Založ si blog

Skvelá budúcnosť U. S. Steel corp. , ale nie na Slovensku!

Tak sa nám predseda vlády, pardon minister hospodárstva, opäť pardon, minister financií (teraz je to už správne?!) Igor Matovič vybral, teda odletel do ďalekého USA Pittsburghu sídla to najväčšej USA hutníckej spoločnosti so svetovou pôsobnosťou. Načo ta letel? Ak niečo veľkokapitalisti chceli, tak mali oni priletieť k nám! Či už ani na to nemajú USA doláriky?!

My máme tiež to „šťastie“, že jedna z ich pobočiek „úspešne pôsobí“ na území SR, priamo v oblasti jedného z najchudobnejších regiónov Slovenska, teda Slovenska východného!

Nie teraz sa nebudem rozpisovať, kto, kedy a načo postavil tento hutnícky veľkokombinát, ktorý slúžil dlhé desaťročia výhradne našim občanom, len naši občania mali z neho prospech, bol celosvetovo známy, celosvetovo uznávaný a jeho značka Východoslovenské železiarne (VSŽ) mali svetový cveng!!!

Podrobnejšie túto otázku rozoberám v mojich troch článkoch z júla a augusta 2019 – https://ferro.blog.pravda.sk/2019/07/30/u-s-steel-kosice-alebo-vsz-niekdajsia-pycha-ceskoslovenska-a-slovenska/, https://ferro.blog.pravda.sk/2019/07/31/u-s-steel-kosice-alebo-vsz-niekdajsia-pycha-ceskoslovenska-a-slovenska-cast-2/, https://ferro.blog.pravda.sk/2019/08/01/u-s-steel-kosice-alebo-vsz-niekdajsia-pycha-ceskoslovenska-a-slovenska-cast-3/.

Dnes sa chcem povenovať samotnému korporátu, korporátu U.S. Steel corp., ktorý keď za podivných podmienok prichádzal na Slovensko, tak média vychvaľovali Mikuláša Dzurindu, že akého to ekonomického „spasiteľa“ pritiahol na Slovensko, dokonca na Slovensko východné, ktoré dodnes nie je prepojený jednou slovenskou celistvou diaľnicou, so západnou časťou SVK!!!

Áno, bolo to za podivuhodných podmienok lebo pre mňa to má jasnú príchuť, že Mikuláš Dzurinda, sa takýmto spôsobom odvďačil USA a hlavne „čiernej diere“ Madeleine Albrightovej, že zato, že mu oni dopomohli dostať sa na Slovensku k moci, tak on im na oplátku za „babku“ – 60 miliónov dolárov ku ktorým im ešte prihodil 10 ročné daňové prázdniny, podaroval silne prosperujúci, výhradne náš hutnícky kombinát –  https://www.aktuality.sk/clanok/411183/komentar-daga-danisa-dzurindov-americky-sen-narazil/ (tento článok nenapísal nejaký socialista, komunista, súdruh, ale bývalý redaktor denníka SME.sk a dnes redaktor konzervatívneho DENNÍK POSTOJ).

Takže U.S. Steel Košice, sa desať rokov darilo, pardon len prvých osem lebo, už po ôsmych rokoch premrhali desaťročnú úľavu na daniach a začali sa im problémy. Problémy, do ktorých sa dostali absolútne sami. Mysleli si, že stačí nerobiť nič a peniažky sa budú sypať lebo z bývalej VSŽ-ky si zobrali len „hrozienka“, ktoré bez väčšej námahy prinášali zisk, okamžitý zisk, až taký, že za prvý kvartál svojho „pôsobenia“ vo VSŽ, ním vykryli ročnú stratu svojho materského podniku v Pittsburghu!!!

Vyhovárať sa na akési zhoršené podnikateľské prostredie tu nemá absolútne čo hľadať! Veď podľa Dzurindových slov prišiel na Slovensko veľký svetový „bača“, ktorý je jednotkou v tomto segmente, je to podnikateľský tiger a preto som presvedčený, žeby pre takéhoto celosvetového hutníckeho „tigra“ nemal byť problém sa orientovať v spleti problémov na trhu s ich komoditami! Ako sa zvykne hovorievať na Slovensku, bolo potrebné a aj dnes je potrebné len pohnúť riťou (hlavne priebežne investovať do samotnej výroby – MODERNIZÁCIA – „priatelia“ USA veľkokapitalisti, kolonisti, zdierači…!!!) a určite by tie problémy neboli až tak veľké, aby zakaždým, keď sa im skončili slovenské daňové prázdniny, obťažovali všetky slovenské vlády, ktoré prišli po, darčeky západu rozdávajúceho, po Mikulášovi Dzurindovi!

