Založ si blog

Bude zima bude mráz, kam sa Slovák, kam schováš?

Nuž áno, pre názvov svojho dnešného rýdzo názorového článku som si požičal resp. som našiel námet v jednej našej peknej riekanke – Bude zima bude mráz (…kam sa vtáčik, kam schováš…?)

No a My Slováci sme dnes, podľa môjho názoru, takými „vtáčatami“, také vtáčence v rámci akejsi „súdržnej“ a vo vzťahu k Ukrajine aj nadmieru solidárnej, Európskej únie!!!

Na začiatku Rusko-Ukrajinského konfliktu, keď aj mňa Rusi, priznávam, nemilo prekvapili, sa okamžite v Bruseli, v centrále Bruselu, v akejsi Európskej komisií, zrodila „spásonosná“ myšlienka – okamžite všetci naraz, sa odpojme od ruských energetických nosičov!

Toto ich okamžite položí na lopatky a bude po Rusoch, po Ruskej federácií a my budeme víťazí a bude nám fajn!!!

Si nevymýšľam!

Mám na to jasný dôkaz!

A nemusel som ísť ďaleko, len tu toť do Bratislavy, do Grasalkovičovho paláca.

Píše sa 11. marec 2022 a hlavný, dočasný nájomník tohto nádherného paláca – Čaputová, píše okrem iných veľmi bojarých viet aj túto – „Kto teda dnes ešte stále hovorí o tom, aby sme na ruskom plyne zostali naďalej závislí, koná proti záujmom Slovenska a priamo ohrozuje bezpečnosť našich občanov.“ – https://www.facebook.com/zcaputova/posts/pfbid027PRxyvF8w5vmPdrESs7WaYaCdaBvYp9kGjUmb5FHcNmE9YMPRjVmYwHBMafj7u7xl

 

Ešte sa k tomuto jej nanajvýš „rozumnému“ (doslova politicky idiotskému!) výroku vrátim.

 

A ako konflikt na východ od nás pokračoval, žiaľ stále ešte pokračuje, tak akosi z Ruskej federácie do EÚ tečie čoraz menej a menej „zlého“ ruského plynu!

Je potrebné si uvedomiť, že ruský je len preto „ruský“ lebo sa nachádza na, resp. pod povrchom, hlboko v zemi, na území ktoré „od nepamäti“ patrí resp. ho obývajú Rusi a spol.

Teda, ak by na tomto území bol iný štátny útvar, tak by sa tento zemný plyn nazýval úplne inak…

Tým som len chcel naznačiť, aký sme hlúpi resp. akí hlúpi sú dnes euro mocní, keď si neuvedomujú, že ten plyn nie je „ruský“ ale je to dar zeme, ktorý ma slúžiť nám všetkým a preto, obrátiť sa mu chrbtom a takto sami seba trýzniť, len preto lebo je „ruský“, je nanajvýš hlúpe ba až idiotské!

Totiž s „nepriateľom“ sa dá bojovať, aj účinne, bez toho aby sme pritom oslabovali a trýznili sami seba!

Napríklad – mierovým vyjednávaním a dohodou na spoločne výhodných podmienkach, bez toho, aby sa jeden nad druhým cítil ako víťaz a to, a predovšetkým ešte dávno predtým, kým môže resp. dôjde k vojenskému konfliktu…!!!

Rečnícka otázka – je vôbec takejto Dohody schopný Západný, nadutý, nenásytný veľkokapitalista???!!!

Nuž ťažko povedať. Lebo či sa nám to páči, či nie, doteraz každá vojna nepriniesla len straty, ale poniektorým aj zisky, obrovské zisky…!!!

Kto sú tí poniektorí…?

 

A teraz sa pozriem na podmienky, budúcnosť bežného Slováka, akože občana „suverénneho“ štátu v rámci EÚ a na bežného občana Ruskej federácie.

Zameriam sa na nastávajúcu jeseň, zimu a prvé dni, týždne, mesiace roku 2023.

Čo čaká, pravdepodobne neminie bežného Slováka?

 

Nuž nemá istotu, že bude dostatok ropy a s tým spojených veľa vecí, od množstva a cien pohonných hmôt, na to nadväzujúce ceny potravín a všetkých pre život potrebných komodít.

