Založ si blog

Jemný vzostup a možný tvrdý pád SNS po voľbách 2020

Dobrý deň, ospravedlňujem sa za úvod tohto článku, ale pre pochopenie celého obsahu je, aj keď nudný, ale nutný .

Stručný náhľad do minulosti. Slovenská národná strana (SNS) oficiálne vznikla ako, národne – obranná a národne emancipačná strana Slovákov 06.06.1871 a jej prvým predsedom sa stal Viliam Paulíny – Tóth  ( v staro maďarčine Tót, Tóti – Slovák, Slováci).

  1. decembra 1938 SNS splynula s Hlinkovou slovenskou ľudovou stranou do Strany slovenskej národnej jednoty. Čo v podstate znamenalo, že SNS v tej dobe de jure zanikla.

K obnoveniu tejto strany s pôvodným názvom Slovenská národná strana došlo zaregistrovaním na ministerstve vnútra SR 07. marca 1990 a jej prvým predsedom sa stal Víťazoslav Móric. Táto obnovená SNS vznikla a dodnes sa hrdí tým, že stojí na troch základných pilieroch : – kresťanský, národný a sociálny.

Podľa názvu hrdého názvu strany a jej pilierov by mala mať táto historicky Slovenská najstaršia strana, vrcholné postavenie na slovenskej politickej scéne. Ako všetci dobre vieme od roku 1990 tomu, tak nikdy nebolo a to z rôznych dôvodov a predposledný predseda SNS p. Ján Slota svojím vystupovaním a pôsobením v politike ju takmer navždy zakopal pod čiernu zem a zdalo sa, že po ňom už nik horší ani nemôže prísť.

Keď 06.10.2012 na sneme SNS v Žiline bol vo verejnej voľbe, ako jediný kandidát a na odporúčanie p. Slotu zvolený za nového predsedu SNS pán JUDr. Andrej Danko (153 – za, 0 – proti, 3 – zdržal sa) a po takmer Brežnevovskom sa vyobjímaní sa p. Slotu s novozvoleným predsedom Dankom ( viď video na YouTube objatie Slota – Danko), nálada v spoločnosti bola, že asi nič na politike SNS nezmení.

Neskôr sa však p. Danko dištancoval od praktík p. Slotu a následne sa zbavil aj pravej ruky p. Slotu na pod predsedníckej stoličke SNS p. Rafaela Rafaja a zdalo sa že sa začína nová éra SNS.

Do toho prišla aj verejná prezentácia SNS od roku 2014 a to hlavne v politických reláciách TA3 p. Bielika ako Téma dňa a V politike. V týchto reláciách, až do parlamentných volieb, konaných 05. marca 2016, bol p. Danko na TA3 aspoň raz až dvakrát do mesiaca a ešte sa veľa o ňom hovorilo v týchto reláciách, dnes už so zosnulým politológom p. Michalom Horským (ktorého som si naozaj veľmi rád vypočul, lebo jeho politologicky pohľad na našu politickú mapu sa mi zdal dosť vyrovnaný na rozdiel od p. Klusa, ktorý vo svojich politologických vyjadreniach, bol tak nestranný, až na koniec sa stal pevnou súčasťou SaS !).

Vtedy sa z mesiaca na mesiac staval SNS stranou, ktorá jasne smeruje do parlamentných lavíc po spomínaných voľbách marec 2016 a dokonca sa jej dávali šance, že sa stane aj vládnou stranou v koalícií, najpravdepodobnejšie so SMER-SD.

V týchto reláciách p. Danko rád zdôrazňoval, že SNS je pod jeho vedením iná, ako bola kedy pred tým a že členská základňa rapídne rastie z 2000 členov, keď nastupoval do funkcie predsedu až na 7000 členov tesne pred voľbami, čo bol naozaj dosť rapídny nárast na stranu, ktorá mala po p. Slotovi naozaj nechválnu povesť.

Pred voľbami p. Danko hrdo vyhlasoval, že na kandidačnej listine do PV 2016, má len samých členov SNS a sú to všetko zdatný odborníci vo svojich profesiách a aj morálne spôsobili a že si za nimi plne stojí. Zároveň však alibisticky tvrdil, že žiadneho člena SNS jeho stranícka knižka nepredurčuje na to, že bude automatický dosadený do štátnych funkcií.

