Založ si blog

Na jednoduchú otázku, jasnú a jednoduchú odpoveď!

V médiach denne počúvame, koľkí ukrajinskí /len ukrajinskí z Ukrajiny?) občania od 24. februára 2022 opustili svoje domovy a utiekli z Ukrajiny smerom na Západ a hlavne čo najďalej na Západ, pred vojnovým konfliktom na krajnom východe Ukrajiny…!

V žiadnom prípade celú záležitosť nezľahčujem a verím, že medzi týmito Ukrajincami, korí úplne opúšťajú územie svojej domoviny, sú aj takí, ktorí skutočne utekajú z tých oblasti Ukrajiny, ktoré sú v súčasnosti v centre tohto vojenského konfliktu a teda nechcú na Ukrajine, v akejkoľvek jej časti, aj keď úplne bezpečnej, už vôbec zotrvať!

Ale každé „ale“, má svoje ALE!

A tomuto by som sa chcel v dnešnom mojom názorovom článku povenovať.

Práve som sa zo SRo dozvedel, že územie Ukrajiny od začiatku ruskej vojenskej akcie voči východnej Ukrajine, opustilo už viac ako 9 miliónov občanov Ukrajiny.

Teda nevieme, či len Ukrajinských lebo na hraniciach s Ukrajinou sa počítajú len počty ľudí, ktorí túto hranicu smerom na Západ prekročili a už sa nerozlišuje, či naozaj ide o občana Ukrajiny alebo len z Ukrajiny prichádza a putuje ďalej na Západ!

A už vôbec sa neskúma z akej časti Ukrajiny títo ľudia smerujú na Západ, teda prekračujú, donedávna, tak ostro stráženú Schengenskú hranicu!

No a tomuto by som sa chcel v dnešnom názorovom článku povenovať a nakoniec príde moja otázka, ktorú som načrtol v nadpise tohto môjho, výlučne názorového článku.

Nuž poďme do minulosti a to do tej minulosti, keď aj SR dostala štatút prístupového člena EÚ, presnejšie to bolo 10. decembra 1999 vo fínskych Helsinkách, kde aj SR dostala pozvanie na rokovanie o vstupe do EÚ – https://www.nrsr.sk/web/Print.aspx?Print=True&sid=eu%2Finfo%2Fchronologia

A týmto sa začal proces plnenia mnohých podmienok, ktoré SR musela splniť, inak by to nebolo možné!

A že išlo o tvrdé, hlavne politické podmienky, tak o tom niet pochýb. Každý vtedajší (ale aj dnešný!) slovenský politik,  ktorý by akýmkoľvek spôsobom, sa snažil hájiť najskôr záujmy SR a až potom záujmy EÚ (Bruselu), musel (musí!) jednoducho z cesty preč!

 

Vstup do vtedajšej EÚ za Mečiara to nebolo možné lebo… a stalo sa tak, až 1. mája 2004, počas druhej Dzurindovej vlády (2002-2006) a ja som presvedčený, že aj preto lebo Dzurinda ihneď po tom, ako prvýkrát zasadol do kresla predsedu vlády SR, tak okamžite umožnil ponad územie SR (vtedy ešte nikde nepatriaceho Slovenska, okrem toho že sme boli v srdci Európy, kde do dnes sme a verím, že naveky budeme(?)) prelet „humanitárnym“ bombardérom U.S. ARMY a NATO, na to, aby úplne bezdôvodne zbombardovali Belehrad (1999), kde bolo týmito „humanistami“ pozabíjaných množstvo absolútne nevinných ľudí, a čo je najodpornejšie, hlavne absolútne nevinných detí, ktoré mali pred sebou celý, celučičký život…HNUS, ODPORNÉ!!!

A teraz späť k hlavnej myšlienke môjho dnešného názorového článku.

Teda vstup do EÚ bol tvrdo podmienený aj vstupom do Schengenu, teda do toho priestoru EÚ, kde bol zabezpečený, zaručený voľný pohyb osôb, tovaru…skrátka bezhraničný styk.

Splniť Schengenské podmienky bolo azda to najťažšie, čo SR musela vykonať lebo, ako všetci vieme, východne hranice našej republiky sa stali aj vonkajšími hranicami Schengenu smerom na východ!

A s kýmže sme to mali a stále máme na východe hranicu?

Nuž s nikým iným, ako s Ukrajinou!

Ale pekne po poriadku.

Takže naj domácou úlohou SR pri vstupe do EÚ a tým pádom aj do Schengenského priestoru, bolo zo strany SR zabezpečiť, takmer neprievzdušné zabezpečenie našej východnej hranice s Ukrajinou!

A o tomto je celý tzv. Schengenského acquis zahrnutý do rámca

Európskej únie protokolom pripojeným k Zmluve o Európskej

únii a Zmluve o založení Európskeho spoločenstva.

A tento Schengenský acquis obsahuje okrem iného aj akýsi kódex o schengenských hraniciach, kde sa jasne vymedzuje, kto môže prísť do Schengenského priestoru a za akých podmienok, hlavne ak je z takého, dovtedy štátu, akým Ukrajina bezpochyby bola, teda takmer pre EÚ – štát považovaný z „tretieho sveta“

To znamená, že ten, ktorý chcel prekročiť našu slovenskú Schengenskú hranicu, teda niekto z Ukrajiny, tak musel okrem iných prísnych podmienok (napr. musel mať platné víza udelené EÚ!) splniť napr. aj túto – „zdôvodniť účel a podmienky svojho plánovaného pobytu a preukázať, že majú dostatočné prostriedky na živobytie;“, ale aj napr. túto podmienku, oveľa podstatnejšiu – „nesmú byť pokladané za hrozbu pre verejný poriadok, vnútornú bezpečnosť, verejné zdravie ani medzinárodné vzťahy žiadnej krajiny EÚ.“

 

Nuž teda je vidieť, že naša východná hranica s Ukrajinou nám dala riadne zabrať, aby sme splnili napr. aj takéto tvrdé kritéria vstupu do EÚ! (kedy ich splní Ukrajina?)

