Založ si blog

Počúvali dobre, naši vojnychtiví štváči, čo povedal na TB Sergej Lavrov dňa 26. 4. 2022? !

Tento môj názorový článok nemôže byť ani v najmenšom vnímaný ako rusofilny, nebodaj putinofilny a už vôbec nie ako dezinformačný resp. hoaxový!

Prečo?

Nuž preto lebo v ňom chcem vykonať prepis TB generálneho tajomníka OSN A. Guterresa a ruského ministra zahraničných vecí S. Lavrova, po ich vzájomnom stretnutí dňa 26.4.2022 (utorok) v Moskve, ktorú v priamom prenose odvysielala TV TA3 a teda nemohlo dôjsť k manipulácií resp. „vhodného“ zostrihania otázok a odpovedí.

Túto prácu si dávam hlavne preto lebo nie každý občan SR má možnosť sledovať dnes nielenže TB, ktoré naživo prináša TV TA3, ale hlavne preto lebo značná časť občanov SR ani nemá možnosť sledovať túto TV, ktorá prešla z bezplatného terestriálneho vysielania (príjem signálu cez TV anténu) výhradne do priestoru plateného, teda do DVB-T + satelit + káblové TV + internet. (https://www.satelitnatv.sk/2021/03/ta3-sa-vracia-do-dvb-t-nebude-vsak-zadarmo/) A to je škoda!

A o tejto veľmi závažnej, prepotrebnej TB sa náš občan-volič-divák dozvie len omrvinky a aj to len tie, ktoré vyhovujú dnešnej propagande, propagande proti ruskej a propagande pro americkej (USA).

Na tejto TB totiž zazneli slová, hlavne z úst Sergeja Lavrova (minister zahraničných vecí RF), ktoré sú v absolútnom rozpore s tým, čo nám „naše“ média prinášajú o konflikte na Ukrajine a o jeho príčinách, o jeho pokračovaní, o jeho zámernej eskalácií a pod.

Nuž teda, hlavne vy dnešní „naši“ vojnychtiví štváči – „vláda“ SR, „vládna“ koalícia a predovšetkým USAfilna Zuzana Čaputová, sadnite si a s porozumením čítajte! Chce to trochu trpezlivosti, tak ju majte, stojí to zato, hlavne preto, aby napr. taká Zuzana Čaputová nezverejňovala na svojom FB profile idiotské video, vraj v ruštine (považujem to z jej strany za prznenie Ruského jazyka), v ktorom sa prihovára vojakom Ruskej armády (naozaj klopem si na čelo)…

Prepis predmetnej TB, tak ako bola tlmočená, sa začína-

(úvodné slová oboch predstaviteľov)

 

Sergej Lavrov (SL) – „…nekonečné rozširovanie NATO a tvorenie unipolárneho sveta a čo sa týka nášho geopolitického priestoru všetko sa to robilo s cieľom toho, aby sa Ruská federácia udržiavala a práve kvôli tomu, dlhé roky práve Ukrajina bola používaná, ako priestor, dá sa povedať priestor na dráždenie našej federácie. Podporovali to, aktívne podporovali ukrajinskú vládu, aby zakazovali ruský jazyk, ruské média, ruskú kultúru, všetko ruské dá sa povedať a paralelne s tým v zákonoch ustanovovali kroky, ktoré podporovali a stále podporujú nacistickú teóriu a praktiky. A samozrejme Generálny tajomník o tomto bol informovaný a informovaný bol o príčinách rozhodnutia pána prezidenta Putina a o tom čo robia naši vojaci spolu s vojakmi Donecka, Luhanska na teritóriu Ukrajiny a tieto ciele sú hlavne kvôli ochrane civilistov a práve preto by sme radi spolupracovali s kolegami Spojených národov OSN a takisto s Červeným krížom, zvlášť, čo sa týka ďalšieho úsilia zmiernenia trápenia a menšieho zapojenia sa civilistov.

Potom, ako boli nadviazané kontakty Generálneho tajomníka s našim ministerstvom obrany. Bolo to tuším dva mesiace dozadu a súhlasili sme a vytvorili sme pracovnú skupinu, ktorá sa nachádza tu v Moskve u nás na ministerstve obrany. Je tam predstaviteľ OSN a dohadujú sa na určitých veciach.

