Šialenci! Alebo šialenci z donútenia?

21. decembra 2022, ferro, Nezaradené

Na úvod zásadná otázka – Kto za tým všetkým je?

Kto to tu dnes na Slovensku riadi a kto toto našim(?) slovenským politickým šialencom  radí?!

 

Nuž, ale pekne po poriadku.

 

„Vláda“ SR, druhá „vláda“ SR Igora Matoviča (IM) padla.

 

Avšak nepadla tak, ako v marci 2021, keď na základe vnútro koaličného puču, na čele s Richardom Sulíkom (RS), Máriou Kolíkovou (MK) a podľa vtedajšieho vyjadrenia IM, aj za pomoci Čaputovej a vraj aj USA ambasády na Slovensku, sa istým spôsobom preskupili koaličné parlamentné sily vo „vládnej“ koalícií a na pôdoryse týchto koaličných strán, ktoré vzišli z PV 2020, bola Čaputovou vymenovaná takmer totožná „vládna“ suita, ako ta predtým, len premiérske kompetencie sa presunuli na pozíciu „ministra“ financií…a všetci sa tvárili, že premiérom „novej vlády“ SR, je akýsi Eduard Heger (EH)…

 

Táto druhá „vláda“ IM, totiž padla preto lebo poslanci slovenského parlamentu jej vyslovili nedôveru resp. jej nevyslovili dôveru!

A to je obrovský rozdiel! Nazval by som to galaktickým politickým rozdielom!

Totiž po páde „vlády“, na základe rozhodnutia poslancov v našom národnom parlamente, by už nikto nemal nad ničím špekulovať, ale okamžite by mal byť stanovený, čo najskorší možný termín riadnych (predčasných resp. mimoriadných) PV!!!

A nič iné!

Na toto moje tvrdenie sa pozrime do minulosti novodobej Slovenskej republiky po 01.01.1993.

 

Prvý krát padla slovenská Vláda  11. marca 1994 – NR SR vyslovila nedôveru predsedovi vlády SR Vladimírovi Mečiarovi.

Nikto v rámci NR SR nad ničím nešpekuloval, nikto neskladal novú parlamentu väčšinu, novú 76., Mečiar sa nedržal zubami nechtami pri moci so svojím koaličným partnerom – SNS, ale udialo sa toto –

  1. marca 1994 – Prezident SR Michal Kováč odvolal z funkcie premiéra Vladimíra Mečiara.
  2. marca 1994 – Prezident SR vymenoval novú koaličnú vládu na čele s posledným federálnym a slovenským ministrom zahraničných vecí Jozefom Moravčíkom.
  3. marca 1994 – NR SR schválila zákon o skrátení volebného obdobia a vypísaní predčasných parlamentných volieb. (Dnes to nie je možné?)

A o šesť (6) mesiacov neskôr sa stalo to, čo sa vo fungujúcich demokraciách musí stávať, v demokraciách štátov, ktorým z vonku nikto nezasahuje do ich vnútornej politiky a ani inak(!), keď padne Vláda SR na základe vyslovenia nedôvery v národnom parlamente –

  1. septembra – 1. októbra 1994 – Na Slovensku sa uskutočnili predčasné parlamentné voľby do NR SR!!!

 

Druhý krát padla slovenská Vláda v roku 2006, keď sa na našej politickej scéne udiali tieto skutočnosti –

  1. februára 2006 – Predseda KDH Pavol Hrušovský odstúpil z funkcie predsedu NR SR. Lídri deviatich politických strán sa vyslovili za vypísanie predčasných parlamentných volieb.
  2. februára 2006 – Národná rada SR schválila ústavný zákon o skrátení III. volebného obdobia. Za hlasovalo všetkých 143 prítomných poslancov. (Dnes sa to nedá?)
  3. júna 2006 – Na Slovensku boli predčasné parlamentné voľby.

Tretíkrát padla slovenská Vláda v roku 2011. Na toto si hádam ešte každý spomenie a teda len stručne – 11. októbra 2011 v NR SR nebol schválený tzv. Euroval, a keďže vtedajšia premiérka veľmi chcela, aby schválený bol, tak sa poistila tým, že to spojila rovno s hlasovaním o dôvere jej (Dzurindovej?) vlády.

Nepochodila a jej vláda bola v parlamente „odvolaná“!

A už o päť (5!) mesiacov na to – 10. marca 2012, sa konali predčasné (mimoriadne) PV!

A prečo sa mohli konať?

