Založ si blog

Pred a po novembroví valentínski pokrytci!

Nie, nejdem tu haniť dnešný deň, keď je v kalendári meno  – Valentín.

Len sa idem podrobnejšie pozrieť na to, čo u nás na Slovensku tento deň znamenal minimálne do začiatku 90. rokov minulého storočia.

K tomuto článku ma inšpirovala dnešná správa resp. ranný príspevok na SRo, kde etnologička (nepamätám si meno, ale pravdepodobne Katarína Nádaská) priblížila slovenskému ľudu, čo tento deň, pre Slovákov v minulosti bol.

Nuž dozvedel som sa toto – „Deň sv. Valentína, ako deň zaľúbených sa začal na Slovensku oslavovať ako deň zaľúbených, až začiatkom 90. rokov minulého storočia!

Teda NIČ!

Iste, má pravdu.

Lebo pred rokom 1990 alebo ešte lepšie, pred „nežným“ novembrom 1989, to bol vo vtedajšom kalendári deň ako každý iný.

A áno 14. február bol aj počas socializmu dňom menín všetkých tých, čo nosili meno Valentín.

Aj ja so mal strýka (žiaľ už je nebohý), ktorý mal meno Valentín, ale nevolali sme ho inak ako – Valent. (koľko slovenských rodičov dáva dnes svojim synom meno Valentín? A koľko kadejaké iné mená z anglosaského sveta?)

Teda za čias socializmu, som ja a celé moje široké okolie (škola, zamestnanie, tlač, TV atď.) ani len netušili, že tento deň, by sa mal nejako zvlášť oslavovať, ako deň zaľúbených.

Až dnes, keď si pozerám staré kalendáre z pred roka 1990 ( samozrejme na internete – https://kalendar.aktuality.sk/zakladny/mesiac/1982-2/ ) spätne zisťujem, že vtedy to bol aj – Svetový deň manželstva a deň na to 15. februára, počas socializmu, bol v kalendári – Deň osamelých.

Ale o dni zaľúbených ani len zmienka!

Prečo asi?

Nuž určite nie preto, že socializmus alebo, že bakané súdružsko-komunistické vedenie, ale dôvod bol asi úplne inde a úplne prirodzený!

Totiž múdra Wikipédia o tomto dni, o slávení sv. Valentína, píše okrem iného, hlavne toto – „Deň svätého Valentína (skrátene tiež Valentín ) sa oslavuje v anglosaských a ďalších krajinách každoročne 14. februára… –  https://cs.wikipedia.org/wiki/Den_svat%C3%A9ho_Valent%C3%BDna

Teda hlave v anglosaských!

Teda toto nie je sviatok nás Slovanov a prevzali sme ho resp. nám bol „nenápadne“ nanútený Anglosasmi, až po novembri 1989, tak ako nám bolo nanútené, že deň konca II. sv. vojny a oslobodenie našej Vlasti od nemeckého nacistického fašizmu, si už nebudeme resp. si nesmieme pripomínať tak, ako vždy dovtedy pred novembrom 1989 – 9. mája, ale už 8. mája!

Čo na tom, že hlavný víťaz (ZSSR) a ten, ktorého národ, národy, položili násobne najviac svojich životov za našu slobodu od hitlerovského moru, sa o definitívnej kapitulácií nacistov dozvedel až  čase, keď v Moskve už bol 9. máj, a teda II. sv. vojna (minimálne v Európe) skončila oficiálne až vtedy, kedy hlavný víťaz vojny prijal oficiálne kapituláciu nacistov, keď v anglosaskom svete a hlavne v Londýne a Washingtone bol ešte len 8. máj!

Takže po novembri 1989 nám Anglosasi nanútili, že koniec II.sv vojny sa bude aj na Slovensku sláviť podľa Anglosasov a nie hlavného víťaza9. mája (ZSSR/RF), ale už len 8. mája a basta fidli! Ak by sme to slávili 9. mája, tak by sme boli pro ruskí, ruskí trollovia, proti demokracií západného typu, proti NATO, proti, proti a proti!

Ale to som málinko odbočil…

Vrátim sa späť k dnešnému dňu.

