Založ si blog

RTVS a jej predvolebná politická nekorektnosť a svojvôľa !

Na úvod musím celkom korektne priznať, že RTVS žiaden zákon platný na území SR neprikazuje, aký formát majú mať televízne diskusné relácie vo vzťahu k parlamentným voľbám, teda k voľbám na Slovensku najpodstatnejším z pohľadu ďalšieho smerovania a vývoja Slovenskej republiky. Môžeme sa len okrajovo k tejto téme oprieť o Zákon o Rozhlase a televízií Slovenska, ktorý je uvedený pod č. 532/2010 Z.z., ktorý v § 3 – Poslanie Rozhlasu a televízie Slovenska v bode (3) ods. a, hovorí toto : „poskytujú nestranné, overené, neskreslené, aktuálne, zrozumiteľné a vo svojom celku vyvážené a pluralitné informácie o dianí v Slovenskej republike i v zahraničí na slobodné utváranie názorov“. Teda z toho jej poslania by sme si mohli odvodiť hlavne to, že predvolebné TV diskusie na obrazovkách  RTVS, by mali občanovi-voličovi o všetkých kandidujúcich politických stranách a hnutiach priniesť informácie v celku a teda nie oddelene. Úplne zrozumiteľne – predvolebné TV diskusie na obrazovke RTVS by mali každej politickej strane a hnutiu poskytnúť rovnaký časový priestor a hlavne by takáto diskusia mala zabezpečiť, aby v jednom štúdiu sa nachádzali všetci, ktorí sa uchádzajú o priazeň slovenského voliča, aby bola zachovaná demokracia a rovnosť šancí pre všetkých rovnakým dielom, aby každý mohol reagovať na každého, tak ako uzná za vhodné, samozrejme v nejakom časovom obmedzení (napr. max. 15 minút na svoju prezentáciu počas celej doby vysielania takejto diskusie). A keďže RTVS nemá v žiadnom zákone taxatívne určené, aký formát majú mať tieto diskusie na obrazovkách štátnej TV, tak vedenie a zamestnanci RTVS, platení z peňazí nás všetkých, teda zo štátneho rozpočtu SR, experimentujú a vymýšľajú rôzne formáty týchto diskusných relácií.

Pred nadchádzajúcimi PV sa nechali, pravdepodobne inšpirovať športovou organizáciou UEFA . Vytvorili si akýsi jeden veľký kôš do ktorého nahádzali všetky politické strany a hnutia, ktoré budú kandidovať v týchto PV, následne si vytvorili osem menších košov. Postupne z veľkého koša vyťahovali kandidujúce subjekty a nevedno podľa akého kľúča ich vhadzovali do tých menších ôsmich košov, až im nakoniec vyšli zostavy, ktorá „náhodná“ trojica a kedy, sa stretne v jednom TV štúdiu a budú diskutovať o svojich programoch, ale nebude im umožnené v priamom prenose, priamo reagovať aj na zástupcu tej politickej strany alebo hnutia, ktorý sa nebude môcť s ním v priamom TV duely stretnúť lebo žreb, los RTVS, takto rozhodol. Nuž celkom na rovinu, toto je absolútne neprijateľné, aby štátna RTVS, takýmto manipulatívnym spôsobom pristupovala k „svojim“ TV diskusiám, ak sa pre SR jedná o tak dôležité PV ! To má RTVS len také malé štúdio, že sa doň naraz vmestia len traja zástupcovia politikov a politických zoskupení, ktoré sa zúčastnia PV ?! To je niečo neuveriteľné ! Prečo sa RTVS neobrátila napríklad na Slovenské národné divadlo, aby im na minimálne tri predvolebné diskusne relácie prepožičali veľkú sálu, kde by sa na pódium vmestilo naraz tých 25 politických subjektov, alebo iné subjekty, ktoré disponujú veľkými kongresovými sálami ?! Občan-volič SR má právo od štátnej RTVS požadovať, aby RTVS zabezpečila, že sa na jednej TV politickej diskusií zúčastnia spolu všetky politické subjekty, ktoré sa uchádzajú o hlas slovenského voliča ! Že si súkromné TV vymýšľajú tiež rôzne formáty týchto predvolebných diskusií, tak to je celkom pochopiteľné, lebo tam v úzadí sú rôzne, aj politické záujmy, ale štátna a podčiarkujem politicky nezávislá RTVS si nesmie vymýšľať žiadne formáty lebo pre ňu je objektívny len jeden formát – všetky politické subjekty diskutujú v priamom prenose na jednom mieste a spolu ! BODKA !

