Založ si blog

GR RTVS by mal okamžite odstúpiť resp. by mal byť okamžite odstúpený!

Nehoráznosť!

Neakceptovateľné!

Na úvod musím napísať, že to, čo sa dnes udialo na obrazovke SVT1 je síce už dlhodobý trend, ktorý tu pozorujem/pozorujeme od nástupu „vlády“ Igora Matoviča, ale dnes to prerazilo všetky dna únosnosti!

RTVS dnes flagrantným, brutálnym spôsobom porušila zákon, Zákon o RVTS č. 532/2010 Z. z.!

Za RTVS nesie plnú zodpovednosť jej štatutár a tým je dnes Ľuboš Machaj.

Najskôr znenie Zákona č. 532/2010 Z. z. o RTVS –

㤠3

Poslanie Rozhlasu a televízie Slovenska

 

(3) Programovú službu Rozhlasu a televízie Slovenska tvoria spravodajské, publicistické, dokumentárne, dramatické, hudobné, športové, zábavné a vzdelávacie programy, programy pre deti a mládež a iné programy, ktoré

 

  1. a) sú založené na zásadách demokracie a humanizmu a prispievajú k právnemu vedomiu, etickému vedomiu a k environmentálnej zodpovednosti verejnosti,

 

  1. b) poskytujú nestranné, overené, neskreslené, aktuálne, zrozumiteľné a vo svojom celku vyvážené a pluralitné informácie o dianí v Slovenskej republike i v zahraničí na slobodné utváranie názorov,“

 

Toľko hlavný výňatok z predmetného zákona, čo a ako by sa mala správať, riadiť, vraj verejnoprávna inštitúcia, akou v tomto prípade RTVS by mala byť.

Nuž a túto literu Zákona v plnom rozsahu RTVS „naplnila“ v dnešnej politickej diskusnej relácií O 5 minút 12!

RTVS totálne odignorovala politickú parlamentnú opozíciu!

Do „pluralitnej“ a „“vyváženej“ politickej diskusie si pozvala zástupcu OĽANO (Igor Matovič) a zástupcu parlamentnej „opozície“ za SaS (Mariána Viskupič).

Donedávna súdržných koaličných partnerov, ktorí tu spoločne neodôvodnene gniavili tento ľud slovenský, národ slovenský, dlhých, predlhých 2 a pol roka!!!

Tak, akým opozičným partnerom politickej diskusií je zástupca SaS vo vzťahu k OĽANO?

Nuž žiadnym!

Nie, ja tu dnes nebudem rozoberať obsah tejto „pluralitnej a vyváženej“ politickej RTVS diskusie, ale jednoznačne len a výhradne, formu a jej obsadenie!

Ja za politickú parlamentnú opozíciu považujem výhradne tie politické subjekty, ktoré po PV ostali mimo koaličnej väčšiny, mimo tých politických subjektov, ktoré sa stali súčasťou  koalično-vládnej parlamentnej väčšiny.

A pre parlamentné volebné obdobie 2020/2024, sú to výhradne strany SMER-SSD a K-ĽSNS!!!

Tieto dve parlamentné opozičné politické subjekty by mali mať v politickej relácií, hlavnej politickej relácii STV, za akú O 5 minút 12 možno považovať, zastúpenie pravidelne a to v každej tejto diskusnej relácií!!!

A to bez ohľadu na to, čo si myslí resp. nemyslí o týchto politických subjektoch GR RTVS Machaj!

(pre mimoparlamentné politické subjekty nech si RTVS zriadi inú politickú diskusnú reláciu, iný politicko-diskusný formát lebo aj tie jednoznačne patria na obrazovky RTVS (napr. Milan Mazurek…), napr. pod názvom „Čo na to, mimoparlamentné politické subjekty?“)

Lebo to, ktorých politikov chcú občania vidieť na obrazovkách po PV, minimálne v politických diskusiách RTVS, nerozhoduje ani redakčná rada RTVS, ani šéf spravodajstva RTVS, ba ani samotný GR RTVS Machaj, ale výlučne a výhradne občan-volič, ktorý týmto politikom a politickým subjektom dal tak silný mandát v PV, že sa dostali do slovenského parlamentu a teda nikto z RTVS nebude selektovať, ktorý z týchto politických subjektov resp. ktorý z týchto politikov na obrazovky RTVS patrí alebo nepatrí!!!

