Založ si blog

Propaguje RTVS extrémizmus ? Nemali by zakročiť orgány činné v trestnom konaní ?

Plne si uvedomujem, že na slovenskej politickej scéne a v bežnom živote sa dejú onakvejšie veci, ako to o čom bude dnešný článok. Avšak po viac ako týždňovej mojej pauzy od dôsledného sledovania politického diania na Slovensku, sa dnes ešte s plnou vážnosťou nechcem púšťať do komentovania udalosti na našej politickej scéne, ktoré sa udiali za ostatný týždeň. I keď bolo by o čom a určite sa tomu v mojich nasledujúcich článkoch povenujem, námetov je žiaľ viac než dosť !

Avšak včera som neveril vlastným očiam, keď som si v programovej ponuke štátnej RTVS prečítal, že štátna RTVS odvysiela na svojom hlavnom vysielacom televíznom programe – STV 1 – film „Cigáni idú do neba“  (Табор уходит в небо) ! Zaujímavé na tom je aj zvolený vysielací čas – od 16:00 hod. Teda v čase, kedy si ho môže pozrieť hlavne naša mládež, ktorá je neoliberálnou ideológov presviedčaná, že používať výrazové prostriedky na Rómov – Cigán, je maximálne extrémistické, nenávistne, fašistické a pod. ! Teraz odhliadnem od obsahu tohto naozaj skvelého filmu o živote Cigánov kdesi vo východnej časti Rakúska – Uhorska. Avšak je radno poznamenať, že film sa odohráva na pozadí resp. na základe príbehu, že v úvode filmu hŕstka Cigánov ukradne kone, priamo z vojenských kasárni ! Nuž niečo nehorázne ! Takto vykresľovať Cigánov ! Ako zlodejov !!!

No a teraz k tomu podstatnému ! Pamätáte si Vážení občania SR na politickú reláciu O 5 minút 12, štátnej RTVS zo dňa 28.6.2020 ? Nie ? Tak si pripomeňme, čo sa v tejto relácií odohralo. V istom časovom úseku tejto relácie poslanec NR SR za K-ĽSNS Miroslav Suja použil na istú časť nášho obyvateľstva výraz Cigáni. Od moderátora RTVS, Mareka Makaru prišla okamžitá rozhorčená reakcia a žiadosť na poslanca NR SR, aby sa vyhol tomuto výrazovému prostriedku, minimálne na pôde RTVS ! Moderátor dokonca ani tento výrazový prostriedok nedokázal vysloviť a teda sme sa mohli len domnievať, že myslel slová Cigáni, Cigán a pod.

No a teraz tu máme dokonca film, ktorého názov hneď na začiatku obsahuje výraz Cigáni ! Čo s tým, pán Makara ?! Čo s tým, vedenie RTVS ?! Čo s tým, všetci tí, ktorí doslova požadujete trestné stíhanie všetkých tých, ktorí namiesto Róm používajú celkom neškodné a historické oslovenie Cigán ?! Mňa prekvapuje, že cenzúra v RTVS nepožadovala, aby pred samotným odvysielaním tohto filmu bol premenovaný na „Rómovia idú do neba“ a samozrejme predabovať všetky tie časti filmu, kde sa používa výraz Cigáni a pod. lebo ich tam zaznieva neúrekom ! Ani raz som tam nepostrehol výraz Róm ! A to je čo za poriadok ? Dnes predsa na Slovensku nemáme Cigánov, ale Rómov !

Ďalším veľkým prehreškom RTVS voči našej neoliberálnej demokracií je aj to, že sa jedná o film z roku 1975 z kinematografie Sovietskeho zväzu !!! (https://sk.wikipedia.org/wiki/Cig%C3%A1ni_id%C3%BA_do_neba) To si v RTVS nikto neuvedomuje, že je to propagácia totalitného režimu ? Veď, ak ma pamäť neklame, tak práve v rokoch 1970 až 1975 u nás v ČSSR, po udalostiach v roku 1968 prebiehala tzv. normalizácia pod vedením KSČ a možno na priamy príkaz ÚV KSSZ z Moskvy ! Tu prečo nepoužijeme rovnaký meter, ako pri poslancovi NR SR Ľubošovi Blahovi (SMER-SD), ktorý poukazuje nato, že nie všetko bolo zlé, čo sa vykonalo, vybudovalo pred rokom 1989 a neoznačíme to za propagáciu totalitného režimu ?! Kde sú tí všetci špeciálni prokurátori, policajní vyšetrovatelia a sudcovia, ktorí obviňujú, trestne stíhajú, ba dokonca aj odsudzujú občanov SR za to, že si dovolia vyjadriť svoj názor, ktorý absolútne nikomu neubližuje ba ani nedehonestuje ?!

Ďalej chcem poukázať nato, že čo ak sa nájde nejaký agilný vyšetrovateľ, prokurátor a následne aj sudca, časti nášho neoliberálneho justičného systému a vyjme z kontextu tento názov filmu. Nebude to vnímať v širšom kontexte s obsahom a umeleckou úrovňou tohto filmu a označí výraz „Cigáni idú do neba“, ako za nenávistný lebo to evokuje fyzickú likvidáciu Rómov ! Zdá sa to niekomu pritiahnuté za vlasy ? Áno, je to pritiahnuté za vlasy ! Ale kto, dnes zaručí, že naša dnešná mládež, si tento film nepozrie, nebude vedieť o čom tento film je  a budú niekde po uliciach vykrikovať na istú časť nášho obyvateľstva napr. „Cigáni pôjdete do neba!“ Nie je možné toto vyhodnotiť, ako rasový počin z nádychom navádzania na nenávisť a fyzickú likvidáciu týchto občanov SR ?

