Založ si blog

OZ pracovníkov školstva a vedy poslúži I. Matovičovi na „vláde“, ako politická handra!

Keď som si včera pozrel zo záznamu TB OZ pracovníkov školstva a vedy (OZŠ), tak som neveriacky krútil hlavou, čo to tí školskí odborárski bossovia vystrájajú!

Pýtal som sa, prečo to robia?

Pýtal som sa, prečo sú takí voči Matovičovi úslužní a prečo mu robia, dnes tak často používaný výraz, totálne užitočných idiotov?!

Hneď na úvod musím podotknúť, že až do roku 1998 (od 1984!) som bol tiež radovým členom jedného z veľkých slovenských odborových zväzov (Odborový zväz železničiarov – OZŽ), ale po skúsenosti s nimi, ako sa ma „zastali“, keď bolo treba, som okamžite z nich vystúpil a od tej doby nie som členom, takýchto kapitalistických odborových zväzov…

Totiž, ako som už v predchádzajúcich mojich názorových článkoch písal, odbory majú byť revolučné a nie poddajné tým, ktorí sú práve pri moci!

Áno, pred novembrom 1989 mali skratku ROH, čo znamenalo – Revolučné odborové hnutie!

Odbory tu nie sú na to, aby si s vládou hrkútali a doslova sa jej vkladali pod nohy!

Nie! Odbory majú byť nekompromisné a majú zastávať svojich odborových členov, ktorí ich za ich „prácu“ kráľovsky platia!

Áno, pred novembrom 1989 a aj tesne po, boli odborársky vedúci činitelia (dnes odborársky bossovia) riadnymi zamestnancami, pracovali na svojich miestach na pracoviskách a túto prácu v prospech odborových členov, vykonávali poväčšinou na úkor svojho voľného času!

Nemali tak honosné kancelárie, ba dokonca odborárske centrály, ako tomu je dnes! (tu píšem o samotných odborárskych vedúcich nie o majetku, ktorý kedysi mali a dnes je v rukách kapitalistov s ktorým podnikajú(!)…)

Dnes odborársky bossovia chodia v drahých oblekoch, sem tam na seba navlečú akúsi vestu s nápisom toho ktorého odborového zväzu, majú honosné kancelárie – centrály, majú násobne vyššie platy/mzdy, ako tí ktorých zastupujú, mimochodom z ich platov a odborárskych odvodov(!)…a v podstate nič nerobia!

Viď ich činnosť resp. nečinnosť za posledné viac ako dva roky, hlavne v období „pandémie“, bola viac ako príznačná!

Nikto o nich ani len nechyroval! Kde boli celý ten čas?

A tu sa dostávam k predmetnej včerajšej TB OZŠ a „ministra“ financií SR Igora Matoviča!

Doslova a do písmena, to bola pre mňa osobne, jedna nechutná fraška!

To prítomným odborárskym bossom, hlavne Pavlovi Ondekovi nedochádza, že Matovič, to čo pre nich ide „urobiť“ nerobí kvôli ním, ale z pomsty voči Richardovi Sulíkovi?!

Veď Matovič to na TB povedal celkom jasne (parafrázujem) – „Verím, že spoločne s OZŠ, to spoločne vybojujeme, to navýšenie ich miezd od 01.07.2022 o 10%, teda pôvodných 3% a plus 7%. Verím, že takýmto spoločným postupom vyvinieme tlak na koaličného partnera – SaS a takýmto spôsobom ich donútime, aby súhlasili s navýšením daní na tabak, alkohol, hazard, Slovnaft…“

A ďalej Igor jasne povedal aj toto (parafrázujem) – „K navýšeniu miezd zamestnancov v školstve o ďalších 7% od 01.07.2022 dôjde len v tom prípade, ak na vláde prejde navýšenie už spomínaných daní. V opačnom prípade sa tak stať nebude môcť lebo by sme tieto naviac peniaze pre zamestnancov školstva nemali ničím kryté. A ak aj dôjde k navýšeniu predmetných daní a dôjde k dohode o 10% navýšenie miezd u všetkých školských zamestnancov od 01.07.2022, tak tu ešte budeme s odborármi konzultovať spôsob ich vyplatenia, aby to nebolo 10% plošne, ale aby jednotliví riaditelia/vedúci, mali možnosť viac odmeniť tých, ktorých oni uznajú za vhodné, inak povedané, jedna časť navýšenia bude fixná a ta druhá variabilná…“

Tu si pán Ondek opäť nevšimol, že Matovič hovorí o akejsi zásluhovosti, ktorý zo školských zamestnancov dostane plných 10%, ktorý možno len 5% fixných a iní, čo budú počúvať na slovo a budú ospevovať samotného Igora, tak tí možno dostanú aj 20%???!!!