Jednoducho tú istotu nemá lebo ruskú ropu „nechceme“ a tá iná z „demokratického“ sveta je buď menej kvalitná alebo je násobne drahšia (nenásytnými kapitalistami predražená?)

 

Nuž nemá istotu, že bude dostatok zemného plynu. Zemného plynu z Ruska lebo na tento zemný plyn sme technologický nastavení – budovali sme to dlhé roky!

Totiž nie je plyn ako plyn a už vôbec nie je jednoduché nahradiť zemný plyn z pod zeme Ruskej federácie, napríklad americkým skvapalneným plynom – LNG.

A nie je to jednoduché hlavne po stránke nákladovej, teda finančnej. Vzhľadom na to, že EÚ/aj SR, bude mať drastický nedostatok cenovo prijateľného zemného plynu z RF, tak občana SR čaká nič iné, len prudký nárast cien plynu a stým brutálne nárasty cien aj iných s tým spojených komodít, pre život tak prepotrebných!

Drahá EE, zatváranie firiem, závodov, fabrík, ktoré boli a sú závislé výlučne na lacnom plyne z RF, zima v bytoch, zima v rodinných domoch, zima všade, kde sa občan SR pohne!

A nie len zima, ale aj tma lebo šetrenie z brutálne predraženou EE, skrze Západné energetické burzy, aj keď máme svojej EE nadostač a za lacný peniaz (ale „musíme“ byť s EÚ a Ukrajinou solidárni!).

Tma všade a skoro – totiž v zimných mesiacoch je potrebné svietiť už niekde od 16:00 hod. (iste, v Bruseli „slnko“ nikdy nezapadá!) – teda tma v bytoch, rodinných domoch, na ulici…, prikurovanie si doma (na pracovisku) elektrickými ohrievačmi, tak na to nech Slovák zabudne…

Do toho ide so 100% istotou, ďalšia ešte výraznejšia Covid vlna i napriek značnej viacnásobnej covid preočkovanosti…, plné nemocnice, nemocnice chladné a tmavé, bez teplej vody (bez potrebného počtu kvalifikovaného zdravotníckeho personálu!)…

Apropo skoro som zabudol, však Slováka na mnou uvedené obdobie ešte čaká aj nedostatok teplej, ale aj studenej vody.

Piť z vodovodného kohútika budeme môcť možno len trikrát denne – inak piť môžeš koľko chceš, ale najskôr si choď do Západného obchodného reťazca kúpiť ich „kvalitnú“ balenú vodu(!), sprchovať sa v takzvanom „grupen“ móde, asi len raz do týždňa – akosi ma napadlo, že toto sme mávali aj za skorého socializmu, že hlavne na dedinách, sa celá rodina kúpala (po jednom! Možno len malé deti spolu…) v sobotu…pravda v mestách to bolo iné, tu sa vo veľkom plytvalo a to si je potrebné povedať na rovinu…

A taj ďalej, a tak ďalej.,. nuž z vyššie mnou napísaného jasne vyplýva, že Slováka, ako to „hrdého“ občana štátu, ktorý je navýsosť štátom „suverénnym“ v rámci EÚ, ba dokonca aj v rámci eurozóny, nečaká nič dobré a vyhliadky na zlepšenie jeho životnej situácie sa na teraz javia v nedohľadne!!!

Takže áno, ak bude (a to bude!) v nastávajúcom jesennom a zimnom období Slovákovi pri tme, zima a chlad, tak potom mi neostáva nič iné, len sa ho pýtať takto, ako sa na to pýtam v nadpise môjho dnešného rýdzo názorového článku – „Bude zima bude mráz, kam sa Slovák, kam schováš?“

Nuž uvidíme, pardon uvidím, kde bežný Slovák nájde útočisko a ako sa k nemu dopracuje…

 

A teraz, ako vidím ja budúcnosť toho zlého (podľa neoliberálnych zapredaneckých médií a  rovnakých „politikov“!) bežného občana Ruskej federácie, spoza ich hraníc.

