Založ si blog

RTVS, tak ale toto je už vrchol, čo predvádzal. ..

…moderátor Marek Makara v ostatnej relácií O 5 minút 12 ! Hosťami tejto relácie boli za vládnu koalíciu Marián Viskupič (SaS) a za opozíciu (akoby v NR SR bola jen táto jedna jediná opozičná strana!) Juraj Blanár (SMER-SD) – https://www.rtvs.sk/televizia/archiv/14036/227472.

V úvode dostal slovo Viskupič, aby ozrejmil, prečo v piatok nastala na hraniciach chaotická situácia ohľadne nefunkčnej ekarantény. Viskupič to kadejako okomentoval, ale i napriek tomu sa za toto všetko (teda za Igora Matoviča) týmto ľuďom ospravedlnil. A malo to byť týmto vybavené ! Následne dostal slovo Blanár, ktorý, ako opozičný poslanec nenechal na Matovičovi nitku suchú a jasne poukázal na nekompetentnosť tejto vlády. No a čo urobil moderátor Makara ?! Zastal sa vládnej koalície, ako keby bol ich členom – ukázal rukou na Viskupiča a oznámil drzo Blanárovi, ale veď pán Viskupič sa teraz za to ospravedlnil. Nuž to je nehorázna neprofesionalita zo strany moderátora štátnej RTVS. Makara sa nechal inšpirovať Viskupičovim šéfom strany SaS Richardom Sulíkom, ktorému tiež stačilo, aby sa za svoje 13 krát raňajkovanie u Mariána Kočnera ospravedlnil s tým, že to bola jeho chyba ako začínajúceho politika a všetkým médiám to naveky stačí !!! To dokedy budeme trpieť tak „apolitických“ moderátorov v štátnej televízii ?! (predtým Martin Strižinec – odmena – hovorca Zuzany Čaputovej!) Keď takto „ulietavajú“ moderátori v súkromných televíziách, tak sa to ešte dá pochopiť lebo veľký šéf (USA) nepustí !

Aj v ďalšej časti tejto relácie, pôsobil Marek Makara, tak ako keby v štúdiu sedeli dvaja koaliční poslanci a jeden opozičný ! Vrcholom jeho nadržiavania koaličnému politikovi bolo najzjavnejšie v situácií, keď Marek Makara, kládol Jurajovi Blanárovi otázku aj s (ne)patričným komentárom (od 27 minúty relácie) – citujem – „…pán Blanár, teraz momentálne na júnovú parlamentnú schôdzu prichádzajú dva opozičné návrhy, čo sa týka predĺženia toho zákazu predaja opatrenia, dá sa povedať na neurčito. Uzákonil by sa teda nedeľný zákaz predaja. Prečo s tým SMER-SD neprišiel skôr aj keď bol napríklad vo vláde a či to nie je náhodou trochu účelové, možno z jednej strany, keď viete, že v koalícií napríklad nie je na tom dohoda, to liberálne a konzervatívne krídlo, že je to možno taký kalkul, čo sa týka nejakého pnutia alebo vyvolania pnutia v koalícií „ – koniec citátu Makaru . Ja som neveril vlastným ušiam, ako môže jeden objektívny, nezávislý novinár, podotýkam štátom platenej televízie (teda Makara, ktorý dostáva svoju mzdu od nás všetkých!) klásť takúto konštatačnú otázku zástupcovi opozície a celkom evidentne nahrádza v diskusií vládneho poslanca. Zdalo sa v tej chvíli Marekovi Makarovi, že Viskupič je voči Blanárovi málo agresívny a že to mal byť práve Viskupič, ktorý mal „obviniť“ poslancov opozície, že sa snažia takýmto spôsobom rozhádať „súdržnú“ vládnu parlamentnú koalíciu ?! Veď nech sa páči, reakcia Juraja Blanára bola v tomto prípade viac, ako opodstatnená – citujem Blanára – „…pán redaktor je úsmevné, že vy skôr otvárate nejaký kalkul, čo by mohol použiť pán premiér, ale já vám odpoviem…“ – koniec citátu. Táto situácia je podľa mňa už vrchol, čo v týchto reláciách našej štátnej televízie predvádza Marek Makara a myslím si resp. som presvedčený, že Marek Makara by mal byť s tejto politickej relácie štátnej RTVS stiahnutý vedením RTVS a šéfom spravodajstva. Nuž občan divák – volič urob si obraz sám !