Dá sa s tým súhlasiť, ale len čiastočne, pretože všetky silné strany v celej demokratickej Európe a aj demokratickom svete, sa po vyhratých voľbách alebo po voľbách, kedy sa stávajú v rámci koalície vládnymi stranami, stavajú svoje pozície vo vláde a v exekutíve predovšetkým na svojich najzdatnejších straníkoch.

Čo urobil p. Danko po voľbách ( ktoré pre SNS naozaj skončili výborným výsledkom a bolo ho treba zúročiť hneď už pri prvých vyjednávaniach o vláde) ?

Jasne prehlásil, že iná koalícia ako so SMER SD a MOST-HÍD nepripadá do úvahy, lebo všetci ostatný sú neschopní a extremisticko fašistický. V poriadku dajme tomu, že s ním súhlasíme, ale tak isto mal byť pri vyjednávaniach s budúcimi a terajšími koaličnými partnermi neoblomný a presadzovať to, čo hovoril pred voľbami, a ak mu to partneri odmietli dať ( personálne obsadenie) resp. zapracovať do koaličnej zmluvy, tak mal od takýchto vyjednávaní odstúpiť, jasne verejne pomenovať čo od nich požadoval a oni to odmietajú a áno možno by mu nakoniec vyhoveli alebo by boli vypísané nové parlamentné voľby a celkom iste by v nich SNS získala väčší počet mandátov do NR SR ako tých terajších 15.

Ďalšia chyba zo strany p. Danka nastala hneď pri kreovaní nových členov vlády, kedy p. Danko nelovil vo vodách svojej 7000 člennej členskej základe, ale z akéhosi klobúka vytiahol p. Matečnú – nie členku SNS a do vtedy pôsobiacu vo všetkých štátnych funkciách, ako nominantku SMER-SD ( mimochodom p. Gabriela Matečná sa stala členkou SNS v r.2018 ! a asi ju čaká popredné miesto na kandidátke SNS do PV 2020), ďalej to bol p. Plavčan, asi doteraz v histórií samostatného slovenská najhorší výber na miesto ministra vlády SR, tak isto nie člen SNS, po ňom p. Lubyová – nie člen SNS, p. Gajdoš – nie člen SNS.

Zo 150 kandidátov na kandidačnej listine do PV 2016, sa do parlamentu dostalo prvých 15 kandidátov a Tí ostatný už neboli na nič vhodný a schopný, len na to, aby svojou predvolebnou tvrdou prácou získali pre SNS čo najviac hlasov a dali verejne na pranier svoje mená a rodiny spojené so SNS a Tí , ktorí boli po voľbách za stranu SNS dosadení na ministerské miesta sa pred voľbami aj hanbili priznať, že sú čo len sympatizantmi tejto strany a boli, kdesi v ďalekom úzadí.

Ďalšou chybou p. Danka boli hneď jeho prvé kroky na poste predsedu NR SR, kedy najdôležitejšie bolo zmeniť rokovací poriadok NR SR. Súhlasím s obmedzením vystúpenia poslancov v rozprave, ale zakázať poslancom v sále zjesť čo i len Horalku, ak tento chce byť prítomný počas prejednávania pre neho veľmi dôležitého zákona a sedí tam nepretržite dve a viac hodín, tak nedovoliť mu zjesť jednu Horalku, tak to je na pováženie ( iné by bolo, keby si poslanec vybalil na stole ešus s domácim guľášom) a takmer je neprijateľné (verím, že v nasledujúcom volebnom období to poslanci zmenia), je zakázať používať nikoho neurážajúce vizuálne pomôcky, ako sú rôzne grafy a pod.