Pomáhajú bezpečne organizovať humanitárnu pomoc a spolu so silami OSN.

Aj čo sa týka humanitárnych otázok, tak mohli sme vďaka tomu päť takýchto konvojov do rôznych oblasti Ukrajiny plus k tej pomoci, ktorú posielame v podstate každodenne a dávame ju ukrajinským obyvateľom, tak isto aj Donecku, Luhansku z Ruskej strany, zo strany ministerstva obrany a ministerstva núdzových situácií a rôznych iných organizácií.

Dnes sme rozprávali o možných krokoch posilnenia partnerstva v tomto smere a na základe výsledkov týchto rokovaní, môžeme rozhodnúť, aké prijať ďalšie kroky, v závislosti od toho, ako sa bude vyvíjať situácia.

Samozrejme rozprávali sme o osude OSN, ako takého.

O snahách našich západných kolegov, ktorí chcú rôzne otázky posúvať za rámec, toho čo je teraz ustanovené a robia naozaj veci, ktoré sa prezentujú, ako nejaký klub, elitný klub, klub vybraných. Čiže aj ta situácia, ktorú teraz prezentuje Nemecko a Francúzsko, aliancia unilateralistov na čele so Spojenými štátmi, ktoré minulý rok v podstate prizvali na konferenciu takzvané len demokracie. S nikým sa o tom nebavili, nekonzultovali. Takže na toto sme upozornili a je to také varovanie pre OSN. Je to taký pokus preškrtnúť základné pravidlá OSN, základné princípy OSN a obzvlášť to, že organizácia bola vytvorená na základe suverénnej rovnosti štátov.

To je zapísané v ustanovujúcich dokumentoch. A my budeme robiť všetko preto, aby nikto, či už to v New Yorku alebo v hlavných mestách členov, nezabúdal o tomto.

Veľmi rád by som vyjadril vďačnosť Generálnemu tajomníkovi, keďže vystúpil on proaktívne a taktiež, my naša strana si uvedomujeme, že je to veľmi dôležité, zvlášť čo sa týka dialógu so sekretariátom OSN. Pri všetkých ťažkostiach, ktoré sťažujú situáciu, tak práve táto diskusia bola pre nás veľmi užitočná lebo koniec, koncov sa tak budeme môcť vrátiť k počiatku, k ustanovujúcim dokumentom OSN a na základe nich práve, by sme mohli vytvárať schémy vytvárania mnohostrannosti. Práve toto je termín, ktorý by sme chceli používať a preto som vďačný, že práve v tomto kontexte prišiel k nám Generálny tajomník, začo som mu vďačný.“

 

António Guterres (AG) –  „Dámy a páni, ako Generálny tajomník OSN som prišiel do Moskvy, ako posol Mieru. Mojím cieľom a mojou agendou bolo zachrániť životy a obmedziť utrpenie. Mal som diskusiu s ministrom Lavrovom a je jasné, že sú dve rozdielne pozície toho, ako sa chápe situácia na Ukrajine. Podľa Ruskej federácie, sa na Ukrajine odohráva špeciálna vojenská operácia s cieľom, ktoré boli už pretým vyhlásené. Podľa Spojených národov na základe Rezolúcií, ktoré boli prijaté ,je ruská invázia na Ukrajine porušením Ukrajinskej teritoriálnej integrity a narúša pravidlá OSN. Ale moje osobné presvedčenie, že čím skôr ukončíme túto vojnu, tak tým lepšie. Tým lepšie re ľudí na Ukrajine, pre ľudí v Ruskej federácií a pre mnohých iných.

OSN niekoľkokrát vyzývalo na prímerie, aby sa vytvorili základné možnosti pre vytváranie mierových zmlúv a dnes prebieha násilná bitka, boj na Donbase, tisícky ľudí zomierajú alebo sú v podmienkach, ktoré ohrozujú ich život. Som znepokojený hláseniami o narušeniach pravidiel alebo potencionálnych vojnových zločinoch a tieto si budú vyžadovať naozaj skutočné vyšetrovanie. Naozaj potrebujeme humanitárne koridory, ktoré sú skutočne bezpečné a efektívne, sú rešpektované všetkými, aby sa dokázali evakuovať civilisti, aby im bola poskytnutá pomoc.