Na obrazovky RTVS rovnako patrí Marian Kotleba, ako napríklad v ostatnú nedeľu, teda dnes, líder OĽANO Igor Matovič!!!

Dnešné obsadenie predmetnej politickej relácie RTVS nebolo zapríčinené tým, žeby RTVS do dnešnej relácie pozývala zástupcu za SMER-SSD a zástupcu za K-ĽSNS lebo Marek Makara na úvod nepovedal, že pozývali do dnešnej diskusnej relácie aj zástupcov týchto, rýdzo opozičných politických strán a oni by toto pozvanie RTVS odmietli.

Nie, nič také som/sme, sa na úvod tejto politickej diskusie od moderátora Mareka nedozvedeli!

Lebo ak by tieto opozičné politické subjekty odmietli prísť do dnešnej politickej relácie RTVS diskutovať a odprezentovať občanovi-voličovi SR svoje názory, tak potom je to v poriadku a ich stoličky by v štúdiu RTVS ostali prázdne a bolo by to na nich samotných, ako by tento svoj postoj k svojim voličom následne zdôvodnili!

Ale ešte raz, nič také sa dnes zo strany RTVS a parlamentnej opozície neudialo!

A preto považujem konanie vedenia RTVS, hlavne samotného GR RTVS Machaja za cielené a vedomé!!!

A celkom pokojne to môžem označiť, že zo strany GR RTVS Machaja došlo k jasnému zneužitiu právomoci verejného činiteľa lebo RTVS je vraj verejnou inštitúciou a teda prirodzene jej štatutár je verejným činiteľom…

Tu dávam GR RTVS Machajovi do pozornosti §15, Zákona o RTVS, ktorý v ods.(1) o GR RTVS jasne hovorí toto – „Generálny riaditeľ je štatutárnym orgánom Rozhlasu a televízie Slovenska, ktorý riadi jej činnosť a koná v jej mene. Generálny riaditeľ rozhoduje o všetkých otázkach týkajúcich sa Rozhlasu a televízie Slovenska, ktoré nie sú podľa tohto zákona vyhradené do výlučnej pôsobnosti rady.

Je jasné, že GR RTVS vedome a pravdepodobne aj cielene porušil Zákon o RVTS č. 532/2010 Z. z., minimálne v §3, tak ako o tom píšem vyššie v texte môjho dnešného názorového článku!

GR RTVS nemôže ba priam nesmie riadiť túto, vraj verejnoprávnu inštitúciu na základe vlastných politických názorov, politických pocitov…, ale len a výhradne na základe Zákona!!!

Bola jasne porušená Zákonom daná povinnosť RTVS zachovávať v politických debatách názorovú vyrovnanosť a pluralitu!!!

A čo hovorí Trestný zákon SR č. 300/2005 o Zneužití právomoci verejného činiteľa?

Nuž v §326, ods.(1) toto – „Verejný činiteľ, ktorý v úmysle spôsobiť inému škodu alebo zadovážiť sebe alebo inému neoprávnený prospech,…“

Takže touto jednostranne politicky obsadenou diskusnou reláciou RTVS, nespôsobila škodu dnešnej politickej parlamentnej opozícií?

A nespôsobila resp. zadovážila neoprávnený politický osoh dnešnej parlamentnej koalícií? Lebo ani pri najväčšej politickej obrazotvornosti, si nemožno SaS predstavovať, ako dnešnú plno hodnotnú politickú opozíciu v slovenskom národnom parlamente, hlavne, ak rovnako nesie zodpovednosť za všetky tie rozhodnutia, ktoré tu ľud slovenský gniavia už od vzniku tejto politickej parlamentnej „vládnej“ väčšiny po PV 2020!!!

