Založ si blog

Zelenskyj mohol byť nie len domácim, ale aj svetovým hrdinom, keby. ..

Iste, uznávam, že existuje taká slovná hračka, že – „keby, keby boli by sme v nebi“.

A je pravda, že v tomto mojom  dnešnom názorovom článku, slovíčko „keby“ zaznie častejšie, ale je to pre pochopenie „deja“ naozaj nevyhnutné!

V tomto článku sa budem snažiť ani raz nespomenúť (teda len teraz na začiatku) Rusko, Putina a ani nič čo by nejakým spôsobom bolo naklonené v tomto spore na jednu resp. na druhú stranu.

Dnes jednoducho napíšem takú moju úvahu o tom, ako Zelenskyj mohol byť ukrajinským hrdinom a následne možno aj celosvetovým, avšak KEBY…

Nuž je potrebné začať od začiatku.

Zelenskyj, ako vieme, sa stal ukrajinským prezidentom, ako sa hovorí z večera do rána.

Nevymýšľam si. Veď o tom, v tom čase 21. apríla 2019, píše aj Denník N v článku pod názvom – „Ukrajina si zvolila za prezidenta komika. Kto je Volodymyr Zelenskyj, prečo vyhral a ako chce vládnuť“

Všimni si občan-volič SR, že Denník N ho oslovuje ako komik! Dovolili by si niečo také voči Zelenskému aj dnes?

V uvedenom článku dokonca píšu aj toto – „Už to nie je vtip. Politický outsider a komik Volodymyr Zelenskyj sa podľa prvých povolebných odhadov nedeľných volieb stal novým ukrajinským prezidentom.“

A ďalej zdôrazňujú toto – „Svoju kandidatúru pritom oznámil len pred necelými štyrmi mesiacmi, počas silvestrovskej noci. V televízii, kde vysielajú jeho šou Sluha ľudu o učiteľovi, z ktorého sa stane prezident, čo sa postaví proti oligarchom a korupcii. Teraz sa ním stal naozaj.“

Ale vtedy sa Denník N nevyhol aj téme Zelenského majetku a píšu o ňom toto – „…Zelenskyj bol nielen jej hlavnou hviezdou, ale aj producentom ako šéf spoločnosti Kvartal 95, ktorej je majiteľom a ktorá z neho urobila dolárového milionára.

Predpokladám, že ak Denník N nie je denníkom hoaxovým resp. dezinformačným (inak by bol tiež NBÚ istý čas blokovaný!), tak mal túto informáciu o majetku Zelenského overenú z viacerých zdrojov, keď to tak naisto tvrdili!!!

Denník N dokonca vtedy zašiel ešte ďalej a cituje akúsi Gumeňukovú, (šéfka a spoluzakladateľka ukrajinskej nezávislej televízie Hromadske, ktorá vznikla počas dramatických týždňov revolúcie na Majdane.), ktorá sa vtedy o Zelenskom vyjadrila takto napriamo bez okolkov – „Áno, veľa ľudí verí, že je úplne nový, a keďže je outsider, môže priniesť zmenu. Zároveň si veľa ľudí nie je istých, či na to bude mať.“

 

Na web stránke Teraz.sk vtedy o Zelenskom napísali aj toto – „Budúci ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj mieni po nástupe do funkcie v zásadných oblastiach pokračovať v politike svojho predchodcu Petra Porošenka. Zelenskyj sa prihlásil k minskému mierovému procesu, za najvyššiu prioritu považuje návrat Ukrajincov zadržiavaných na územiach ovládaných separatistami alebo v Rusku do vlasti a chce chrániť ukrajinský jazyk,…“ – https://www.teraz.sk/zahranicie/v-prezidentskych-volbach-zvitazil-v/391228-clanok.html

 

Takže toľko na úvod, ako sa Zelenskyj stal prezidentom Ukrajiny a čo sľuboval, že urobí…

Áno, že urobí, ale hlavnú vec neurobil.

Nedbal na striktné dodržiavanie Minských dohôd a ukrajinský jazyk chránil až tak, že mu neprekážalo, že Ukrajinci na východe Ukrajiny zabíjajú Ukrajincov, ktorí mali tú smolu, že ich rodným jazykom nebola ukrajinčina, ale ruština a hlásili sa k ruskej národnosti!

Napr. TU – https://www.aktuality.sk/clanok/276409/v-donbase-pachaju-obe-strany-konfliktu-vojnove-zlociny/ , článok pod názvom – „V Donbase páchajú obe strany konfliktu vojnové zločiny“, uverejnený dňa 22.5.2015, kde sa okrem iného píše aj toto – „Obe strany konfliktu na východe Ukrajiny takmer denne páchajú vojnové zločiny vrátane mučenia a hromadného zabíjania vojnových zajatcov, uviedla dnes medzinárodná ľudskoprávna organizácia Amnesty International.“

Alebo aj TU – https://dennikn.sk/782176/a-tvoje-telo-pohodime-daleko-odtialto-na-fronte-s-pravym-sektorom-a-ukrajinskymi-radikalmi/ , článok zo dňa 1. júna 2017, pod názvom – „A tvoje telo pohodíme ďaleko odtiaľto. Na fronte s Pravým sektorom a ukrajinskými radikálmi“