Za každým len natŕčali ruku, dajte úľavy, dajte stimul lebo bububu, odídeme zo Slovenska! Zazlievam všetkým vládam, ktoré im v tomto vyšli zakaždým v ústrety,  od Mikuláša Dzurindu počnúc, po Petra Pellegriniho, ktorému slúži ku cti aspoň to, že ako predseda vlády SR sa dňa 19.9.2019 vyjadril smerom k manažmentu U.S. Steel Košice takto – „Treba aj vytknúť americkému manažmentu, že tá fabrika im slúžila ako dojná krava a miesto toho, aby do nej primerane investovali, tak to nerobili,“

No a teraz prichádza „spasiteľ“ Igor Matovič, ktorý si urobil výlet do USA, do Pittsburghu a na svojom FB profile občanom SR, Košickým zdecimovaným zamestnancom „hrdej“ U.S. Steel Košice, odkazuje toto – „Pozdravujem z Pittsburgu. Dnes večer nás čaká prvé a zajtra druhé kľúčové rokovanie o, verím, skvelej budúcnosti US Steel v Košicoch.“

Výborne! Tak U.S. Steel čaká po dlhých 21 rokoch „strádania“ už len a len skvelá budúcnosť! Áno a koho viac, majiteľov a USA manažment tejto veľkokapitalistickej spoločnosti alebo to bude skvelá budúcnosť pre zamestnancov, ktorí tam tvrdo pracujú a nebodaj aj pre štátny rozpočet SR, aby bolo z čoho nakupovať AG psie testy?! A dokedy bude mať U.S. Steel v Košiciach skvelú budúcnosť? „Až“ dovtedy, kým sa im neminie ďalší stimul, čo dostanú od Igora Matoviča, čoby predsedu druhej „vlády“ Igora Matoviča?

Tu hovorím zásadné NIE. Ak chlapci z U.S. Steel Corporation, nevedia za daných trhových podmienok, bez akejkoľvek stimulácie od vlády SR, o ktorej sa mnohým výlučne slovenským firmám, ani len nesníva, plnohodnotne vo svoj prospech podnikať a na svetových trhoch existovať, tak tu nemajú čo hľadať!!! Už našu ekonomiku dosť za 21. rokov doslova vycicali, STAČILO!!! Alebo sa niekto bojí, že ak by sme cteným veľkokapitalistom z USA nepodali opäť pomocnú ruku, žeby sme sa opäť stali čiernou dierou Európy?!  Nuž radšej „čiernou dierou“ v očiach USA veľkokapitalistov a „demokratov“, ako otrokmi vo vlastnom štáte!!!

Veď keď je tu pre nich tak neprajné podnikateľské prostredie, tak áno majú možnosť svoje hrozienka, ktoré si vybrali a „kúpili“ z VSŽ n.p. neskôr š.p. od Mikuláša Dzurindu za smiešnych 60 miliónov dolárov, dnes predať za cenu oveľa, oveľa vyššiu, dnes už samozrejme trhovú, nie ako pred 21. rokmi za cenu „dzurindovu“. Dnes je to niekde na úrovni takmer 2 (dvoch) miliárd USA dolárov!!! Veru, veru sú to tí USA veľkokapitalistický veľkopodnikatelia šikovný, keď 21 rokov nič nerobili a takto neuveriteľne vlastnou „genialitou“ zhodnotili „zruinovaný“ podnik, ktorý dostali od „nás“ Slovákov do daru, ako výmenu za nálepku „čiernej diery Európy“!!!

Je načase, aby sme sa s U.S. Steelom vysporiadali raz a navždy, keď nato nemajú, tak ako hovoria bratia Česi – ať si jdou!!!

Už žiadne štátne dotácie, už žiadne štátne stimuly!!! Pretože nie Slovensko bolo „čiernou dierou“, v čase keď VSŽ boli slovenské, ale tou jednoznačnou čiernou dierou sú práve „košické“ U.S. Steel, kde sa tie naše stimuly strácajú, ako v tej najčernejšej čiernej diere a ako „zázrakom“ sa vynárajú v ďalekej US Amerike v Pittsburghu, kde sa americký robotník od práce nepretrhne, možno zarobí trikrát viac, ako ten v Košiciach a „jeho“ domovská fabrika „prosperuje“ pre blaho amerického ľudu!!! Preto si USA môžu dovoliť, že majú najväčší domáci dlh lebo si ho vynahradia „prevádzkou svojich“ prosperujúcich sesterských firiem všade inde po svete a ešte sa tvária, ako nám pomáhajú!!! HNUS!!!

Buď vieš podnikať v podmienkach trhového hospodárstva alebo nevieš a odchádzaš! Ja nemám najmenší strach, žeby o tak kvalitný hutnícky kombinát nemal niekto vo svete záujem. Možno aj domáci záujemca, len mu je potrebné tiež poskytnúť také stimuly ako US Američanom!

