Založ si blog

Neoliberálno-diktátorsky svet je v šoku z toho, čo u nás za socializmu bola úplne prirodzená vec!

Na úvod tohto môjho názorového článku musí jasne zaznieť toto – My, čo sme ešte, už ako dospelí, zažili minimálne posledných 10-15 rokov socialistického zriadenia v bývalej ČSSR, prinášajme svedectvá o živote vtedy lebo, keď vymrieme a oni, neoliberáli na to čakajú, ako sa už takmer dočkali vymretia tých, čo bojovali v II. sv. vojne po boku chrabrej sovietskej Červenej armády proti západnému nacizmu a fašizmu, aby následne mohli bezbreho  manipulovať verejnou mienkou tých, ktorí vtedy ešte ani neboli na svete a aby mohli obrátiť tieto novodobé dejiny na ruby v ich neoliberálny, totálne pomýlený svet a v propsech ich totálne pomýlene neoliberálne hodnoty pardon „hodnoty“!!!

Na túto tému budem mať viacero článkov a pôjdem tému po téme, aby som aj ja prispel svojimi skúsenosťami zo života v socialistickej spoločnosti, aby som o nej prinášal aj tie pravdy, ktoré sa dnešnej neoliberálnej diktátorskej skupinke nehodia do ich plánu načisto ohlúpnuť mladé generácie tými svojimi neoliberálnymi „hodnotami“, ktoré vydávajú dokonca za akúsi najvyššiu formu demokracie…!!!

Nuž o čo ide?

Tentokrát o šport. O šport v socialistickom zriadení a o šport v kapitalistických režimoch.

 

Včera neoliberálnym svetom otriasla pre nich totálne nepredstaviteľná vec!

Argentína (ARG) prehrala na práve prebiehajúcich MS vo futbale s akousi, podľa nich pomaly že nie amatérskou, futbalovou reprezentáciou Saudskej Arábie (SA)…!

Nie, tu mi nejde o to, že SA porazila Argentínu a teraz je potrebné mužstvo SA vynášať do výšok lebo šport je odvetvie vrtkavé, lopta je guľatá a teda môže sa celkom prirodzene prihodiť čokoľvek teda aj toto, aj tento pre západný neoliberálny svet – šok…

Teda toto tu rozoberať nebudem, toto pre dnešný môj rýdzo názorový článok nie je podstatné.

Podstatné je niečo úplne iné.

Totiž dnešný neoliberálno-diktátorsky svet, ktorý chce všetkým diktovať, ako majú žiť, aké hodnoty a „hodnoty“ musia (!) uznávať a do svojich životov aplikovať…, sa ani tak nepozastavuje nad tým, že akási futbalovo, pre nich podradná reprezentácia, si dovolila poraziť ARG, oni sa pozastavujú nad tým a to im privodilo šok, že s akým mužstvom to Saudi dokázali!

Pre nich, pre západných neoliberálov, je nepredstaviteľné, že SA má reprezentačné mužstvo zložené výhradne z hráčov, ktorí pôsobia, „len“ v ich domácej futbalovej súťaží – https://spl.com.sa/en

Pre dnešný neoliberálny, diktátorský svet je nepredstaviteľné, žeby nejaký štát, si napr. vo futbale na medzinárodnej scéne, vystačil s hráčmi domácich súťaži, s ktorými by dosiahli excelentný úspech napr. tak, ako sa to podarilo futbalovej reprezentácií SA!!!

Celý neoliberálno-diktátorsky svet sa pozastavuje nad tým, nevie sa z tohto šoku nadýchnuť, ako mohla reprezentácia ARG prehrať s repre SA, keď v ARG národnom tíme sú také hviezdy, akou bez pochyby Lionel Messi je, ktorý už dlhé roky brázdi za neuveriteľne neadekvátne veľké peniaze, trávniky západoeurópskych neoliberálnych štátov – samozrejme že najviac v španielskej FC Barcelone a momentálne vo francúzskom Paris Saint-Germain!!!