Tu sa píše aj táto, pre dnešok veľmi dôležitá vec – „Po vypuknutí vojny na východe Ukrajiny začali najradikálnejšie skupiny neonacistov opúšťať Pravý sektor a zakladať vlastné bojové oddiely (napríklad kontroverzný prápor Azov)…“

 

S týmto je spojený fakt, že na Ukrajine začal 16. júla 2019 platiť zákon o tom, že ukrajinčina je – „jediný úradný štátny jazyk na Ukrajine“, (informuje Slobodná Európa!) – pozri TU – https://www.teraz.sk/najnovsie/ukrajina-zakon-o-statnom-jazyku-vst/407494-clanok.html

Na konci tohto článku je napísané aj toto – „ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, ktorý bol inaugurovaný 20. mája, nový jazykový zákon skritizoval ako „zbierku zákazov a trestov“, ktorá „skomplikuje úradné postupy a zvýši počet úradníkov namiesto zníženia ich počtu“.

Zaujímavé! Zelenskyj skritizoval, ale NEUROBIL S TÝM Z HOLA NIČ!!!

Takže už tu strácal nádej stať sa národným hrdinom všetkých Ukrajincov, aj tých, čo sa hlásili k ruštine, k ruskej národnosti (vtedy ich bolo na Ukrajine, čo hovorili ruským jazykom, podľa vyššie citovaného článku, až 30%, teda až 13,5 milióna Ukrajincov ruský hovoriacich!!!)

 

A teraz k hlavnej myšlienka mojej dnešnej úvahy.

 

Zelenskyj vedel, že RF vojenský vstúpi na územie Ukrajiny. Prečo to tvrdím? Nuž „len“ preto lebo o tom hovoril aj sám Joe Biden a USA administratíva, že RF nemá inú možnosť, ako na Ukrajinu vstúpiť svojou vojenskou technikou.

A keďže Zelenskyj o tom vedel resp. mal takýto ruský scenár predpokladať, ako dobrý politik a štátnik (toto o ňom dnes hovoria všetky Západné a USA média, vlády, prezidenti, „prezidentky“…), tak mal mať premyslené aj kroky, aké okamžite po takomto ruskom extempore vykoná!

Podľa mňa, môjho názoru, keďže si bol Zelenskyj vedomý, že prevaha RF je jasná, mal dať dopredu armáde príkaz/rozkaz, že ak dôjde k vniknutiu ruských vojsk na zvrchované územie Ukrajiny, aby im nekládli odpor a s nimi nebojovali lebo to nemá význam.

Zároveň ihneď potom, ako sa tak z ruskej strany 24. februára 2022 v skorých ranných hodinách stalo, mal Zelenskyj okamžite vystúpiť so svojim prejavom v prianom prenose vo všetkých ukrajinských TV a rozhlasových médiach, v miestnych rozhlasoch, miestnych vonkajších rozhlasoch, s oznámením, že ruský okupant vkročil na ich výsostne, zvrchované územie, ale žiada všetkých, aby s okupantom nebojovali v nerovnom boji a verili jemu a vláde Ukrajiny, že daný spor za pomoci medzinárodných mierových inštitúcií (OSN a pod.) vyrieši tak, že okupant bude právom odsúdený a Ukrajina bude opäť slobodná!!!

Áno, toto mal podľa mňa Zelenskyj urobiť presne podľa vzoru našich súdruhov v roku 1968, ktorí mali zdravý rozum a vedeli, že ruská presila je veľká, preveľká a že nikto ČSSR nepríde na pomoc, Západ už vôbec nie!!!

Áno, bolo to ponižujúce, bolo to na prvý pohľad zbabelé, ale predišlo sa tým zbytočnému krviprelievaniu…(o tom potom, niekedy inokedy)

Áno, toto mal Zelenskyj vykonať. Ale nevykonal!

Prečo?

Bol si vedomý, že mu ktosi bude v tomto kryť chrbát?

Ktosi mu ponúkol pomoc v podobe dodávok tých najmodernejších zbraní?

Ktosi, kto ho presviedčal, že ak bude proti Rusom bojovať ich, Západnými zbraňami, tak vyhraje?

Na toto Zelenskyj pristúpil?

Nuž môj názor je taký, že to bol veľmi zlý krok a stále zlým krokom jest!!!

Lebo je potrebné si uvedomiť jednu vec a tu pochopia hlavne tí, ktorí tak ako ja, ešte mali to šťastie a zažili povinnú vojenskú službu!

Totiž vojakom sa človek nestáva tím, že mu do ruky dáme zbraň, aj keď tú najmodernejšiu, ak nemá vojensky výcvik a vojenskú prípravu.

Vojak nie je vojakom tým, že má v ruke zbraň, NIE, vojak musí v prvom rade myslieť vojensko-taktický a hlavne musí mať v hlave zapísané, že jeho úlohou nie je len bojovať (zabíjať), ale že môže byť v tom bojí aj sám zabitý a teda nesmie pri boji podľahnúť panike a …

Dám taký príklad – možno nie najvhodnejší, ale teraz ma napadol práve tento : – Postavíme dve hokejové mužstvá – jedno z hráčov, ktorí prešli všetkými stupňami vekových kategórií v ľadovom hokeji a to druhé postavíme z tých najlepších korčuliarov akých máme, teda z krasokorčuliarov a dáme im do rúk hokejky!

