Založ si blog

TV Markíza-FOCUS-manipulatívne predvolebné prieskumy

V nedeľňajšej relácií TV Markíza, „objektívna“ TV a „objektívny“ moderátor p. Kovačič, na konci relácie zverejnili ďalší manipulatívny  predvolebný prieskum, tentoraz agentúry FOCUS. Opäť sme sa nedozvedeli, kto tento prieskum agentúre FOCUS zadal, teda kto si ho objednal (predpokladajme, že TV Markíza), koľko zadávateľ za tento prieskum zaplatil a kto bola tá „vyvolená“ vzorka respondentov a pod.

V mojich nasledujúcich článkoch o predvolebných preferenciách jednotlivých strán do PV 2020, budem do tabuľky dopĺňať na mesačnej báze (alebo ako často ich budú agentúry chrliť)  „objektívne“ výsledky jednotlivých strán jednotlivých, najviac „oslovovaných“ prieskumných agentúr a náležite okomentujem vývoj týchto manipulatívnych prieskumov. Mojim cieľom nebude dopodrobna a „odborne“ komentovať tieto pre mňa absolútne nedôveryhodné a manipulatívne prieskumy verejnej mienky až na 1000+- anonymných respondentov, ale mojim cieľom bude poukazovať na rôzne anomálie v týchto prieskumoch, jednak anomálií medzi jednotlivými agentúrami, ale aj na abnormality v rámci jednej agentúry.

Dnes sa pozrime napr. na AKO. Keď Dobrá voľba ohlásila, že pôjde do „boja“ o parlament v PV 2020, tak táto „objektívna“ agentúra (Václav Hřích) im vo svojom „prieskume“ namerala až 7,4 % (september 2019) a v nasledujúcom prieskume (október 2019), už len 1,7 % !!! (-5,7 %). Pýtam sa, čo sa také mimoriadne stalo, že naraz, takýto pokles?! Nuž môže p. Hřích, hľadať akékoľvek výhovorky, jedno je nad slnko jasné, výsledky sú také, aké si želá zadávateľ tohto prieskumu a teda sa môžeme domnievať, že prvý prieskum si u AKO nechala vypracovať Dobrá voľba a nasledujúci už iná politická strana. Samozrejme, že obidvaja zadávatelia týchto prieskumov agentúre AKO dobre zaplatili, ale potom sa jednotlivým stranám čudujem, prečo sa verejne nepýtajú dotknutých agentúr, prečo takto zavádzajú ich voličov !

 

FOCUS AKO POLIS
IX./19 X./19 XI./19 XII./19 I./20 II./20 IX./19 X./19 XI./19 XII./19 I./20 II./20 IX./19 X./19 XI./19 XII./19 I./20 II./20
SMER 21,9 22,0         18,2 20,1         20,3 20,1        
PS/Spolu 13,4 11,0         14,5 12,7         13,2 10,1        
K-ĽSNS 11,5 10,2         10,0 12,3         ? 11,1        
Za ľudí 7,0 9,1         8,5 12,0         8,6 10,3        
SNS 6,8 6,9         6,3 6,4         7,1 7,0        
OĽANO 6,3 6,0         7,1 5,8         7,4 7,0        
KDH 6,3 6,5         5,8 5,6         6,9 6,7        
SaS 6,0 5,2         8,1 6,7         7,2 5,1        
Sme rodina 6,8 7,2         7,1 5,9         5,3 5,0        
Most Híd 4,1 3,8         3,3 3,9         4,2 4,2        
Dobrá voľba             7,4 1,7           3,3        
Vlasť               1,3           3,1        
SMK             3,3 3,1         4,1 3,0        

 

Zároveň si je teba všimnúť aj to, ako „naraz“ a práve teraz začínajú rásť preferencie Kiskovej „ultrastrany“ na úkor PS/Spolu. Čo sa stalo?! Veď PS/Spolu nezmenili rétoriku, ba práve naopak, vytvorili pred PV 2020 pakt o neútočení s „neoliberálnou“  Hlinovou KDH a to by im malo skôr pomôcť, alebo sa mýlim ? Kiska PS/Spolu odmietol a p. Beblavý v spomínanej relácií Na telo, vyslovil jednu naozaj pomýlenú myšlienku, že ak by Kiska prijal ponuku na spoluprácu PS/Spolu a išli by do volieb PV 2020, ako predvolebná koalícia, tak by vo voľbách získali aj vyše 30 % – nuž na p. Beblavého má buď veľmi dobrý vplyv nie egoistický p. Truban alebo to budú Trubanové biele 5 g dávočky ?!

