Založ si blog

Ministerka kultúry Šimkovičová odvoláva, menuje. No a čo?

PV 2023 na novo rozdali politické karty, vytvorila sa parlamentná vládna väčšina na základe väčšinového rozhodnutia voličov SR, zložila sa nová Vláda SR, vládne politické subjekty si prerozdelili ministerstvá a iné politické pozície v štátnej a verejnej správe, jednotlivé politické subjekty nominovali na jednotlivé ministerské pozície svojich kandidátov, vtedajšia „prezidentka“ Čaputová ich riadne menovala do svojich funkcii a oni začali vládnuť!

A vládnu tak, ako to svojim voličom pred PV2023 sľubovali a na základe Parlamentom schváleného ich PVV.

A vládnuť znamená aj brať na seba zodpovednosť za pozície a rezorty, ktoré dostali do svojej pôsobnosti. Takže každé ich rozhodnutie je ich zodpovednosť a na základe výsledkov ich rozhodnutí ich v nasledujúcich PV opäť občan-volič ohodnotí a to buď tak, že im dá opäť svoju dôveru v ešte väčšom rozsahu, ako v predchádzajúcich PV alebo im vysloví nedôveru tým, že im svoj hlas už neodovzdá!

Toto je demokracia! Toto je kapitalizmus!

A dnes, keď ministerka Šimkovičová nerobí nič iné, len to, na čo má mandát, že jednotlivých vedúcich zamestnancov tých štátnych inštitúcií, ktoré spadajú pod jej rezort kultúry odvoláva a následne menuje nových, tak média tzv. hlavného prúdu kvília, vijú a pištia a to hlavne tak, že na svojich mediálnych stránkach dávajú obrovský priestor tým, ktorí boli zo svojich funkcii zosadení a tí sa tam vyplakávajú a vyplakávajú a vyplakávajú!

Pýtam sa, čo sa vlastne stane, keď minister odvolá jedného riadiaceho zamestnanca a nahradí ho iným?

To sa teraz, akože zrúti Slovenské národné divadlo lebo Drlička už nie je jeho riaditeľom?

Pýtam sa, koľkí práve teraz v tejto chvíli, keď píšem tento článok, prípadne vo chvíli, keď vy, moji čitatelia, tento článok čítate, boli zosadení zo svojich riadiacich pozícií niekde v nejakých iných podnikoch, v súkromnej sfére?

A keby len zosadení, ale rovno poslaní na dlažbu!

Vie niekto o tom? Zaujíma to niekoho?

Nie! A média tzv. hlavného prúdu už vôbec nie lebo však, čo už nás do tých tam dole, do tých, čo nie sú na očiach verejnosti! Čo nie sú pre nás „objektívne“ a všemohúce média dôležití.

Nuž vážení, toto je kapitalizmus.

Drlička vo všetkých médiach tzv. hlavného prúdu vyplakáva, akáže sa mu prihodila krivda. Že ráno mu zaklopali na dvere jeho bytu, on otvoril, v strede stála útla žienka, po jej pravej a ľavej strane stáli herkulovia a on chudáčik ubiednený, len tak v župane si prevzal oznámenie, že končí

Iste, spôsob doručenia to nie je bežný, ale čo robil Drlička ráno (o 9.? o 10?) doma, ešte len v župane? Nemal byť náhodou už dávno na pracovisku, ako každý normálne pracujúci Slovák? Možno keby bol na pracovisku, tak by mu toto oznámenie odovzdali priamo tam.

Avšak, vždy je to oveľa lepšie, ako keď bývalé „vládne“ garnitúry skoro ráno okolo 4. hodiny rannej, za prítomnosti vybraných médií tzv. hlavného prúdu, vyrážali skrze NAKA, iným dvere a vo vnútri ich príbytkov mierili na ich maloleté deti zbraňami!

Tak čo dnes nariekate?

To, že ste prišli o riadiacu pozíciu neznamená, že ste boli prepustení pán Drlička!

Nič sa nedeje!

To akože, keď je odvolaný riaditeľ divadla, tak veštci zamestnanci a hlavne herci, už stratia pracovné spôsobilosti?!

A keď si je Drlička taký istý, že ministerka nepostupovala v súlade zo zákonom napr. Zákonníkom práce, tak nech sa páči, nech sa bráni!

Nech sa bráni všetkými zákonom dostupnými prostriedkami.

