Založ si blog

Prihovorí sa Čaputová na Ústavnom súde SR za Mazáka?

Prof. JUDr. Ján Mazák, PhD. (ďalej len Mazák) je bezpochyby odborník vo svojom povolaní, o čom svedčí aj jeho širší „životopis“, minimálne tento –  https://sk.wikipedia.org/wiki/J%C3%A1n_Maz%C3%A1k

To však neznamená, že Mazák je aj korektná osoba, nestranná osoba a osoba, ktorá nerobí chyby.

Zároveň to neznamená, žeby Mazák bol za svoje chyby nepostihnuteľný!

A presne toto sa mu stalo včera (16.4.2024), keď ho 10. sudcovia Súdnej rady SR, riadnym demokratickým spôsobom, demokratickým hlasovaním, zbavili pozície/funkcie Predsedu Súdnej rady SR.

Mazák sa značne politicky zradikalizoval od chvíle, kedy prijal ponuku „prezidenta“ Kisku, aby mu robil poradcu.

Od tej chvíle sa Mazák stal obľúbencom, hlavne jednej „investigatívnej novinárky“ – Moniky Tódovej z Denníka N.

Prvá veľká obhajoba Mazáka od Moniky prišla už  9. júla 2014 – „Macejková škrtla Kiskovho poradcu Mazáka z osláv Dňa Ústavy“ – https://domov.sme.sk/c/7277194/macejkova-skrtla-kiskovho-poradcu-mazaka-z-oslav-dna-ustavy.html

Teraz trochu predbehnem a hneď uvediem, ako sa Mazák Monike odvďačil o niekoľko rokov neskôr napr. aj týmto z 11. 8. 2023 – „Mazák sa rozhovoril o novinárke Tódovej a sudkyni Záleskej: Je to rodinný vzťah“ – https://plus7dni.pluska.sk/kauzy/mazak-rozhovoril-kauze-todova-zaleska-je-to-rodinny-vztah

V tomto článku sa dozvieme, ako sa Mazák zastal sudkyne Záleskej, ktorá mala na stole všetky „veľké kauzy“ SMERU-SD, ako v nich rozhodovala hlavne „nezaujato“ a ako „nedávala Monike „žiadne“ informácie o „kauzách“, o ktorých ona rozhodovala.

Mazák sa vtedy Záleskej vo vzťahu s Monikou zastal takto – „Mazák dostal otázku, či bude súdna rada riešiť sudkyňu Záleskú kvôli nadštandardnému, priateľskému vzťahu s Tódovou. Mazák na to nevidí dôvod, lebo Súdna rada SR nie je oprávnená vstupovať do súkromia a rodinných vzťahov žiadneho sudcu. „Na tom nič nemení to, že ide o rodinný vzťah medzi známou novinárkou a významnou sudkyňou,“ poznamenal. Pripomenul, že existuje množstvo rodín, v ktorých sú sudcovia a advokáti, advokáti a prokurátori či sudcovia a prokurátori. „Neviem o tom, že by sa u nich riešili konflikty záujmov len preto, lebo manželia pôsobia v exponovaných právnických profesiách. Bez dôkazov o porušení ich profesionálnych povinností,“ dodal.“

Toto pripomínam hlavne preto lebo aj toto bol jeden z dôvodov, prečo včera členovia Súdnej rady 10. hlasmi pozbavili Mazáka funkcie šéfa tejto Súdnej rady.

Dal som si tú námahu a skratkovite som si pozrel celý záznam zo včerajšieho zasadnutia Súdnej rady – https://www.youtube.com/watch?v=G5x-jUWTa0o&ab_channel=MartinDa%C5%88o%2FGINN (trvanie okolo 4. hodín!)

Z tohto dlhého záznamu, ktorý bol vysielaný Naživo, som si hlavne vypočul návrh členky súdnej rady p. Kosovej, ktorá hneď v úvode zasadnutia podala procedurálny návrh, aby bod odvolávania Mazáka č. 7 programu (až tam ho Mazák zaradil!), bol zaradený hneď ako 2. bod programu, po bode 1 – Úvod. Potom sa o tomto jej procedurálnom podaní zmeny programu rozprúdila debata, ktorá nemala konca kraja – takmer 2. hodiny!