Matovič to totiž povedal jasne – chce, aby tieto naviac peniaze boli vyplácané hlavne tým, čo budú dobrí, poslušní, úslužní a pod.!!!

Avšak problém je v úplne niečom inom.

Ja hlavne vyčítam školským odborovým bossom úplne inú vec.

To že sa vo svojej centrále zišli s „ministrom“ financií SR Matovičom je jedna vec a druhá vec, je ich prístup k Igorovi Matovičovi.

Prečo odborársky bossovia pripustili debatu o tom, že budú mať navýšené mzdy o ďalších 7%, ale len za podmienky, že prejdú na vláde“ vyššie dane na vybrané komodity?!

A pritom Ondek musí jasne vedieť, že postoj SaS a R. Sulíka je absolútne odmietavý, dokonca hovorý o odchode z vlády! (ja viem, že Riško už o odchode z „vlády“ už toho narozprával…)

Prečo Ondek a spol. nepovedali I. Matovičovi jasne, že keď rozhadzoval miliardy na AG a PCR testy, tak sa nikoho nepýtal, čím bude vykrývať tieto štátne výdavky?!

Prečo Ondek a spol. doslova nevpálili Matovičovi do tváre fakt, ktorý mimochodom potvrdil sám Matovič, že sme boli EÚ, Bruselom doslova prinútení nakúpiť státisíce, milióny dávok akejsi experimentálnej Covid vakcíny, hlavne od USA Pfizeru, ktorých máme plné sklady a peniaze za ne sme vyhodili priamo do Dunaja (viď diskusiu na Denníku N, o ktorej som predčasom už písal!)?!

Prečo Ondek a spol. nepovedali Matovičovi, že peniaze, ktoré vyhodil za spomínané Covid vakcíny do Dunaja, vysoko prekračujú hodnotu tých peňazí, ktoré oni teraz požadujú na navýšenie platov od 01.7.2022 (podľa prepočtov ekonómov OZŠ, ide približne o 140 miliónov eur)?!

Prečo Ondek a spol. nepovedali Matovičovi  resp. sa ho na to neopýtali, že keď dáva na pomoc Ukrajine, hlavne tú „mierovú“ vojenskú(!), podľa medializovaných informácií dve (2) miliardy našich eur (!), že čím ma kryté tieto štátne výdaje!

Toto ide z akých daní?!

Tu si Ondek a spol. neuvedomujú, že to ide aj z daní tých, ktorých oni tak „vehementne“ zastupujú?!

A takto by som mohol Ondekovi otvárať jeho odborársko-bossovské oči ďalej…

Záver je jednoznačný!

Ondek a spol. mali tvrdo trvať na požiadavke navýšiť platy školským zamestnancom (všetkým) od 01.07.2022 bez akýchkoľvek Matovičových podmienok a nechať Matoviča, nech sa stará odkiaľ na to zoberie peniaze, keď doteraz tak z nášho spoločného rozhadzoval a nikoho sa nepýtal či môže resp. odkiaľ na to zoberie/zobral a neustále berie!

A v prípade, že Matovič im nevyhovie, tak mal prísť okamžite povel pre svojich odborárov na uskutočnenie generálneho štrajku v spolupráci s inými odborovými zväzmi!

Ale nie, Ondek zrazil opätky, uspokojil sa s tým, že Matovič ide za nich „bojovať“ na „vládu“ a keď sa mu nepodarí Riška presvedčiť, tak zamestnanci školstva budú mať opäť veľkú NULU a Ondek si odfajkne, že on predsa jednal, rokoval a to dokonca priamo s „ministrom“ financií SR!!!

Dokonca sa Ondek na predmetnej TB rozplýval nad tým, že Matovič je prvým „ministrom“ financií v ére samostatnosti SR, ktorý poctil svojou osobnou návštevou ich centrálu!

Toto bolo načo dobre, pán Ondek?!

Nuž neostáva mi nič iné, len na úplný záver konštatovať, že Slováci nespoliehajme sa na odborových bossov, že oni niečo za nás „vybojujú“.

Ak by som bol členom OZŠ, tak by som Ondeka a spol. verejne vyzval na abdikáciu resp. by som žiadal, aby sa jednotlivé odborové organizácie v školstve zišli čo najskôr a aby sa tam hlasovalo o zotrvaní takéhoto odborárskeho vedenia!

 

PS:

Včerajší Matovičov ťah s OZŠ, považujem za taký, že Matovič použije tento konkrétny OZŠ, ako svoju politickú handru, s ktorou bude na zajtrajšej „vláde“ SR, utierať neoliberálny stôl pred ministrami za SaS a bude vykrikovať, že to nie on chce zvýšiť predmetné dane, ale to ONI, ODBORÁRI!!!

