Založ si blog

Namodelujme, ako by to vyzeralo, ak by bolo pred rokom 1989. .. !

…pre niekoho bude tento článok, „…ako päsť na oko…!“ Ale v spojitosti s dnešným kapitalistickým neľudským zriadením, a s kompetenciami štátu, teda vlády na vzniknutú takmer vojnovú situáciu, skúsim namodelovať, ako by to asi dnes v našej spoločnosti vyzeralo, ak by došlo k takejto situácií vo svete, teda ako by postupovali štátne orgány oveľa skôr, ako by sa tento vírus dostal na naše územie, a ako by štátne orgány reagovali, ak by už bol na území vtedajšej ČSSR.

V prvej rade je potrebné si uvedomiť, že vtedajšie bipolárne rozdelenie sveta kapitalizmus-socializmus vytváralo prirodzené podmienky nato, že medzi všetkými štátmi sveta boli hranice – ostro strážené hranice a to z obidvoch strán ! Vtedajšie tajné a výzvedne služby pracovali s oveľa väčšou ostrahou, ako dnes, a predpokladám, že ak by sa pred rokom 1989 naša tajná a výzvedná služba v spolupráci s inými bratskými štátmi socialistického bloku dostali k informácií, že sa čosi zo „západu“ na nás chystá, okamžite by urobili také dôkladné opatrenia, bez vedomia bežného obyvateľstva, že by bolo nadmieru obťažne, aby sa nejaký Korona vírus, tak ľahko dostal na naše územie. Jednoznačne by sa mobilizovala do stavu najvyššej pohotovosti armáda ČSSR, ktorá aj vďaka povinnej vojenskej službe, bola plne pripravená chrániť naše hranice a hlavne bola plne pripravená pomôcť nášmu národnému hospodárstvu v krízových odvetviach, bola plne pripravená pomôcť svojim špičkovým zdravotným personálom a zariadeniami (naozaj svetom uznávané Vojenské nemocnice – pracovali tam najväčšie zdravotnícke mozgové kapacity), vojaci základnej vojenskej služby, by sa vo väčšej miere odborne pripravovali na tzv. lapiduchov – vojenský zdravotný personál. Na hraniciach by bol zvýšený kontrolný dozor, na medzinárodných letiskách by boli zavedené okamžite tvrdé opatrenia, úplný zákaz príletov mimo štátov socialistického bloku a podľa potreby by sa zastavila všetka letecká mimo štátna preprava a ostala by v prevádzke len vnútorná. Štáty socialistického bloku, by sa dohodli na koordinácií svojich krokov vo vzťahu k hraničným prechodom medzi sebou, dohodli by sa na zásobovaní jednotlivých týchto štátov potravinami, zdravotníckym materiálom a pod. Ak by sa situácia v štáte javila, že môže dôjsť ku kritickejšiemu stavu, tak by štát okamžite nariadil všetkým štátnym inštitúciám a podnikom také opatrenia, ktoré by zabezpečili čo najmenej problémový chod štátu – posilnili by sa poľnohospodárske a potravinárske podniky, zamestnancami z inej štátnej správy, ktoré pre istú dobu by nemuseli fungovať – školy, štátne úrady a pod. Posilnila by sa oblasť energetiky, v tej dobe boli vypracované dopodrobna smernice a usmernenia čo robiť a ako postupovať v prípade mimoriadneho stavu, jednoducho štát pred rokom 1989 bol oveľa lepšie pripravený na krízové situácie a to bez toho, aby sa v spoločnosti vyvolala davová panika. Občan mal takmer 100 % istotu, že v štáte, kde má štátna moc dosah na všetky štátne inštitúcie, štát vykoná také opatrenia všeobecným nariadením, platným bez výnimky pre každého, žeby nedopustil, aby sa občan stal rukojemníkom kapitálu a záujmom jednotlivcov, ktorí vlastnia väčšiu a podstatnú časť vo svojich veľkokapitalistických rukách !!!

