Založ si blog

R. Sulík sa už konečne rozhodol, opúšťa SaS a prestupuje do KSS!

Nadpis nie je ani hoaxový, ani konšpiračný, ale mne iné nevychádza, keď Richard Sulík (RS) vyhlásil toto – „…dokonca mám takú nádej, že možno už nastal čas, že budeme robiť aj niektoré odvážnejšie rozhodnutia napr. že zrušíme Úrady práce…“ – https://ekonomika.pravda.sk/ludia/clanok/603114-mozno-nastal-cas-zrusit-urady-prace-tvrdi-sulik-na-co-zamestnavat-dve-tisic-uradnikov/

Veru veľmi rozumné riešenie, ale tu musí byť nahlas povedané, že zrušenie úradov práce si môže dovoliť len také štátne zriadenie, kde nie je zaručené len právo na prácu, ale POVINOSŤ pracovať!!!

A to ako vieme, sme poniektorí z nás už raz zažili v prednovembrových (1989) časoch, keď sa naša vlasť volala Československá socialistická republika (ČSSR) resp. Slovenská socialistická republika (SSR) a v politickom ponímaní tu bola vláda jednej strany, mala to zakotvené v Ústave ČSSR, ako vedúcu úlohu a volala sa KSČ resp. KSS a na jej čele stáli členovia týchto strán a volali sa komunisti, s oslovením súdruh, súdružka!

Takže, ak Richard Sulík chce zrušiť Úrady práce, tak musí vykonať niektorí s týchto krokov:

Prvý krok – dosiahne v NR SR zmenu ústavy SR na základe znenia Ústavy ČSSR – Ústavný zákon č. 100/1960 Zb., kde sú takéto znenia článkov:

Čl.1, ods.(1) – „Československá socialistická republika je socialistický štát založený na pevnom zväzku robotníkov, roľníkov a inteligencie, na čele ktorého je robotnícka trieda.“ – dnešné znenie by mohlo znieť takto – „Slovenská republika je sociálny štát založený na pevnom zväzku robotníkov, roľníkov a inteligencie, na čele ktorého sú priamo volení zástupcovia ľudu.“

Čl.2, ods.(1) – „Všetka moc v Československej socialistickej republike patrí pracujúcemu ľudu.“ – dnešné znenie by mohlo znieť – „Všetka moc v Slovenskej republike patrí pracujúcemu ľudu.“

Čl.3, ods.(3) – „Člen ktoréhokoľvek zastupiteľského zboru môže byť z rozhodnutia svojich voličov kedykoľvek odvolaný“ – dnešné znenie by mohlo znieť – „Prezident SR, NR SR a Vláda SR môžu byť z rozhodnutia svojich voličov kedykoľvek odvolaní“

Čl.7, ods.(1) – „Ekonomickým základom Československej socialistickej republiky je socialistická hospodárska sústava, ktorá vylučuje akúkoľvek formu vykorisťovania človeka človekom.“ – dnešné znenie by mohlo znieť – „Ekonomickým základom Slovenskej republiky je sociálna hospodárska sústava, ktorá vylučuje akúkoľvek formu vykorisťovania človeka človekom.“

Čl.7,ods.(3) – „Práca v socialistickej spoločnosti je prácou v prospech celku a zároveň v prospech pracovníka samého.“ – dnešné znenie by mohlo znieť – „Práca v sociálnej spoločnosti je prácou v prospech celku a zároveň v prospech pracovníka samého.“

Čl.9 – „V medziach socialistickej hospodárskej sústavy je prípustné malé súkromné hospodárstvo založené na osobnej práci a vylučujúce vykorisťovanie cudzej pracovnej sily.“ – dnešné znenie by mohlo znieť – „V medziach sociálnej hospodárskej sústavy je prípustné malé a stredné súkromné hospodárstvo založené na osobnej práci a vylučujúce vykorisťovanie cudzej pracovnej sily.“

Čl.13, ods.(1) – „Všetky organizácie a všetci občania, ktorým pripadá akákoľvek úloha pri plnení štátneho plánu rozvoja národného hospodárstva, sú povinní vynaložiť najvyššie úsilie a vyvinúť čo najväčšiu iniciatívu, aby sa úloha čo najlepšie splnila.“ – tento článok by nemusel prejsť žiadnou korekciou a aplikovať ho do našej terajšej Ústavy SR ako celok.

