Založ si blog

Košičania hľa, Váš „vianočný darček“! Povedali Vám všetky dôvody?

Tento „vianočný darček“ na Vianoce 2023, s najväčšou pravdepodobnosťou dostanú aj Slováci iných miest Slovenskej republiky.

Keďže som Košičan, tak sa samozrejme povenujem Košiciam a Košičanom…

Skôr ako prejdem k hlavnej myšlienke tohto môjho článku, najskôr malé okienko do nedávnej volebnej histórie Košičanov.

V ostatných komunálnych voľbách 2022 (KV 2022), mohlo v Košiciach voliť 194674 oprávnených voličov. K urnám sa ich unúvalo len niečo málo cez 30% (30,89%).

To znamená, že až 70% Košičanom nezáleží na tom, kto o nich v rámci mesta rozhoduje!

Takže, dnes by mali byť ticho!

Zároveň je potrebné podotknúť, že za primátora Mesta Košice bol zvolený opäť Jaroslav Polaček, vrak NEKA, s podporou – KDH, SaS, SME RODINA, NOVA, SZÖVETSÉG – ALIANCIA, SRK, DOBRÁ VOĽBA a Umiernení, OĽANO-NOVA-KÚ-ZMENA ZDOLA, ktorý zvíťazil s podporov 20561 Košičanov!

Z celkového počtu oprávnených košických voličov ho volilo „až“ 10,56%!

To znamená, že takmer 90% oprávnených košických voličov ho za primátora Mesta Košice nechcelo, minimálne nie aktívne, teda že ho nešli voliť!

Takže dnes by mali byť ticho!

Ja ticho nebudem lebo ja som sa volieb zúčastnil, tak ako sa zúčastňujem všetkých volieb a referend, konaných na Slovensku!

No a táto košická mestská „sila“ dala Košičanom pod stromček tento „vianočný darček“ – „Mestské zastupiteľstvo dnes schválilo zmeny niektorých miestnych daní a poplatkov“ – 16.12.2023 – https://www.kosice.sk/clanok/mestske-zastupitelstvo-dnes-schvalilo-zmeny-niektorych-miestnych-dani-a-poplatkov

Nemám nič voči zvyšovaniu daní a poplatkov, ak je to zdôvodnené na základe faktov, ak sú jasne pomenované dôvody, všetky a nie len tie vybrané!

Toto rozhodnutie resp. schválenie navyšovania miestnych poplatkov a daní v Košiciach, mesto Košice na svojej oficiálnej stránke, okrem iného, zdôvodňuje aj takto – „Väčšina sadzieb sa tak upraví o 27 percent, čo je podľa Štatistického úradu celková miera inflácie v rokoch 2021-2023.“

Áno, najväčšia oficiálna inflácia podľa ŠÚ SR bola za rok 2022 a to až na úrovni 12,8% – https://slovak.statistics.sk/wps/wcm/connect/62177779-7345-4413-a3d8-77cba5d2a218/Potvrdenie_o_miere_inflacie_2022.pdf?MOD=AJPERES&CVID=om-I-VH&CVID=om-I-VH&CVID=omFN0g9&CVID=omFN0g9

Tak prečo Polaček a spol. nepristúpili k navyšovaniu poplatkov a daní, už v priebehu roka 2023, napr. pred KV 2022?! Alebo pred PV 2023?!

Je potrebné si všimnúť, že Poláček a spol. navyšujú miestne poplatky a dane vždy vtedy, kedy je pri moci Fico a spol. (zjednodušene).

Naposledy to bolo 13.12.2019 – teda len pár mesiacov pred PV 2020.

https://hnonline.sk/finweb/ekonomika/2058307-mesto-kosice-od-januara-2020-zvysi-dan-z-nehnutelnosti

A teda dôvodom bol kto?

Nuž predsa nik iný ako Fico a spol.!

A dnes Polaček a spol. opäť dvíhajú miestne poplatky a dane počas moci Fica a spol.!

Len niekoľko mesiacov po tom, čo sa Fico a spol. ujali moci!

Aké príznačné!

Takže bývala hrôzovládna koalícia/koalície, totálne na cimpr-campr, rozbijú štátne, regionálne financie svojim Covid bačovaním, Ukrajina bačovaním, doslova oberú miestne samosprávy o peniaze, ale Polaček a spol. nerieši ťažkú finančnú situáciu Košíc počas týchto hrôzovlád, aby im politicky neuškodil, ale koná tak až vtedy, kedy sa k moci dostane opäť Fico a spol!