Ja si uvedomujem, že občania SR, ktorí sa narodili buď tesne pred rokom 1989 a hlavne po tomto roku, si teraz klopkajú vo vzťahu ku mne prstom na čelo, čo to tu vlastne vypisujem sa nezmysli. Ale ja si za tým plne stojím a generácia, ktorá skutočne zažila, už ako dospelá, ešte zriadenie spred roka 1989 (dnešný päťdesiatnici a viac) mi v mnohom dá za pravdu, aj keď netvrdím, že nebolo čo vylepšovať, ale určite nie takým spôsobom, že všetko čo sa vybudovalo, sa rozhodilo do súkromných rúk, a hlavne že ten vybudovaný socialistický „brak“ s veľkou chuťou „skúpil“ západný veľkokapitál, a mi sme sa stali vo vlastnej domovine ich otrokmi !

V relácií Interview českej televízie ČT24, bývalý český prezident Václav Klaus, jasne a otvorene povedal, že bol vždy proti rušeniu hraníc medzi jednotlivými štátmi v Európe, ale „nikto“ ho nepočúval, a vyjadril jednu zásadnú myšlienku, toto otvorenie sa „svetu“ nás bude veľmi veľa stáť ! A dnes vieme, že nás to môže stáť tu najvyššiu cenu, a to je naše zdravie a naše životy !

Klaus nehovoril o tom, aby nebol umožnený prechod cez hranice všetkých európskych štátov, ale jedine na pas a bez iných papierových formalít, jednoducho by ste cez pootvorené okienko svojho auta ukázali príslušníkom colnej kontroly pas, oni by si náhodne zobrali niekoho bokom na väčšiu kontrolu a išli by ste veselo ďalej. Bola by „nepriedušne“ chránená zelená hranica, kde by ste sa tiež mohli voľne pohybovať, prípadne ju aj prekročiť, ale boli by ste (sme) pod kontrolou príslušníkov hraničnej stráže, a na požiadanie by sme sa museli legitimovať a to by bolo všetko, žiadna represia, žiadne zastrašovanie, nič, jednoduchá päť minútová kontrola a idete voľne ďalej !

Toľko na ilustráciu, čo by sa dialo vtedy a čo sa deje dnes, v časoch „slobody“ a voľného pohybu bez obmedzení !

Dnes je absolútne nemožné zabrániť akémukoľvek šíreniu, akýchkoľvek nami „nepoznaných“ vírusov a baktérií po väčšej časti sveta, o Európe ani nehovoriac. A čo sa dnes deje ?! Väčšina štátov je v chaose. Kapitalistický systém na takéto situácie nie je a ani nemôže byť pripravený lebo na prvom a najvyššom mieste je kapitál a jednoznačne zisk, ktorý jasne musí byť stále väčší a väčší a koncentruje sa neustále do rúk čoraz menšieho počtu najmajetnejších jedincov a finančných skupín ! Bežný radový občan, ten poctivo a ťažko pracujúci „plebs“, je až na samotnom konci tohto kapitalistického a kapitálového reťazca !