Čl.15,ods(1) – „Štát uskutočňuje takú hospodársku, zdravotnícku, sociálnu a kultúrnu politiku, aby sa súbežne s rastom výroby, so vzostupom životnej úrovne obyvateľstva a s postupným skracovaním pracovného času neustále rozvíjali fyzické i duševné schopnosti všetkého ľudu.“ – tak isto bez akejkoľvek zmeny zapracovať do terajšej Ústavy SR.

Čl.15,ods.(2) – „Štát sa stará o zveľaďovanie a všestrannú ochranu prírody a o zachovanie krajinných krás vlasti, aby tým vytváral stále bohatšie zdroje blahobytu ľudu a vhodné prostredie, ktoré by prospievalo zdraviu pracujúcich a umožňovalo ich zotavenie.“ – tak isto bez zmien zapracovať do terajšej Ústavy SR.

Čl.16, ods.(3) – „Štát a spoločenské organizácie sa sústavne usilujú o odstránenie prežitkov vykorisťovateľskej spoločnosti vo vedomí ľudí.“ – tak isto bez zmeny prijať do dnešnej Ústavy SR.

A teraz to najhlavnejšie čo je potrebné vykonať, aby sa uskutočnil návrh budúceho nádejného súdruha Richarda Sulíka.

Ústava ČSSR hovorí, Čl.21, ods.(1) –„Všetci občania majú právo na prácu a na odmenu za vykonanú prácu podľa jej množstva, akosti a spoločenského významu.“ – tento článok bez zmien zapracovať do terajšej Ústavy SR.

Čl.21,ods.(2) – „Právo na prácu a na odmenu za ňu je zabezpečené celou socialistickou hospodárskou sústavou, ktorá nepozná hospodárske krízy ani nezamestnanosť a zaručuje ustavičné zvyšovanie reálnej odmeny za prácu.“ – tento socialisticky text zapracovať do našej terajšej Ústavy SR napríklad aj takto – „Právo na prácu a na odmenu za ňu je zabezpečené celou sociálnou hospodárskou sústavou, ktorá nepozná hospodárske krízy ani nezamestnanosť a zaručuje ustavičné zvyšovanie reálnej odmeny za prácu.“

Čl.22, ods.(1) – „Všetci pracujúci majú právo na odpočinok po vykonanej práci“ – tento socialisticky text Ústavy ČSSR bez zmeny v plnom znení zapracovať do terajšieho znenia ústavy SR.

Atď., atď. a najjednoduchšie by bolo, ak by Richard Sulík chcel zrušiť v kapitalistickej, vykorisťovateľskej triednej spoločnosti Úrady práce, by bolo, keby sa na komplet prevzal celý text bývalej ústavy ČSSR, len by sa namiesto „Československá socialistická republika“ použilo/vymenilo za – „Slovenská republika“ a namiesto „socialistická“ by sa použilo/vymenilo za slovíčko „sociálna“!

Áno a potom by mohol súdruh Richard Sulík úplne že, zo dňa na deň zrušiť Úrady práce!

TU je celé znenie Ústavy ČSSR – https://www.zakonypreludi.sk/zz/1960-100/znenie-19780901

Krok dva, ako dosiahnuť zrušenie Úradov práce o ktoré žiada, terazky už „pán“ Richard Sulík.

Richard Sulík by musel dosiahnuť takú legislatívnu normu, že každý zamestnávateľ, ktorý by sa z akéhokoľvek dôvodu rozhodol prepustiť zamestnanca, okrem dôvodu viac násobného malého porušenia pracovnej disciplíny resp. jedného obzvlášť závažného porušenia pracovnej disciplíny (presne vymedzuje Zákonník práce – aj tu navrhujem nahradiť Zákonníkom práce z čias ČSSR, ktorý bol jednoznačne na strane pracujúceho občana!), by bol povinný pred tým, ako zamestnanca prepustí, mu na vlastné náklady (!) nájsť vhodné pracovné miesto a až po tom, ako by tento prepúšťaný zamestnanec, túto ponuku odmietol, tak by mal právo ho prepustiť, inak nie!