Práve preto som navrhol zavedenie humanitárnej kontaktnej skupiny, ktorá by spájala Ruskú federáciu, Ukrajinu a OSN, aby sme hľadali príležitosti vytvárania bezpečných koridorov, aby sa utíšili lokálne konflikty a aby boli aj tieto koridory efektívne. Zároveň poznávame, že čelíme kríze v Mariupole. Tisícky ľudí sa nachádzajú v núdzi, potrebujú humanitárnu pomoc a mnohý z nich sa potrebujú evakuovať. OSN sú pripravené plne mobilizovať svoje ľudské a iné zdroje, aby zachránili životy ľudí v Mariupole. Mojim návrhom je koordinovaná práca OSN, Medzinárodného červeného kríža (MČK), Ukrajiny, Ruskej federácií, vrátane vojenských síl, aby bola zabezpečená evakuácia civilistov, či už tých, čo sa nachádzajú v oceliarňach Azovstaľ a v smere, práve  títo civilisti chcú. A toto nie len o tom čo sa deje práve teraz na Ukrajine, keďže vidíme také vlny, ktoré odrážajú túto situáciu po svete – akcelerácia rastu cien na jedlá a energie, tak táto sa už odohrávala minulý rok. Ale teraz je to ešte horšie. Spôsobuje utrpenie miliónom ľudí po celom svete. Toto ešte len pridáva tomu šoku z pandémie koronavírusu a preto je potrebné dávať prostriedky na pomoc, keďže to zasiahlo najme rozvojové štáty. Čim skôr bude nastolený MIER, čím skôr sa odpíše MIER, tak tým lepšie aj pre Rusko, aj pre svet. Je veľmi dôležité, práve v týchto momentoch, naozaj ťažkostí, udržať hodnoty multilateralizmu. My potrebujeme multipolárny svet, s multilaterálnymi inštitúciami a tieto inštitúcie musia dodržiavať chartu OSN a medzinárodné právo. Práve na základe týchto ustanovizni sa musí dodržiavať absolútna rovnosť medzi štátmi a nebude existovať žiadny nástroj, ktorý by spôsobil vojnu, ale aby nás spojil, ako ľudstvo proti rôznym výzvam, ako sú epidémie, vojny a práve jedinou vojnou, ktorú by sme mali mať, je vojna proti rizikám ktoré hrozia našej planéte.

 

Otázky prítomných novinárov:

 

India Today: – „…pán Guterres, sú obvinenia, proti obvinenia o genocíde ľudských živých štítoch, údajne využitie chemických zbraní. Rozprávali ste o kontaktných skupinách a humanitárnych koridoroch, tiež ste rozprávali o vyšetrovaniach. Budú OSN sledovať tieto vyšetrovania alebo vytvoria nejaké tímy, ktoré budú sledovať tieto fakty?

A moja otázka ministrovi zahraničných vecí Lavrovovi – obe strany, či už to OSN alebo medzinárodná komunita sa snažia o dosiahnutie prímeria medzi stranami. Je Rusko pripravené na takéto prímerie alebo môže existovať nejaká organizácia, ktorá by bola sprostredkovateľom? Aká strana by to mohla byť?

 

AG: – „OSN nemá právomoci na takéto vyšetrovanie, ale máme Medzinárodný Trestný súd, mame rôzne mechanizmy, ktoré sú prítomné, napr. čo sa týka ľudských práv. Nie je môj zámer, aby som navrhoval vyšetrovanie. Na to sú iné pozície, ale myslím si, že je veľmi dôležité, aby sa naozaj uskutočnilo nezávislé vyšetrovanie, aby bola zabezpečená ich plná kredibilita a zodpovednosť“

 

