Založ si blog

Výzva – prezentujme hlavne pozitívne a povzbudzujúce informácie a vráťme sa do „normálu“. . . !

…netvrdím, že je potrebné pred občanmi zatajovať pravdivé informácie o novej pliage – COVID-19. To určite nie ! Ale dnes, keď je národ vystresovaný až do špiku kostí, potrebuje viac, ako inokedy počuť a dostávať aj a hlavne, pozitívne a povzbudzujúce informácie. Tých zlých už bolo naozaj dosť. Jedna z najpozitívnejších informácií o „novom“ Korona chrípkovom víruse je tá, že imunitný systém zdravého jedinca si s touto „prírodnou“ pliagou dokáže „hravo“ poradiť aj sám. Veď to množstvo vyliečených je vlastne samo vyliečených, keď nám odborníci tvrdia, že liek ešte nato nemáme, tak potom sa vyliečili tým, že si organizmus s tým dokázal poradiť sám a vytvoril si potrebné protilátky a možno sa to prejavilo miernou zvýšenou teplotou (prirodzená obrana zdravého organizmu). Veď ruku na srdce, koľkí z nás, dnes, v neúprosnom kapitalistickom zriadení, už niekoľkokrát, doslova prechodilo chrípku a aj so zvýšenou teplotou, nadopovaný liekmi, lebo sme museli do práce, lebo kapitalistu váš zdravotný stav netrápi, on vidí len zisk a následne opäť len zisk. Ak by ste náhodou ostali doma týždeň a poctivo, by ste chceli obyčajnú chrípku vyležať, tak riskujete, že si za vás nájdu náhradu, v lepšom prípade prídete o značnú časť príjmu ! To nie je sci-fi dnešných dní (posledných 30 rokov), to je krutá realita !

Ďalším pozitívom je aj informácia o matematickom modely, ako by sa tato pliaga mala vyvíjať na Slovensku a že v čase kulminácie tejto pliagy, by malo byť infikovaných 500 000 občanov SR, ale drvivá väčšina z nich to ani nepostrehne. „Vypočítali“, že akútnu lekársku pomoc budú potrebovať asi tri tisícky z nich. Naozaj je potrebné túto informáciu denne opakovať, a nie len to, aké ešte zavedieme opatrenia.

Veľmi dôležité je aj to, aké postrehy majú naši občania, ktorí sa ešte pred zatvorením hraníc stihli vrátiť späť na územie svojej vlasti – SR. Pani ktorá sa vracala domov cez letisko v Budapešti, jasne povedala, že na celom letisku boli s rúškami na ústach len oni piati a vyzerali tam ako idioti ! Ďalšia pani a či slečna, jednoznačne povedala, že ona prichádza z VB a na Londýnskom letisku mala na tvári rúško len ona JEDINÁ !!! Osobne mám rodinu v Rakúsku (ale aj v Taliansku), ktorá je päťčlenná, žijú tam už viac ako dvadsať rokov a do telefónu nám vyjadrujú svoje počudovanie nad tým, čo to tu my vlastne vystrájame s tým nosením rúšok (vidia to sledovaním našich TV staníc), všade, kde sa len pohneme. Manželka známeho v Rakúsku pracuje, ako zdravotný personál v jednej spoločnosti, ktorá sa stará o prevažne starých ľudí a denne sa s nimi stretávajú a to bez nosenia rúšok ! Ja netvrdím, že v istých zariadeniach je to nevyhnutnosť, hlavne v nemocniciach alebo aj v potravinách, prípadne v hromadnej doprave, ale preháňať to tým, že to máme na tvári (ja teda nie) aj na ľudoprázdnej ulici a niekto aj jedno rúško celý deň, pričom je premočené od dychu a vlastných slín, tak to je naozaj riadne pritiahnuté za vlasy. Áno, aj ja rešpektujem nariadenie, že vstup do potravín (beriem ohľad na tie statočné predavačky a predavačov) je len s rúškom na tvári, ale považujem to hlavne za psychologický efekt pre svoje okolie, ľudia síce nie sú vo väčšom bezpečí, ale cítia sa akosi istejšie !

Áno ešte týždeň majme isté opatrenia v platnosti, ale následne je potrebné sa vrátiť k „normálnemu“ spôsobu života. Jednoducho nech ostanú zatvorené reštaurácie, bary a zábavne podniky, ale ostatná výroba a obchod by mal byť za istých regulovaných podmienok daný do prevádzky. Napr. aj iné obchody, ako potraviny, drogérie a lekárne by mohli byť otvorené napr. od 7:00 do 20:00 hod. Prevádzkovateľ by vo väčšej miere zabezpečil dezinfekciu a upratovanie týchto prevádzok a pod. Je načase ukončiť toto „šialenstvo“, hlavne (už sa opakujem, ale je to potrebné!), ak je už známe, že zdravý organizmus si vie aj sám poradiť s týmto neduhom.