Čo dnes urobili na Slovensku veľké nadnárodné korporáty ?, napr. automobilky, všetky rad radom zastavujú výrobu, ľudia obrazne povedané, teraz si robte čo chcete, domovský štát sa o nich postaraj, lebo väčšina z nich „zneužije“ náš sociálny systém tým, že požiada svojho lekára aby im vystavil PN-ku a zamestnávateľ mu ju bude hradiť, len prvých desať dní, ale potom nastupuje štát, ktorý je oslabený o to, že ak občan je na PN-ke, tak zamestnávateľ do štátnej kasy neprispieva ani cent ! To znamená, že štát sa bude takýmto spôsobom sám voči sebe zadlžovať ! A čo spravia tie nadnárodné korporáty ?, áno, v domovskom štáte, kde majú svoje „matky“ výrobu nepozastavia a ich občania budú pracovať, možno v krízovom režime, ale budú stále pod „dohľadom“ a „ochranou“ zamestnávateľa, a sociálny systém týchto štátov až taký zaťažený nebude ! Takže aj toto sú „vymoženosti“ kapitalistickej nadnárodnej politiky na ktorú teraz doplatíme my všetci a to podstatne tvrdo ! Dalo by sa ešte veľa popísať a porovnávať „vymoženosti“ kapitalistickej spoločnosti so skutočnými vymoženosťami socialistickej spoločnosti, ale nato, aby to malo nejaký účinok, musia naši ľudia „dostať po ústach“ aj takto tvrdo a naozaj neprimerane, ako sa to deje dnes a verím, že keď toto všetko časom pominie a štát a jeho obyvatelia, mám na mysli teraz výhradne SR, „vytriezvejú“ z kapitalistického systému, tak sa nevyhnutne budú musieť konať predčasné parlamentné voľby a dúfam, že občan SR, bude už natoľko poučený, že si zvolí takých svojich štátnych najvyšších zástupcov, ktorí sa jednoznačne budú prikláňať k socialistickému zriadeniu v štáte a k silnejšej pozícii štátu a štátnych orgánov. Nato je však potrebné, aby štát začal pracovať na prinavrátení (odkúpení) energetických odvetví do svojich rúk a hlavne sa musí posilniť agrárna politika štátu a nie dovoliť stavať nadnárodným korporátom na našej úrodnej pôde ich veľkokapitalistických výrobné „králikárne“  a ešte ich zo štátneho rozpočtu nehoráznymi financiami dodotovať !

Záver :

Vážený mladý občan (všetci pod 50 rokov), nemyslíš si, že menej „slobody“ a viac životných istôt a istoty zdravia, je oveľa, ale oveľa viac, ako byť absolútne slobodný, ale byť pod hrozbou ohrozenia, niekým iným, vlastného zdravia a žiť v strachu o život svoj a hlavne o život svojich blízkych, ktorých nadovšetko milujeme ? Čo by sme teraz dali zato, keby sme žili síce v menej vyspelej spoločnosti (mám na mysli technickú vyspelosť), keby sme sa až tak smelo nemohli vyjadrovať k štátnej moci (veď to nemôžeme ani dnes – to nestačí, že si môžem slobodne napísať takýto článok, ale keby som svoj názor slobodne povedal na vedenie v práci a mohol by byť, akokoľvek pravdivý, tak som bez mihnutia oka na druhý deň bez práce…!), keby sme nemohli až tak bezbreho „poletovať“ po svete (tak čo, koľko z vás dnes, v lete alebo o rok či dva, sa bude hrnúť na pláže Španielska, Talianska …, ak máme takúto skúsenosť…?!, áno strach nám to nedovolí !), ako sme mohli až do dnešných dní, neposlal by si všetky tieto vymoženosti dočerta a neuprednostnil by si život v štáte, kde máš zabezpečenú prácu, bývanie sociálne istoty, zdravotnú starostlivosť na vysokej úrovni prístupnú pre každého bez rozdielu, žeby si mal nadostač domácich potravín, zeleniny, ovocia a nemuseli by sme čakať či niektorý s „vyspelých“ kapitalistických „demokracií“ k nám vpustí kamión plný chemicky upravených a chemický ošetrených treťoradých potravín. Neoželel by si, žeby si si nemohol zopár dní kúpiť, kivi, mango-tango a iné exotické ovocie, ale mal by si nadostač domácich zdravých jabĺčok, hrušiek a pod., žeby si mal v obchodoch nadostač nášho zdravého hovädzieho, bravčového alebo hydinového mäska, ryby z našich čistých rybníkov, chlieb upečený z múky, ktorá sa zrodila v podobe obilia na našich poliach, naozaj by si toto nevymenil, za to že si dnes môžeš „slobodne“ chodiť po svete, ale keď sa niečo stane , tak ťa surovo „pošlú“ domov, lebo na teba nemajú čas a financie, aby ti pomohli ?! Nuž my sme to pred rokom1989 zažívali dennodenne, ale ako posledných tridsať rokov ukázalo, absolútne sme si nevážili čo sme mali, ale je ťažko vám „mladým“ to vysvetľovať, keď všade do vás hustia tie neoliberálne nezmysli, ako jeden z najväčších slovenských neoliberálov Podrž Balónik, ktorého vyjadrenie „…trh vyrieši všetko…“, je jeden z najväčších bludov, aký som kedy počul a takýchto tiež „politikov“ je treba hnať čo najďalej od našej spoločnosti, minimálne tak, ako v tej starej dobrej rozprávke o princeznej so zlatou hviezdou na čele – Kazisveta, lebo kapitalistická spoločnosť, toť Kazisvet spoločnosť !!!