Nuž preto – https://www.nrsr.sk/web/Dynamic/DocumentPreview.aspx?DocID=360390 .

Na základe tohto, že NR SR dňa 13.10.2011 si opäť schválením ústavného zákona skrátila volebné obdobie!

 

Tak sa pýtam, prečo to už trikrát šlo a teraz nie?!

 

To sme vtedy boli demokratickým štátom a dnes nie?

Čo to tí „koaliční“ politici neustále vymýšľajú?

A prečo neústale niečo vymýšľajú, ako politických zmyslov zbavení?

Doslova, ako politickí pomätení šialenci!

 

Kto alebo čo, im v tom bráni, aby okamžite v parlamente si väčšinovo odhlasovali ústavný zákon o skrátení volebného obdobia 2020/2024 a s tým zároveň konanie predčasných PV, niekde na koniec marca 2023 a následne, ihneď po tom, po istých zmenách, absolútne väčšinovo schválili Štátny rozpočet na rok 2023???

Prečo za každú cenu musia ostať pri moci, až do konca volebného obdobia i napriek tomu, že národný parlament im vyslovil nedôveru?

Oni nevidia, že ich národ nechce ako celok?

Že národ chce predčasné PV, aby si mohol opäť slobodne a demokratický zvoliť svojich nových zástupcov?!

A, ak tak výnimočne konali dobro pre tento ľud slovenský za ostatných viac ako dva a pol roka, tak prečo sa boja predčasných/mimoriadnych PV?

Veď, keď konali čestne, spravodlivo a na prospech SR a jeho ľudu, tak nech to v predvolebnej kampani faktami dokážu a ľud slovenský, občania-voliči SR, im opätovne dajú väčšinovú podporu a budú vládnuť ďalej, ale už s novým, možno ešte väčším mandátom!!!

 

Alebo si mám myslieť, že takto politicky šalejú preto lebo ich niekto zo zákulisia k takémuto politickému šialenstvu tlačí resp. im to priamo nakazuje…???

Na dnes k tejto téme „len“ toľko…

 

Veru, veru, čosi mi tu nehraje, neštimuje!!!

 

PS:

Ešte malá „nepodstatná“ poznámka k Ústave SR, ktorá je v tomto podľa môjho názoru nedokonalá a bolo by nutné ju upraviť.

Vysvetlím.

Ústava SR v Čl. 115, ods. (1) hovorí – „Ak Národná rada Slovenskej republiky vysloví vláde nedôveru, alebo ak zamietne jej návrh na vyslovenie dôvery, prezident Slovenskej republiky vládu odvolá.“

Následne je tu ods. (2), tohto istého článku, ktorí hovorí toto – „Ak prezident Slovenskej republiky prijme demisiu vlády, poverí ju vykonávaním jej funkcie až do vymenovania novej vlády.“

 

No a tu je „pes“ zakopaný, podľa mňa.

Tento 2. odsek čl. 115 Ústavy SR je nedokonalý a dáva Prezidentovi SR obrovskú kompetenciu. Lebo nie je určené dokedy má byť Prezidentom vymenovaná nová Vláda a na základe čoho…?!

 

Navrhujem, aby sa kompetentní zamysleli nad týmto mojim návrhom, ako doplniť predmetný ods.(2), čl. 115 Ústavy SR, aby bol jednoznačný a to takto – „Ak prezident Slovenskej republiky prijme demisiu vlády, poverí ju vykonávaním jej funkcie až do vymenovania novej vlády, ktorá vzíde na základe konania parlamentných volieb, ktoré sa musia konať do 6. mesiacov po ukončení predchádzajúceho volebného obdobia, ktoré bolo ukončené uplynutím riadneho volebného obdobia alebo predčasne, podaním demisie Vlády alebo vyslovením Vláde nedôvery v NR SR .“

 

Áno, je potrebné sa nad takouto úpravou našej Ústavy zamyslieť, dať tomu formu (napr. že termín nových PV vyhlási Predseda NR SR do 30 dní po tom, ako prezident SR príjme demisiu Vlády, tak aby sa konali najneskôr do 6. mesiacov od podania a prijatia demisie Vlády Prezidentom SR…), aby bolo jasné, že každý predčasný pád Vlády SR musí podľa Ústavy SR viesť len a výhradne k predčasným/mimoriadnym voľbám v horizonte do 6. mesiacov od pádu Vlády predchádzajúcej…!!!

A bude pokoj!!!

Dovtedy vládnucim už nepomôže nikto, ani z vnútra štátu našej politickej scény a z vonku štátu už vôbec nie!!!