Slovenská republika a svet, ako taký po tejto „nevyhnutnej“ lekcií a skúsenosti už nikdy nebude, ako pred tým, do popredia sa musia dostať iné hodnoty, ako len materiálny mamon a bezbrehá „sloboda“. Tu na Slovensku sa budeme musieť vážne zamyslieť nad tým, či by sme nemali mať viac štátneho vlastníctva, lebo len ekonomický silný štát, ktorý má vlastné zdroje a nie je odkázaný na veľkokapitalistické korporáty, sa vie v krízových situáciách o svojich občanov plnohodnotne postarať. Veľkokapitál si vždy chránil a bude chrániť len a len svoje záujmy a postavenie štátu voči vlastným občanom mu bolo, je a vždy bude ľahostajné ! Lebo pravda je taká, že v kapitalizme z každej krízy, nech už je aká koľvek, vždy vyjdú posilnený len veľkokapitálové spoločnosti a jedinci, v rukách ktorých je koncentrovaný obrovský majetok, ktorý nadobudli na základe, toho že vykorisťujú pospolitý pracovitý ľud tým, že ich drží v šachu – buď budeš pracovať zato čo ti dávam alebo máš „slobodu“ a chod inam !

Takže Slovač, hlavu hore, riaďme sa zdravým rozumom a hlavne sa nebojme používať a využívať rozum, poznatky a skúsenosti našich predkov ! Pretože sme národom, ktorý síce dlhé roky trpel pod nadvládou iných národov, ale nikomu sa ho nepodarilo pokoriť a teraz, keď už konečne máme vlastný štát, tak si ho začnime riadiť tak, aby to bolo hlavne na prospech našich občanov, samozrejme v rovnocennej spolupráci so všetkými národmi sveta, hlavne s našimi bezprostrednými susedmi !

Buďme obozretní, ale v žiadnom prípade nepanikárme !!!

Šimečka st. , M. Vášáryová a spol. , ak vyzbierané peniaze použijete na toto, Slovensko Vám bude vďačné! Inak nie!

18.04.2024

Celá neoliberálna časť slovenskej spoločnosti na čele s neoliberálnymi médiami dezinfoscény hlavného prúdu (Sme.sk, Aktuality.sk, Denník N, TV Markíza, TV JOJ…) sa doslova vytešujú z toho, že za dva(2!) dni sa na Slovensku vyzbieralo takmer 800 000 € na zbrane pre Zelenského Ukrajinu! Pozri TU – „Slovensko prispeje na nákup munície pre Ukrajinu, iniciatívu [...]

Prihovorí sa Čaputová na Ústavnom súde SR za Mazáka?

17.04.2024

Prof. JUDr. Ján Mazák, PhD. (ďalej len Mazák) je bezpochyby odborník vo svojom povolaní, o čom svedčí aj jeho širší „životopis“, minimálne tento – https://sk.wikipedia.org/wiki/J%C3%A1n_Maz%C3%A1k To však neznamená, že Mazák je aj korektná osoba, nestranná osoba a osoba, ktorá nerobí chyby. Zároveň to neznamená, žeby Mazák bol za svoje chyby [...]

Ak by nám Rusi zagarantovali neutralitu, urobili by tak aj USA?

16.04.2024

Ale začnem tak trochu „netradične“! Keďže sa zvykne hovoriť, že „ryba smrdí od hlavy“, tak začnem tou našou, dnes „rybacou“ hlavou – Čaputovou. Toť nedávno v marci, bolo, pre mňa určite, smutné výročie, kedy bola Slovenská republika vinou vtedajšej Dzurindovej „vlády“ zaradená do vojnovo-štváčskeho spolku NATO! Čaputová sa k tomu vyjadrila takto [...]

Trump

Porota, ktorá rozhodne o Trumpovi v historickom procese, je už kompletná

18.04.2024 23:26

Porota sa vyberala zo stoviek potenciálnych členov na základe série otázok, ktoré majú zaručiť, že sa budú rozhodovať nestranne.

farmári, poľsko, traktory

Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou

18.04.2024 21:37

Naďalej tak protestujú proti prílevu lacného obilia z Ukrajiny.

keňa, vojaci

V Keni zahynulo pri páde vojenského vrtuľníka desať ľudí, vrátane veliteľa armády

18.04.2024 20:56

Vrtuľník havaroval krátko po štarte a potom začal horieť.

turecko, zemetrasenie, tokat

Stred Turecka zasiahlo zemetrasenie. Poškodilo niekoľko budov

18.04.2024 20:03

Zatiaľ nie sú správy o úmrtiach alebo vážne zranených.