A teda navodí u Košičanov dojem, že za to všetko opäť môže Fico a spol. – „lebo Fico“!!!

Nuž teda dobre!

Uznajme, že áno, ak bola súhrnná inflácia za roky 2021-2023 vo výške 27%, tak potom je navyšovanie miestnych poplatkov a daní na mieste…, ale je potrené jasne pomenovať prečo bola taká vysoká inflácia!

Ale je toto jediný dôvod?

Nuž podľa mňa nie, ani náhodou!

A teda Košičania, povedzme si už konečne celú pravdu a nahlas!

Áno, zvýšia sa, aj poplatky za komunálny odpad o 27%!

Nuž a malo by to platiť pre každého obyvateľa Košíc!

A platí to?

Áno?

Aj pre obyvateľov Luníka IX?

Áno, aj pre nich!

A platia?

Nuž neplatia!

A takto to potom tam vyzerá – https://plus7dni.pluska.sk/domov/ako-da-zdevastovat-vyberove-sidlisko-pozrite-co-ostalo-lunika-ix

Takže, aj preto všetkým ostatným slušným a platiacim Košičanom, tak drastický stúpne poplatok za odpad?!

A obyvatelia Luníka IX platia poctivo aj dane z nehnuteľnosti?

Nuž, neplatia!

Takže, aj preto všetkým ostatným slušným a platiacim Košičanom, tak drastický stúpne daň z nehnuteľnosti?!

Hovoriť resp. písať o tom, že títo obyvatelia Košíc absolútne neplatia ani za prevoz v DPMK, je už zbytočné!

Polaček a spol. idú v roku 2024 „pomôcť“ aj podnikateľom, keď im zvýšili daň z nehnuteľností na podnikanie od 1.1.2024 až(!) o 40 % – „Pri ostatných stavbách, stavbách využívaných na podnikanie a u priemyselných stavieb sa poplatky zvyšujú o 40 percent“ – https://www.kosice.sk/clanok/mestske-zastupitelstvo-dnes-schvalilo-zmeny-niektorych-miestnych-dani-a-poplatkov

Pre našu spoločnosť to činí pre rok 2024, oproti roku 2023, nárast o 26 622,00 €/rok(!!!)

Pýtam sa, koľkí košickí podnikatelia kvôli tomuto padnú resp. kľaknú, už hneď na začiatku roka 2024?!

Koľkí prestanú Mestu Košice platiť tak drastické dane z nehnuteľností, v ktorých podnikajú resp. v ktorých sú v prenájme?!

Nuž, ak chcú prežiť, tak nemajú na výber, ako rovnako drasticky zvýšiť ceny svojich služieb a produktov, čo ich môže rovnako položiť na kolená!

No a je tu ešte jeden dôvod, ktorý Polaček a spol. nespomínajú, a ten je Ukrajina – Ukrajinci!

Bývalé hrôzovlády na čele s Čaputovou, tu vtedy doslova pozývali všetkých Ukrajincov po tom, čo na ďalekom východe Ukrajiny zbĺkol vojenský konflikt, podľa nich preto lebo Putin, podľa mňa preto lebo nenásytná USA geopolitická rozpínavosť!

Ani náhodou sa neunúvali, aby zisťovali odkiaľ odvšadiaľ z Ukrajiny, tu Ukrajinci prichádzajú!

Celá Západná časť Ukrajiny, obrovské územie, je vojnou na východe Ukrajiny, absolútne nedotknutá!

To znamená, že sme Ukrajincom mali pomáhať TU!

U nich doma, na západe ich štátu, ich domoviny!

Tu im stavať nové moderné obydlia!

Tu im dať prácu!

A nie ich všetkých, bez rozdielu, pozývať k nám!

Má niekto na Slovensku štatistiku, koľko je u nás Ukrajincov priamo z oblasti východnej Ukrajiny, kde sa bojuje?!

Lebo ja po Košiciach stretávam len samé luxusné autá s medzinárodnou ŠPZ – UA!

