Založ si blog

Zhýčkaná sudcovská obec SR a nedocenená práca asistentiek súdov

Nebudem sa venovať odbornej stránke výkonu sudcovského povolania, na to si naozaj netrúfnem.

Ale, keďže máme v blízkej aj vzdialenej rodine príbuzných, na viacerých postoch na súdoch SR, dovolím si vyjadriť svoj názor na výkon práce sudcov a samozrejme, že nepaušalizujem a nehádžem ich všetkých do jedného vreca. Hneď v úvode chcem podotknúť, že pre ľahšiu čitateľnosť môjho článku nebudem rozlišovať sudca – sudkyňa, ale len sudca.

Terajší pán minister spravodlivosti JUDr. Gál sa hlavne zamýšľa nad tým, ako sudcom zakázať byť činným v politike a ak, tak chcú učiniť, tak ich navždy pozbaviť sudcovského talára, čo je protiústavné.

Je mi úplne jasné, že súdy a sudcovia, ako tretia nezávislá moc v štáte , po moci zákonodarnej a výkonnej, majú mať pre svoj výkon vytvorené , také pracovné podmienky, aby mohli súdiť a rozhodovať nezávisle a čo možno v čo najkratšom čase. Na čas súdneho konania vplýva niekoľko objektívnych faktorov, ako napr. neprevzatie si včas predvolanie na súd, rôzne námietky účastníkov sporu, maródky, obštrukcie a pod.

Avšak nie nezanedbateľným faktorom prieťahov a dĺžky súdneho sporu a výkonnosti jednotlivých sudcov je aj ich pracovná morálka.

Sudcovia majú povolenú aj prácu na doma a pritom v práci majú dostatočne vytvorené podmienky (majú samostatné a dobré vybavené kancelárie), aby svoju prácu mohli a mali by vykonávať na svojom pracovisku.

Nezriedka sa stane, že sudca príde do práce až okolo poludnia prípadne popoludní, jeho asistentka je v práci už od 6:00 hod., v letnom období majú dovolené od 5:30 hod. a prvé čo urobí, zavolá svojej asistentke, či ho niekto nehľadal a čo je nové, a dokedy ste v práci pani asistentka, lebo ja som teraz prišiel/la a ideme pracovať !

Stane sa, že sudca v daný deň vôbec nepríde na pracovisko a asistentke, len zavolá a to ešte na jej súkromný mobil ( lebo pevné linky sú monitorované, aby si asistentky počas pracovnej doby nevybavovali súkromné záležitosti za štátne peniaze ! ) a informuje sa, či ho niekto nehľadal, a opäť čo je nové a prosím odročte na zajtra pojednávanie a obvolajte všetkých účastníkov konania a pod.

Nuž tomuto pán Minister sa je treba tiež povenovať a mala by to byť aj priorita pre budúceho Predsedu NS SR, aby sa výrazne zlepšila pracovná morálka sudcov všeobecných súdov a aby mali  povinnosť evidencie príchodu a odchodu, na pracovisko, ako všetci ostatný zamestnanci súdov, aby boli povinne na svojom pracovisku minimálne od 8:00 hod. do 14:00 hod.

Ich mesačné príjmy + bonusy + 13. a 14. plat + reprezentatívne príspevky + rekondičné pobyty + ak sa nedopustia obzvlášť závažného trestného činu, tak majú o prácu a nadštandardný príjem postarané do konca života, sú dosť lukratívne na to, aby do práce chodili na čas a v stanovenom časovom rozmedzí.