 

Dnešné vedenie RTVS, na takúto pluralitu si trúfnete?

25.04.2024

Ak nie, tak na pozíciách, na ktorých momentálne ste, nemôžete, ba ani nesmiete ostať! Vláda SR pod vedením Fica, odsúhlasila nový Zákon o slovenskej televízii a slovenskom rozhlase. Je najvyšší čas ho v Parlamente SR prijať, nie na to, ako to hovorí dnešná opozícia a im vždy naklonené média dezinfoscény tzv. hlavného prúdu, ako aj všetky „apolitické“ [...]

Vláda sa zmenila, Prezident sa onedlho zmení, ale to je tak asi všetko!

25.04.2024

Som neskutočne rozhorčený! Áno a úplne právom! Iste, nie som sám, ale ja to v sebe držať nebudem! A o čo ide? Nuž „len“ o toto. Dnes ráno o :28 uverejnil svoj názor na „demokratické“ maniere Aktuality.sk, ktoré mi pripomínajú snahu o diktatúru. Nenapísal by som nič také, čoby bolo protištátne, nezákonné, protiústavné…jednoducho nič mimoriadne ani [...]

Aktuality. sk a ich diktátorské chúťky? !

25.04.2024

O Aktualitách.sk nemám ilúziu, žeby mali s demokraciou, čo i len trochu spoločné! Pre mňa osobne je to rýdzo propagandistické, dezinformačné, vysoko manipulatívne …médium. A absolútne politicky jednostranne orientované, pravda podľa nich, na tú jedinú „správnu“ stranu dejín. Avšak oni už nie sú len propagandistické, ale už začínajú vystrkovať svoje [...]

AfD / Alternatíva pre Nemecko /

Neplatili ma Rusi, prijal som od nich len malé balíčky, povedal nemecký poslanec Bystroň

26.04.2024 16:42

Bystroň na otázku magazínu prijímanie balíčkov priamo nepoprel, celú kauzu potom označil za kampaň proti nemu.

SR Bratislava dron nemocnica Rázsochy zbúranie BAX

KDH namieta zmenu rozhodnutia o nemocnici Rázsochy, chce odvolať Dolinkovú

26.04.2024 16:34

Namiesto koncovej univerzitnej nemocnice na bratislavských Rázsochách sa má prestavať nemocnica v Ružinove a na Rázsochách má vzniknúť detská nemocnica.

medveď, Žiar nad Hronom

V Žiari nad Hronom zvýšte pozornosť, pohybuje sa tam medvedica s mladými

26.04.2024 16:09

Pohyb medvedice spozorovali v okolí Šibeničného vrchu a na Slnečnej stráni v blízkosti cesty na Partizánskej ulici.

Najvyšší súd NS

Opozícia žiada zasadnutie výboru ku kontrole rezortu spravodlivosti na Najvyššom súde

26.04.2024 15:28

Predseda výboru Miroslav Čellár reagoval, že zatiaľ podanie opozičných poslancov neeviduje. Ak ho dostane, výbor zvolá.