November 1989 – zo socialistickej kaluže do kapitalistického bahna!

16. novembra 2023, ferro, Nezaradené

Áno, mám právo na takýto názor lebo som zažil, už ako pracujúci, socialistické zriadenie a samozrejme po „nežnej“, zažívam aj toto kapitalistické…

Tak to len na úvod, aby bolo jasné, hlavne tým mladším ročníkom, že píšem z osobného poznania veci a nie z toho, čo o socializme píše dnešná kapitalistická „demokratická“ propaganda, alebo na príklad, čo o socializme tvrdia, také naše politické“ elity, akou je dnes pre „objektívne“ média Čaputová, ktorá mala v novembri 1989, sladkých 16 rokov. Teda tesne po tom, ako odložila svoje detské hračky do kúta!

Nuž tak začnem ňou.

Mám také cítenie, že Čaputová sa prihovorí občanom jej krajiny, ktorým absolútne nerozumie, so srdcervúcim, jajkajúco-achkajúco-vzdychajúcim príhovorom, v ktorom bude poukazovať na to, že pred novembrom 89 sme tu žili, ako na americkom Guantáname a po novembri 89 nastúpila sloboda, demokracia, prosperita…

Určite nezabudne zdôrazniť, že aj po 34. rokoch budovania „svetlejších“ kapitalistických zajtrajškov, je naša demokracia ešte krehká, že sloboda nie je samozrejmosťou, tu poukáže na Ukrajinu a zlé Rusko, ktoré označí za pokračovateľa ZSSR a podobné bludy, a samozrejme nezabudne poukázať na to, že hlavne v týchto dňoch musíme byť ešte obozretnejší, ako kedy predtým lebo podľa nej nastúpila Vláda SR, ktorá nás vraj vhodí do náručia ZSSR, pardon, dnes Ruskej federácie, a že sa vrátime pred november 1989!

Takže zo strany Čaputovej nič nové…

Ale ja sa pýtam, či sa nájde nejaké to čaputovské médium, ktoré ona dnes tak vehementne bráni a urobia vo vzťahu k nej to, na čo ona pred dvomi dňami poukázala, že máme nechať média médiami lebo oni politikov majú kritizovať a oni toto ich zrkadlo vraj musia zniesť, bez reptania, ako to dnes Čaputová odkazuje Ficovi a spol…

Nuž tak som zvedavý, čí sa také SME.sk, Aktuality.sk, Denník N, ale ja Markíza, JOJ, RTVS, TA3 opýtajú Čaputovej na jej rozporuplné hodnotenie čias socializmu a dnešnej doby kapitalizmu, keď sa o socializme vyjadrila, aj takto – „Vyrastala som v Pezinku, športovala som, zaoberala som sa všetkým, čo ma zaujímalo a zaujímalo ma veľa vecí, mala som dobré detstvo.“ – a viete, vy dnes mladí, čo ste nezažili časy socialistické, prečo mala (aj my všetci ostatní, čo sme boli vtedy deťmi!) Čaputová krásne detstvo? (dajme tomu, že detstvo vnímame tak od 7 do 15 rokov, tak u Čaputovej to boli roky 1978-1986! – „tvrdý“ socializmus! /u mňa 1973-1981/)

Nuž aj pre toto – toto, sú slová Čaputovej – „Moja mamina síce vyštudovala vinársku školu, ale robila v administratíve. Otec robil v poisťovníctve a predtým v stavebnej oblasti, potom vyštudoval ekonómiu a robil manažéra.“ – https://dennikn.sk/1407253/caputova-ziada-odstrihnut-smer-od-policie-a-prokuratury-sefcovic-hovori-ze-on-nie-je-zlo-prepis-diskusie/

To znamená, že (aj) Čaputová mala v socializme krásne detstvo lebo jej rodičia mali prácu, mali príjem, ba dokonca mali vlastný rodinný dom v Pezinku a večer, keď líhali do postelí, tak nemali bezsenné noci z toho, či keď ráno prídu do práce, ich nejaký kapitalista nevyhodí na dlažbu lebo mu klesli zisky alebo sám položil firmu do krachu, zobral si „svoje“ peniažky a ubzikol kdesi na Západ!

Takže toľko k Čaputovej a jej dnešných dristov okolo života v socializme pred novembrom 1989.

A teraz, taký, dnes veliký „demokrat“, vtedajší tribún Milan Kňažko.