Teda jednoznačne presunúť právomoci, kompetencie a zodpovednosť zaniknutých/zrušených Úradov práce na zamestnávateľov, na kapitalistov!

Tretím krokom, ako dosiahnuť zrušenie Úradov práce by bol ten, že by ostali v existencií výhradne súkromné „Úrady práce“ , dnes známe pod názvom „Pracovné portály“, ako sú dnes najznámejšie PROFESIA.SK, KARIÉRA.SK, Job.sk a pod., ktoré by však boli financované výhradne z toho čo si na trhu svojou činnosťou zarobia.

ALE nie tak, že občan, ktorému oni sprostredkujú (zoženú) prácu, si priamo u neho budú nárokovať isté % z ich mzdy počas určitého obdobia, ale budú výhradne financovaní z toho, čo im za ich prácu zaplatí kapitalistická spoločnosť – firma, že im našla na trhu práce človeka, ktorý čo najviac spĺňa ich kvalifikačné a iné požiadavky!

Teda každý kapitalistický podnikateľ malý, stredný, veľký, gigantický…, by si musel vytvárať akúsi finančnú rezervu, z ktorej by si uhradil náklady na získanie kvalifikovanej pracovnej sily skrze tieto pracovné agentúry alebo by si v rámci vlastných možností hľadali pracovnú silu na voľnom pracovnom trhu sami.

 

Dobre a teraz si predstavme, že by jeden z týchto troch krokov bol naplnený a Richard Sulík by dosiahol zrušenie Úradov práce.

Pýtam sa, kto by viedol evidenciu nezamestnaných (to by sa netýkalo kroku jedna – prechod na Ústavu ČSSR a Zákonník práce ČSSR lebo tam je ukotvené, že pracovať by musel každý!), na akom základe by sa im vyplácala dávka v nezamestnanosti a čo s tými, ktorí jednoducho nechcú a nebudú pracovať? Bude aj im naďalej vyplácaná štedrá sociálna dávka, hlavne ak taká osoba má niekoľko nezaopatrených detí o ktoré sa riadne nestará?!

Ako by sa volal tento úrad? Bol by to Úrad poslednej inštancie pre dobrovoľne nepracujúcich?

Alebo by sa konečne zaviedlo, že každý kto nechce pracovať resp. odmietne prácu ktorú je schopný vykonávať, aj keď nie celkom zodpovedá jeho vzdelaniu hlavne jeho „predstavám“, tak sociálnu dávku v nezamestnanosti od štátu dostane vo výške podľa jeho predošlej pracovnej aktivity, teda podľa odpracovaných rokov lebo je vrcholne nespravodlivé že nieto čo za celý život nepreložil dve slamky krížom cez seba, dostáva takú istú, ak nie väčšiu sociálnu dávku ako ten, ktorý pracoval desať a viac rokov a teraz ho nikto nechce zobrať do práce lebo nie je mladý, pekný a hlavne neovláda aspoň desať anglických fráz!!!

Nuž veru, ak by sa prešlo na takýto systém vyplácania sociálnych dávok v nezamestnanosti, tak by sme sa nestretávali v lete v našich mestách a obciach s nepokosenými verejnými priestranstvami, špiny a bordelu okolo odpadových nádob a pod., v zime by sme sa nešmýkali a nepadali na neupravených komunikáciách, schodoch a pod., ktoré akosi nikomu „nepatria“!!!

Nuž toľko k Richardovi Sulíkovi a jeho „ušľachtilému“ cieľu zrušiť v čisti kapitalistickom režime Úrady práce!

A čo tak okamžite zrušiť celú dnešnú Covid apartheidnu chuntovládu aj s ich politickým lokajom v “prezidentskom“ paláci???

Veru už niet načo čakať!

Je načase konať!!!

