Založ si blog

Matovič „ukrátil“ banky a „pomohol“ občanom SR !

Bankovníctvo je nesmierne komplikovaná vec, ale nie preto, žeby muselo, ale hlave preto, aby tomu obyčajný človek čo najmenej rozumel. Banky jednostaj vyplakávajú v akom sú oni marazme a ako oni trpia. Naozaj ? A ktoré inštitúcie v štáte majú také honosné sídla ? Sídla celopresklenné, spravidla najvyššie stavby v mestách a pod. Kto riadi svet, ak nie bankový sektor ? Moc peňazí a kapitálu v rôznych podobách – dlhopisy, zábezpeky, emisie atď. atď. Ja taktiež netvrdím, že všetci zamestnanci bánk sú exkluzívne platení. Nie nie sú. Najmenej platenými pracovnými silami „chudobných“ bánk sú predovšetkým ľudia v prvej línií – teda rôzny bankoví referenti na pobočkách a títo si vždy od klienta vypočujú aj ostrejšie slová a pritom oni za to nemôžu, ale že absolútne nijako !

Hneď na úvod je potrebné, aby odznela informácia, ktorá nám povie, aké sú banky „chudobné“. Teraz hovoríme o bankách a ich zahraničných pobočkách pôsobiacich na Slovensku. Podľa portálu BANKY.sk (https://banky.sk/aky-zisk-dosiahli-banky-v-roku-2019/) dosiahli banky na Slovensku za rok 2019, zisk po zdanení 643 miliónov eur a teda aj napriek tomu, že SR odviedli 0,2 % zo zisku tzv. bankový odvod (neskôr schválený NR SR na 0,4 %), vo finančnom vyjadrení niekde okolo 150 miliónov eur ročne.

No akú „super“ dohodu urobil včera Igor Matovič z bankami. Banky sa zaviazali, že sa nebudú so SR súdiť o to, či bankový odvod je v súlade s medzinárodným právom alebo nie, ak Matovič zruší bankový odvod ! Výborne Igor ! Takto „vyzbierané“ peniaze od zavedenia bankového odvodu od 2012 (zaviedla Radičovej vláda), niekde okolo 1 miliardy eur, nám banky „milosrdne ponechajú“, len tak pre „modré“ oči Igora Matoviča ! Matovič ich vloží do rozvojového fondu Slovenska – teda pravdepodobne na výstavbu nemocníc, výstavba nájomných bytov alebo na iné investície, ktoré v tejto dobe nevyhnutne potrebujeme – toto povedal Igor. Teda vláda Igora Matoviča po 8 rokoch bankového odvodu rozhodne čo s peniazmi daňových poplatníkov. Nepamätám si, žeby o tomto Igor hovoril pred PV 2020. Ak si dobré pamätám, tak hovoril o tom, že ak pozatvárajú všetkých smeráckych, snsáckych zlodejov a prestane sa kradnúť, tak bude peňazí dosť na všetko čo štát potrebuje. Čo sa stalo ? Zistili na ministerstvách, že sa nekradlo alebo ak sa kradlo, tak sa bude v tom pokračovať ? A preto je potrebné siahnuť na peniaze, ktoré boli pôvodne určené na sanáciu bánk pre prípad, že prídu na banky zlé časy ?! Už sme ich raz oddlžili a to za peniaze „získané“ za predaj fabrík a strategického majetku, ktorý sa tu vybudoval počas socializmu s pred roka 1989 ! A keďže už niet čo predávať socialistickým pracujúcim ľudom vybudované, tak sa pristúpilo k bankovému odvodu. A teraz, keď banky opäť budú zle hospodáriť a bude treba ich opäť „reštartnúť!, tak čo predáme, sprivatizujeme ?