Po meste stretávam, čo raz viac mladých, sebavedomých, ba až drzých Ukrajincov, luxusne oblečených, s luxusnými mobilmi…v DPMK sa správajú povýšeneckí – starším obyvateľom Košíc neuvoľnia miesto na sedenie…, bývajú v drahých hoteloch, v prenájmoch…

Tak sa pýtam Polačeka a spol., koľko má mesto Košice od nich príjem do mestskej kasy za mestskú dopravu, za odpad, za daň z nehnuteľností…?!

K tomuto vyššie napísanému Vám odpoviem asi takto – Chcete, aby som nenávidel Rusov! Ale robíte všetko preto, aby som znenávidel Ukrajincov!

Záver:

Takže aj Vy, obyvatelia Košíc, už prestaňte byť voči sebe samým apatický a v najbližších KV príďte k volebným urnám a spoločne odstavme od moci týchto komunálnych „odborníkov“!

Nuž, je aj iná možnosť!

A tou je referendum o predčasných mestských a miestnych voľbách!

Podľa Čaputovej v II. sv. vojne nemecký nacistický fašizmus porazil len jeden, jediný neznámy vojak!

08.05.2024

Všetci najvyšší ústavní činitelia Slovenskej republiky na čele s predsedom Vlády SR Robertom Ficom, za účastí ambasád štátov sveta pôsobiacich na území SR, sa dnes zúčastnili slávnostného stretnutia na Slavíne pri príležitosti Dňa víťazstva nad fašizmom, ja pridávam, že hlavne nad nemeckým nacistickým fašizmom. Stretnutie bolo svojou účasťou a programom na [...]

Prečo je to v opozícií také jednoduché a keď ste vo Vláde, tak takmer nemožné?

01.05.2024

Ktohovie, možno som až príliš netrpezlivý, možno som až príliš nedočkavý, ale od riadneho menovania Vlády SR po PV 2023, teda od momentu, kedy Vláda SR po PV 2023 získala plnú legitimitu tým, že jej Parlament SR vyslovil dôveru dňa 21.11.2023 – https://www.nrsr.sk/web/Default.aspx?sid=udalosti/udalost&MasterID=56497 ubehlo už viac, ako 5 mesiacov (!) a isté veci, [...]

RTVS a ich ďalšia dezinformácia lebo nie Dzurinda, ale Mečiar!

30.04.2024

Na TXT RTVS som sa dočítal „bombastickú“ správu, teda podľa mňa ak nie absolútne klamstvo, tak celkom určite dezinformáciu, že 01.05.2004 SR vstúpila do EÚ preto lebo Dzurinda! Všetky tieto zásluhy za vstup SR do EÚ sa dávajú Dzurindovi, ktorý na základe absolútneho zásahu USA-Sorosa do predvolebnej kampane pred PV 1998, síce voľby nevyhral, ale za pomoci SDĽ [...]

vojna na Ukrajine, Záporožie

ONLINE: Môže Ukrajina ešte vojnu vyhrať? Šéf vojenského výboru NATO sa domnieva, že áno

09.05.2024 06:30

Šéf vojenského výboru NATO Rob Bauer odhaduje, že bude trvať najmenej rok, kým Západ zvýši výrobu zbraní a Ukrajina sa pripraví na protiofenzívu.

Rafah / Palestína / Bombardovanie / Sutiny /

Izrael môže prísť o americké zbrane. Biden: Bomby od USA zabíjali civilistov

09.05.2024 06:10

Izrael podľa amerického prezidenta Joea Bidena použil bomby dodávané USA na útoky, pri ktorých v Pásme Gazy zomierali palestínski civilisti.

psychológ Viktor Križo

Psychológ o bombovej hrozbe: je to nebezpečnejšie, ako jednorazové incidenty. Nikde sa zrazu necítite bezpečne

09.05.2024 06:00

Psychológ Viktor Križo z Centra poradenstva a prevencie vysvetlil, že destabilizovať krajinu je možné práve tak, že sa hrozba namieri na to najzraniteľnejšie čo krajina má.

Jarmak s manzelkou

Kedysi by ani mravcovi neublížil. Teraz slávny ukrajinský spevák hovorí, že ruským vojakom odsekáva hlavy, ruky i nohy

09.05.2024 06:00

Oleksandr Jarmak je medzi Ukrajincami obľúbený raper. Hudbu však vymenil za front. Hovorí, že pri likvidácii nepriateľa sa cíti ako pri počítačovej hre.