Áno, nech je to aj záujemca z Čínskej ľudovej republiky, pravda bez akýchkoľvek štátnych stimulov a samozrejme s podmienkou, že do našej štátnej kasy budú odvádzať všetky dane a odvody, ako každý Slovák podnikajúci na území SR!!! A áno, potom tento náš bývalý hutnícky gigant čaká skvelá budúcnosť a všetkých tých, ktorí budú mať tu česť v ňom pracovať!!!

Dosť bolo pchaní sa do priazne tohto US amerického, totálne vykorisťovateľského, koloniálneho „zázraku“ na východe našej republiky! Nie je dôvod, aby sa všetci občania SR, vrátane nemluvniat za každým , keď im dôjdu slovenské dary v podobe stimulov, skladali na ich tučné zisky, na spokojnejší a kvalitnejší život ich občanov v USA!!!

Už sa konečne zobuďme a povedzme si nahlas, aká je pravda o „podnikaní“ takýchto a podobných „dobrodincov“ na území SR, či už s USA alebo „priateľskej“ západnej Európy!!!

Ich jediným cieľom je len cicať, cicať, vyciciavať našich pracujúcich a naše domáce ekonomické, prírodné zdroje!!!

Je to smutné, ale dnes a za posledných viac, ako 30 rokov sa pravda na Slovensku nenosí! Lebo nesmie!!! A to sa musí čo najskôr zmeniť!!! Slovač to musí zobrať do svojich rúk a robiť také rozhodnutia, ktoré budú väčšinovo na prospech našich občanov a to čo pre nás, tu pred novembrom 1989, vybudovali naši rodičia a starí rodičia si vezmime späť lebo to je naše a našich budúcich pokolení!!!

Peter Pellegrini by mal urobiť to isté, čo Andrej Danko!

18.03.2024

Peter Pellegrini by mal urobiť presne to, čo urobil Andrej Danko a vzdať sa svojej prezidentskej kandidatúry v prospech Štefana Harabina! A teraz podrobnejšie, že prečo. To, že Korčok je absolútne nevoliteľný pre všetkých rozumne zmýšľajúcich Slovákov, je viac ako isté! Totiž Korčok vždy slúžil a počúval, ako sa sám vyjadril, len a výhradne práve [...]

Výstraha – Slováci, tu sú dôsledky dlhoročnej čaputovskej nenávisti!

17.03.2024

Slováci majme sa na pozore a hlavne všetky zložky OČTK by mali mať pohotovosť najvyššieho stupňa! Ja to jednoducho vidím takto: – nikto nezasial do slovenskej spoločnosti toľko semien všakovakej nenávisti, ako práve Čaputová! Zasiala ich ihneď od okamihu, kedy sa prvýkrát pred médiami „vyznala“ k tomu, že prečo sa rozhodla kandidovať na Prezidenta SR v roku [...]

Keby toto povedal Harabin čo Korčok, tak je mediálne ukrižovaný!

16.03.2024

Tento článok nie je primárne o Harabinovi, avšak je potrebné to povedať nahlas! Ak by Harabin povedal o médiach to, čo si dovolil povedať Korčok, tak Hrabin by bol týmito zapredaneckými médiami doslova a do písmena, mediálne „zaživa“ ukrižovaný! A o čo ide, Nuž „LEN“ o takúto maličkosť! Pekne po poriadku! Keď už aj redaktor Denníka N, ktorý robil [...]

Jaroslav Haščák

V kauze Gorila opäť obvinili Haščáka a ďalšie osoby

19.03.2024 09:36, aktualizované: 09:57

Ide o trestné činy založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny či korupčné trestné činy.

Kurimany, zrútený most

Nemeckú statičku Sabine H. uznal súd za nevinnú v kauze spadnutého mosta na Spiši

19.03.2024 09:24

Tragédia si v novembri 2011 vyžiadala štyri ľudské obete a ďalších zranených.

Štefan Harabin, ta3

VIDEO: Prezidentský kandidát Štefan Harabin. Rusko nepovažuje za agresora, chce neutralitu Slovenska

19.03.2024 07:00

O post prezidenta Slovenskej republiky vo voľbách v roku 2024 sa uchádza 10 ľudí.

vojna na Ukrajine

ONLINE: Michel: Aby bol v Európe mier, musí sa pripraviť na vojnu. Volá po vojnovej ekonomike

19.03.2024 06:15, aktualizované: 09:39

Ak nebude reakcia EÚ správna a neposkytne Ukrajine dostatočnú podporu, aby zastavila Rusko, budeme ďalší na rade, tvrdí šéf Európskej rady Michel.