Záver:

Všimol si si pozorný čitateľ, čo je uvedené v Čl.21, ods.(2) Ústavy ČSSR?

Že nie?

Nuž dávam na zreteľ.

V tomto článku sa okrem iného píše aj toto – „…ktorá nepozná hospodárske krízy…“

Teda socialistická spoločnosť mala priamo v Ústave zakotvené, že úlohou socialistickej spoločnosti je konať tak, aby sa nevytvárali krízy!

Samozrejme, že to neznamená, že krízy neboli! Aj sa si pamätám, ako žiak Základnej deväťročnej školy (bol som šiestak), že sme mali v zime, v Januári 1979 takzvané Uhoľné prázdniny – ktoré trvali do 29. januára a samozrejme, aby sme dobehli v škole zameškané, tak v tomto školskom roku neboli jarné prázdniny… – https://sk.wikipedia.org/wiki/Uho%C4%BEn%C3%A9_pr%C3%A1zdniny

Takže áno bola aj v socializme kríza, ako napríklad táto (naozaj výnimočne vplyvom náhlej zmeny počasia na prelome rokov 1978/1979!), ale trvala menej ako mesiac a išlo sa ďalej!

Už nikdy potom, sme až do konca roka 1989 nezažili žiadne energetické prázdniny! Komunisti aj nekomunisti v socialistickej spoločnosti sa poučili a vytvorili také podmienky a opatrenia, aby dodržali literu Ústavy ČSSR, že socialistická spoločnosť nevytvára krízy, ale ak aj nejaká nastane, tak sa okamžite rieši, ale nie na úkor výhradne tých tam dole!!!

A čo je úlohou kapitalistickej spoločnosti?

Nuž kapitalizmus je založený výhradne na zisku, zisku jednotlivcov, na mamone(!), či je potrebné to vlastniť alebo nie a ak zisky nedosahujú požadovanú úroveň, teda predstavu tých najviac majetných – svetovládcov (!), tak sa umelo vyvolá kríza – Veľká hospodárska kríza – 30. roky 20. storočia – začala sa nikde inde, ako na americkej burze New York Stock Exchange, 24. októbra 1929 – toto pomohlo dostať sa A. Hitlerovi k moci a začať strašnú II. sv. vojnu!

Následne po II. sv. vojne nastali na západe rôzne obdobia kríz kapitalistickej spoločnosti, kapitalistického režimu.

Z nedávnej minulosti poznáme hlavne – Finančná kríza 2007 – 2008. Kde vznikla a čo bolo jej príčinou?

Nuž opäť sú to USA – „Impulzom bola kríza realitného trhu v USA, ktorá vznikla v dôsledku poskytovania rizikových hypoték skupine obyvateľstva s nižším životným štandardom. Banky ich získavali ponúkaním pôžičiek s nízkym úrokom.“ – https://euractiv.sk/section/ekonomika-a-euro/linksdossier/financna-kriza-000227/

Nasledovala migračná kríza – začiatok 2014. A čo bolo hlavnou príčinou tejto nekontrolovateľnej migračnej krízy, ktorá postihla predovšetkým Európu?

Nuž opäť USA – „Politika amerického neokonzervativizmu viedla k niektorým vojnám, ktoré destabilizovali islamský svet na Blízkom východe a jeho okolí. Bola to najmä invázia USA a ich európskych spojencov do Iraku, vojenská podpora zvrhnutia Muamara Kaddáfího v Líbyi a podpora rebelov v občianskej vojne v Sýrii.“ – https://www.postoj.sk/21584/sedem-poznamok-k-migracnej-krize

No a dnes od konca roku 2019 a hlavne od začiatku roka 2020 tu máme celosvetovú „pandemickú“ krízu Cov-SARS-2 (C-19) a snažia sa nám už viac ako rok a pol nahovoriť, že príčinou tejto „pandemickej“ krízy je Čína a „nový“, vraj rýdzo „prírodný“ vírus C-19!