A čo ma najviac vyrušilo na tejto relácií (udialo sa to aj v predošlých týchto reláciách) je to, že na začiatku relácie bola oslovená redaktorka RTVS cez telemost v priamom prenose s otázkou, aká je aktuálna situácia o vývoji COVID-19 na Slovensku a keď uvádzala svoj report, tak v ľavom dolnom rohu obrazovky sa „pyšne“ nad jej menom, Veronika Čokinová objavil nadpis, popis alebo ako to už nazveme newsroom RTVS !!! Toto čo má znamenať ! To RTVS je nejaká odnož BBC, CNN alebo iných angloamerických TV ?!  Toto je škandál na základe ktorého by malo byť okamžite odvolané celé vedenie RTVS ! Čo hovorí zákon o používaní slovenského jazyka na území SR a hlavne jeho používanie v štátnej TV ?! To nemôžeme použiť slovenský ekvivalent tohto amerikanizmu – redakcia ??? To sa načo hráme ? Ja si nepamätám, žeby aj za najtvrdšieho socializmu pod vedením KSČ a riadením z Moskvy,  boli na obrazovkách celoštátnej ČST alebo národnej STV, počas vysielania večerných správ pri mene redaktora Československej televízie, titulky v ruštine, dokonca v azbuke – teda namiesto redakcia –   редакция [redаkcija] ! Tak mi prosím Jaroslav Rezník a Vahram Chuguryan vysvetlite, čo to má znamenať, že takto amerikanizujte našu slovenskú štátnu RTVS ?! Toto je neprípustné ! To že amerikanizmy používajú „slovenské“ súkromné TV je pochopiteľné lebo musia, ale aj tu platí zákon o používaní slovenského jazyka, ale že sa takto poníženecky voči USA chová štátna Slovenská RTVS je nehoráznosť a musí s tým okamžite prestať. Kde je Rada pre vysielanie retransmisiu a jej predsedníčka Marta Danielová ?!   Zákon 357/2009 Z.z. – o štátnom jazyku hovorí toto :

  • 1, ods.(1) – Štátnym jazykom na území Slovenskej republiky je slovenský jazyk
  • 1, ods.(2) – Štátny jazyk má prednosť pred ostatnými jazykmi používanými na území Slovenskej republiky
  • 5 – Používanie štátneho jazyka v niektorých oblastiach verejného styku v ods.(1) – Vysielanie rozhlasovej služby a vysielanie televíznej programovej služby sa na území Slovenskej republiky uskutočňuje v štátnom jazyku…“

V tomto zákone sú určité výnimky pre používanie vysielaní pre národnostné menšiny  a pre vysielanie cudzojazyčných diel (filmy s titulkami a pod.), ale nikde sa nepíše o výnimke používať v popise predstavenia redakcií a redaktorov amerikanizmy ! To aká veľká americká národnostná menšina žije na území SR ?! Mimochodom Američania – USA- sa ani americkým národom nedajú nazvať, pretože sa jedná o multi-kulti spoločenstvo rôznych národov a národnosti z celého sveta, bez exaktného (presného) pomenovania !

Týmto sa stávame svetovými, že v štátnej RTVS používame amerikanizmy, to štátna RTVS vysiela pre Američanov alebo pre občanov SR ?!

Ani počas 40 rokov vlády jednej strany si ani najmocnejší československí súdruhovia, ktorí jednoznačne „vládli“ v Československu tak, ako červená Moskva pískala, ale nedovolili si, aby sa v našich masovokomunikačných prostriedkoch používali ruské titulky, ruské výrazy a o ruských nadpisoch na našich vtedy štátnych obchodoch, podnikoch nemohla byť ani reč ! Zatiaľ čo po „víťaznom“ novembri 1989 sa okamžite začali stavať „svetovými“ tie slovenské firmy, ktoré mali aspoň jeden americký výraz vo svojom názve a dnes 30 rokov po „nežnej“ je absolútne nemysliteľné, aby na nejakej inštitúcií nebol americký nadpis, o odevoch ani nehovorím. Ba dokonca súdruhovia pred rokom 1989 viac strpeli tričká s nadpismi v angličtine, ako keby ste mali na sebe tričko s popisom v ruskej azbuke ! No a skúste si dnes dať na seba tričko s popisom v azbuke – okamžite ste nepriateľ demokracie, ste proti NATO, ste proti EÚ a čo je najpodstatnejšie, týmto by ste nesmierne urazili nášho „veľkého“ brata, náš večný a naveky vzor, spojenec – USA !!!

Takže RTVS, všetko zlé a blíži sa čas, kedy sa bude musieť urobiť aj v tejto slovenskej štátnej inštitúcií poriadok, aby RTVS bola naozaj štátnou, verejnoprávnou a hlavne slovenskou televíziou !!!

Dnešné vedenie RTVS, na takúto pluralitu si trúfnete?

25.04.2024

Ak nie, tak na pozíciách, na ktorých momentálne ste, nemôžete, ba ani nesmiete ostať! Vláda SR pod vedením Fica, odsúhlasila nový Zákon o slovenskej televízii a slovenskom rozhlase. Je najvyšší čas ho v Parlamente SR prijať, nie na to, ako to hovorí dnešná opozícia a im vždy naklonené média dezinfoscény tzv. hlavného prúdu, ako aj všetky „apolitické“ [...]

Vláda sa zmenila, Prezident sa onedlho zmení, ale to je tak asi všetko!

25.04.2024

Som neskutočne rozhorčený! Áno a úplne právom! Iste, nie som sám, ale ja to v sebe držať nebudem! A o čo ide? Nuž „len“ o toto. Dnes ráno o :28 uverejnil svoj názor na „demokratické“ maniere Aktuality.sk, ktoré mi pripomínajú snahu o diktatúru. Nenapísal by som nič také, čoby bolo protištátne, nezákonné, protiústavné…jednoducho nič mimoriadne ani [...]

Aktuality. sk a ich diktátorské chúťky? !

25.04.2024

O Aktualitách.sk nemám ilúziu, žeby mali s demokraciou, čo i len trochu spoločné! Pre mňa osobne je to rýdzo propagandistické, dezinformačné, vysoko manipulatívne …médium. A absolútne politicky jednostranne orientované, pravda podľa nich, na tú jedinú „správnu“ stranu dejín. Avšak oni už nie sú len propagandistické, ale už začínajú vystrkovať svoje [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.