Samozrejme som si pozrel a vypočul hlavne stanovisko samotného Mazáka, ktorého vystúpenie bolo niečo neuveriteľné!

Mazák sa hneď na úvod všetkým tým, čoby chceli hlasovať za jeho odvolanie povyhrážal, že o teda to len tak nenechá a okamžite sa obráti na Ústavný súd SR!

Zároveň požadoval akúsi lehotu na to, aby sa vedel k návrhu na jeho odvolanie „kvalifikovane“ pripraviť, vyjadriť a odôvodniť jeho kroky z minulosti, ktoré mu odvolávajúci dávali za vinu, za jeho pochybenia, ako Predsedu Súdnej rady SR.

Zaujímavé na Mazákovom postupe je aj to, že ešte 15.4.2024 na web stránke Súdnej rady SR verejne informuje, že bod jeho odvolávania zaradí až na májové zasadnutie Súdnej rady SR –  https://www.sudnarada.gov.sk/data/files/2088_rozhodnutie-o-zaradeni-navrhu-na-odvolanie.pdf a potom mení svoj názor a zaraďuje ho ako 7. bod včerajšieho, aprílového zasadnutia tejto Súdnej rady!

Nakoniec sa to pre Mazáka celé skončilo tým, keď Súdna rada zmenila program schôdze, keď bod 7 zaradila ako bod 2 programu. Vtedy sa Mazák ostentatívne, povýšenecky postavil a odchádza zo slovami, už v stoje na odchode, že on teda tu nebude počúvať ich dôvody na jeho odvolanie lebo on by nevedel kvalifikovane na ne reagovať a rokovanie Súdnej rady opúšťa.

Následne po ďalšej diskusií ho Súdna rada SR svojim hlasovaním demokraticky z pozície Predsedu Súdnej rady SR odvolala.

A teraz by mala prísť na radu Čaputová, tak ako o tom píšem v názve tohto môjho dnešného článku, teda Mazákovi, aspoň politickým vyhlásením, na pomoc.

Mám zato, že Čaputová je politicky dostatočne Mazákovi zaviazaná, aby mu s tým jeho odvolaním sa na ÚS SR, pomohla.

Pomohla aj preto lebo Čaputová za ostatných takmer 5 rokov mala s ÚS SR nadštandardné vzťahy, už od prvopočiatku, keď ju Fiačan, Predseda ÚS SR, podľa môjho názoru absolútne v rozpore s Ústavou SR, inauguroval za „prezidenta“ SR v dobe, keď jeho resp. „jeho“ Ústavný súd ešte ani len nerozhodol o ústavnosti a zákonnosti PrV 2019…, ale o tom som už popísal naozaj dosť článkov, verím, že aj na toto čoskoro dozreje čas a sa to dôkladne preverí…

Čaputová sa zakaždým chválila, keď jej návrh na Ústavnom súde prešiel (to bolo za každým!), že je rada, že Ústavný súd SR, sa stotožnil s jej právnym názorom.

Nuž tak teraz by mohla Čaputová v propsech Mazáka na Ústavnom súde SR zalobovať.

Samozrejme, že nie tak, že zavolá priamo Fiačanovi, ale minimálne tak, že sa na obranu Mazáka postaví verejným vyjadrením, že sa stotožňuje s ústavnou sťažnosťou Mazáka na jeho odvolanie v Súdnej rade a verí, že sa Ústavný súd opäť stotožní aj s týmto jej súhlasným právnym názorom a Mazákovi vyhovie v plnej miere!

Je potrebné si pripomenúť prečo sa domnievam, žeby Čaputová mala Mazákovi pomôcť.

