Založ si blog

Praha nám vadila. Dnes Brusel nie?

My, čo sme socialistické zriadenie zažili už ako dospelí, niekoľko rokov, a následne aj prvé ponovembrové (1989) roky spoločného štátu s Čechmi, si veľmi dobre pamätáme na vtedajšie pomenovanie Pragocentrizmus resp. Prahocentrizmus.

Pre mladú generáciu (40-) vysvetlím.

Totiž v bývalej Československej socialistickej republike (ČSSR) síce „fungovali“ národné parlamenty – Česká národná rada a Slovenská národná rada, ale rozhodujúce bolo to, čo sa schválilo vo vtedajšom Federálnom zhromaždení ČSSR a hlavne to, čo sa schválilo na Zjazdoch KSČ, konaných v pravidelných 5. ročných cyklov, z ktorých vychádzali tie známe „päťročnice“ – plán budovania a rozvoja socialistickej spoločnosti, socialistického štátu, socializmu. (teda pozor! Ani zmienka o budovaní komunizmu!)

Zároveň platilo, že všetko podstatné sa riadilo a schvaľovalo na ústredných orgánoch ÚV KSČ a iných najdôležitejších štátnych inštitúciách ČSSR, ktoré sídlili v hlavnom meste ČSSR, teda v Prahe.

Jednoducho povedané, v ČSSR bez Prahy nešlo nič!

A preto sa zaužíval taký dosť hanlivý výraz, hlavne tu na Slovensku, že Prahocentrizmus resp. Pragocentrizmus.

Nám Slovákom (a nie len nám, možno aj na Morave a Sliezsku) veľmi prekážalo, že všetko bolo riadené a odsúhlasované/povoľované v Prahe a teda sa mohlo vykonať len to, čo bolo Prahou schválené!

Iste, že sme to pociťovali, ako neprávosť a aj preto je možné povedať, že aj na základe tejto skutočnosti došlo k rozdeleniu našej spoločnej republiky…, aby už Česi nemohli hovoriť, že na nás „dělaji“ a aby Slováci nemohli hovoriť to isté o nich!!!

Avšak dnes, dnes je to násobne horšie!

Dnes je tu tak silný Bruselcentrizmus, že to nemá v našich dejinách obdobu!

My dnes bez súhlasu Bruselu, si nemôžeme v NR SR odsúhlasiť ani len štátny rozpočet bez toho, žeby ho v Bruseli neposúdili! Lebo pozor, čerpáme vraj cudzie Európske peniaze! Totálny BLUD! Nedostávame nič naviac a už vôbec nie zadarmo! Za všetko tvrdo aj s úrokmi Bruselu platíme! A raz príde do Vlády SR, ktorý sa nebude báť toto napriamo a pravdivo pomenovať lebo niet na svete kapitalistu, ktorý by niekomu len tak z dobrého srdca dal niečo zadarmo zo svojho, aby z toho nemal následne nepomerne väčší a dlhodobý zisk, aby si daného „obdarovaného“ nejakým spôsobom nepodmanil!!!

 

My si dnes na Slovensku nemôžeme dopestovať toľko obilnín a iných potravín, ale len toľko koľko Brusel dovolí! (úrodná pôda leží ladom resp. sa na nej stavajú betónovo-železné montážne dielne pre Západných nenásytných veľkokapitalistov…!)

My si dnes na Slovensku nemôžeme dochovať bravčové, hovädzie, hydinu, ovčie, baranie, koľko dokážeme vlastnou pracovitosťou, ale len toľko koľko Brusel dovolí! (pastviny ležia ladom resp. sa na nich stavajú betónovo-železné montážne dielne pre Západných nenásytných veľkokapitalistov…!)

My si dnes nemôžeme dovoliť. Aby naša spoločnosť bola slobodná napr. slobodná v šírení názorov, ale len také názory sú dovolené a pertraktované, ktoré Brusel dovolí! (A teraz nehovorím o mojich článkoch, ale o slobode opozičných politikov a tých inštitúcií na Slovensku, ktoré majú diametrálne odlišný názor od názoru Bruselom dovoleného, viď rušenie You tube kanálov, FB, blokácia iných, ako dovolených „pravdu“ šíriacich médií a pod.!)