Aj on dnes balamutí mladých ľudí o tom, ako on počas socializmu trpel…

Vraj trpel takto – „Treba ho (socializmus) skrátka odsúdiť a treba hovoriť všetko to hnusné, ponižujúce, odporné, do čoho nás nakoniec donútili…“ – https://www.upn.gov.sk/sk/pribeh-pamatnika-milan-knazko-1945/

Takže Kňažko bol prinútený žiť a trpieť v ČSSR!

Naozaj?

Veď jemu bolo počas ČSSR dopriané , podľa jeho vlastných slov aj toto  – „Keď som sa vrátil z Francúzska…, Bol som tam dva roky, od roku 1968 do roku 1970“ a priznáva, že od komunistov ČSSR na toto francúzske štúdium, dostal dokonca štipendium!

Prečo sa Kňažko vrátil z kapitalistického Francúzska do socialistického Československa v dobe kedy už bola Pražská jar za nami a on sa teda vrátil už do ČSSR, kedy nastupovala doba súdruha Gustáva Husáka?!

To nevedel, do čoho sa vracia?

To nevedel, že Moskva potlačila socialistický demokratizačný proces v ČSSR!

Že odstránili, aj ním samotným zbožňovaného iného súdruha – Alexandra Dubčeka?!

Áno, aj ja priznávam, že pred novembrom 1989 bol aj Kňažko, pre mňa osobne, Pán Herec!

Ale pýtam sa. Dosiahol by Kňažko takúto závratnú hereckú kariéru, ak by sa v roku 1970 nevrátil späť do socialistického Československa napr. vo Francúzsku?

Ťažko povedať…

A naozaj sa mal Kňažko počas socializmu, až tak zle?

Prečo nám ÚPN, ktorý vraj disponuje zásadnými archívmi z doby socializmu, neprinesie informácie o tom, aký mal príjem v tej, pre neho zlej dobe socialistickej, príjem?

Mal príjem, ako bežný, vtedy pracujúci ľud – teda niekde okolo 1500-2500 Kčs/mesiac (Korún československých)?

Alebo sa blížil k prímu vtedajších špičkových umelcov, ako o tom hovoril na Červeném Hrádku 17.7.1989 – https://www.youtube.com/watch?v=cKoQQo8gdPM&ab_channel=TVhistorieCZ , kde Súdruh Miloš Jakeš kritizuje tých umelcov, čo podpísali akýsi protisocialistický pamflet, že aké majú oni ročné príjmy…,…tam napríklad hovorí o speváčke Hanke Zagorovej, že je to veľmi milé dievča, ale ona berie ročne 600 000 Kčs! Alebo tí rôzni Jandové (Petr – Olympic, Dalibor – Prototyp), že berú ročne 1 000 000, 2 000 000 Kčs…

Tak by bolo zaujímavé, aby dnešná slovenská kapitalistická mládež vedela, koľko bral ročne počas socializmu ten Kňažko, čo sa socialistickým pracujúcim prihováral z novembrových1989 tribún a ako tu počas socialistickej doby, za takéto peniaze trpel a nechal sa súdruhmi ponižovať!

Takže Kňažko si naozaj nežil zle!

No a potom, je tu akýsi druhý tribún novembra 89, Ján Budaj.

Ktorý nám tu dnes tiež kade čo drísta o dobe socialistickej!

Môžem celkom spokojne napísať, že dnes Budaja, doslova politicky natrel jeho tribúnový súkmeňovec Kňažko, ktorý o ňom vo svojich spomienkach povedal toto – „Vedel som, že Jano Budaj existuje a že veľmi dobre formuluje konkrétne protesty proti režimu. Stretol som sa s ním a ukázal som mu otvorený list, ktorý som napísal. Povedal mi: Však ťa zavrú,“ – totiž Kňažko sa chcel v roku 1988 vzdať titulu Zaslúžilý umelec, a tak sa rozhodol, že súdruhom o tom napíše list, ale keďže vedel o akomsi kotolníkovi bežného socialistického bytového domu v Bratislave (tých bolo v tej dobe po celom socialistickom Slovensku neúrekom…a on si našiel len tohto jediného!), tak sa rozhodol, že o obsahu tohto listu sa najskôr poradí s týmto kotolníkom – Budajom!

