Založ si blog

p. Čaputová, prijmite demisiu p. Lajčáka ! p. Kiska na to „zabudol“ !

p. Čaputová, Váš predchodca a Váš osobný priateľ, p. Kiska, Vám v prezidentskom paláci zanechal niekoľko nedoriešených vecí. A jednou z nich je, aj akési vajatanie p. Kisku v tom, že sa akosi nevedel čelom postaviť, k „tančekom“ a trucu p. Lajčáka, čo by ministra zahraničných vecí SR . p. Kiska, to nechal zapadnúť prachom, a odložil to na bok s tým, že sa ešte rozhodne, ale do konca svojho volebného obdobia bol taký leniví, že sa nerozhodol ! Ale ústava SR je jasná, minister demisiu podáva a prezident SR ju prijíma!

Ústava SR, ŠIESTA HLAVA, Prvý oddiel, Prezident Slovenskej republiky, čl. 102, (1) Prezident, odsek (g) : „vymenúva a odvoláva predsedu a ostatných členov vlády Slovenskej republiky, poveruje ich riadením ministerstiev a prijíma ich demisiu …“, v texte ústavy sa pri prezidentovi SR, nikde nedočítame, že keď prijíma demisiu ministra vlády, tak ju zvažuje, či príjme resp. odmietne. Ústava je v tomto jasná, hovorí PRIJÍMA, a následne na návrh predsedu vlády SR, až do vymenovania nového ministra, poveruje iného člena vlády SR riadením daného ministerstva, resp. mu predseda vlády SR v krátkom čase predloží meno – návrh nového ministra na demisiou uvoľnený post, bodka !

 

Ústava SR, ŠIESTA HLAVA, Druhý diel, Vláda Slovenskej republiky, Čl. 116, bod (2) : „Člen vlády môže podať demisiu prezidentovi Slovenskej republiky“.

Takže tu je Ústava SR, tiež jasná, ak sa člen vlády z akýchkoľvek dôvodov rozhodne, slobodne podať demisiu, tak mu to Ústava SR, bez akýchkoľvek ďalších usmernení povoľuje a umožňuje ! Za právoplatné podanie demisie sa považuje deň a hodina, kedy táto demisia, daného ministra bola v písomnej forme, a tradícia takéhoto aktu zo strany ministra, hovorí o tom, že ju minister osobne odovzdáva do rúk prezidenta SR v prezidentskom paláci za účasti protokolom prezidentskej kancelárie určených osôb, a aj za účasti médií. A toto všetko sa pri podávaní demisie ministra zahraničných vecí SR p. Miroslava Lajčáka aj reálne uskutočnilo. Pán Kiska osobne za prítomností médií prijal do svojich rúk demisiu, z rúk dotknutého ministra, čím de facto potvrdil prijatie ( nie prevzatie !) tejto demisie !

Teraz nebudem plytvať miestom v tomto článku na to, čo sa potom odohrávalo, aké nechutné divadlo, a ani dôvody prečo p. Miroslav Lajčák podal demisiu. Tu je dôležitá jedná podstatná vec, že p. Kiska počas svojho funkčného obdobia netrval, a na vládu „netlačil“, aby mu na uvoľnené miesto ministra zahraničných vecí SR, predseda vlády SR predstavil nové meno ! Je totiž komické, ak nie priam tragikomické, čo po podaní demisie „vystrájal“ p. Lajčák, a všetci zainteresovaní v tejto demisií, a snažili sa akýmisi nezmyslami zdôvodniť, že p. Lajčák môže svoju demisiu stiahnuť. Nuž nemôže ! Raz sa chlapský rozhodol, pomenúval pre neho neprekonateľné dôvody, aby zotrval v takejto vláde, ktorá síce chráni záujmy SR, ale nie jeho osobné záujmy, a jeho osobné videnie, ako by sa mala SR správať v zahraničnej politike. Veď dôvod, pre ktorý p. Lajčák oficiálne podal demisiu, nepominul, a predpokladám, že do skončenia funkčného obdobia tejto vlády, ani nepominie, tak nenašpinil si p. Lajčák, a to poriadne do svojho hniezda ?!, a do svojho hniezda si špiní aj kancelária prezidenta SR, v ktorom je teraz (dúfam dočasne) p. Čaputová.

p.Čaputová, kde vo svete existuje štát, kde je vo vláde minister v demisií, takú dlhú dobu !?, a čo Vaše hodnotové nastavenie, to Vám neprekáža že prezidentská kancelária má tento biľag na sebe ?!