Ja viem, celý tento článok je o absurdnosti. Ale najväčšia absurdnosť a nezmysel je ten, že v istom období po roku 1989 neoliberálna časť politického spektra SR bez rozmyslu začala presadzovať, aby sa istá časť nášho obyvateľstva oslovovala výhradne Rómovia a pomenovanie resp. oslovenie Cigáni, bolo považované za hanobenie rasy. Takíto občania sú označovaní za extrémistov, fašistov, nenávistníkov a neviem čo ešte !

Vyzývam týmto mojim článkom všetkých občanov SR a najme neoliberálnych politikov, rôzne neziskové občianske organizácie – NEBLÁZNIME ! Dajme na jednu úroveň pomenovanie, výrazové prostriedky Cigán a Róm . Nerobme medzi tým umelý problém ! Zbytočne rozdeľujeme spoločnosť, zbytočne sa tu vytvára dojem nenávisti a extrémizmu !!!

Ja osobne na oslovení Cigán, Cigánka, Cigánsky, Cigánski a pod. nevidím nič dehonestujúce a už vôbec nie rasistické, extrémistické ! Začnime v spoločnosti presadzovať názor, že oslovenie Cigán je oslovenie prirodzené, nikoho nedehonestujúce a má historický základ. Môj názor je taký, že značná časť našich občanov nie je na toto oslovenie alergická ba naopak sú nato hrdí – „My sme Cigáni a nie Rómovia“ hovoria, keď sa s nimi dáte do reči a práve ich nesníma kamera, niektorých našich „objektívnych“ médií !!!

Záver :

Áno, na obrazovky, predovšetkým štátnej RTVS, patrí tento filmový skvost z dielne sovietskej kinematografie a patria tam aj ďalšie relácie v ktorých sa vyskytuje názov Cigán – napr. Cigánski diabli, Cigánska muzika a pod. a buďme nato hrdí, že máme takéto umelecké skvosty v našej kultúre ! A nesnažme sa to umelo a nasilu premenovať, vyňať z našej histórie, vyňať z našich výrazových prostriedkov. Lebo všetko, čo sa robí nasilu, celkom jasne zaváňa totalitnými spôsobmi riadenia a usporiadania štátu !!!

 

 

Čaputová dnes roní krokodílie slzy. Predtým ich viac ako 3 a pol roka mala absolútne suché!

24.04.2024

Áno, na Čaputovú sa nesmie zabudnúť ani po 15.6.2024! Ale nie z hľadiska takého, ako sa to budú snažiť robiť okolo nej média dezinfoscény tzv. hlavného prúdu, ale jednoznačne z hľadiska trestno-právnej, ako vedome zneužívala svoje spoločenské postavenie, ako „prezidenta“ SR, čo ja nemôžem inak nazvať ako podozrenie z trestného činu zneužívania právomoci [...]

Ministerka Šimkovičová je na správnom mieste, ale na teraz, na rozbeh, by to chcelo chlapa!

24.04.2024

S krokmi ministerky kultúry absolútne súhlasím a podporujem ich. Isteže, že najviac na ňu prskajú tí, čo by tu chceli mať namiesto, hlavne slovenskej, aj tej ľudovej kultúry, tu pakultúru nanosenú zo západných štátov EÚ a z USA! Pakultúru „moderného“ progresivistického sveta založenú na vulgárnostiach a mravných neprístojnostiach! Ministerka Šimkovičová sa [...]

Čaputová a spol. dajte vyzbierané peniaze nie na vojnu, ale na to, na čo Vás v 2021 vyzýval pápež František!

23.04.2024

Nuž teda povedzme si resp. sa opýtajme, koľkokrát Čaputová za ostatných takmer 5 rokov navštívila resp. sa osobne stretla s pápežom Františkom? Veľa krát! A čo si z jeho stretnutia vzala k svojmu politickému srdcu? Nuž nič! Ale ako sa hovorí, nikdy nie je neskoro a vždy je čas napraviť vlastné chyby, kým je na to čas! A ten čas je dnes! Dnes, keď má Čaputová do [...]

SR ÚV MZ Fico Dolinková rokovanie kontrola TK BAX

Kontrolóri o stave zdravotníctva: Štát na jeho riadenie rezignoval, dôsledky pre pacientov sú alarmujúce

25.04.2024 06:05

Nemáme prehľad o financiách, nemodernizujeme a najakútnejším problémom je chýbajúci lekársky a ošetrovateľský personál.

ukrajina

ONLINE: Pistorius: Rusi už vyrábajú viac zbraní, než potrebujú proti Ukrajine

25.04.2024 06:00

Veľká časť toho, čo sa vyrobí v ruských vojenských závodoch, nemieri na front na Ukrajine, ale končí v skladoch, tvrdí nemecký minister obrany Boris Pistorius.

Špióni

Kradnuté technológie, sabotáže aj plánované útoky. Európu zaplavujú čínski a ruskí špióni

25.04.2024 06:00

Špiónov, ktorí pracovali pre Čínu, zadržali v Británii aj v Nemecku. Ruských, ktorí pripravovali aj útoky, odhalila nemecká polícia.