Budaj bol v tom čase mladý muž, plný sily, ale nešiel robiť, ako sa hovorí chlapskú robotu, ale ako sám potvrdil v jednom rozhovore, radšej si hovel kdesi v kotolni, kde tej práce nemal veľa lebo len raz za deň, možno dvakrát, skontroloval či sa kúri alebo nie…

Teda asi už vtedy, v mladom veku, mal tú tzv. tuleniu nemoc…

Takže Kňažko navštevuje Budaja a ten mu povedal, že tak takto, to napísať nemôžeš, veď tí súdruhovia ťa za to zavrú, ja ich poznám, ja ti to naštylizujem tak, aby ti to prešlo a nezavreli ťa…!

To znamená, že Budaj mal kontakty na vtedajšiu ŠTB?!

Žeby bolo niečo pravda na tomto – „Našli Budajov podpis pre ŠtB, zaviazal sa oznamovať ‚protispoločenskú činnosť“ – https://spravy.pravda.sk/domace/clanok/655573-nasli-budajov-podpis-pre-stb-zaviazal-sa-oznamovat-protispolocensku-cinnost/ a aj peto ho nechali, aj spolu s Kňažkom, súdruhovia rečniť bez následkov na novembrových 89 námestiach lebo vedeli, že je jeden z nich?!

A že on im neublíži, ak sa zmení politická klíma v ČSSR?!

Nuž, kým sa nedostanú k archívom ÚPN, takí nestraní ľudia, ktorí nám ukážu z doby socialistickej, všetky záznamy, aj na tých, ktorých dnes „objektívne“ média a samozrejme aj Západ/USA (tí mali nemalú zásluhu na novembrovom (89) prevrate v ČSSR! Napr. rozhlasy Slobodná Európa, Hlas Ameriky…) ochraňujú a bránia, tak sa o úlohe angažovanosti Budaja v „nežnej“ zatiaľ môžeme len domnievať!

A prečo Kňažko nezašiel priamo za Jánom Čarnogurským, aby s ním prebral štylizáciu svojho listu súdruhom, vzdať sa Zaslúžilého umelca?

Nevedel o jeho existencií?

To pre Kňažka bol známejší bratislavský kotolník, ako bratislavský právnik?!

A nevedel náhodou lepšie štylizovať úradné listy právnik?!

Nuž naozaj, otázok je veľa a ja len čakám, kedy začnú naši najvyšší odhaľovať naozajstnú pravdu o socializme, o spolupracovníkoch vtedajšej Štátnej bezpečnosti…

Jeden z nich sa do toho pomaly púšťa, je ním Ľuboš Blaha, ale „objektívne“ média a „demokratický“ Západ, mu to znemožňujú všakovakými spôsobmi!!!

Záver:

Ja netvrdím, že socializmus bol ideálny!

Že bol bez chýb!

Chyby boli! V kapitalizme nie sú?

Že nebolo čo zlepšovať, naprávať… (ale o tom niekedy inokedy)

Ale jedno, čo tvrdím, je to, že dnešnej, po novembrovej generácií o socializme, o živote v socializme…, balamutia hlavy, zavádzajú a brutálne klamú!

A preto prinášajme o dobe socialistickej svedectvá, kým ešte žijeme, tí, čo sme ten socializmus zažili už aj ako dospelí!

Lebo ako píšem v názve tohto môjho článku a pevne si za tým stojím, po novembri 1989 sme prešli zo socialistickej kaluže, do kapitalistického bahna!!!

Nedovoľme šíriť o dobe socialistickej tie neuveriteľné klamstvá a hlavne to vytýkajme tým, čo si vtedy žili nad pomery a dnes na ten istý socializmus kydajú a kydajú!

A úplne na koniec jedna veľmi dôležitá poznámka – POZOR – ČSSR vznikla až 11. júla 1960! Takže nepíšem, ako sa žilo v Československu v 50 rokoch minulého storočia! Aby bolo jasné všetkým mojim kritikom, že tu opisujem a s kapitalizmom porovnávam dobu socialistickú a nie ľudovodemokratickú!

A aby to bolo ešte jasnejšie, tak opakujem, že porovnávam s dnešným kapitalistickým životom, život v socializme, kedy som už život vnímal, teda obdobie nejako od 9. roku môjho života, teda od 1975, až do jeho skončenia 29. marca 1990, kedy som mal 23 rokov!