Založ si blog

Jasne raz a navždy – Rómovia alebo Cigáni?

Ja viem, dnes istá časť obyvateľov Slovenska, zásluhou zapredaneckých médií, zahraničím platených politických mimovládok a ich poslušných politických sluhov PS a SaS, „žije“ a sa „vzrušuje“, veľmi „dôležitými“ témami, ako je bežné odvolanie riadiacich štátnych úradníkov, hlavne na ministerstve kultúry, ktoré sú jednoznačne v súlade s Ústavou a Zákonmi SR a rovnako tak aj ústavnými a zákonnými rozhodnutiami ministra spravodlivosti.

A pre týchto progresivisticko-neoliberálnych večných nespokojencov, ak sa jedna o prílev peňazí zo štátneho rozpočtu na aktivity, ktoré absolútne nie sú na prospech SR a Slovákov, sú iné témy na teraz úplne tabu!

A jednou s takýchto tém je jednoznačne aj táto, o ktorej dnes bude môj článok.

Od roku 1990 sme sa ako spoločnosť vydali veľmi zlým smerom, čo sa týka tej časti nášho obyvateľstva, ktoré akosi samo o seba nedbá. A naučili sme ich nepracovať a za to sme im ešte aj platili, platíme…, len aby bol od nich, takpovediac na politickej scéne pokoj. A jednoznačne sa absolútna väčšina ich populácie, ktorá nekontrolovateľne rástla, sústredila hlavne na východ SR! A najviac sa za ich práva a ich životné podmienky zasadzujú a hlasno kričia tí, čo ešte v ich osade nielenže nikdy neboli, ale pravdepodobne, ani okolo nejakej ani len nešli. Áno, hovorím hlavne o bratislavskej kaviarni.

Ale aby som nechodil okolo ich pomenovania, tak začnem tým, že v piatok 16.8.2024 Slovenský rozhlas (SRo) mal taký kvíz s otázkou, že kedy vznikli resp. boli založení Cigánski diabli – orchester. Naozaj veľmi kvalitný a populárny, nie len na Slovensku, ale aj v zahraničí. V zahraničí vystupujú pod anglickým názvom  Gypsy Devils.

Skôr, ako túto tému rozviniem, musím tentokrát SRo uznať, že táto otázka nie je z tých totálne primitívnych kvízových otázok, ktoré sme doteraz v SRo počúvali typu, že volajte a zapojte sa do súťaže o cennú výhru, že – „Čo sa stane s vodou keď vonkajšia teplota klesne pod bod mrazu – po a) – zamrzne alebo po b) – premení sa na paru?

Naozaj toto sú otázky, ktoré majú mobilnému operátorov a SRo nahnať peniaze lebo, kto by si už na nimi uvedené telefónne číslo nezavolal, keď odpoveď je jasná, že na paru, pardon, asi to bude, že zamrzne a možnosť vyhrať niečo pekné, je tak vysoká. Už sa nikto nepozastavuje nad tým, že otázky tohto typu sú nanajvýš urážajúce značnú časť Slovákov lebo toto je otázka s prepáčením pre riadne mentálne postihnutých ľudí a týmto sa im vôbec nevysmievam. Len je mi nepochopiteľné, ako si niekto takto môže robiť zo Slovákov hlupákov?!

A teraz späť k Cigánskym diablom alebo Gypsy Devils. Rok vzniku je 2007.

https://sk.wikipedia.org/wiki/Cig%C3%A1nski_diabli

To znamená, že to bolo v dobe, keď na Slovensku už bolo takmer trestné, prinajmenšom spoločensko-morálne neprípustné, označovať týchto našich spoluobčanov slovom Cigán, Cigáni…!

A oni si predsa len dali takýto „hanlivý“ názov!

„Najzábavnejšie“ na tom celom je to, že ani v cudzom jazyku si nedali názov, že Romale Devils, ale stáročia v anglosaských oblastiach Európy zaužívaný názov ich etnika, že Gypsy! Prečo vo Veľkej Británii tiež títo, ktorí sa u nás bijú do pŕs, že nie sú Cigáni, ale Rómovia, sa nedožadujú toho, aby ich aj Briti nazývali nie Gypsy, ale výhradne Rómovia. To by som chcel vidieť, žeby sa moderátor verejnoprávneho média v Anglicku ohradil voči nejakému ich politikovi, že v ich TV sa nesmie požívať označenie tejto populácie Gypsy, ale len a výhradne Róm…

Len na Slovensko odniekiaľ po novembri 1989 prišiel názov, že Róm, Rómovia…

Ďalšia „najzábavnejšia“ vec na tomto názve – Cigánsky diabli, je to, že je už neprípustné povedať, že v tomto orchestri hrajú Cigáni, ale len a výhradne Rómovia!

Nuž tak teda, ako je to?! Pamätám si, keď v predvolebnej kampani pred PV 2023 mal predvolebný rozhovor v RTVS za K-ĽSNS Marian Kotleba a použil v priamom prenose označenie na týchto našich spoluobyvateľov, že Cigáni, tak moderátor Vlado Lichvár ho okamžite upozornil, napomenul, pokarhal, že teda v RTVS takéto niečo trpieť nebudú.