Na dnes len toľko a v iných ďalších mojich rýdzo názorových článkoch ,sa povenujem tomu, ako by sa mal zmeniť resp. doplniť Zákon o RTVS, aby RTVS bola v plnom rozsahu povinná v hlavnej politickej relácií dodržať to, čo jej tento Zákon káže/predpisuje…inak by mal byť za takéto svojvoľné konanie GR RTVS, okamžite odvolaný!!!

 

Záver:

 

Zákon o RVTS č. 532/2010 Z. z v §18 „Skončenie výkonu funkcie generálneho riaditeľa“ v ods.(1) hovorí –

(1) Výkon funkcie generálneho riaditeľa sa skončí

  1. a) uplynutím funkčného obdobia generálneho riaditeľa podľa § 16 ods. 4,
  2. b) vzdaním sa funkcie generálneho riaditeľa,
  3. c) odvolaním generálneho riaditeľa z funkcie alebo
  4. d) smrťou generálneho riaditeľa.“

 

 

 

 

Dnešné vedenie RTVS, na takúto pluralitu si trúfnete?

25.04.2024

Ak nie, tak na pozíciách, na ktorých momentálne ste, nemôžete, ba ani nesmiete ostať! Vláda SR pod vedením Fica, odsúhlasila nový Zákon o slovenskej televízii a slovenskom rozhlase. Je najvyšší čas ho v Parlamente SR prijať, nie na to, ako to hovorí dnešná opozícia a im vždy naklonené média dezinfoscény tzv. hlavného prúdu, ako aj všetky „apolitické“ [...]

Vláda sa zmenila, Prezident sa onedlho zmení, ale to je tak asi všetko!

25.04.2024

Som neskutočne rozhorčený! Áno a úplne právom! Iste, nie som sám, ale ja to v sebe držať nebudem! A o čo ide? Nuž „len“ o toto. Dnes ráno o :28 uverejnil svoj názor na „demokratické“ maniere Aktuality.sk, ktoré mi pripomínajú snahu o diktatúru. Nenapísal by som nič také, čoby bolo protištátne, nezákonné, protiústavné…jednoducho nič mimoriadne ani [...]

Aktuality. sk a ich diktátorské chúťky? !

25.04.2024

O Aktualitách.sk nemám ilúziu, žeby mali s demokraciou, čo i len trochu spoločné! Pre mňa osobne je to rýdzo propagandistické, dezinformačné, vysoko manipulatívne …médium. A absolútne politicky jednostranne orientované, pravda podľa nich, na tú jedinú „správnu“ stranu dejín. Avšak oni už nie sú len propagandistické, ale už začínajú vystrkovať svoje [...]

novela Trestného zákona, parlament

Poslanci majú v roku 2024 zarábať vyše 6600 eur. K platu patria ešte paušálne náhrady

26.04.2024 17:17

Plat poslanca určuje zákon o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov SR.

AfD / Alternatíva pre Nemecko /

Neplatili ma Rusi, prijal som od nich len malé balíčky, povedal nemecký poslanec Bystroň

26.04.2024 16:42

Bystroň na otázku magazínu prijímanie balíčkov priamo nepoprel, celú kauzu potom označil za kampaň proti nemu.

SR Bratislava dron nemocnica Rázsochy zbúranie BAX

KDH namieta zmenu rozhodnutia o nemocnici Rázsochy, chce odvolať Dolinkovú

26.04.2024 16:34

Namiesto koncovej univerzitnej nemocnice na bratislavských Rázsochách sa má prestavať nemocnica v Ružinove a na Rázsochách má vzniknúť detská nemocnica.

medveď, Žiar nad Hronom

V Žiari nad Hronom zvýšte pozornosť, pohybuje sa tam medvedica s mladými

26.04.2024 16:09

Pohyb medvedice spozorovali v okolí Šibeničného vrchu a na Slnečnej stráni v blízkosti cesty na Partizánskej ulici.