Ďalej Igor povedal, tým že banky neodvedú na účet pre potrebu sanácie bánk 150 mil. eur ročne, ktoré má pod kontrolou štát, tak sa zaviazali, že štátu ročne pomôžu tak, že so svojich finančných zásob vyčlenia 500 mil. eur pre úvery štátu ! Geniálne ! Takže štát mi ti nedáme, ale požičiame za úrok o ktorom samozrejme nebola reč a ty štát, rozumej občan SR, tento úrok aj s úverom zaplatíš zo svojich príjmov – na rôznych povinných odvodoch zo svojej mzdy a pod. Pozor, o týchto peniazoch bude rozhodovať štát, ako a kde ich použije. A keďže sa jedná teraz o vládu najpoctivejších politikov, ktorí sa nikdy svojej morálnej povesti nespreneverili (Matovič podľa vlastných slov predebatil s Marianom Kočnerom „len“ šesť hodín na jedno posedenie, Sulík „nechtiac“ „len“ 13 krát raňajkoval u Mariana Kočnera, Boris Kollár taktiež vôbec nepozná Mariána Kočnera lebo toho poznali len jeho milenky atď. atď.), tak tu nemôže byť ani reči o ich nehospodárnom využití, hlavne ak oprášime výrok ich politickej „krvi“ – Mikuláša Dzurindu, keď sa rozhodol darovať naše ekonomické striebro do rúk západných korporácií – „…štát je zlý gazda…“ a nenašiel sa vtedy ani jeden novinár, aby mu otvorene a do oči povedal – „…pán Dzurinda veď štát ste vy lebo vy ste predseda vlády SR. Vy ste ten najvyššie postavený gazda v SR a teda ak sám o sebe hovoríte, že ste zlý gazda, tak šup dole z premiérskej stoličky…“ „Inak povedané“ dnes za vlády Igora Matoviča je štát už dobrý gazda ? Hlavne ak na čele štátu máme tých najsamlepších gazdov ?!

No a čerešnička na celej tejto bankovej „skromnej“ torte je to, že podľa Igora Matoviča banky ročne navýšia o jednu miliardu vlastné finančné prostriedky (odkiaľ ich zoberú ? Vytlačia sa nové bez toho aby boli kryté vytvorenými hodnotami?) na poskytnutie úverov pre občanov (Matovič na tabuli mal napísané – ľuďom) a pre firmy. Už sa nespomína či firmy výhradne slovenské, alebo aj pre tie so zahraničnou spoluúčasťou. Opäť famózne ! Takže „milosrdne“ a „ľudomilné“ banky sa rozhodli, že radovým občanom požičajú ešte viac finančných prostriedkov, ešte viac nás zadlžia, ale o úrokoch opäť nebola reč. Aké vysoké budú tieto úroky ? Veď úrok je bankový zisk ! Čím budú musieť občania ručiť pri týchto úveroch – budú to vecí hnuteľné, nehnuteľné ?! A keď nebudú mať na ich splácanie, tak sa ocitnú v sociálnej sieti štátu, „inak povedané“ na ulici ? Za aké peniaze sa o nich štát postará, keď takto „múdro“ vychádza „chudobným“ bankám v ústrety ? Vláda unisono tvrdí, že nás čakajú veľmi ťažké ekonomické mesiace a roky „zapríčinené“ koronavírusom, teda nie opatreniami vlády Igora Matoviča ! Vzrastie nezamestnanosť ! A Matovičova logika mu hovorí, že ak rastie nezamestnanosť, tak predsa musí rásť aj záujem o pôžičky, aby mali ľudia z čoho vyžiť a raz to predsa len budú musieť splatiť lebo raz sa predsa len zamestnajú a banky o svoje zisky v podobe úrokov neprídu ! Naozaj logika hodná Nobelovej ceny za ekonomiku !