Nuž napríklad aj za toto – 3. marca 2019, sa Mazák jasne postavil na obranu a obhajobu Čaputovej takto – „Hlavou štátu „neznáma“ dievčina?“, je to jeho článok uverejnený, kde inde ako v Denníku N – https://dennikn.sk/1398705/hlavou-statu-neznama-dievcina/?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTEAAR30_FsZTgIh-JL4xJlYmslMfXuR0F89WbpL34CsyJFDspDcTdEFwPoB7Rw_aem_AS083wZCYQQEHoTBdCEiQ8ADmgWIUQkzLNBmAVQpd43zde4lea9t5Y9JPXAAOWIbn9-6wxLZWEzal7twRTOKTvZB , kde Mazák na obranu Čaputovej konštatuje napr. toto – „Silný osobný príbeh advokáta, akým bol Andrej Danko, na rozdiel od Zuzany Čaputovej,  jednoducho neexistuje.“ A ešte Čaputovú v tom čase takto vychválil do politicko-právnych nebies – „Zažil som výsledky právnych služieb Zuzany Čaputovej na Súdnom dvore Európskej únie. Áno, známa kauza pezinskej skládky. Myslím, že som sa nemusel – v tom čase ako prvý generálny advokát Súdneho dvora – obávať o povesť právnych zástupcov z rodnej krajiny. Zvládli túto zložitú úlohu na veľmi slušnej úrovni.“

No a potom by sa Čaputová mala dnes Mazákovi odmeniť svojou pomocou aj napr. za toto – 6. septembra 2019, sa Mazák opäť tvrdo postavil na stranu a obhajobu Čaputovej v spore s Harabinom a opäť nikde inde, ako v Denníku N, kde uverejňuje na túto tému článok,  takto – „Odkaz pre Harabina a kandidátov na predsedu Najvyššieho súdu: prezidentka Čaputová len rešpektuje výklad ústavy“ – https://dennikn.sk/1575657/odkaz-pre-harabina-a-kandidatov-na-predsedu-najvyssieho-sudu-prezidentka-caputova-len-respektuje-vyklad-ustavy/?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTEAAR3QHXi321be_eJhNl6RyG1_-gEQQOcjebfNeY15JgCV-1a2Mhu1J5DhsZg_aem_ATtKEgGz2s3O5u9ta_U3RjXwfT5kMHXlIUbFVlQwrxNJIAlHSN4Af0U_UFBmmJxCqTfVbwGeW8N6LZvD08K1bQMD

Tu sa Mazák na obranu a obhajobu Čaputovej postavil takto jednoznačne – „Tak nám odstúpil z voľby kandidáta na predsedu Najvyššieho súdu Štefan Harabin. Verný krivému charakteru svoju rezignáciu pripisuje inému. Prezidentke Zuzane Čaputovej.“

Ba dokonca Mazák v zastúpení Čaputovej, ide tak ďaleko, že bohorovne, doslova urazil Harabina výrokom, že je resp. má krivý charakter, ktorému je vraj verný!

No a takýchto verejných služieb Mazáka v prospech Čaputovej bolo neúrekom.

Preto bude zaujímavé sledovať, ako sa a či vôbec, Čaputová verejne postaví na obranu a obhajobu Mazáka, ktorý tvrdí, že nič neporušil a že 10 členov Súdnej rady, celoslovensky veľmi uznávaných odborníkov v oblasti našej justície, sa mýli a je v tomto jeho odvolávaní, pomýlených!

P.S.I.:

Čaputovej politickí obľúbenci akosi jeden po druhom odchádzajú resp. „odchádzajú“ – najskôr Lipšic, potom Korčok a teraz Mazák! A všetko nie inak ako len demokraticky a na základe ústavnosti a zákonnosti nášho štátu!

A pravda je aj taká, že onedlho, 15.6.2024 o 12.00 hod., odíde z pozície „prezidenta“ SR aj Čaputová, čo neznamená, žeby sme na jej 5 ročné „prezidentovanie“ a „službu“ ľudu slovenskému, mali len tak zabudnúť!