Ďalej sa pán Minister spravodlivosti SR a Predseda NS SR zamerajte, hlavne na asistentky súdov, za aké odmeny pracujú 600,00 € až 650, 00 € čisté mesačne aj s osobným ohodnotením, platy sudcov sú od 2500,00 € a oveľa vyššie, mesačne, podľa odpracovaných rokov, v akom pracovnom prostredí ( na OS KE  sa tlačí v jednej malej kancelárií 5 asistentiek s jednou tlačiarňou, navzájom sa pri výkone svojej práce rušia, v lete je kancelária neklimatizovaná, teplota presahuje 32 oC, predseda súdu o nich prehlasuje, že sú lenivé a osobné ohodnotenie berú za „hovno“), vykonávajú svoju prácu, že musia perfektne ovládať prstoklad, aby im prepis zápisníc a rozsudkov netrval večnosť, musia ovládať všetky interné PC programy ( väčšina starších sudcov nevie pracovať ani s Wordom nie to ešte s Excelom a internými PC programami), ktoré sú na súdoch postupne v rámci elektronizácie dodávané a na OS KE I. je ešte aj tá anomália, že Predseda súdu určil, že mesačné, štvrťročné, ročné, samostatné a spoločné výkazy výkonu sudcu majú spracovávať asistentky a odovzdať najneskôr prvý deň nasledujúceho mesiaca ( takže nejaké dovolenky na prelome mesiaca a na konci a začiatku roka, tak na to milé asistentky zabudnite), aj keď nariadením a usmernením ministra spravodlivosti SR, to majú v pracovnej náplni tajomníci/čky súdov, ako je to možné ?! Asistentky nemajú ani 13. a nie to ešte 14. plat, nemajú nárok na rekondičné pobyty, na reprezentatívne, ale majú jedinú povinnosť, tvrdo pracovať, slúžiť sudcom a držať ústa.

Takže terajší aj budúci Minister/ka spravodlivosti SR a budúci Predseda/níčka NS SR , je potrebné sa predovšetkým zamerať na pracovnú disciplínu sudcov všeobecných súdov a asistentkám dať najvyššiu možnú prioritu a to nielen v ich odmeňovaní, ale aj vo vytvorení pracovného technického vybavenia (napr. OS KE.) , lebo už teraz je obrovský problém dostať na súdy kvalitné asistentky a udržať terajšie. Sudca bez kvalitnej asistentky je absolútne paralyzovaný. A ak sa asistentky na pracovisku na niečo oprávnene posťažujú, tak sa im dostane odpovede, že môžu ísť do LÍDLU vykladať tovar. Nuž áno, toto asistentka súdu dokáže vážené vedenie súdov, ale dokáže Vám pani čo doteraz vykladala tovar v obchodnom reťazci plnohodnotne nahradiť vysokoodborne vybavenú asistentku ?! Lebo dnes sa hovorí len o učiteľoch, zdravotných sestrách, ale o fungovaní súdov v súvislosti s asistentkami súdnych senátov, teda konkrétnych sudcoch, sa akosi mlčí ! Bez asistentiek sudcov by ostali súdy absolútne paralyzované a nefunkčné, raz k tomu môže dôjsť, ak sa vo vzťahu k ním niečo radikálne nezmení !

Dnešné vedenie RTVS, na takúto pluralitu si trúfnete?

25.04.2024

Ak nie, tak na pozíciách, na ktorých momentálne ste, nemôžete, ba ani nesmiete ostať! Vláda SR pod vedením Fica, odsúhlasila nový Zákon o slovenskej televízii a slovenskom rozhlase. Je najvyšší čas ho v Parlamente SR prijať, nie na to, ako to hovorí dnešná opozícia a im vždy naklonené média dezinfoscény tzv. hlavného prúdu, ako aj všetky „apolitické“ [...]

Vláda sa zmenila, Prezident sa onedlho zmení, ale to je tak asi všetko!

25.04.2024

Som neskutočne rozhorčený! Áno a úplne právom! Iste, nie som sám, ale ja to v sebe držať nebudem! A o čo ide? Nuž „len“ o toto. Dnes ráno o :28 uverejnil svoj názor na „demokratické“ maniere Aktuality.sk, ktoré mi pripomínajú snahu o diktatúru. Nenapísal by som nič také, čoby bolo protištátne, nezákonné, protiústavné…jednoducho nič mimoriadne ani [...]

Aktuality. sk a ich diktátorské chúťky? !

25.04.2024

O Aktualitách.sk nemám ilúziu, žeby mali s demokraciou, čo i len trochu spoločné! Pre mňa osobne je to rýdzo propagandistické, dezinformačné, vysoko manipulatívne …médium. A absolútne politicky jednostranne orientované, pravda podľa nich, na tú jedinú „správnu“ stranu dejín. Avšak oni už nie sú len propagandistické, ale už začínajú vystrkovať svoje [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.