Z uvedeného dôvodu bude potrebné, aby nový parlament doplnil zákon č. 532/2010 Z.z. o Rozhlase a televízií Slovenska o jasne definované paragrafové znenie podľa, ktorého bude mať štátna RTVS povinnosť zabezpečiť také predvolebné štúdio (parlamentné voľby, prezidentské voľby) do ktorého budú pozvaný zástupcovia všetkých politických subjektov oprávnených zúčastniť sa predmetných volieb, tak aby diskusia bola na jednom mieste a za účasti všetkých zainteresovaných ! Žiadne hókusy pokusy, žiadne delenie, losovanie a podobné nezmysli !

Samozrejme v tejto súvislosti bude potrebné upraviť aj zákon o politických stranách a hnutiach č. 85/2005 Z.z.. Bude potrebné ho sprísniť v tom zmysle, že každý politický subjekt uchádzajúci sa o podporu občana – voliča SR musí splniť prísne kritéria, aby sa nám nestalo, že vo voľbách do NR SR bude kandidovať napr. ako dnes 25 a viac politických subjektov. Toto predsa nie je zámerom demokratického zriadenia štátu, aby v takomto slobodnom a demokratickom štáte mohlo existovať neobmedzené množstvo politických strán a hnutí s automatickým oprávnením zúčastniť sa volieb do najvyššieho zákonodarného orgánu SR, teda NR SR, a to aj z toho dôvodu, že následne z takýchto volieb vzíde aj väčšina „spolupráce“ v NR SR, ktorá dostane od prezidenta SR poverenie na vytvorenie moci výkonnej – vlády SR !

Je potrebné v uvedenom zákone stanoviť, že politický subjekt uchádzajúci sa účasť v PV musí mať hlavne funkčné stranícke štruktúry od najnižších regionálnych úrovni a to od miestnych, okresných a krajských organizácií, musí mať jasnú štruktúru vedenia politického subjektu, musí mať vlastné vnútorné demokratické kontrolne a rozhodovacie orgány, musí mať čistú a prehľadnú ekonomiku strany (tzv. transparentný účet), a keď že politické strany nie sú tajnými spolkami, tak by mal mať aj verejne dostupnú evidenciu svojich členov. Nemenej dôležitou podmienkou by mala byť aj finančná úhrada štátu od politického subjektu za to, že sa chce zúčastniť volieb a to aspoň vo výške 50 tisíc eur, štát by im tie peniaze nevrátil na základe získaných percent vo voľbách (teda by sa nejednalo o depozit voči štátu),ale by tieto peniaze išli do jedného balíka peňazí z ktorých by následne odfinancoval tie politické subjekty, ktoré by sa stali súčasťou NR SR, tak ako je to dnes na základe získaných mandátov v NR SR. Tu by si každý politický subjekt poriadne rozmyslel, či je to pre neho výhodné sa za takýchto podmienok zúčastniť takejto politickej súťaže, ak si dovolí takto hazardovať so svojimi finančnými prostriedkami, hlavne ak by mu bolo jasné, že takýmto spôsobom sa podieľa na financovaní svojho politického rivala.

Záver je len jeden, ak po PV nedôjde k týmto základným zmenám a hlavne, ak štátna RTVS nedostane v zákonnej podobe „manuál“, ako má objektívne zabezpečiť v predvolebnom období televízne diskusie politických subjektov, tak si RTVS bude z predvolebných TV diskusií robiť minimálne takú srandu, ako si ju robí dnes a teda politicky manipulatívne pôsobí a bude pôsobiť na diváka-občana-voliča nášho štátu.