PS.II.:

Dnes všetky zapredanecké média hlavného prúdu dezinfoscény (SME.sk, Aktuality.sk, Denník N…) svorne horekujú nad tým, ako si členovia Súdnej rady mohli niečo tak nekorektné voči Mazákovi dovoliť!

Nuž teda ešte raz dávam do pozornosti všetkým tým, čo by chceli uveriť týmto dezinformáciam, týchto dezinfo webov hlavného prúdu, aby si naozaj pozreli, minimálne vyjadrenia členov Súdnej rady p. Kosovej, p. Šamka a všetkých tých, čo boli za odvolanie Mazáka, ako aj reakcie samotného Mazáka z rokovania včerajšej aprílovej Súdnej rady SR – TU – https://www.youtube.com/watch?v=G5x-jUWTa0o&ab_channel=MartinDa%C5%88o%2FGINN a pochopia, že odvolanie Mazáka bolo už naozaj na čase!

All for RTVS, All for Machaj. .. ,

28.04.2024

…ale aj All for Washington, All for the Pentagon, All for Brusel, All for Ukraine, All for Zelenskyj, All for the War in Ukraine a hlavne All against Russia, All against Putin! Presne tieto cudzie výrazy vo mne vyvolal pohľad do hľadiska, ale aj na pódium, na všetkých tých, ktorí sa tejto „slávnostnej“ udalosti RTVS priamo fyzicky zúčastnili v piatok 26.4.2024 v akejsi [...]

Plánované protesty PS proti dnešnej Vláde SR sú veľkým prínosom pre SR. Podporme ich v tom!

27.04.2024

Nie, ani som sa nepomiatol, ani som kabát neobrátil, ani nič iné, čo by niekoho nabádalo na myšlienku, že s tým nadpisom som sa teda obrátil na tu „správnu“ stranu dejín, ba ani si robím len tak srandu. Nie, nerobím si srandu a plne si za svojim nadpisom stojím a ako z obsahu tohto môjho článku vyplynie, jest to pravda! Mladý Šimečka zvestoval „Urbi et Orbi“ [...]

Čaputovej 5 ročné „prezidentovanie“ zmenilo resp. doplnilo aj jedno ľudové príslovie!

26.04.2024

Veru, veru tak jest! Asi každý pozná to známe ľudové porekadlo, že – „Politika je panské huncútstvo“. S najväčšou pravdepodobnosťou toto ľudové príslovie vzniklo v časoch dávnych resp. „dávnych“, keď veci verejné riešili hlavne páni. Keď županmi župných oblastí, starostami obecnými, či zástupcovia mestských, obecných zastupiteľstiev, [...]

Kitzsteinhorn

Pri zrážke počas lyžovačky v rakúskom Kitzsteinhorne zahynul český občan

30.04.2024 08:47

Napriek okamžitej prvej pomoci privolaný lekár záchrannej služby konštatoval smrť českého občana.

F-35 / Stíhačka F-35 /

Do poľského vojska sa vracajú husári, tentoraz však ako najmodernejšie stíhačky F-35

30.04.2024 07:36

Hodnota celého kontraktu predstavuje 4,6 miliardy dolárov.

Vrtuľník

Pri páde armádneho vrtuľníka na severe Kolumbie zahynulo deväť vojakov

30.04.2024 07:04

Vrtuľník mal dopraviť zásoby pre vojakov v oblasti mesta Santa Rosa del Sur, kde v poslednej dobe prebiehajú boje medzi ľavicovou gerilou a drogovým gangom.

depozitár, Múzeum SNP, Banská Bystrica

Rarita v Múzeu SNP: Prvého mája sprístupnia skvosty, ktoré viac ako polstoročie verejnosť nevidela

30.04.2024 07:00

Mnohé autentické uniformy, zbrane, prilby, kufre a rôzne osobné veci ľudí, ktorí riskovali svoj život v Povstaní priamo na bojisku, sa konečne dostali „na svetlo sveta“.