Áno, nikto na ľade nebude vedieť lepšie stáť na korčuliach, robiť ladnejšie korčuliarske kúsky ako krasokorčuliari, ale hokejky im nebudú na osoh, ale na príťaž…!!!

Čo myslíte, ktoré mužstvo vyhrá! Žeby to, čo vie super korčuľovať a každú chvíľu im zo striedačky dajú novú najmodernejšiu (Západnú!) hokejku, ktorú zakaždým zlomili lebo nevedia ako s ňou narábať alebo vyhrajú tí, síce nie najlepší, ale od malička k hokeju a hokejovému kumštu/mysleniu vedení???

Odpoveď si občan-volič daj sám.

A práve toto podľa mňa robí Zelenskyj so svojim  národom (muži, ženy, mladí, starí – všetko jedno), dá im do rúk najmodernejšie Západne zbrane, ale zbrane v ich rukách sú asi takou pomocou, aby sa z nich stali super vojaci, ako vyššie spomínaným krasokorčuliarom hokejka v ruke!!!

 

Takže áno, keby sa bol Zelenskyj zachoval, ako štátnik, ako ten čo miluje svoj národ, či už hovorí ukrajinský, či rusky a bol by vsadil na mierové riešenie pri zelenom stole a uchránil by tým desiatky tisíc zbytočných strát na životoch svojho národa, tak by bol hrdinom nie len pre vlastný národ, pre celú Ukrajinu, ale stal by sa vzorom aj pre ostatný svet, že tyran, aj keď akokoľvek veľký, s akoukoľvek násobne väčšou presilou, môže byť premožený, potrestaný aj bez krviprelievania…

Možno by to trvalo dlhšie, ale mŕtvi by boli živí…!!!

A to prosím pekne nie je zbabelosť, ale odvaha štátnika priviesť svoj národ k víťazstvu a to bez najmenších strát na ľudských životoch!!!

 

 

 

 

Dnešné vedenie RTVS, na takúto pluralitu si trúfnete?

25.04.2024

Ak nie, tak na pozíciách, na ktorých momentálne ste, nemôžete, ba ani nesmiete ostať! Vláda SR pod vedením Fica, odsúhlasila nový Zákon o slovenskej televízii a slovenskom rozhlase. Je najvyšší čas ho v Parlamente SR prijať, nie na to, ako to hovorí dnešná opozícia a im vždy naklonené média dezinfoscény tzv. hlavného prúdu, ako aj všetky „apolitické“ [...]

Vláda sa zmenila, Prezident sa onedlho zmení, ale to je tak asi všetko!

25.04.2024

Som neskutočne rozhorčený! Áno a úplne právom! Iste, nie som sám, ale ja to v sebe držať nebudem! A o čo ide? Nuž „len“ o toto. Dnes ráno o :28 uverejnil svoj názor na „demokratické“ maniere Aktuality.sk, ktoré mi pripomínajú snahu o diktatúru. Nenapísal by som nič také, čoby bolo protištátne, nezákonné, protiústavné…jednoducho nič mimoriadne ani [...]

Aktuality. sk a ich diktátorské chúťky? !

25.04.2024

O Aktualitách.sk nemám ilúziu, žeby mali s demokraciou, čo i len trochu spoločné! Pre mňa osobne je to rýdzo propagandistické, dezinformačné, vysoko manipulatívne …médium. A absolútne politicky jednostranne orientované, pravda podľa nich, na tú jedinú „správnu“ stranu dejín. Avšak oni už nie sú len propagandistické, ale už začínajú vystrkovať svoje [...]

Abrams, Ukrajina

Americké tanky Abrams nestačia na ruské drony, Ukrajina ich stiahla z boja

26.04.2024 07:37

Ukrajina už prišla o päť tankov Abrams M1A1.

France Macron

ONLINE: Za dva mesiace poslala Európa Kyjevu 6 miliárd eur, dieru po pomoci USA to nezacelilo

26.04.2024 06:25, aktualizované: 07:38

Od leta 2023 európske príspevky na pomoc Ukrajine trvalo prevyšovali tie od Spojených štátov.

Rusko, Ukrajina, vojna na Ukrajine

Ficove reči o mieri vyvracia samotné Rusko. Trump môže byť v boji proti Putinovi tvrdší ako Biden, tvrdí generál Macko

26.04.2024 06:05

Peniaze na muníciu nepodporujú vojnu, ale prežitie Ukrajiny, hovorí generál Pavel Macko.

Kongres, USA

Pre CIA hodnotil politické riziká. Expert z Harvardu pre Pravdu vysvetlil, či USA hrozí občianska vojna

26.04.2024 06:00

Občianska vojna – Civil War (na Slovensku je v kinách pod názvom Kolaps) je už dva týždne na čele rebríčka najúspešnejších filmov v USA.