Som neskutočne rozhorčený! Áno a úplne právom! Iste, nie som sám, ale ja to v sebe držať nebudem! A o čo ide? Nuž „len“ o toto. Dnes ráno o :28 uverejnil svoj názor na „demokratické“ maniere Aktuality.sk, ktoré mi pripomínajú snahu o diktatúru. Nenapísal by som nič také, čoby bolo protištátne, nezákonné, protiústavné…jednoducho nič mimoriadne ani [...]

HIMARS

USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd, vybavenie však zrejme nedorazí niekoľko rokov

26.04.2024 21:43

Na dodanie materiálu si však budú musieť Ukrajinci počkať, lebo proces jeho obstarávania je len na začiatku.

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.