Dňa 09.02.2021 Pavda.sk uverejňuje tento článok pod názvom – „Sviatok zamilovaných siaha až do stredoveku. Nemusí byť len o pároch“ –  https://zena.pravda.sk/sex-a-vztahy/clanok/577265-sviatok-zamilovanych-siaha-az-do-stredoveku-nemusi-byt-len-o-paroch/ , kde etnologička Katarína Nádaská podrobnejšie opisuje tento deň – 14. február, a okrem iného v ňom konštatuje aj toto – „V druhej polovici 20. storočia bol tento sviatok veľmi populárny v Spojených štátoch s veľkou marketingovou a obchodníckou podporou. Po roku 1989 sa obnovil aj na Slovensku, tiež zo silnou marketingovou podporou predaja valentínskych suvenírov. Na sviatok okamžite pozitívne reagovali tínedžeri a mladí ľudia do 30 rokov“

Takže v kapitalistickom svete, ani tak prvotne nejde o sviatok sv. Valentína, ale hlavne o marketing s obchodnou podporou, inak po slovensky povedané – ide hlavne  o kšeft!

Kapitalisti si musia opäť o niečo viac naplniť svoje vrecká a preto tento deň obaľujú do „úprimných“ slov lásky a porozumenia, hlavne vo vzťahu k ženám…

Ale my sme tu mali a ešte stále máme, aj iný deň v roku, ktorý sme si pred novembrom 1989, vo veľkom, hlavne na pracoviskách (áno hlavne chlapi, aj čo to vypili, čo milé žienky kolegyne  im priniesli…) pripomínali, a o ktorom sme jednoznačne vedeli!

Áno, ide o 8. marec !

A áno, tento Medzinárodný deň žien (MDŽ) má tiež korene v anglosaskom svete, presnejšie v USA – https://sk.wikipedia.org/wiki/Medzin%C3%A1rodn%C3%BD_de%C5%88_%C5%BEien   – „…štrajk 40 000 newyorských krajčírok v roku 1908…, … na popud Socialistickej strany USA; veľké zhromaždenie za volebné právo žien sa konalo 8. marca 1908 v New Yorku…“

A keďže tento proti kapitalistický štrajk v USA, sa konal na popud Socialistickej strany USA, tak si ho osvojili hlavne všetky socialistické strany a štáty sveta, teda aj tá socialisticko-komunistická v bývalej ČSSR!

Dnes sa aj u nás v kapitalistickom Slovensku tento sviatok tak trochu zaznáva lebo však to je sviatok komunistický, oslavoval sa v socializme, a takéto podobné bludy!

A prečo v nadpise môjho článku píšem, že – „Pred a po novembroví valentínski pokrytci“?

Nuž z jedného jediného hlavného dôvodu!

Všetci tí, v roku 1990 tridsiatnici (ja som mal vtedy 24), ktorí sa vtedy, tak vehementne prihlásili k anglosaskému sviatku 14. februára lebo to sa predsa slávi na Západe, v USA, to je predsa cool, by si mali uvedomiť, že tento sviatok, nie je o nič významnejší ako ten, ktorý si budeme pripomínať o necelý mesiac, teda 08. marca a je nenáležité, ak si hlavne dnešná neoliberálna opozícia, za výdatnej pomoci zapredaneckých médií, uťahuje zo strán dnešnej vládnej koalície, hlavne z Fica a SMER-SSD, že na tento sviatok všetkých žien Slovenska a sveta, významnejšie to oslavujú, aj vo väčších halách prípadne na otvorených priestranstvách!

„Fico oslavoval MDŽ, tak trochu…“ – https://dennikn.sk/1045793/newsfilter-fico-oslavoval-mdz-tak-trochu-bugar-mu-dal-ultimatum-tiez-tak-trochu/

No koho považujem za najväčších valentínskych prednovembrových pokrytcov, tak to sú všetci tí, ktorí stáli po 17. novembri 1989 na tribúnach a v nasledujúcom období sa z nich stali odporcovia socializmu, pritom práve v socializme si žili na max ako sa dalo, z poctivej práce vtedajších socialistických pacujúcich a dnes na túto dobu hádžu len samú špinu!