SL : – „Čo sa týka otázky, ktorá bola adresovaná mne, na začiatok by som chcel povedať tie pozície, ktoré svetové spoločenstvo ma a ako by sa mali OSN riadiť týmito pozíciami. V prvom rade tá suverénnosť a rovnosť štátov. Pán Generálny tajomník sa odvoláva na Rezolúciu, ktorá odsúdila, ako keby Rusko, odsúdilo to čo sa deje na Ukrajine, odsúdilo inváziu, narušenie suverenity, teritoriálnej celistvosti – pripomeniem, že za ňu sa hlasovalo. Veľa štátov sa nám potom sťažovalo, že dokonca ich nútili, vyžadovali od nich, aby za ňu hlasovali. Naši Americkí (USA) kolegovia toto veľmi dobre vedia robiť . Čiže ich nejako vydierali. Dajme tomu, že ich deti sa učia tam na Univerzite…, tak nebudem o tom rozprávať lebo to všetci vieme. Táto Rezolúcia nebola prijatá jednohlasne. Niekoľko desiatok štátov odmietlo hlasovať za ňu. Chápem že každá Rezolúcia, by mala mať váhu pre ďalšie kroky, ale aj Rezolúcia OSN, by mala byť tak isto prijatá, obzvlášť Rezolúcia, ktorá sa zaujíma spôsobom konsenzu, čiže, keď všetci hlasujú za jedno rozhodnutie. Obzvlášť tento spôsob vo februári 2015 sa prijal Dokument, ktorý bol nazvaný ako Minské dohody. Tam sa hovorí o potrebe priameho dialógu medzi Kyjevom, Doneckom a Luhanskom, aby sa od regulovali rôzne problémy, ktoré vzniknú, čo sa týka teritoriálnej celistvosti Ukrajiny. Je potrebné aby splnili podmienky, ktoré podpísali, najprv Porošenko, neskôr Zelenskyj a aby udelili náležitý štatút obom republikám, zabezpečili amnestiu a na základe dohôd aplikovali zmeny Ústavy so zachovaním teritoriálnej celistvosti Ukrajiny. Bolo potrebné tam organizovať voľby na tom území. Zdá sa mi alebo, ak ma pamäť neklame, tak sa mi nezdá, že OSN nereagovalo na hrubú sabotáž zo strany Kyjeva a týchto dohôd. Pričom sú aktívne, sú súčasťou medzinárodného práva a preto sme sa dnes aj o tom rozprávali. Aby som bol úprimný, poznáme sa roky, máme dobré vzťahy s mojim kolegom a preto si myslím, že tento rozhovor  sa nemôže neustále len odkladať. Práve teraz sa nachádzame v takej etape rozvoja medzinárodných vzťahov, čiže buď sa všetci zmierime s tým, že niekto samostatne s nejakými svojimi satelitmi určuje, ako bude žiť celé ľudstvo alebo sa ľudstvo rozhodne žiť na základe pravidiel OSN.

Nikto nechce žiadne vojny, bože chráň! Ale dávať argumenty, vyžadovať si a odpovede od tých, ktorí porušujú pravidla OSN, tak to je potrebné. Rad by som vás uistil, že veľa štátov, čím ďalej tým viac, obzvlášť tie, ktoré si vážia svoje historické dedičstvo, práve oni chcú mať takúto pozíciu. Lebo tomuto rozhovoru sa nedá vyhnúť a obzvlášť OSN zo svojimi koreňmi v dokumentoch, ktoré ho zakladali, tak si myslím, že toto je práve ideálny katalyzátor, základnou osnovou dialógu, bez snahy aplikovať silu pri riešení problémov. No zároveň sa to týka aj finančnej stránky, nie len čisto vojenskej. Keďže západné strany zneužívajú svoju pozíciu v medzinárodnom systéme. Toto si myslím, že už je za hranicami. Čo sa týka rozhodnutí o nejakých rokovaniach, ako vete na začiatku marca (2022) Zelenskyj navrhol rokovania a súhlasili sme s nimi, ale to ako sa správala ukrajinská delegácia, ako sa správal sám Zelenskyj, keď odmietal potvrdzovať to, že týždeň dozadu dostali naše nove návrhy, to som spomínal veľa krát, tak to nás tak odrádza. Podľa všetkého ich rokovania, až tak veľmi nezaujímajú. Keďže im teraz sľúbili tí, ktorí teraz vyzývajú, aby Rusko nezvíťazilo, tí ktorí vyzývajú práve, aby porazili Rusko, aby sa Rusko zničilo, tak títo ľudia budú pokračovať vo vyzbrojovaní Ukrajiny v kvantách. Keď to bude takto pokračovať, tak si nie som istý, že či rokovania budú mať nejaký výsledok, ale samozrejme radi by sme mali prímerie a mierové rokovania. Tým sa zaoberáme každý deň, keď vyhlasujeme humanitárne koridory, ktoré sú ignorované, vrátane tými vojakmi, ktorí sa nachádzajú teraz v oceliarni Azovstaľ, ktorí majú svastiky, nacistické symboly, používajú nacistickú symboliku…, Zelenskyj, ktorý odpovedal na otázku žurnalistu CNN, tak on povedal, že áno máme ich veľa sú takí akí sú. Čiže táto fráza „takí, akí sú“, tak túto frázu vystrihli! Zrejme im bolo hanba toto predstaviť západnému divákovi.    

