Založ si blog

Vzťah k Slovenskej republike

Dobrý deň vážení prispievatelia, v mojom druhom príspevku, by som sa rád s Vami podelil o môj názor na vzťah občanov SR k svojmu štátu, ktorý vznikol 01.01.1993.

Vieme, že tu existoval aj prvý slovenský štát v rokoch 1939 až 1945, ku ktorému sa hanbíme priznať lebo to bolo počas druhej svetovej vojny a pravda je taká že vznikol len a na základe zrady spáchanej v Mníchove 30.09.1939, ktorú podpísali vtedy európske veľmoci Spojené kráľovstvo (UK), Francúzsko, Taliansko s fašistickým hitlerovským Nemeckom, čím nás obetovali a mysleli si že sú pred Hitlerom zachránený !. Aj tejto téme sa budem venovať v samostatnom článku.

V dnešnom článku sa chcem venovať dnešnému vzťahu občanov SR k nášmu štátu a to z pohľadu, že nielen mienkotvorné média, ale hlavne naši verejný predstavitelia, rôzni  športoví komentátori, ako aj radoví občania SR, vyjadrujú o našom štáte ako o krajine.

Akosi sa nám nechce vo svojich vyjadreniach používať spojenie Slovenská republika, štát, Slovensko. Veď takto v našej mladej generácií nevypestujeme prirodzený rešpekt k svojej vlasti, keď sa o nej v zahraničí budú vyjadrovať len „ že v našej krajine“. Samozrejme, že na vzťah k svojej vlasti a štátu vplývajú aj iné dôvody (ekonomika štátu, politická kultúra a pod.), ale pomenovanie svojej rodnej zeme republikou, štátom je to prvé, k čomu by sme mali našu mládež a občanov SR viesť.

Republika je z latinského  „res publica“ – vec verejná a teda vyjadrovať sa o svoj štáte ako o republike by malo byť národnou hrdosťou.

Počuli ste Čecha sa vyjadriť o Česku ináč ako o České republice alebo v našem státe !?

Napríklad len taká obyčajná predpoveď počasia v našich televíziách a hlavne vo verejnoprávnej RTVS – keď hlásateľ povie „ na východe našej krajiny …“ alebo „ zajtra bude na území našej krajiny … „, je ponižujúce a vo verejnoprávnej televízii by si na to mali dávať obzvlášť veľký pozor a to pri akomkoľvek vyjadrovaní sa k nášmu štátu ako a pozívať slovné spojenie Slovenská republika.

Možno pre viacerých z Vás je toto najmenej podstatné pre život na Slovensku, ale začnime od toho aby sme sa nebáli a nehanbili oslovovať našu zem  a naše štátne zriadenie  Slovenskou republikou, pretože krajina je to čo vidíme z okna – hory, lesy, lúky a pod.

Na záver počuli ste už niekedy nejakého Američana aby sa o United States of America (USA) vyjadril ako United Country of America (UCA) ! No nie je to smiešne a ponižujúce slovné spojenie !?

Prajem pekný deň a Vašu pozornosť .

Čaputovej 5 ročné „prezidentovanie“ zmenilo resp. doplnilo aj jedno ľudové príslovie!

26.04.2024

Veru, veru tak jest! Asi každý pozná to známe ľudové porekadlo, že – „Politika je panské huncútstvo“. S najväčšou pravdepodobnosťou toto ľudové príslovie vzniklo v časoch dávnych resp. „dávnych“, keď veci verejné riešili hlavne páni. Keď županmi župných oblastí, starostami obecnými, či zástupcovia mestských, obecných zastupiteľstiev, [...]

Dnešné vedenie RTVS, na takúto pluralitu si trúfnete?

25.04.2024

Ak nie, tak na pozíciách, na ktorých momentálne ste, nemôžete, ba ani nesmiete ostať! Vláda SR pod vedením Fica, odsúhlasila nový Zákon o slovenskej televízii a slovenskom rozhlase. Je najvyšší čas ho v Parlamente SR prijať, nie na to, ako to hovorí dnešná opozícia a im vždy naklonené média dezinfoscény tzv. hlavného prúdu, ako aj všetky „apolitické“ [...]

Vláda sa zmenila, Prezident sa onedlho zmení, ale to je tak asi všetko!

25.04.2024

Som neskutočne rozhorčený! Áno a úplne právom! Iste, nie som sám, ale ja to v sebe držať nebudem! A o čo ide? Nuž „len“ o toto. Dnes ráno o :28 uverejnil svoj názor na „demokratické“ maniere Aktuality.sk, ktoré mi pripomínajú snahu o diktatúru. Nenapísal by som nič také, čoby bolo protištátne, nezákonné, protiústavné…jednoducho nič mimoriadne ani [...]

HIMARS

USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd, vybavenie však zrejme nedorazí niekoľko rokov

26.04.2024 21:43

Na dodanie materiálu si však budú musieť Ukrajinci počkať, lebo proces jeho obstarávania je len na začiatku.

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.