Nuž môj názor je ten, že za tým všetkým opäť stoja záujmy USA, ale to sa dozvieme o niečo neskôr, keď bude dovolené sa o tom dozvedieť! Nateraz Ti Slovač môže v tejto kríze otvoriť oči možno aj tento článok + video dôkaz(!) – „Fauci a ďalší v roku 2019 plánovali „univerzálnu vakcínu proti chrípke“, ktorá sa stala covid vakcínou“ – https://nastub.cz/w/d26ded80-4958-41b5-9723-5e43d21e3967?title=0&warningTitle=0&start=1s , https://zemavek.sk/fauci-a-dalsi-v-roku-2019-planovali-univerzalnu-vakcinu-proti-chripke-ktora-sa-stala-covid-vakcinou/

 

Takže moja záverečná otázka – Ktoré zriadenie je určené na to, aby neustále vyvolávalo v spoločnosti krízu, ktorá ma postihnúť jedine tých tam dole?!

Je to kapitalistické zriadenie alebo socialistické zriadenie?! A do ktorého zriadenia by si zaradila napr. takého Richarda Sulíka?

Slovač, odpoveď si daj pre seba samu sama lebo moju odpoveď poznáš.

 

 

 

Voliči I. Korčoka, dožadujte sa ho, aby Vám jasne a bez okolkov vysvetlil toto!

27.03.2024

Úspešný kandidát na prezidenta v I. kole prezidentských volieb, kade chodí, všade tvrdí, že zapojenie sa NATO do vojny na Ukrajine, na východe Ukrajiny, fyzicky aj vlastnými vojenskými ľudskými zdrojmi je mýtus a že je to iba strašenie Slovákov Ficom a dnešnou vládnou koalíciou! Všade kade chodí manipuluje svojich, zväčša mladých (v tejto oblasti absolútne [...]

Slováci, tu je dôkaz, že v spravodajstve RTVS vládne tvrdá cenzúra! Zmeny sú nevyhnutné!

27.03.2024

Ej, ale nám dnešná opozícia, západom platené mimovládky na čele s Čaputovou kvília, že vládna koalícia si chce podmaniť RTVS, že si ju chce tzv. sprivatizovať, že si z nej chce urobiť vládnu „hlasnú“ trúbu a tak podobne! Naozaj? Je to tak? Alebo je to úplne naopak a že zmeny v RTVS a hlavne v spravodajstve, sú nevyhnutné z tohto hlavného dôvodu?! A ten [...]

Slováci všimli ste si? Aké sú po sobote zapredanecké média zahľadené do Štefana Harabina?

26.03.2024

Prečo asi? Lebo sú nebodaj nestranné? Nuž ale pekne po poriadku. Pred sobotnými PrV, zapredanecké média akými sú pre mňa osobne – Sme.sk, Aktuality.sk, Denník N, TV Markíza, TV JOJ…sa k Štefanovi Harabinovi správali nevyberane mediálne hrubo! Doslova mu mediálne nadávali do ruského dezoláta, pro ruského trolla, že je to najväčšia škodná pre Slovensko…a [...]

žena, nemocnica, lôžko, pacient, tehotná, tehotenstvo, gravidita, pankreas, cukrovka

Fatálne zlyhanie v pražskej nemocnici. Žene urobili potrat pri kontrole, splietli si pacientky

28.03.2024 14:52

V pražskej Fakultnej nemocnici na Bulovke došlo k obrovskému omylu.

Mahmúd Abbás

Palestínska samospráva má novú vládu

28.03.2024 14:51

Jej predsedom bude dlhoročný poradca prezidenta Muhammad Mustafá.

Krišjanis Kariňš

Šéf lotyšskej diplomacie Kariňš odstupuje pre trestné stíhanie

28.03.2024 14:37

Lotyšská generálna prokuratúra rozhodla o začatí trestného stíhania v súvislosti s jeho výdavkami na leteckú dopravu vrátane využívania súkromných lietadiel.

Jana Bittó Cigániková

SaS kritizuje prerozdelenie peňazí v zdravotníctve, žiada zrušenie tzv. prerozdeľovacej vyhlášky

28.03.2024 14:36

Kompetenciu prerozdeľovať peniaze navrhuje presunúť na zdravotné poisťovne.