A čuduje sa hlavne preto resp. má z toho nerozdychateľný šok lebo v zostave ARG figuruje iba jeden (1!), jediný hráč, ktorý hráva v ARG domácej najvyššej súťaži – https://www.ligaprofesional.ar/torneo-primera-lpf/ a tým je ich brankár FRANCO ARMANI hrajúci za argentínsky River Plate – https://sportnet.sme.sk/ms-vo-futbale/2022/timy/argentina/637b39308d42ae6b26327414/franco-armani/

Všetci ostatný dnešní ARG reprezentanti hrajú v zahraničných kluboch – najviac v španielskej lige, talianskej, anglickej…ba jeden dokonca aj v USA…

 

Avšak my, čo sme zažili už ako dospelí, zápasy/súťaženia našej reprezentácie ČSSR, sa výhre SA nad ARG až tak nečudujeme, pre nás to nie je šok, ako pre celý neoliberálny Západ, že Saudi vyhrali z hráčmi, ktorí hrajú výhradne v domácej Saudsko Arabskej futbalovej súťaži!

Pre nás to nebol šok hlavne preto lebo počas socializmu, až do jeho štátno-prevratného zániku riadeného z vonku (moje osobné hlboké presvedčenie!), sa reprezentácia ČSSR vo futbale, ale aj v hokeji a iných kolektívnych a individuálnych športoch, skladala taktiež výlučne z hráčov, členov, ktorí hrávali, športovali a súťažili výlučne v našej domácej lige/súťažiach!

Hrávali a súťažili so srdcom!

So srdcom ktoré im bilo pre národ, pre reprezentáciu svojej vlasti, pre reprezentáciu svojho štátu, svojej republiky a nie pre peniaze, nie pre neadekvátne vysoké finančné odmeny , tak ako je tomu dnes v neoliberálnom Západnom svete!

A môžete sa mládež (50 r. a menej) smiať koľko chcete, za socializmu tomu tak bolo!

RTVS sa odvážila (neviem, či tohto odvážlivca Machaj GR RTVS taktiež nevyhodí) a v pondelok (21.11.2022) v podvečer uviedli dokument o našom výbornom futbalistovi pôvodom z východoslovenského Kysaku, o našom futbalovom reprezentantovi Antonovi Urbanovi – https://www.rtvs.sk/televizia/program/18439/369820 .

Aj by som tu dal link na archív RTVS z tohto dňa, ale akosi záhadne ho RTVS nemá v archíve!!!

Nemá preto lebo tam odzneli od tohto nášho futbalového velikána názory, ktoré sú dnes neoliberálnou „demokraciou“, neoliberálne „demokratický“ potláčané, označované za hoaxy, za dezolatizmi…???

Ale nevadí, na webe som našiel článok s Antonom Urbanom z roku 2018 a div sa svete, takýto článok s ním a s jeho absolútne nie neoliberálnymi názormi, s názormi, ktoré dávali do popredia športovú úroveň vtedajšieho socialistického športu, v jeho prípade futbalu, som našiel na stránkach Aktuality.sk a teda celkom zjavne nešírim ako nejaký dezolát hoaxy, nezmysli, výmysly, manipulácie a čo ja viem čo ešte, proti neoliberálnej „demokracii“!

 

Takže TU – názov článku – „Bývalý futbalista Anton Urban: O emigrácii som neuvažoval. Tu som sa narodil, tu chcem aj zomrieť“ –  https://www.aktuality.sk/clanok/627292/byvaly-futbalista-anton-urban-o-emigracii-som-neuvazoval-tu-som-sa-narodil-tu-chcem-aj-zomriet/

 

Už len ten názov tohto článku, kde Anton Urban hovorí, že počas socializmu, ba ani v 50. rokoch minulého storočia, o emigrácií neuvažoval, by bolo dnes nepredstaviteľné, aby takýto článok s takýmto názorom/názvom, by vyšiel v akomkoľvek neoliberálnom „našom“ médiu lebo toto je predsa nepredstaviteľné, že on o emigrácii z „komunistického“ Československa neuvažoval, s repre našou futbalovou pochodil celý svet, keď dnes, sa hlavne a jedine dávajú do pozornosti také „osobnosti“, ktoré to tu za socializmu nemohli vydržať a jednoducho svoj národ zanechali!!!

Z uvedeného článku odcitujem hlavne to, čo hovorí tento statočný človek – Anton Urban, aby dnešným mladým bolo jasné, prečo hrával futbal, prečo hrdo reprezentoval svoju vlasť Československo a neskôr aj ČSSR a prečo o emigrácii ani len neuvažoval – „Bol to príjemný spoločenský pocit. Neboli v nás myšlienky o tom, čo materiálne by sa z futbalu dalo získať.”