 

Teda uznávam, že budem písať nie na základe osobnej skúsenosti, ale „len“ na základe pohľadu z vonku na bežného občana Ruskej federácie!

Čo asi tak čaká bežného občana Ruskej federácie na jeseň tohto roku, ako aj v nastávajúcej zime a v prvých dňoch, týždňoch, mesiacoch roku 2023?

A to si povedzme tiež na rovinu, že zimy v RF bývajú diametrálne odlišné ako u nás. Ak je v zime v Rusku -10 oC, tak Rusi chodia vo svetríkoch, zatiaľ čo u nás, keď klesne teplota pod +20 oC, už poniektorí vyťahujú teplejšie bundy…

Takže čo čaká bežného Rusa?

Nuž nemá starosti, či bude mať dostatok pohonných hmôt, primerane lacných a od toho sa odvíjajúce dostatky ďalších, pre život potrebných komodít. Nie lebo ropy majú vyše hlavy!

Bežný občan RF si nekladie denno denne otázky, ba ho to ani netrápi, či bude mať dostatok zemného plynu a od toho sa odvíjajúci bežný životný štandard. Nie lebo zemného plynu majú vyše hlavy!

Bežný občan RF sa netrápi, či bude mať v nastávajúcom jesennom a zimnom období dostatok osvetlenia, dostatok tepla, teplej, ale aj studenej pitnej vody…!

Nie, občan RF sa takýmito „banalitami“ vôbec netrápi…

Jeho vyhliadky do blízkej, ale hlavne vzdialenej budúcnosti sú totiž svetlé!

Jeho ani v najmenšom netrápi, že si už nebude môcť kúpiť originál „superchutný“ a zdraviu „prospešný“ americký hamburger z amerického mekáču!

Bežný ruský občan, občan Ruskej federácie, vie presne, kam sa v nastávajúcu jeseň a zimu „schová“

 

Záver:

 

Občan SR, vedz, že za tento rozdiel v nastávajúcej životnej úrovni medzi tebou a občanom RF môže jedine zlý Putin, zlí Rusi, zlá Ruská federácia!

A nech ťa ani nenapadne zmýšľať inak, nie to ešte nahlas povedať, že opak je pravdou a že za všetkou tou tvojou nastavujúcou biedou a utrpením sú „múdri“ euro mocní politici lebo maj na pamäti, čo ti odkázala „tvoja prezidentka“ – Čaputová, ešte začiatkom marca 2022 (však vtedy sa dalo takto tliachať. Išli sme do jari a leta!) – opäť sa k jej citátu dostávam (lebo opakovanie je matkou múdrosti! Len tak na okraj, kto je otcom múdrosti?), Čaputová ti, tebe nastávajúci nespokojný, ale tíško (naozaj budeš tíško?) trpiaci občan-volič SR, odkazuje takúto „štátnickú múdrosť a prezieravosť“ – „Kto teda dnes ešte stále hovorí o tom, aby sme na ruskom plyne zostali naďalej závislí, koná proti záujmom Slovenska a priamo ohrozuje bezpečnosť našich občanov.“

Ja neviem, občan – volič SR, chce sa ti z tejto Čaputovej „štátnickosti“ smiať alebo plakať, nebodaj ešte niečo horšie…?

Nuž odporúčam Čaputovej, aby od dnes, denno denne, chodila po slovenských mestách, mestečkách, obciach, dedinkách a len tak, bez štátnej ochranky, a nech na uliciach tvrdí bežným občanom SR, že mať vo svojich sporákoch, vo svojich kotloch zemný plyn z ruskej federácie, ktorý im nie je daný darom, ale si ho riadne za primeranú cenu zaplatia, je vlastizrada a koná proti záujmom Slovenskej republiky!

 

PS I:

A komu by ešte stále nedochádzalo, kam sa to vlastne vlastnou vinou, vlastnou vinou preto lebo stále trpíme na najvyšších pozíciách nášho štátu týchto, doslova politických tupcov, zapredancov Washingtonu a Bruselu, tak nech si pozorne pozrie toto – cena plynu za 1 m3 presne pred rokom 05.08.2021  na komoditnej burze Power Exchange Central Europe, naši obchodníci mohli nakúpiť za cenu – 29,643 € (presne pred dvomi rokmi 5.8.2020 za 13,172€!) a dnes k 3.8.2022 je to už 166,893 €/m3!!!

