Založ si blog

STOP manipulatívnym prieskumným agentúram – jednoduché riešenie

Je až zarážajúce, ako si národ slovenský a občania SR nechajú „motať“  hlavy zaručene „presnými“ a „pravdivými“ výsledkami prieskumu verejnej mienky voliteľnosti slovenských politických strán vo všetkých politických voľbách a zvlášť pri voľbách do NR SR.

  1. Danko a SNS prichádzajú z návrhom do NR SR, aby moratórium na zverejňovanie prieskumov verejnej mienky o zvoliteľnosti jednotlivých politických subjektov pred voľbami či už do samospráv, prezidentských volieb alebo do NR SR, platilo 30 dňové moratórium – teda, aby sa posledné predvolebné výskumy verejnej mienky mohli oficiálne zverejniť v médiách najneskôr 30 dní pred ich konaním. Super, ale toto mal byť až krok č. 2 !

Krok č.1 má byť, a je potrebné to urobiť, na úrade vlády, v gescií podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu, zriadiť inštitút pre prieskum verejnej mienky z viacerými kategóriami. Najdôležitejšie kategórie by boli – voľby do NR SR, prezidentské voľby, voľby do orgánov samospráv, ale aj prieskum popularity jednotlivých ústavných činiteľov a pod. Iné kategórie by sa mohli venovať potravinárstvu, environmentálnym otázkam a pod. p. Richard Raši sa v stávajúcej politickej relácií na TV Markíza (nedeľa 22.9.2019  – Na telo), jasne vyjadril, že on vo svojom tíme má tých najlepších odborníkov v oblasti IT technológií a preto by pre nich nemal byť problém vytvoriť takú web stránku na prieskum verejnej mienky, spadajúcu výhradne pod Úrad vlády SR, kde by mohol každý občan SR hlasovať prostredníctvom svojho PC a to v jednej otázke, len raz z jednej IP adresy. Samozrejme, že je tu viacero problémov, ako napr. sú ľudia, ktorí majú možnosť hlasovať z domácej IP adresy, ako aj z IP adresy v práci, ďalej je tu problém, ako hlasovať v rodine, kde je viacero oprávnených voličov a pod., ale to všetko sa dá vyriešiť – napr. zadaním dátumu narodenia a pod.

Takto by každý z nás, mohol na mesačnej báze, hlasovať vo svojej kategórií, ktorú si vyberie a to len jeden krát v každej z nich, a následne by sa každý mesiac automaticky každá kategória uzavrela a odoslala do archívu stránky, a nástupom nového mesiaca, by sme mohli opäť týmto spôsobom vyjadriť svoju verejnú mienku k problému, ktorý nás najviac zaujíma. Napríklad v kategórií, koho by ste volili do NR SR, by sme si na uvedenej strane mali možnosť vybrať zo všetkých politických strán SR zaregistrovaných na ministerstve vnútra, a nie len tie, ktoré nám manipulatívne agentúry ponúknu ! Dnes ich je 157 !  A týmto spôsobom by sme mali každý mesiac k dispozícií ten najpravdivejší výsledok a prehľad verejnej mienky a nebolo by to na objednávku záujmových strán a rôznych pochybných inštitúcií !

Aký je terajší stav v tejto oblasti v SR. Na Slovensku pôsobí viacero „dôveryhodných“ agentúr na prieskum verejnej mienky. Najzakladanejšou je SAVA (Slovenská asociácia výskumných agentúr), kde pôsobia aj dve najznámejšie slovenské agentúry – AKO (riaditeľka Kamila Hříchová) a FOCUS (riaditeľ Martin Slosiarik). Stačí ak si na týchto dvoch agentúrach ukážeme manipulatívnosť verejnej mienky občanov SR. Svoje výskumy politickej verejnej mienky vykonávajú zväčša na vzorke 1000 respondentov ( to je vraj najoptimálnejšie číslo – asi pre lepšie spočítavanie a vyhodnocovanie). Ak zoberieme do úvahy len jeden fakt, že na Slovensku máme (pri posledných prezidentských voľbách 2019, zdroj ŠÚ SR) 4 419 883 oprávnených voličov, tak „vybraná“ vzorka predstavuje 0,02 % z celkového počtu oprávnených voličov a ak niekto v tomto „čistom“ prieskume dosiahne napríklad 5%, čo je hranica zvoliteľnosti do NR SR, tak to predstavuje z 1000 respondentov 50 oprávnených voličov a z celkového počtu všetkých oprávnených voličov SR je to „až“ neuveriteľných 0,001 % !!! Ale toto brutálne číslo si už nikto na Slovensku neuvedomuje, a tak samozrejme, že ak ľudia dostanú v médiách informáciu, že istá politická strana má 5% vo verejnom prieskume, tak je to tak manipulatívne číslo, že niektorí „neskúsení“ oprávnený voliči, sa aj na základe takéhoto manipulatívneho čísla, rozhodnú voliť túto stranu, lebo však má 5% a má šancu sa dostať do parlamentu. Niečo hrozné !

Akú dôveryhodnosť majú tieto dve „naše“ najväčšie svojou popularitou, prieskumné agentúry, keď sú združené v jednej asociácií (SAVA) a jedná z nich „hodí“ do verejného priestoru „svoj“ prieskum s výsledkom, že ešte ani nie zaregistrovaná strana p. Druckera, by hneď a teraz, ak by boli voľby do NR SR získala 7,4 % (AKO) a na druhý deň, spriaznená agentúra FOCUS, to poprie, tým, že „hodí“ do verejného priestoru svoj výsledok výskumu verejnej mienky, že p. Drucker a jeho strana, len 2,1 % !!! O akej dôveryhodnosti tu môžeme hovoriť, nuž o nulovej !

