Založ si blog

U. S. Steel Košice alebo VSŽ niekdajšia pýcha Československa a Slovenska – časť 3

Dobrý deň, tento môj príspevok na túto tému bude už posledný a to preto lebo z niektorých reakcií je mi smutno z toho, že nepochopili čo bola hlavná myšlienka súvisiaca s terajšou situáciou okolo USS Košice.

Po väčšinou sa asi jedná o čitateľov mladých a je smutné, že sa od svojich rodičov a starých rodičov nedozvedeli, ako to tu fungovalo a že všetko čo vo svojom živote vytvorili malo patriť im na ich prospech a nie západným korporáciám a na prospech obyvateľov v ich štátoch.

Ja som ani náhodou nechcel byť nostalgický za socializmom ( i keď v niektorých veciach je byť za čím), ani náhodou neobhajujem zosnulého Alexandra Rezeša, ani viac násobného premiéra vlády SR p. Mečiara. A už vôbec neplačem nad rozliatym mliekom !

Mojim zámerom bolo poukázať na to, že po voľbách v roku 1994, aby sa p. Mikuláš Dzurinda odvďačil západným korporátom a Američanom zvlášť, za to, že mu dopomohli sa stať premiérom vlády SR, rozpredal za lacný peniaz strategické podniky týmto veľkokapitalistom , a následne sme už neboli čierna diera, ale hneď sme boli súci na všetko.

Hlavná myšlienka mojich dvoch článkov na túto tému je, že západné korporáty u nás skúpili len tie podniky a štátne spoločnosti, ktoré boli garantom okamžitého zisku bez akej koľvek investície do rozvoja a nových technológií a po vyžmýkaní všetkého čo sa dalo, teraz nariekajú, že ich gniavi čínsky trh, niečo nehorázne a smiešne.

Tu si dovolili už odstaviť jednu vysokú pec – prosím naštudujte si ako dlho trvá opäť z prevádzkovať takúto VP.

Teraz si vymýšľam, ale neviem či som ďaleko od pravdy, USS sa už asi obzerá po iných lacných a výnosných oceliarňach v Rumunsku, Bulharsku a na Balkáne a tu v Košiciach za sebou zanechajú vyhasnuté vysoké pece aby v novom pôsobisku nemali túto kedysi pýchu východného Slovenska za konkurenciu. Aj toto sa Vám vidí vážení ako utópia a sci-fi !?  Verte, že mne nie.

Jeden z čitateľov napísal, že som niekým zmanipulovaný až do kosti, áno priznávam, som zmanipulovaný až do špiku kosti, ale jedine životom, ktorý tu žijem už viac ako 50 rokov a neopustil som drahé Slovensko a ani ho nikdy pokiaľ budem žiť neopustím.

V ďalších mojich článkoch sa budem venovať aj iným viac menej politickým témam súčasnosti.

Kotlebovci, škodíte si sami alebo je to inak?

19.04.2024

Buďme korektní resp. ja budem korektný. Ak je niečo zlé na politických subjektoch, ktoré sú nám politicky blízke/bližšie, tak to je potrebné priamo a na rovinu pomenovať. Áno, ja sa netajím, že s mnohými vecami, ktoré robilo a robí K-ĽSNS som plne v súlade. Ale ak toto je pravda, tak tu sa naozaj s nimi nezhodnem absolútne ani náhodou, ba ani to nemôžem prejsť [...]

Šimečka st. , M. Vášáryová a spol. , ak vyzbierané peniaze použijete na toto, Slovensko Vám bude vďačné! Inak nie!

18.04.2024

Celá neoliberálna časť slovenskej spoločnosti na čele s neoliberálnymi médiami dezinfoscény hlavného prúdu (Sme.sk, Aktuality.sk, Denník N, TV Markíza, TV JOJ…) sa doslova vytešujú z toho, že za dva(2!) dni sa na Slovensku vyzbieralo takmer 800 000 € na zbrane pre Zelenského Ukrajinu! Pozri TU – „Slovensko prispeje na nákup munície pre Ukrajinu, iniciatívu [...]

Prihovorí sa Čaputová na Ústavnom súde SR za Mazáka?

17.04.2024

Prof. JUDr. Ján Mazák, PhD. (ďalej len Mazák) je bezpochyby odborník vo svojom povolaní, o čom svedčí aj jeho širší „životopis“, minimálne tento – https://sk.wikipedia.org/wiki/J%C3%A1n_Maz%C3%A1k To však neznamená, že Mazák je aj korektná osoba, nestranná osoba a osoba, ktorá nerobí chyby. Zároveň to neznamená, žeby Mazák bol za svoje chyby [...]

SR prezidentka kultúra predstavitelia prijatie BAX

Čaputová: Akékoľvek snahy ovládať kultúru sú prejavom nekultúrnosti

19.04.2024 15:31

Štát má vytvárať predpoklady a podmienky pre kultúru a nie ju politicky ovládať, vyhlásila prezidentka.

Irán / vlajka / zástava /

Iránsky konzulát v Paríži obkľúčila polícia. Muž sa tam vyhrážal, že sa vyhodí do povetria

19.04.2024 15:01, aktualizované: 15:20

Muža polícia zadržala. Zásahová jednotka ho prehľadala a žiadne výbušniny u neho nenašla.

Medveď

V košickej zoo sa Xene narodilo medvieďa Ares

19.04.2024 13:08

Jeho genetická hodnota je mimoriadne cenná pre európsky záchranný program.

izrael, palestína, západný breh jordánu, evakuácia, amona

EÚ po prvý raz uvalila sankcie na izraelských osadníkov pre útoky na Palestínčanov

19.04.2024 13:07, aktualizované: 13:20

Palestínčania chcú, aby Západný breh bol súčasťou ich budúceho štátu.