Áno, hovorím hlavne o dnes vystupujúcich hercoch na opozičných mítingoch, ako je napr. Magda Vášáryová, ale aj jej sestra Emília Vášáryová, ale aj po novembroví politici akým je napr. František Mikloško ,ale aj bývalí socialistickí novinári, akým je napr. Marián Leško, ktorí pred novembrom 1989 nevedeli o tom, že 14. február je svetovým dňom zaľúbených a že sa hlavne slávi v anglosaskom svete, ktorému dnes tak bezbreho lokajsky slúžia a ho bezmyšlienkovite uznávajú a obhajujú, ako nejakú svoju modlu?!

To František Mikloško pred novembrom 1989, ako predstaviteľ vtedajšieho cirkevného „disentu“ na Slovensku, neinformoval napr. Milana Kňažka, Magdu Vášáryovú, Emíliu Vášáryovú, Jána Budaja, Mariána Leška, ale aj napr. Andreja Dostála, nejakým tým zakázaným samizdatom o tomto dni slávy zaľúbených, aby si ho aj počas socializmu pripomínali a slávili?!

Ako to, že oni vtedy o tomto slávnom anglosaskom svatku nič nevedeli, ba ani len o ňom netušil a dnes idú prví ho oslavovať lebo to je anglosaské, to je dobré!

Pokrytectvo nad pokrytectvo!

Čaputovej 5 ročné „prezidentovanie“ zmenilo resp. doplnilo aj jedno ľudové príslovie!

26.04.2024

Veru, veru tak jest! Asi každý pozná to známe ľudové porekadlo, že – „Politika je panské huncútstvo“. S najväčšou pravdepodobnosťou toto ľudové príslovie vzniklo v časoch dávnych resp. „dávnych“, keď veci verejné riešili hlavne páni. Keď županmi župných oblastí, starostami obecnými, či zástupcovia mestských, obecných zastupiteľstiev, [...]

Dnešné vedenie RTVS, na takúto pluralitu si trúfnete?

25.04.2024

Ak nie, tak na pozíciách, na ktorých momentálne ste, nemôžete, ba ani nesmiete ostať! Vláda SR pod vedením Fica, odsúhlasila nový Zákon o slovenskej televízii a slovenskom rozhlase. Je najvyšší čas ho v Parlamente SR prijať, nie na to, ako to hovorí dnešná opozícia a im vždy naklonené média dezinfoscény tzv. hlavného prúdu, ako aj všetky „apolitické“ [...]

Vláda sa zmenila, Prezident sa onedlho zmení, ale to je tak asi všetko!

25.04.2024

Som neskutočne rozhorčený! Áno a úplne právom! Iste, nie som sám, ale ja to v sebe držať nebudem! A o čo ide? Nuž „len“ o toto. Dnes ráno o :28 uverejnil svoj názor na „demokratické“ maniere Aktuality.sk, ktoré mi pripomínajú snahu o diktatúru. Nenapísal by som nič také, čoby bolo protištátne, nezákonné, protiústavné…jednoducho nič mimoriadne ani [...]

škola, školák, žiak, hodina, vyučovanie, trieda

KVÍZ: Predveďte sa, akí ste slovenčinári. Nie je to tak zlé alebo také zlé?

27.04.2024 10:22

Kvíz rýchle preverí vaše znalosti slovenčiny. Ktorá z dvoch možností je správna?

AfD / Alternatíva pre Nemecko /

Nemecký poslanec AfD Bystroň se ohradil proti článku Der Spiegelu o ‘ruských’ balíčkoch

27.04.2024 10:10

Poslanec Alternatívy pre Nemecko (AfD) Peter Bystroň sa ohradil proti článku magazínu Der Spiegel, že v kauze možných úplatkov od proruskej siete prijímal balíčky.

parlament

Na Slovensku chce vzniknúť ďalších päť politických strán

27.04.2024 09:58

Na Slovensku chce aktuálne vzniknúť päť nových politických strán. Oznámenia o zbere podpisov zverejnili na webstránke Ministerstva vnútra SR.

Colonial Coin Britain

Vzácne mince čakali na dražbu sto rokov. Prečo ich nezískali dedičia hneď po smrti boháča?

27.04.2024 09:00

Dánsky obchodník s maslom Lars Emil Bruun medzi numizmatikmi vyčnieval. Aké mince vlastnil a čo si želal, aby s nimi urobili po jeho smrti?