Záver:

Dnes v relácií O 5 minút 12 sa v diskusií predstavia „demokrat“ Igor Matovič a „extrémista“ a „nebezpečný fašista“ Marián Kotleba. Nuž sledujme pozorne aké otázky im bude klásť „objektívny“ moderátor Marek Makara a či dá vôbec priestor Mariánovi Kotlebovi na to, ako ich mítingy narúšajú „demokrati“ neoliberáli z PS/SPOLU, či nám ukážu ukážku z posledného predvolebného mítingu K-ĽSNS v Trnave, kde na pódium bolo z davu hodená skala, ktorá takmer zasiahla pani čo tlmočila prejav do posunkovej reči pre nepočujúcich a kde v pozadí sa naširoko smial samotný Michal Truban. Či RTVS odsúdi takéto počínanie neoliberálov a či vyzvú NAKA aby v tomto prípade konala ex offo a nečakala na trestné podanie v tejto veci či už od samotnej K-ĽSNS alebo od hociktorého občana SR. Vieš si občan SR predstaviť čo by sa dialo, keby takéto niečo vyviedli zástupcovia a lebo podporovatelia K-ĽSNS na mítingu PS/SPOLU alebo Za ľudí ?! Všetky „objektívne“ média SR aj zahraničné, by už boli plné správ o nenávisti, extrémizmu, fašizmu zo strany K-ĽSNS a NAKA by okamžite konala a zadržala by všetkých čelných predstaviteľov tejto „fašistickej“ strany a následne by ich „spravodlivo“ naše „objektívne“ súdy odsúdili atď., atď.  Nuž pozerajme a uvidíme !

All for RTVS, All for Machaj. .. ,

28.04.2024

…ale aj All for Washington, All for the Pentagon, All for Brusel, All for Ukraine, All for Zelenskyj, All for the War in Ukraine a hlavne All against Russia, All against Putin! Presne tieto cudzie výrazy vo mne vyvolal pohľad do hľadiska, ale aj na pódium, na všetkých tých, ktorí sa tejto „slávnostnej“ udalosti RTVS priamo fyzicky zúčastnili v piatok 26.4.2024 v akejsi [...]

Plánované protesty PS proti dnešnej Vláde SR sú veľkým prínosom pre SR. Podporme ich v tom!

27.04.2024

Nie, ani som sa nepomiatol, ani som kabát neobrátil, ani nič iné, čo by niekoho nabádalo na myšlienku, že s tým nadpisom som sa teda obrátil na tu „správnu“ stranu dejín, ba ani si robím len tak srandu. Nie, nerobím si srandu a plne si za svojim nadpisom stojím a ako z obsahu tohto môjho článku vyplynie, jest to pravda! Mladý Šimečka zvestoval „Urbi et Orbi“ [...]

Čaputovej 5 ročné „prezidentovanie“ zmenilo resp. doplnilo aj jedno ľudové príslovie!

26.04.2024

Veru, veru tak jest! Asi každý pozná to známe ľudové porekadlo, že – „Politika je panské huncútstvo“. S najväčšou pravdepodobnosťou toto ľudové príslovie vzniklo v časoch dávnych resp. „dávnych“, keď veci verejné riešili hlavne páni. Keď županmi župných oblastí, starostami obecnými, či zástupcovia mestských, obecných zastupiteľstiev, [...]

F-35 / Stíhačka F-35 /

Do poľského vojska sa vracajú husári, tentoraz však ako najmodernejšie stíhačky F-35

30.04.2024 07:36

Hodnota celého kontraktu predstavuje 4,6 miliardy dolárov.

Vrtuľník

Pri páde armádneho vrtuľníka na severe Kolumbie zahynulo deväť vojakov

30.04.2024 07:04

Vrtuľník mal dopraviť zásoby pre vojakov v oblasti mesta Santa Rosa del Sur, kde v poslednej dobe prebiehajú boje medzi ľavicovou gerilou a drogovým gangom.

depozitár, Múzeum SNP, Banská Bystrica

Rarita v Múzeu SNP: Prvého mája sprístupnia skvosty, ktoré viac ako polstoročie verejnosť nevidela

30.04.2024 07:00

Mnohé autentické uniformy, zbrane, prilby, kufre a rôzne osobné veci ľudí, ktorí riskovali svoj život v Povstaní priamo na bojisku, sa konečne dostali „na svetlo sveta“.

Sophie, Ukrajina, vojna na Ukrajine

ONLINE: Rusi majú priestor pre budúce útoky. Zelenskyj sa sťažuje, že pomoc prichádza pomaly

30.04.2024 06:30

Rusi kontrolujú takmer pätinu Ukrajiny a majú možnosť útočiť viacerými smermi. Zelenskyj hovorí, že zbrane na Ukrajinu síce už prúdia, ale pomaly.