A ktohovie, možno aj Drlička, ako niekdajšia nedotknuteľná hviezda TV Markíza Kovačič (apropo, akosi dnes o ňom už ani jeden mediálny psík nešteká!) vynájde teplú vodu a založí s nespokojnými hercami SND vlastnú odborovú organizáciu – Odbory SND, zahrajú sa na proletárov a budú vyjednávať s ministerkou z pozície odborového zväzu hercov SND, pozície organizovaných proletárov!

Apropo Drlička a spol., kedy ste v SND hrali nejakú divadelnú hru o dnešnom proletariáte? O obyčajných, radových občanoch SR, ktorí dennodenne drú ako kone, z práce ich vyhadzujú na dennej báze a nikto sa ich nezastane?! A média, ktoré vás teraz ochraňujú ako niečo výnimočné, ako niečo nedotknuteľné, sa o takúto slovenskú absolútnu väčšinu nezaujímajú, lebo je to pre nich spodina, ako sa o voličoch dnešnej vládnej koalície vyjadrila, tiež herečka Magda Vášáryová, ani za mačný mak!

Takže, Drlička a spol. plačte, kvičte, kvíľte a pištíte, aj skrze vami naklonené média tzv. hlavného prúdi, koľko len vládzete, vedzte, že to nikoho nezaujíma.

Každý je nahraditeľný a toto platí aj o vás.

Avšak upozorňujem na to, že takéto kvílenie skrze média a ich ešte zveličovanie, znamená, len ďalšie a ďalšie prehlbovanie nenávisti, nevraživosti v našej spoločnosti.

Ukľudnite sa. Prijmite fakt, že už nie ste na svojich riadiacich pozíciách, pracujte na iných pozíciách v rámci týchto inštitúcií. Alebo ako vám to kapitalistický Zákonník práce a kapitalistická západná demokracia umožňuje, odíďte a choďte pracovať inam.

Veď to isté, nám tu dole, hovoria dennodenne kapitalisti zamestnávatelia, že ak sa vám nepáči, tak nech sa páči, na uliciach sú rady, ktoré čakajú na vaše miesto.

Ste slobodní, tak si choďte pracovať kam chcete, aj vy Drlička a spol.!

Či, tu už pre vás resp. pri vás, zákony/zákonitosti kapitalizmu a západnej demokracie neplatia?!

A na záver jedna veľmi podstatná vec smerom k odvolanému Drličkovi.

Pravdepodobne sa Drlička dostatočne venoval v SND tým svojim. Tým, ktorí dnes za ním akože stoja, plne ho podporujú, spisujú ďalšiu, absolútne zbytočnú petíciu, ktorá na rozhodnutie/rozhodovanie sa Šimkovičovej, nebude mať najmenší vplyv.

A stále tí istí Pauhofová, Stanke…stále tí istí, čo sú dnešnej opozícií vždy naporúdzi, hlavne PS, keď je treba vystúpiť na ich protivládnych protestoch a tam kydať na dnešnú Vládu, vládnu koalíciu, ako to ochotne (zadarmo?) robievali aj vtedy, keď dnešní vládni boli v opozícií!

Nuž Drlička, je treba si povedať aj toto: – predpokladám, že Šimkovičová bude mať na nového riaditeľa SND, aj takúto, pre SND, veľmi dôležitú požiadavku.

Totiž SND nie je divadlo len pre vyvolených, pre vyvolených hercov resp. „hercov“ z Bratislavy a blízkeho okolia.

My, čo sme zažili socialistické SND, si dobre pamätáme, že SND bolo vrcholom pre každého herca, ktorý pôsobil na Slovensku, nech už to bolo akokoľvek ďaleko od Bratislavy a vtedajšie vedenie si ich našlo a k sebe stiahlo, čo bolo na prospech celej slovenskej divadelníckej obce lebo vedeli, že ak majú talent, tak majú nádej sa raz dostať na dosky znamenajúce svet, až do SND, čo bolo v dobe socialistickej u hercov veľmi vážené a zároveň to muselo byť aj zaslúžené na základe ich hereckého talentu a nie sa podlizovania vrchnosti! Tomu sa kedysi vravievalo, že nové herecké talenty, sa nehľadali doma v blízkom okruhu SND, ale v regiónoch Slovenska, aj v tých najodľahlejších, ktorým sa zvyklo hovorievať, až tam, kde líšky dobrú noc dávajú.