Vy ste predsa nová, iná, slušnejšia, hodnotovejšia, a vo svojich rozhodnutiach voči tejto vláde aj neoblomnejšia, tak potom ukončite tento Lajčakov marazmus, oficiálne prijmite jeho demisiu, a predsedu vlády SR p. Pellegriniho, rázne a hlavne verejne, požiadajte, aby túto situáciu okolo ministra v demisií ukončil, predložením návrhu buď nového mena na vymenovanie nového ministra zahraničných vecí SR, alebo nech Vám ponúkne návrh ministra, ktorý až do konca volebného obdobia tejto vlády bude tento post vykonávať, prípadne nech si toto ministerstvo zoberie pod svoje „krídla“ . Nie je predsa možné, aby sa takto pošliapavala Ústava SR, aby sa tolerovali takéto „tančeky“ jedného z ministrov vlády SR ! Máme v našej diplomacií dosť skúsených a kvalitných kariérnych diplomatov, ktorí by tento mimoriadne dôležitý post vo vláde SR a pre SR ako takú, mohol vykonávať namiesto „tancujúceho“ p. Lajčáka. Neexistuje žiaden dôvod, aby naďalej pôsobil vo svojej funkcií, keď sa je raz a dobrovoľne vzdal !

Ak Ústavný súd SR zamietne nápad p. Harabina na platnosť prezidentských volieb 2019, tak potom Vy, p. Čaputová budete výkon prezidentky SR vykonávať po celé Vaše volebné obdobie, a ak teraz nevykonáte kroky potrebné k vyriešeniu chaosu okolo p. Lajčáka, tak sama dáte dôvod na vytvorenie precedensu do budúcnosti okolo podávania a prezidentom SR prijímania, demisií ministrami vlády SR a po PV 2020 a po zlepení akejsi proti „kočnerovskej“ vlády, sa Vám takáto maškaráda podávania demisií členov vlády SR, môže vyskytovať pomerne často.

Preto p. Čaputová v tomto p. Kiskom, nevyriešenom probléme konajte a rozhodnite, ihneď !

 

Kotlebovci, škodíte si sami alebo je to inak?

19.04.2024

Buďme korektní resp. ja budem korektný. Ak je niečo zlé na politických subjektoch, ktoré sú nám politicky blízke/bližšie, tak to je potrebné priamo a na rovinu pomenovať. Áno, ja sa netajím, že s mnohými vecami, ktoré robilo a robí K-ĽSNS som plne v súlade. Ale ak toto je pravda, tak tu sa naozaj s nimi nezhodnem absolútne ani náhodou, ba ani to nemôžem prejsť [...]

Šimečka st. , M. Vášáryová a spol. , ak vyzbierané peniaze použijete na toto, Slovensko Vám bude vďačné! Inak nie!

18.04.2024

Celá neoliberálna časť slovenskej spoločnosti na čele s neoliberálnymi médiami dezinfoscény hlavného prúdu (Sme.sk, Aktuality.sk, Denník N, TV Markíza, TV JOJ…) sa doslova vytešujú z toho, že za dva(2!) dni sa na Slovensku vyzbieralo takmer 800 000 € na zbrane pre Zelenského Ukrajinu! Pozri TU – „Slovensko prispeje na nákup munície pre Ukrajinu, iniciatívu [...]

Prihovorí sa Čaputová na Ústavnom súde SR za Mazáka?

17.04.2024

Prof. JUDr. Ján Mazák, PhD. (ďalej len Mazák) je bezpochyby odborník vo svojom povolaní, o čom svedčí aj jeho širší „životopis“, minimálne tento – https://sk.wikipedia.org/wiki/J%C3%A1n_Maz%C3%A1k To však neznamená, že Mazák je aj korektná osoba, nestranná osoba a osoba, ktorá nerobí chyby. Zároveň to neznamená, žeby Mazák bol za svoje chyby [...]

Kaczynski lech

Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze

19.04.2024 23:16

Letecké nešťastie sa odohralo 10. apríla 2010 pri meste Smolensk na západe Ruska.

Navaľná

Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií

19.04.2024 21:51

Manželia Navaľní dostali toto ocenenie "za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku"

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 22:18

Polícia neskôr oznámila jeho totožnosť. Jeho čin mohol byť motivovaný konšpiračnými teóriami.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.