Nuž veru vážení odboroví bossovia, sa nad sebou zamyslite!

Zamyslite sa nad tým, ako sa správate od nástupu Matovičovej vlády, ako ste sa správali počas dlhých „pandemických“ mesiacov, ako sa správate k tejto „vláde“ ktorá bez akéhokoľvek mandátu rozhadzuje naše spoločne peniaze, ako už vyššie spomínam na AG testy, PCR testy, Covid experimentálne vakcíny, na Ukrajinu, na cudzie vojská na našom území, na Cichanovsku (mimochodom už ste zabudli, že táto bieloruská , pre Západ/USA „celebrita, dostala od nás na účet 700 000 eur!) atď. atď.

Zamyslite sa či nie je na čase, začať byť naozajstnými odbormi, tými akými máte byť – teda REVOLUČNÝMI???!!!

REVOLUČNÝMI voči každej Vláde SR, ktorá bude mať poctivo pracujúcich občanov SR len za akési pracovne nástroje na plnenie štátneho rozpočtu pre ich rozhadzovačské chúťky nie na občanov SR, ale na tých iných, cudzích…!!!

 

 

https://www.ta3.com/clanok/237960/tb-ministra-financii-i-matovica-o-navysovani-financii-do-skolstva

 

 

 

Voliči I. Korčoka, dožadujte sa ho, aby Vám jasne a bez okolkov vysvetlil toto!

27.03.2024

Úspešný kandidát na prezidenta v I. kole prezidentských volieb, kade chodí, všade tvrdí, že zapojenie sa NATO do vojny na Ukrajine, na východe Ukrajiny, fyzicky aj vlastnými vojenskými ľudskými zdrojmi je mýtus a že je to iba strašenie Slovákov Ficom a dnešnou vládnou koalíciou! Všade kade chodí manipuluje svojich, zväčša mladých (v tejto oblasti absolútne [...]

Slováci, tu je dôkaz, že v spravodajstve RTVS vládne tvrdá cenzúra! Zmeny sú nevyhnutné!

27.03.2024

Ej, ale nám dnešná opozícia, západom platené mimovládky na čele s Čaputovou kvília, že vládna koalícia si chce podmaniť RTVS, že si ju chce tzv. sprivatizovať, že si z nej chce urobiť vládnu „hlasnú“ trúbu a tak podobne! Naozaj? Je to tak? Alebo je to úplne naopak a že zmeny v RTVS a hlavne v spravodajstve, sú nevyhnutné z tohto hlavného dôvodu?! A ten [...]

Slováci všimli ste si? Aké sú po sobote zapredanecké média zahľadené do Štefana Harabina?

26.03.2024

Prečo asi? Lebo sú nebodaj nestranné? Nuž ale pekne po poriadku. Pred sobotnými PrV, zapredanecké média akými sú pre mňa osobne – Sme.sk, Aktuality.sk, Denník N, TV Markíza, TV JOJ…sa k Štefanovi Harabinovi správali nevyberane mediálne hrubo! Doslova mu mediálne nadávali do ruského dezoláta, pro ruského trolla, že je to najväčšia škodná pre Slovensko…a [...]

Poľsko, NATO

Odborníci: Jednostranným vyslaním vojakov sa nestane celé NATO účastníkom vojny

29.03.2024 10:25

Na zatiaľ nepublikovanú správu nemeckých odborníkov sa odvoláva agentúra DPA.

20. rokov od vstupu Slovenska do NATO, prezidentka Zuzana Čaputová, Marián Kurilla

Garancia bezpečnosti či strata suverenity? Slovensko chráni povestný „bezpečnostný dáždnik“ z NATO už dvadsať rokov

29.03.2024 09:30

NATO presadzuje predovšetkým mierové riešenie sporov. Ak však diplomatické úsilie zlyhá, disponuje vojenskými silami pre zabezpečovanie krízového manažmentu.

Maryland most

Maryland dostane od vlády po zrútení mosta 60 miliónov dolárov

29.03.2024 08:37

Dvoch robotníkov sa podarilo zachrániť, u ďalších šiestich už úrady potvrdili úmrtie.

Fabrika Kia - Teplička nad Váhom

Vláda chce zaplátať migrantmi zo Strednej Ázie dieru na trhu práce. Ako útok v Moskve zmení tento zámer?

29.03.2024 08:00

Po tom, čo skupina teroristov pôvodom z Tadžikistanu zabila v Moskve 139 ľudí, sa slovenské zložky rozhodli posilniť bezpečnostné opatrenia