Takže s najväčšou pravdepodobnosťou bude mať Šimkovičová na nového riaditeľa SND závažnú požiadavku, aby sa doslova rozbehol po regionálnych divadlách, až po tie najmenšie divadelné resp. ochotnícke scény a tam, aj so svojim odborným tímom, hľadal nové mladé herecké talenty.

Ja osobne som presvedčený, že v našich regiónoch máme násobne lepších hercov, ako tých, ktorí sú nám stále na očiach lebo im ktosi na našej hereckej, či už divadelnej, filmovej a inej scéne, vytvoril pre nich monopol.

A je jedno, čo sa natáča, či už nejaký ten film, či nejaké tie braky seriálové…vždy stále tie isté tváre, len iné úlohy!

Áno, to sú tí, čo si veľmi radi nechajú zaplatiť za role všakovakých Svíň a podobných „apoliticky“  jednostranných výtvorov!

Takže áno, hor sa do divadelných regiónov a doplniť obsadenie SND prípadne aj vykonať potrebnú a rozumnú výmenu hereckých generácií!!!

Pozdvihnite nový riaditeľ SND úroveň, kultúrnu úroveň SND o nové slovenské talenty, nech už sú z akéhokoľvek kúta SR!

Na teraz, k hystérií okolo Šimkovičovej „len“ toľko.

Vinníci zvyšovania daní – Čaputová, Matovič, Heger, Ódor a spol. !

19.09.2024

Nikto nemôže byť spokojný s tým, keď nám vládna moc dvíha dane! Teda nie sme spokojní ani teraz! Ale prečo sa nadáva na tých, ktorí to urobili, ktorí to boli nútení urobiť?! Áno, od 01. januára 2025 nás čaká zvýšenie daní z 20 na 23%. Aj isté úpravy v iných sociálnych dávkach, ako aj zníženie daní na základné potraviny… Ale dnešnou mojou nosnou témou [...]

Sme. sk, Aktuality. sk, Denník N – Pozor! Šimečkovi ml. na pomoc – Pochodom vchod!

18.09.2024

Tak sa nám politické bábätko urazilo, hodilo o zem a začalo „silno“ búchať politickou pästičkou o zem, tou politickou pästičkou, ktorá pre SR a Slovákov ešte nič hmatateľné neurobila a ešte „silnejšie“, tým svojim slabulinkým politickým hláskom vykrikuje, že ono teda politickému matadorovi ešte ukáže, čo je on politicky zač a ako ho skolí jednou [...]

Nech vám je ostatný prírodný živel mementom!

17.09.2024

Prírodné živly sú pre našu planétu prirodzeným javom a tragickými sa stávajú, až vo chvíli, keď to zasiahne priamo obyvateľov. A presne toto sa udialo aj na Slovensku, hlavne v jej západnej a severozápadnej časti, počas ostatných víkendových dní. Veľmi ťažko sa pozerá na zábery z tohto prírodného vodného živlu a nie to ešte zažiť a prežiť… Naozaj [...]

David Lammy, Veľká Británia

Británia vyzýva na okamžité prímerie medzi Izraelom a hnutím Hizballáh

19.09.2024 23:17

Vojna nie je nevyhnutná, existuje diplomatická cesta, upozornil francúzsky prezident Macron.

Stalin Mednoje

Rusko prepisuje históriu. Moskva zrušila tisíce rehabilitácií obetí stalinizmu

19.09.2024 21:54

Štát je silnejší ako jednotlivec a každý, kto s tým nesúhlasí, je blázon alebo nepriateľ, uviedli kritici.

Czech Nuclear

Juhokórejský prezident sľúbil v Prahe hladký priebeh stavby jadrových blokov v Dukovanoch

19.09.2024 20:45

Jun Sok-Jol do Prahy dorazil zhruba dva mesiace po tom, ako vláda rozhodla o tom, že dva nové reaktory v Dukovanoch má postaviť juhokórejská KHNP.

KOŠICE: Podpora Kultúrneho štrajku, protest

FOTO: V Slovenských mestách sa protestovalo proti krokom ministerstva kultúry

19.09.2024 20:18

Výbor Kultúrneho štrajku tvrdí, že na ministerstve kultúry sa protizákonne prepúšťa a zastrašuje.