A tu sa konečne dostávam k podstate veci, k podstate dnešného môjho rýdzo názorového článku!

SR vstupuje do EÚ 1. mája 2004.

Ruská federácia vojenský vstupuje na územie Ukrajiny 24. februára 2022.

Teda SR prísne chránila vonkajšiu Schengenskú hranicu s Ukrajinou plných, takmer plných 18 rokov a to celkom slušne!

Na záver sa pýtam.

Ak by Ukrajinci dostali dávno predtým, ako RF vojensky vstúpila na ich zvrchované územie výnimku zo strany EÚ, aby mohli bezvízovo prekročiť Schengenskú hranicu, koľkí by z vtedajšej Ukrajiny, z dovtedajších Ukrajín, od osamostatnenia sa (1991), by doslova ušlo na Západ, pred politicko-oligarchickým systémom, ktorý tam bol a ešte aj dnes je!!!

Chcem na túto naozaj jednoduchú otázku, jasnú a jednoduchú odpoveď kompetentných, tých dnešných kompetentných, ktorí nás manipulatívne informujú, že Ukrajinu opustilo resp. z Ukrajiny zutekalo viac ako 9 miliónov Ukrajincov a „Ukrajincov“ a to len kvôli ruskej vojenskej agresií!

Koľko by ich za toto obdobie bolo?

Ja si netrúfam odhadnúť, len sa tak zamyslím, či by vôbec na Ukrajine počas tých tvrdých politicko-oligarchicko-korupčných časoch od 1991 do 2022, ostal čo i len jeden slušný občan, túžiaci po pokojnom živote, po živote, že keď pracuje, tak má aj slušne žiť!!!

Na teraz všetko.

 

 

Dôležité zdroje:

https://www.minv.sk/?hodnotiaci_proces

https://www.minv.sk/swift_data/source/policia/schengen/Akt%20o%20podmienkach%20pristupenia%20SR.pdf

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/SK/TXT/HTML/?uri=LEGISSUM:l33020&from=MT

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Voliči I. Korčoka, dožadujte sa ho, aby Vám jasne a bez okolkov vysvetlil toto!

27.03.2024

Úspešný kandidát na prezidenta v I. kole prezidentských volieb, kade chodí, všade tvrdí, že zapojenie sa NATO do vojny na Ukrajine, na východe Ukrajiny, fyzicky aj vlastnými vojenskými ľudskými zdrojmi je mýtus a že je to iba strašenie Slovákov Ficom a dnešnou vládnou koalíciou! Všade kade chodí manipuluje svojich, zväčša mladých (v tejto oblasti absolútne [...]

Slováci, tu je dôkaz, že v spravodajstve RTVS vládne tvrdá cenzúra! Zmeny sú nevyhnutné!

27.03.2024

Ej, ale nám dnešná opozícia, západom platené mimovládky na čele s Čaputovou kvília, že vládna koalícia si chce podmaniť RTVS, že si ju chce tzv. sprivatizovať, že si z nej chce urobiť vládnu „hlasnú“ trúbu a tak podobne! Naozaj? Je to tak? Alebo je to úplne naopak a že zmeny v RTVS a hlavne v spravodajstve, sú nevyhnutné z tohto hlavného dôvodu?! A ten [...]

Slováci všimli ste si? Aké sú po sobote zapredanecké média zahľadené do Štefana Harabina?

26.03.2024

Prečo asi? Lebo sú nebodaj nestranné? Nuž ale pekne po poriadku. Pred sobotnými PrV, zapredanecké média akými sú pre mňa osobne – Sme.sk, Aktuality.sk, Denník N, TV Markíza, TV JOJ…sa k Štefanovi Harabinovi správali nevyberane mediálne hrubo! Doslova mu mediálne nadávali do ruského dezoláta, pro ruského trolla, že je to najväčšia škodná pre Slovensko…a [...]

Rusko Navaľnyj úmrtie

Biskup na Veľký piatok prirovnal zaobchádzanie s Navaľným k osudu Ježiša

29.03.2024 15:17

„Skončil až v neľudskom gulagu v polárnom ľade," povedal. Zvyšok sveta uvidí "jeho posolstvo slobody" vo večnosti, povedal biskup.

Rural Emergency Hospitals

Slováci si skryli kódy pod klobúky a nadchli špičkových amerických technológov

29.03.2024 15:00

Organizácia Slovak PRO pomáha Slovákom uchytiť sa na americkom trhu. Kto má skvelé nápady, má šancu uspieť aj v silnej konkurencii v USA.

zalužnyj, syrskyj

Syrskyj: Rusi vypália šesťkrát viac munície. V Charkove sme mohli dosiahnuť viac

29.03.2024 14:16, aktualizované: 15:55

Ukrajinské obranné sily pozdĺž celej rozsiahlej frontovej línie podľa neho majú len minimum zbraní a munície.

Maďarsko polícia pobodanie péter baumann

Obeť a dvoch zranených si vyžiadal výbuchu v bytovke v Budapešti

29.03.2024 13:10, aktualizované: 15:42

Evakuovať museli 50 ľudí.