Písal som o tom tu 7. marca 2024 – „Škandál – moderátor RTVS Mariana Kotlebu takmer vykázal z prezidentského predvolebného štúdia!“ – https://ferro.blog.pravda.sk/2024/03/07/skandal-moderator-rtvs-mariana-kotlebu-takmer-vykazal-z-prezidentskeho-predvolebneho-studia/

Vlado Lichvár doslova Kotlebovi povedal toto – „Pán Kotleba v RTVS si vyprosíme, takéto slová! Dobre?“ – https://www.rtvs.sk/televizia/archiv/20944/455346#45

Teda vtedy v RTVS sa nemohlo používať slovo Cigán lebo vraj v RTVS si takéto niečo vyprosia. A dnes pán Vlado Lichvár? Dnes keď ste ostali v novej STVR, tiež nebudete tolerovať označenie Rómov, aj oslovením Cigáni? Alebo Vám to už nové vedenie dovolí?

Takže aby bolo jasné raz a navždy označenie tohto nášho etnika buď Róm, Rómovia alebo Cigán, Cigáni, sú absolútne rovnocenné a ani jedno z nich nie je hanlivé!

Rovnako, ako sa nepohoršujem nad tým, keď nám Cigáni/Rómovia hovoria, že my sme pre nich gadžovia. No a čo!

Takže progresívno-neoliberálni farizej a pokrytci, aj v tomto masky dole.

Pre Vás sú Cigáni výhradne Rómovia lebo sa na nich dá super zarobiť skrze eurofondy! Však! A asi by to znelo inak, ak by sme nehovorili, že ideme míňať eurofondy na Rómsku problematiku, ale na Cigánsku?!

A ako pomôcť Cigánom/Rómom z tohto ich marazmu?

O tom bude samostatný článok, len stručne naznačím, že pomôcť im najviac pomôžeme tak, že im nič nebudeme dávať za darmo, len tak…

Sme. sk, Aktuality. sk, Denník N – Pozor! Šimečkovi ml. na pomoc – Pochodom vchod!

18.09.2024

Tak sa nám politické bábätko urazilo, hodilo o zem a začalo „silno“ búchať politickou pästičkou o zem, tou politickou pästičkou, ktorá pre SR a Slovákov ešte nič hmatateľné neurobila a ešte „silnejšie“, tým svojim slabulinkým politickým hláskom vykrikuje, že ono teda politickému matadorovi ešte ukáže, čo je on politicky zač a ako ho skolí jednou [...]

Nech vám je ostatný prírodný živel mementom!

17.09.2024

Prírodné živly sú pre našu planétu prirodzeným javom a tragickými sa stávajú, až vo chvíli, keď to zasiahne priamo obyvateľov. A presne toto sa udialo aj na Slovensku, hlavne v jej západnej a severozápadnej časti, počas ostatných víkendových dní. Veľmi ťažko sa pozerá na zábery z tohto prírodného vodného živlu a nie to ešte zažiť a prežiť… Naozaj [...]

Od šéfredaktorky Sme. sk, to už hádam ani horšie nemôže byť!

16.09.2024

Šéfredaktorka Sme.sk Beáta Balogová (BB), sa na stránkach Sme.sk hrdí aj týmto – „Je absolventkou Kolumbijskej univerzity v New Yorku v Spojených štátoch kde študovala žurnalistiku v rokoch 2006 a 2007. Bolo jej pridelené Fulbrightovo štipendium v rámci ktorého pôsobila na University of Missouri, Columbia v USA v rokoch 1994 a 1995.“ a ešte aj týmto – „Beata [...]

Rusko opozícia Navaľnyj pohreb

Streľba v centre Moskvy: Hlásia mŕtvych. Krvavú prestrelku rozpútal mocenský boj miliardárov

18.09.2024 22:28

Podnikatelia v boji o majetok rozpútali prestrelku blízko Kremľa.

covid

Šíri sa nový subvariant koronavírusu, dominantný môže byť o niekoľko týždňov

18.09.2024 22:10

Dostal označenie XEC a sa môže stať dominantným v priebehu niekoľkých týždňov.

Hacker

FBI rozložila ďalšiu veľkú čínsku hackerskú skupinu. Zameriavala sa na západné krajiny

18.09.2024 21:05

Rovnako ako iná rozložená čínska hackerská skupina Volt Typhoon sa aj Flax Typhoon zameriavala na kritickú infraštruktúru v západných krajinách.

Valerie Hayerová, europarlament, europoslankyňa, Obnovme Európu

Tvrdé slová v europarlamente: Odvolanie Šimečku rozprúdilo debaty, Metsolová chce reagovať

18.09.2024 20:45

Režim Roberta Fica opäť raz podkopal demokratické piliere Slovenskej republiky, vyhlásila francúzska europoslankyňa.