 

Myslím, že stačí!

Každý kto chcel pochopiť, pochopil, čo som týmto článkom chcel našej dnešnej mládeži povedať, nuž a kto nechcel resp. nechce pochopiť, tak možno pochopí neskôr, len aby už nebolo neskoro alebo nepochopí nikdy lebo je dnešnou masmediálnou neoliberálnou „demokraciou“ totálne zmanipulovaný a zaslepený, aby dokázal vnímať veci tak ako boli a nie tak, ako by niekto chcel, aby boli sa stali!!!

 

PS:

 

A opäť všetkým mojim kritikom, ktorí mi neustále pripomínajú, že takéto a podobné články by som si v socializme nemohol dovoliť lebo by som skončil prinajmenšom v uránových Jáchymovských baniach.

Áno súhlasím, že v čase socializmu, komu sa nechcelo pracovať na prospech všetkých, teda socialistickej spoločnosti a neponúkal rozumné a nie špekulatívne riešenia, ako zlepšiť napr. pracovné výsledky v práci, kde bol zamestnaný, ale len bezmyšlienkovite šíril západnú buržoáznu propagandu a chodili mu len ústa, ruky stáli, trpel tuleňou chorobou, tak áno, takýto to mali vtedy ťažké…Avšak tým nechcem v žiadnom prípade dať súhlas na to, že niektoré tvrdé postihy boli správne, absolútne nie! Ale vtedy sa nikto netváril, že sloboda vo vyjadrovaní sa je absolútne bezbrehá, mantinely boli jasne dané a každý vedel odkiaľ pokiaľ!

Avšak dnes sa všetci neoliberáli, aj moji kritici oháňajú, akú tu máme demokraciu, slobodu vyjadrovania, ba dokonca niektorí zachádzajú tak ďaleko, že dnes tu máme dokonca aj tu povestnú pluralitu názorov, o ktorej v novembri 1989 bolo najviac počuť medzi požiadavkami vtedajších „revolucionárov“ a pritom mi pod mojimi článkami vypisujú aj to, aby ma už konečne admin vypol, zrušil a pod.

Nuž ďakujem pekne za takúto demokraciu pardon „demokraciu“!!!

Apropo, mne tieto kritické názory neprekážajú, nedávam ich adminov mazať, ba naopak, som za to, aby tam ponechal absolútne všetky lebo ani autori týchto kritických názorov nie sú pre admina neznámi presne tak ako ja…

 

Čaputovej 5 ročné „prezidentovanie“ zmenilo resp. doplnilo aj jedno ľudové príslovie!

26.04.2024

Veru, veru tak jest! Asi každý pozná to známe ľudové porekadlo, že – „Politika je panské huncútstvo“. S najväčšou pravdepodobnosťou toto ľudové príslovie vzniklo v časoch dávnych resp. „dávnych“, keď veci verejné riešili hlavne páni. Keď županmi župných oblastí, starostami obecnými, či zástupcovia mestských, obecných zastupiteľstiev, [...]

Dnešné vedenie RTVS, na takúto pluralitu si trúfnete?

25.04.2024

Ak nie, tak na pozíciách, na ktorých momentálne ste, nemôžete, ba ani nesmiete ostať! Vláda SR pod vedením Fica, odsúhlasila nový Zákon o slovenskej televízii a slovenskom rozhlase. Je najvyšší čas ho v Parlamente SR prijať, nie na to, ako to hovorí dnešná opozícia a im vždy naklonené média dezinfoscény tzv. hlavného prúdu, ako aj všetky „apolitické“ [...]

Vláda sa zmenila, Prezident sa onedlho zmení, ale to je tak asi všetko!

25.04.2024

Som neskutočne rozhorčený! Áno a úplne právom! Iste, nie som sám, ale ja to v sebe držať nebudem! A o čo ide? Nuž „len“ o toto. Dnes ráno o :28 uverejnil svoj názor na „demokratické“ maniere Aktuality.sk, ktoré mi pripomínajú snahu o diktatúru. Nenapísal by som nič také, čoby bolo protištátne, nezákonné, protiústavné…jednoducho nič mimoriadne ani [...]

HIMARS

USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd, vybavenie však zrejme nedorazí niekoľko rokov

26.04.2024 21:43

Na dodanie materiálu si však budú musieť Ukrajinci počkať, lebo proces jeho obstarávania je len na začiatku.

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.