Čiže práve preto sme pripravení na rokovania, ak má niekto zaujímavé nápady, sme radi, radi si ich vypočujeme, ale čo sa týka terajšej situácie, ale predtým naše tímy sa stretávajú. Stretli sa tri krát na území Bieloruska, raz na území Turecka. To sú miesta rozhovorov a my sme vďačný obom štátom za to, že ich organizovali, ale keď sa rozprávame o sprostredkovateľoch, tak na to je ešte skoro. Potrebujeme dostať odpoveď na poslednú variantu Dokumentu, ktorú sme poslali Ukrajinskej strane, 10 až 12 dní dozadu a oni tvrdia, že ju svojmu vlastnému prezidentovi ešte nedali!  Podľa jeho vlastných slov on nevedel o tom, že taký Dokument dostali“

 

AG : – „Ako som spomínal rád by som povedal, že absolútne rešpektujeme a riadime sa všetkými rezolúciami OSN. Takže, ak je dnes niečo, čo ľutujem, tak je to to, že OSN neboli súčasťou Normandského formátu, čiže Minských rokovaní a Dohôd, aby sme vytvorili naozaj jasný názor o tom prečo zlyhali Minské Dohody a rokovania. Na druhú stranu rád by som povedal, že chápem, že Ruská strana je znepokojená mnohými vecami, ale charta OSN má veľa mechanizmov, ktoré týmto môžu zaoberať a riešiť ich. Takže vždy sa dá obrátiť na medzinárodný súd, takže takto sa dajú riešiť problémy, ale je jedná vec, ktorá je pravdivá a zjavná a to je to a o nej sa nedá polemizovať a to je to, že práve teraz sa nenachádzajú ukrajinské jednotky na teritóriu Ruska, ale naopak Ruské jednotky na území Ukrajiny“

 

SL: – „To je pravda. S týmto súhlasím“

 

Otázka novinárky –

 

„Dobrý deň, dovoľte mi otázku k obom. Pán minister, dnes v OSN bude hlasovanie o Rezolúcií Lichtenštajnska o práve veta. Takže táto otázka sa týka toho, že ak nejaký štát z Bezpečnostnej rady OSN bude vetovať, tak…, ako sa ruská strana stavia k tomuto rokovaniu, keďže táto otázka je v podstate o zrušení práva veta? A otázka k pánovi Generálnemu tajomníkovi – ako sa vy osobne staviate k tejto otázke. Myslite si, že je teba reformovať tento problém?“

 