A pritom zemného plynu je nadostač, stačí ho len nadostač chcieť nakúpiť napriamo od RF a za lacný peniaz!

Kam idú tie zisky z rozdielu primeranej a predraženej ceny zemného plynu, Západných burzových špekulantov…?

 

A vývoj ceny elektriny?

Nuž ten vyzerá takto – 05.08.2021 – 79,55 €/MWh a dnes? Dnes je to na úrovni 422,100 €/MWh k 4.8.2022!

Ešte pred dvomi rokmi – 05.8.2020 to bolo – 44,14 €/MWh!

 

PS II.

Občana Ruskej federácie s najväčšou pravdepodobnosťou čaká kľud a prosperita!

A Slováka?

Nuž občana Slovenskej republiky s najväčšou pravdepodobnosťou čaká stres, bieda a utrpenie!

„GRATULUJEM“!!!

 

PS III.

Bude zima bude mráz, kam sa Slovák, kam schováš?

Schovám sa ja do volebnej miestnosti,

tu si zvolím pro slovenské, pro národne osobnosti!

A tých dnešných mizerov, ľudia!

Pošlime raz a navždy, do zabudnutia!

Nebudem sa americkou čačinou viac prikrývati, ale dám ju na vatru slovenskú spáliti!

 

 

 

 

 

 

 

Kotlebovci, škodíte si sami alebo je to inak?

19.04.2024

Buďme korektní resp. ja budem korektný. Ak je niečo zlé na politických subjektoch, ktoré sú nám politicky blízke/bližšie, tak to je potrebné priamo a na rovinu pomenovať. Áno, ja sa netajím, že s mnohými vecami, ktoré robilo a robí K-ĽSNS som plne v súlade. Ale ak toto je pravda, tak tu sa naozaj s nimi nezhodnem absolútne ani náhodou, ba ani to nemôžem prejsť [...]

Šimečka st. , M. Vášáryová a spol. , ak vyzbierané peniaze použijete na toto, Slovensko Vám bude vďačné! Inak nie!

18.04.2024

Celá neoliberálna časť slovenskej spoločnosti na čele s neoliberálnymi médiami dezinfoscény hlavného prúdu (Sme.sk, Aktuality.sk, Denník N, TV Markíza, TV JOJ…) sa doslova vytešujú z toho, že za dva(2!) dni sa na Slovensku vyzbieralo takmer 800 000 € na zbrane pre Zelenského Ukrajinu! Pozri TU – „Slovensko prispeje na nákup munície pre Ukrajinu, iniciatívu [...]

Prihovorí sa Čaputová na Ústavnom súde SR za Mazáka?

17.04.2024

Prof. JUDr. Ján Mazák, PhD. (ďalej len Mazák) je bezpochyby odborník vo svojom povolaní, o čom svedčí aj jeho širší „životopis“, minimálne tento – https://sk.wikipedia.org/wiki/J%C3%A1n_Maz%C3%A1k To však neznamená, že Mazák je aj korektná osoba, nestranná osoba a osoba, ktorá nerobí chyby. Zároveň to neznamená, žeby Mazák bol za svoje chyby [...]

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 21:24

K incidentu došlo krátko po tom, ako sa skončil výber 12 porotcov a ich šiestich náhradníkov v procese, v ktorom je Trump obvinený z podplácania pornoherečky.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

šimkovičová

Šimkovičová kritizuje slovenské umenie na Bienále v Benátkach: Nerobte hanbu kultúre už aj v zahraničí

19.04.2024 19:30

Ide o reakciu na prítomnosť bývalej ministerky kultúry Silvie Hroncovej na Bienále v Benátkach. Súčasťou vernisáže bol aj protest zástupcov kultúrnej obce.

Andrej Babiš, Monika Babišová

Šokujúci rozchod po 30 rokoch. Babiš s manželkou Monikou oznámili koniec vzťahu

19.04.2024 18:06

Ubezpečili, že ich rodinné väzby zostanú aj kvôli deťom pevné.