Ďalej z týchto čísel v tabuľke je ešte jedna zaujímavá vec. Na SMER-SD sa z každej strany valí kopec špiny, všetky média, všetky „demokratické“ opozičné strany a preferencie Smeru-SD, nie a nie klesnúť pod 5 % hranicu, ký čert je za tým, že to akosi neklesá a neklesá !!!, ba práve naopak stúpa !

A čo taká K-ĽSNS, v médiách opisovaná, ako strana extrémistická, „demokratickými“ opozičnými stranami označovaná za fašistickú ( Najvyšší súd SR právoplatne rozhodol, že tomu tak nie je a teda takéto označovanie tejto strany by malo byť trestné), všetky terajšie koalične strany, taktiež vylučujú povolebnú spoluprácu s touto stranou a K-ĽSNS je stále na popredných priečkach všetkých prieskumov. Kde je pes zakopaný, že tak sa do tejto strany „šije“ a nič, preferencie vysoké, kto ho vie aké sú skutočné preferencie K-ĽSNS ? To sa žiaľ dozvieme až po samotných voľbách PV 2020 !

Preto opätovne navrhujem, aby na úrade vlády SR v portfóliu podpredsedu Vlády SR pre investície a informatizáciu sa začali vážne zaoberať, tým, že tím IT odborníkov vytvorí online štátnu web stránku prieskumu verejnej mienky, kde by sa na mesačnej báze obnovovali (a predošle archivovali-pre možnosť porovnania) jednotlivé online prieskumy verejnej mienky v jednotlivých kategóriách (politika, obchod, zamestnanie a pod.) a maximálna objektivita týchto prieskumov, by nebola zabezpečená tým, že bude možne iba jedenkrát hlasovať z jednej IP adresy, ale aby sa jednotliví občania museli na túto stránku prihlásiť resp. na jednotlivé hlasovania, buď rodným číslom alebo číslom OP a ich hlasovanie by bolo možné v jednotlivých kategóriách len raz za mesiac. Na konci každého mesiaca by sa jednotlivé hlasovania automaticky archivovali a proces hlasovania by zažal pre daný nový mesiac odznova. Takto by sme mali čo najobjektívnejší prehľad o verejnej mienke a určite by to nebolo na základe až 1000 respondentov, ale možno aj 500 tisíc respondentov starších ako 18 rokov. A ak niekto napadá, že sa môže narušiť súkromie jednotlivých hlasujúcich, tak tu je potrebné vykonať také ochranné prvky tejto web stránky, aby to bolo takmer vylúčené. Apropo aká anonymita je pri prieskumoch verejnej mienky jednotlivými agentúrami, keď nás kontaktujú cez telefónne čísla, či už mobilné alebo pevné linky, tu je možnosť odhalenia totožnosti volaného takmer 100 % !

Čaputovej 5 ročné „prezidentovanie“ zmenilo resp. doplnilo aj jedno ľudové príslovie!

26.04.2024

Veru, veru tak jest! Asi každý pozná to známe ľudové porekadlo, že – „Politika je panské huncútstvo“. S najväčšou pravdepodobnosťou toto ľudové príslovie vzniklo v časoch dávnych resp. „dávnych“, keď veci verejné riešili hlavne páni. Keď županmi župných oblastí, starostami obecnými, či zástupcovia mestských, obecných zastupiteľstiev, [...]

Dnešné vedenie RTVS, na takúto pluralitu si trúfnete?

25.04.2024

Ak nie, tak na pozíciách, na ktorých momentálne ste, nemôžete, ba ani nesmiete ostať! Vláda SR pod vedením Fica, odsúhlasila nový Zákon o slovenskej televízii a slovenskom rozhlase. Je najvyšší čas ho v Parlamente SR prijať, nie na to, ako to hovorí dnešná opozícia a im vždy naklonené média dezinfoscény tzv. hlavného prúdu, ako aj všetky „apolitické“ [...]

Vláda sa zmenila, Prezident sa onedlho zmení, ale to je tak asi všetko!

25.04.2024

Som neskutočne rozhorčený! Áno a úplne právom! Iste, nie som sám, ale ja to v sebe držať nebudem! A o čo ide? Nuž „len“ o toto. Dnes ráno o :28 uverejnil svoj názor na „demokratické“ maniere Aktuality.sk, ktoré mi pripomínajú snahu o diktatúru. Nenapísal by som nič také, čoby bolo protištátne, nezákonné, protiústavné…jednoducho nič mimoriadne ani [...]

HIMARS

USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd, vybavenie však zrejme nedorazí niekoľko rokov

26.04.2024 21:43

Na dodanie materiálu si však budú musieť Ukrajinci počkať, lebo proces jeho obstarávania je len na začiatku.

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.