SL : – „Čo sa týka tejto rezolúcie, je jasne stanovené, že nemá nič spoločné a nebude nijak vplývať na rokovania, ktoré prebiehajú už roky, obzvlášť čo sa týka reformy Bezpečnostnej rady OSN. Práv veta sa naozaj rušiť nebude, to vám môžem zodpovedne povedať. Je to absolútny základ. Je to opora tejto organizácie a bez neho sa organizácia rozpadne. Keďže veľké štáty a stály členovia Bezpečnostnej rady OSN sa opierajú o princíp, jednohlasný princíp, ktorý je tam ustanovený, ktorý umožňuje vyhýbať sa rýchlym konfliktom, Druhá vec je, že svet sa zmenil Američania a oni o tom hovoria, že chcú, aby bol unipolárny na večné veky, ale v skutočnosti svet ide opačným smerom. Svet je mnohopolárny. Je čas sa zbaviť hlavnej chyb a to je, že jeden zo štátov sveta sa nachádza pri moci príliš dlho vrátane so svojimi spojencami. Veľa krát sme pripomínali, žeby sme radi videli predstaviteľov Ázie a Afriky, Južnej Ameriky, aby boli trvalými člnmi BR OSN a vrátane našich partnerov Brazílie a Indie. Taktiež kandidatúra Afriky je vítaná. Ale tá Rezolúcia, ktorú ste spomenuli, ktorá hovorí o tom ako sa bude reagovať po aplikovaní veta, tak ono je dá sa povedať nacielená na demokratizáciu prijímania rozhodnutí. Sme ochotní sa prikloniť ku konsenzu, ak to tak bude dobré, ak budeme vidieť, ktoré strany to budú chcieť. Ale ako vidíme, že západné štáty veľakrát zneužívali situáciu a ja by som možno išiel aj ďalej – BR OSN môže ísť aj ďalej, čiže namiesto toho veta môžu spraviť aj to, že, ak sa niekto zdrží počas hlasovania, tak sa to bude týkať 6. alebo 7. štátov, čiže vidíte, že BR OSN je taká rozdelená. BR OSN by si mala všímať práve túto situáciu, takže myslím si, že je to proces naozaj zdravý, ak štát aplikuje veto, tak má nejaký spôsob, akým je schopný vysvetliť svoj postoj a ak je reč o Ruskej federácií, tak áno my presvedčivo môžeme vysvetliť naše pozície, ktoré predstavujeme v BR OSN.

 

AG : – „Ak môžem interpretovať pravidlá tých, ktorí zostavovali naše pravidlá na začiatku, tak čo sa týka konfrontácie medzi členmi, stálych členov, tak môže vzniknúť globálna vojna. Práve preto, keď zostavovali pravidlá, tak aplikovali to veto. Ale áno, čím ďalej, tak tým viacej sa pravidlo veta zneužívalo, aj keď to hlasovanie proti by nepredstavovalo nejakú životnú hrozbu pre daný štát. Takže som rozhodne za opodstatnenejšie využívanie veta, ale nerobí si o tom ilúzie. Myslím si, že dve tretiny zato zahlasujú. Verím, že je dôležité rozšíriť BR OSN a poskytnúť väčšiu reprezentáciu, obzvlášť štátom Afriky. Čiže Afrika je dva krát obeťou kolonializmu – najskôr si vytrpela kolonializmus a po druhé je to, že tieto štáty získali nezávislosť až po ustanovení medzinárodných inštitúcií, čiže sú nedostatočne reprezentovaní vo väčšine multilaterálnych inštitúciách, takže verím, že silnejšia reprezentácia rozvojových štátov v mnohých oblastiach, inštitúciách až po BR OSN, by bolo naozaj dôležitým rozhodnutím

 

TV China – „Mám otázku k pánovi ministrovi. Prosím povedzte mi, ako Rusko odpovedalo Ukrajine, ktorá navrhla špeciálne rokovanie na území Mariupola. Druhá otázka – aké opatrenia ste prijali, čo sa týka čim ďalej tým väčšieho poskytovania zbraní americkou stranou Ukrajine?“

 

SL : – „Áno, počul som taký teatrálny návrh ukrajinského tímu, toho tímu, ktorý s našim v Bielorusku, v Turecku, potom cez dištančný formát. Oni navrhli rokovať priamo pri oceliarni Azovstaľ. Je to naozaj teatrálne gesto. Ukrajinci radi všetko inscenujú a chceli zrejme takú srdcervúcu scénu. Ak máme naozaj rozprávať o vážnych, skutočných rokovaniach, tak skôr by mali odpovedať na náš návrh, ktorý, ako sa už opakujem, tak ho 10, 12 dní už majú. Ale zjavne, evidentne ich prezident o tom nevie, nepočul o tom. A čo sa týka zbraní, ktoré sa poskytujú Kyjevu, nie len Američanmi, oni preferujú to, že nútia Európu, aby im ona poskytovala zbrane, ale robia to aj priamo.