Nuž podľa môjho názoru čas ukáže, komu Igor Matovič týmto preskupením síl medzi štátom a bankovým sektorom na Slovensku pomohol. Môj názor je ten, že misky váh na tejto ekonomickej váhe sa týmto Igorovým rozhodnutím výrazne prehupli na stranu bánk a štát, hlavne občan SR, bude zase o niečo väčším otrokom (dlžníkom) bankového sektoru. No a časom sa možno z úst Igora Matoviča dozvieme aj takúto vetu „…na úrade vlády som zriadil odborné ekonomické konzílium a teda o tom, čo je pre SR výhodné a čo je škodlivé, nebude rozhodovať vláda SR, ako sa bude naša krajina vyvíjať a akým smerom sa bude uberať, ale bude to výhradne bankový sektor lebo SR je na ňom plne závislá…“ Tu som si dovolil parafrázovať výrok Igora Matoviča, keď sa vyjadril k požiadavkám „jarmočníkov“ a iných „neposlušných“ občanov SR v súvislosti pomoci štátu ekonomike SR „zapríčinenej“ koronavírusom. Pripomeňme si tento výrok a majme ho vždy na pamäti lebo toto je memento pre naše ďalšie rozhodovanie sa, ak pôjdeme opäť k volebným urnám . Citujem Igora Matoviča – „…o všetkom rozhodne konzílium odborníkov, nikto iný nebude rozhodovať o krajine…“

 

Ministerka Šimkovičová je na správnom mieste, ale na teraz, na rozbeh, by to chcelo chlapa!

24.04.2024

S krokmi ministerky kultúry absolútne súhlasím a podporujem ich. Isteže, že najviac na ňu prskajú tí, čo by tu chceli mať namiesto, hlavne slovenskej, aj tej ľudovej kultúry, tu pakultúru nanosenú zo západných štátov EÚ a z USA! Pakultúru „moderného“ progresivistického sveta založenú na vulgárnostiach a mravných neprístojnostiach! Ministerka Šimkovičová sa [...]

Čaputová a spol. dajte vyzbierané peniaze nie na vojnu, ale na to, na čo Vás v 2021 vyzýval pápež František!

23.04.2024

Nuž teda povedzme si resp. sa opýtajme, koľkokrát Čaputová za ostatných takmer 5 rokov navštívila resp. sa osobne stretla s pápežom Františkom? Veľa krát! A čo si z jeho stretnutia vzala k svojmu politickému srdcu? Nuž nič! Ale ako sa hovorí, nikdy nie je neskoro a vždy je čas napraviť vlastné chyby, kým je na to čas! A ten čas je dnes! Dnes, keď má Čaputová do [...]

Š. Harabin ako člen Súdnej rady SR? Skvelá správa pre Slovensko a slovenskú justíciu!

23.04.2024

Ej ale prskajú! Ako tá mačka, ktorá sa bojí – zhrbí sa, naježí sa a prská! SNS navrhuje za člena Súdnej rady SR (SRSR) JUDr. Štefana Harabina. Má SNS na to právo? Jasné, že má! A kto najviac prská na strane tých, čo najviac za ostatné tri a pol roka, čo boli pri moci hrôzovlády od Matovičovej po Ódoro-Čaputovskej, mediálne chránili tie nezákonnosti, ktoré tu [...]

michelko

O zmenách vo Fonde na podporu umenia sa bude hlasovať až budúci štvrtok

24.04.2024 12:18

Presunúť hlasovanie zo stredy na budúci týždeň navrhol šéf parlamentného kultúrneho výboru Roman Michelko (SNS), ktorý je predkladateľom návrhu novely zákona o FPU.

SR Bratislava RTVS protestný pochod BAX

Vláda schválila zákon o Slovenskej televízii a rozhlase. Mení sa názov aj spôsob kreovania orgánov

24.04.2024 11:25, aktualizované: 11:41

Riaditeľa bude voliť deväťčlenná rada so štyrmi nominantmi Ministerstva kultúry.

Drienovec, výrub stromov

Postupy pri výrube drevín sa majú zjednodušiť. Cieľom je znížiť strety s medveďom i škody na plodinách

24.04.2024 11:07, aktualizované: 12:33

Vyplýva to z novely zákona o ochrane prírody a krajiny, ktorý schválila vláda.

Peter Kmec, Ide o pravdu

Kmec v Ide o pravdu: Denne hovoríme s Bruselom o otvorených témach. Plán obnovy nazývam 'zle zapnutá košeľa'

24.04.2024 11:00

Bol som otvoreným kritikom prípravy Plánu obnovy, po jeho dôkladnej analýze vidíme, že viaceré ciele nie sú realizovateľné, hovorí Peter Kmec.