  1. Danko rád a z obľubou hovorí, že vedel by na Slovensku toho zmeniť viac, ak by mal takú politickú moc ako má p. Orbán v Maďarsku, ale zabúda na jednu vec, najskôr na základe svojich činov a vyjadrení musí mať aj takú podporu ako menovaný zahraničný politik a to sa nedá dosiahnuť tým, že vo svojich vyjadreniach používa len a výhradne slovné spojenia – „ Ja som presadil, Ja som navrhol, Ja som urobil, Ja som predložil …“ namiesto „ My ako strana sme presadili, My ako strana sme navrhli…“, pretože po prezývke „Kapitán“ sa tu udomácňuje prezývka „ JA-BA-JA-JA“

Takže do konania PV 2020 do NR SR už nie je veľa času a p. Danko by mal zvážiť či jeho pozícia na poste predsedu strany SNS nebude ešte väčším hrobárom pre túto stranu ako niekdajšia pozícia p. Slotu, lebo SNS patrí do parlamentu, patrí do vlády, ale taká ako to má v preambule svojich stanov kresťanská-národná-sociálna a nie je vlastníctvom ani jedného z členov strany, ale je tu pre národ Slovenský a pevne verím, že medzi tými 7000 členmi je dostatok múdrych, slušných a skúsených ľudí, ktorí dokážu zastávať nielen pozíciu predsedu a podpredsedov SNS, ale aj posty vo vláde a v iných štátnych funkciách a nebude potrebné hľadať na tieto pozície persóny mimo strany lebo taká strana, ktorá sa neopiera o svojich členov je predurčená na zánik.

Zdroj informácií : wikipedia internet

Šimečka st. , M. Vášáryová a spol. , ak vyzbierané peniaze použijete na toto, Slovensko Vám bude vďačné! Inak nie!

18.04.2024

Celá neoliberálna časť slovenskej spoločnosti na čele s neoliberálnymi médiami dezinfoscény hlavného prúdu (Sme.sk, Aktuality.sk, Denník N, TV Markíza, TV JOJ…) sa doslova vytešujú z toho, že za dva(2!) dni sa na Slovensku vyzbieralo takmer 800 000 € na zbrane pre Zelenského Ukrajinu! Pozri TU – „Slovensko prispeje na nákup munície pre Ukrajinu, iniciatívu [...]

Prihovorí sa Čaputová na Ústavnom súde SR za Mazáka?

17.04.2024

Prof. JUDr. Ján Mazák, PhD. (ďalej len Mazák) je bezpochyby odborník vo svojom povolaní, o čom svedčí aj jeho širší „životopis“, minimálne tento – https://sk.wikipedia.org/wiki/J%C3%A1n_Maz%C3%A1k To však neznamená, že Mazák je aj korektná osoba, nestranná osoba a osoba, ktorá nerobí chyby. Zároveň to neznamená, žeby Mazák bol za svoje chyby [...]

Ak by nám Rusi zagarantovali neutralitu, urobili by tak aj USA?

16.04.2024

Ale začnem tak trochu „netradične“! Keďže sa zvykne hovoriť, že „ryba smrdí od hlavy“, tak začnem tou našou, dnes „rybacou“ hlavou – Čaputovou. Toť nedávno v marci, bolo, pre mňa určite, smutné výročie, kedy bola Slovenská republika vinou vtedajšej Dzurindovej „vlády“ zaradená do vojnovo-štváčskeho spolku NATO! Čaputová sa k tomu vyjadrila takto [...]

Medveď / Rys / Vlk /

Zákon k situácii s medveďmi je podľa Gröhlinga nebezpečný. Rieši aj vlkov, šakaly či ohrozené rysy

18.04.2024 17:14

Poslanec za SaS Alojz Hlina identifikoval v novele šesť chýb.

Branislav Zurian, Matúš Šutaj Eštok,

Inšpekcia bola podľa Zuriana vo veľmi zlom stave. Šutaj Eštok: Už nebudú nikoho kryť, Spišiak: Chaos pokračuje

18.04.2024 17:00

Kým podľa súčasného ministra vnútra Šutaja Eštoka (Hlas) sa všetko, o čom hovoril, ukázalo ako pravda a na vine sú bývalé vlády, podľa exministra Mikulca a poslanca Spišiaka sme sa nedozvedeli nič.

Budmerický kaštieľ

Chce ministerka Šimkovičová kúpiť kaštieľ v Budmericiach? Rezort kultúry to popiera

18.04.2024 16:20

Rezort kultúry sa ohradzuje voči lživým tvrdeniam o kaštieli v Budmericiach.

kvety, mráz, ľad, jabloň

Meteorológovia varujú pred snehom a mrazmi, môžu poškodiť úrodu

18.04.2024 16:08

Výstrahu vydali vo štvrtok aj českí experti.