Niekoľkokrát sme hovorili, že ak sa tieto zbrane a výzbroj ocitne na teritóriu Ukrajiny, tak sú cieľom našej špeciálnej vojenskej operácie. Naše vojská hája práva ľudí, ktorých osem rokov bombardovali bez ohľadu na to, či Ukrajina bola v Normandskom formáte alebo nie, tak všetci oni mlčali!   

Francúzsko, ako člen a spoluúčastník tvorby Minských Dohôd nereagovali nijak na toto násilné utláčanie ľudí, ktorí rozprávali po rusky na Ukrajine, nie len v Donbase, ale na celej Ukrajine. Pozrite si tie štatistiky, pozrite si tie zákony aké oni prijímali tam. A čo sa týka aj médií a netýkalo sa to zákazu len ruských médií, zakazovali aj ukrajinské kanály a v prípade, že boli v rukách opozičných strán a strán, ktoré boli legálne v parlamente, prijali rozhodnutie o zákaze používania ruského jazyka, aj v súkromnej sfére. Čiže toto je taká nacistická praktika. A všetci si dávali hlavu do piesku a tá vyzbroj, ktorá sa už vtedy dostávala na Ukrajinu, tak ta výzbroj predstavovala hrozbu pre Rusko. Tie vojenské základne, ktoré Briti stavali v Azovskom mori, tak predstavovali ohrozenie pre ruskú stranu. A bohužiaľ nepočuli sme žiadne hlasy z rôznych strán sveta, ktoré by boli pozitívne, keď sme ako poslednú možnosť na jeseň minulého roka, navrhli USA a NATO, aby vyhlásili to čo sme im navrhli, aby Ukrajina nebola členom NATO a my teraz sa zaoberáme likvidáciou hrozieb a likvidáciou krokov, ktoré západ robil napriek tomu, že hovorili opak.“

 

Agentúra Sputnik: – „Dobrý deň, otázka na oboch, pán minister Rusko nedávno akreditovalo prvého diplomata Talibanu, znamená to, že sa blížite k uznaniu vlády Talibanu v Kábule? A druhá otázka – je Rusko pripravené pracovať s vnútro Afganskými silami na zavedení nového inkluzívneho Afganského vládneho aparátu, tak ako to nedávno navrhol vládny predstaviteľ Iránu. A otázka Generálnemu tajomníkovi – ak môžete okomentovať nezákonné odobratie majetku Ruskej federácie veľvyslanectva v USA, keď značnému množstvu ruských diplomatov odmietajú poskytovať víza a aké kroky robí sekretariát OSN voči tomu, aby sa tieto veci nerobili? A čo sa týka Afganistanu – vyzvali ste USA, aby neblokovali Afganské aktíva, aby sa zabránilo kolapsu štátu. Aké kroky ste prijali v tomto smere.“

 

SL : – „Naozaj sme akreditovali diplomata, ktorý je práve teraz nasmerovaný do Moskvy. Zatiaľ to ešte neznamená plné uznanie Talibanu. Fungujeme v jednohlasnom rozhodnutí so susednými štátmi. V Číne bola konferencia, na ktorej sa zúčastnili aj štáty centrálnej Ázie a pracujeme na základe chápania realít, ktoré sa udiali. Máme pravidelné kontakty s Talibanom cez naše veľvyslanectvo a rozprávame sa aj o ekonomickej spolupráci a rád by som pripomenul, že počas sovietskej prítomnosti v Afganistane mal Sovietsky zväz viac ako 140 spoločnosti, ktoré tam vytvoril, ale keď si zoberiete, že za 20 rokov prítomnosti NATO, tak oni nevytvorili ani jednu spoločnosť. Všetko to viedlo, viete k čomu a tak to aj skončilo. A práve preto chceme viesť toto smerovanie k plnej spolupráci, ale pod podmienkou, že ich vláda bude inkluzívna, ale nie len zo strany náboženskej, ale aj zo strany národnostnej lebo tam sú rôzne národnosti Tadžici atď. Ale táto inkluzívnosť by mala byť základom našich budúcich krokov, keďže toto bolo stanovené ako cieľ. Pracujeme s politickými silami, ktoré sa nachádzajú v Afganistane, obzvlášť v Kábule, tam bol bývalý prezident Karzaj a ich vláda je naozaj…, myslím si že sa im pozdáva spolupráca s Talibanom a my ich podporujeme, aby tam bol dialóg“