Preto pre tieto a všetky prieskumné agentúry na Slovensku je potrebné zaviesť prísne pravidlá a to hlavne : – musia zverejniť , kto im dal objednávku na ten, ktorý typ vykonania verejnej mienky ( v politických výskumoch, zverejniť zadávateľa-politickú stranu), aká bola cena za vykonanie takéhoto prieskumu, a zverejnenie všetkých telefónnych čísiel a čas na ktoré volali, a to nemôže byť tajná informácia, ak tieto agentúry majú voľný prístup k naším všetkým mobilným a aj pevným linkám, ako aj mená ich volajúcich zamestnancov. Apropo odkiaľ ich máte !?

Jednoducho v tejto oblasti je potrebné na Slovensku urobiť poriadok a zjavne manipulatívne prieskumy by mali byť aj trestne postihnuteľné :

Pre zaujímavosť manipulácia s verejnou mienkou pred prezidentskými voľbami 2019 :

 

FOCUS v % AKO
Kandidát 27.1.2019 14.2.2019 27.2.2019 28.2.2019 1.3.2019
Čaputová 9,0% 14,4% 26,3% 44,8% 52,9
Ševčovič 16,5% 17,0% 20,4% 22,1% 16,7
Mistrík 16,5% 17,1% 13,1% vzdal vzdal
Harabin 11,7% 14,2% 13,0% 12,0% 11,4

 

Zázračný vzostup p. Čaputovej – za mesiac nárast o 43,9 % !!!, to sa môže stáť len v rozprávke alebo jedine v zmanipulovateľnom verejnom priestore SR ! Agentúra AKO, svoj manipulatívny prieskum vydala 1.3.2019 !, deň pred volebným moratóriom, kedy už nebolo možné reagovať na tento fakt, nehorázny krok AKO ! A už si o tom môžeme myslieť čo koľvek, ale 15 dní pred prezidentskými voľbami zverejniť takýto podvod vo všetkých médiách v SR, malo za cieľ len jedno jediné, zmanipulovať oprávnených voličov a žiaľ väčšina zúčastnených nevolilo na základe vlastného úsudku, ale na základe takýchto a podobných manipulatívnych prieskumov verejnej mienky.

Preto vláda SR (táto, ale hlavne budúca), zamyslite sa nad mojim návrhom, výskumu verejnej mienky, štátom, tak ako to uvádzam v úvode svojho článku ! A Vy občania SR, sa pri každej voľbe v politických voľbách, nenechajte zmanipulovať podobnými manipulatívnymi agentúrami, lebo je to naozaj podvod a snaha istých skupín „dostať“ voliča tam, kam to chcú svojou špinavou hrou a špinavými peniazmi s nami dostať záujmové protislovenské sily !!!

 

Voliči I. Korčoka, dožadujte sa ho, aby Vám jasne a bez okolkov vysvetlil toto!

27.03.2024

Úspešný kandidát na prezidenta v I. kole prezidentských volieb, kade chodí, všade tvrdí, že zapojenie sa NATO do vojny na Ukrajine, na východe Ukrajiny, fyzicky aj vlastnými vojenskými ľudskými zdrojmi je mýtus a že je to iba strašenie Slovákov Ficom a dnešnou vládnou koalíciou! Všade kade chodí manipuluje svojich, zväčša mladých (v tejto oblasti absolútne [...]

Slováci, tu je dôkaz, že v spravodajstve RTVS vládne tvrdá cenzúra! Zmeny sú nevyhnutné!

27.03.2024

Ej, ale nám dnešná opozícia, západom platené mimovládky na čele s Čaputovou kvília, že vládna koalícia si chce podmaniť RTVS, že si ju chce tzv. sprivatizovať, že si z nej chce urobiť vládnu „hlasnú“ trúbu a tak podobne! Naozaj? Je to tak? Alebo je to úplne naopak a že zmeny v RTVS a hlavne v spravodajstve, sú nevyhnutné z tohto hlavného dôvodu?! A ten [...]

Slováci všimli ste si? Aké sú po sobote zapredanecké média zahľadené do Štefana Harabina?

26.03.2024

Prečo asi? Lebo sú nebodaj nestranné? Nuž ale pekne po poriadku. Pred sobotnými PrV, zapredanecké média akými sú pre mňa osobne – Sme.sk, Aktuality.sk, Denník N, TV Markíza, TV JOJ…sa k Štefanovi Harabinovi správali nevyberane mediálne hrubo! Doslova mu mediálne nadávali do ruského dezoláta, pro ruského trolla, že je to najväčšia škodná pre Slovensko…a [...]

Štefan Harabin

Harabin vyzval ľudí, aby išli voliť. Svoj hlas dá Pellegrinimu

28.03.2024 09:00

Podľa Harabina sa Pellegrini prihlásil k častiam programu, ktorý presadzoval v prvom kole.

Vladimir Putin

Rusko nezaútočí na Pobaltie, Poľsko či Česko, je to úplný nezmysel, ide len o strašenie ľudí, tvrdí Putin

28.03.2024 08:00, aktualizované: 08:28

"Voči týmto štátom nemáme žiadne agresívne úmysly," povedal ruský prezident.

Joe Lieberman

Zomrel Joe Lieberman, bývalý demokratický senátor a kandidát na viceprezidenta

28.03.2024 07:42

Vo veku 82 rokov zomrel dlhoročný americký senátor a vplyvná, hoci kontroverzná osoba v rámci Demokratickej strany.

Škola / Školstvo / Žiak /

Školákom sa začali veľkonočné prázdniny, do lavíc sa vrátia o týždeň

28.03.2024 07:30

Veľkonočné prázdniny sú pre školákov posledným dlhším voľnom pred koncom školského roka.