 

AG: – „Začnem Afganistanom. Už od začiatku sme sa rozhodli, že budeme aktívne zapojení v komunikácií s Talibanom a máme tam masívnu Humanitárnu operáciu, práve v Afganistane, ale chápeme, že humanitárna pomoc nestačí ak je neprítomné financovanie a ak by ekonomika skolabovala, tak by to malo hrozné následky pre Afganistan. Čiže medzinárodné spoločenstvo, my sme na to upozorňovali, že musíme vložiť peniaze do ich ekonomiky, čiže v podstate OSN na lietadlách vezú do Afganistanu peniaze, tlačíme Svetovú banku do toho, aby s Talibanom nadviazala spoluprácu. My pracujeme s Národnou Bankou, aby odstránila bariéry, ktoré stále existujú, kvôli tomu že majú zmrazené peniaze a myslím si, že takto by mali postupovať všetky štáty. Veríme, že musíme spraviť všetko pre dobro ľudí Afganistanu, ale tiež spolupracujeme na serióznej úrovni s Afganistanom, čo sa týka inkluzivity vlády, taktiež medzi mužmi a ženami, medzi Uzbekmi, Tadžikmi, tak ako ste spomenuli, aby boli plne zapojení do politického procesu v Afganistane a nechceme, aby bol Afganistan základňou terorizmu, ktorý by bol na inom území. Treba rešpektovať základné pravidlá, čiže toto sú také dve oblasti, ktoré ma trápia – prvá je účasť dievčat na vzdelávaní, vrátane univerzít, tam to bola taká otázka nedávno, bolo to zakázané, bolo to zlé rozhodnutie a druhá vec je o ich práci. Teda, že aj ženské zamestnankyne OSN môžu pracovať na tomto území, ale myslím si, že všetky štáty vrátane Ruskej federácie, budú akceptovať ich víza a musíme zaujať pozíciu, aby sme garantovali, že sa budeme posúvať v tomto smere“

 

Áno, bolo to dlhé čítanie, ale kto došiel až sem, tak môže posúdiť, aký výstup nám dali „naše objektívne“ média z tohto stretnutia a z tejto TB – opäť len pro americká propaganda!!!

 

 

 

Dnešné vedenie RTVS, na takúto pluralitu si trúfnete?

25.04.2024

Ak nie, tak na pozíciách, na ktorých momentálne ste, nemôžete, ba ani nesmiete ostať! Vláda SR pod vedením Fica, odsúhlasila nový Zákon o slovenskej televízii a slovenskom rozhlase. Je najvyšší čas ho v Parlamente SR prijať, nie na to, ako to hovorí dnešná opozícia a im vždy naklonené média dezinfoscény tzv. hlavného prúdu, ako aj všetky „apolitické“ [...]

Vláda sa zmenila, Prezident sa onedlho zmení, ale to je tak asi všetko!

25.04.2024

Som neskutočne rozhorčený! Áno a úplne právom! Iste, nie som sám, ale ja to v sebe držať nebudem! A o čo ide? Nuž „len“ o toto. Dnes ráno o :28 uverejnil svoj názor na „demokratické“ maniere Aktuality.sk, ktoré mi pripomínajú snahu o diktatúru. Nenapísal by som nič také, čoby bolo protištátne, nezákonné, protiústavné…jednoducho nič mimoriadne ani [...]

Aktuality. sk a ich diktátorské chúťky? !

25.04.2024

O Aktualitách.sk nemám ilúziu, žeby mali s demokraciou, čo i len trochu spoločné! Pre mňa osobne je to rýdzo propagandistické, dezinformačné, vysoko manipulatívne …médium. A absolútne politicky jednostranne orientované, pravda podľa nich, na tú jedinú „správnu“ stranu dejín. Avšak oni už nie sú len propagandistické, ale už začínajú vystrkovať svoje [...]

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

polícia oživovanie

VIDEO: Išlo o sekundy. Petržalskí policajti nezaváhali, zachránili život mužovi

25.04.2024 18:00

Policajti sa pristavili pri dopravnej nehode, keď si zrazu všimli na zemi muža v bezvedomí.