My si dnes dokonca nemôžeme dovoliť nakupovať našu EE, ktorú si tu na Slovensku vyrábame napriamo, ale výhradne cez neodôvodnene predražené burzy na Západ od  nás!

My si nemôžeme dovoliť nakupovať energetické suroviny (plyn, ropa) od tých dodávateľov, ktorí ich majú nadostač a za výhodnú cenu!

NIE!

My sa ich na základe diktátu z Bruselu musíme „dobrovoľne“ vzdať a nakupovať akýsi energetický plebs od Západných dodávateľov za nepomerne vyššiu cenu/ceny, čo naše hospodárstvo a naše životy doslova ruinuje pred očami!!!

 

 

Jednoducho, My si dnes nemôžeme dovoliť nič len tak, ako by sme sami chceli, ako by sme si to sami predstavovali, ale len a výhradne si môžeme „dovoliť“ len to, čo nám Brusel „milostivo“ dovolí!

To isté platí aj v oblasti NATO, čo je pekne vidieť na dnešnom našom „slobodnom“ postoji voči konfliktu na Ukrajine!

Taktiež len slepo počúvame a pritom „naše“ politické, dnes „vládne“ a „mocné“ „špičky“ to obhajujú, že musíme byť s EÚ/Bruselom, NATO/Washingtonom súdržný, a ako sa naša súdržnosť Ruskou agresiou na Ukrajine ešte posilnila!

Taktiež takéto vyjadrenia považujem za, ak už nie BLUDY, tak určite za silne zavádzajúce!

 

Nuž a tomu ja dnes hovorím tvrdý Bruselcentrizmus!

Tak sa ťa občan-volič SR pýtam, keď ti veľmi prekážal bývalý Pragocentrizmus, ktorý bol oproti tomu dnešnému Bruselskému len zlomkom, neprekáža ti dnes ten nehorázny diktát z Bruselu – BRUSELCENTRIZMUS???

A ak ešte vieme, že nad Bruselcentrizmom je Washingtoncentrizmus?!

Veru, zamyslíme sa nad vyššie napísanom a poďme niečo s tým urobiť lebo do takejto EÚ sme nevstupovali!

Lebo vtedy nám EÚ a Brusel pekne spievali, keď si nás lapali a teraz, keď nás už lapených majú, tak nami hýbu, ako oni sami uznávajú za vhodné!

Je najvyšší čas sa zamyslieť, či toto je ta pravá EÚ, v ktorej sme chceli byť alebo je už čas na poriadny reštart aj samotnej EÚ, o našich dnešných „mocných“ ani nehovoriac!!!

Predčasné voľby na Slovensku, sú jediným východiskom!!!

 

PS pre mladých – 40r. mínus:

 

Kedysi za socializmu, čo si ja pamätám, už ako dospelý, keď som už pracoval, bolo tak, že v rámci celej ČSSR boli rovnaké ceny základných potravín, ale aj iných bežných tovarov rovnaké, či to bola najvýchodnejšia dedinka na východnom Slovensku alebo to bola Praha, ako hl. mesto ČSSR.

Mzdy, tabuľkové mzdy, boli v rámci ČSSR tiež rovnaké, avšak Praha bola výnimka!

V Prahe boli mzdy v priemere o 500 Kčs/mesiac vyššie (na tu dobu to bol naozaj slušný peniaz!), ako inde v rámci republiky, ale ako som už vyššie predostrel, ceny základných komodít mali rovnaké ako všade inde!

Takže aj tu sme vnímali akú takú nespravodlivosť voči Prahe a preto Prahocentrizmus!

A teraz sa ťa mládež slovenská (40r.-) opýtam, ako je to dnes?

Ako je to dnes v rámci EÚ?

Nezdá sa ti, že v Bruseli majú takmer rovnaké ceny za bežné, denné komodity, ako je tomu u nás, ale mzdy majú neporovnateľne vyššie, ako my tu na Slovensku?!

A nezdá sa ti, že dnes (ale aj niekoľko rokov dozadu!) na Slovensku, bez súhlasu Bruselu, nemôžeme pomaly ani vyjsť z domu (viď Covid „pandémia“!) a vykonať niečo naozaj samostatne, čo my uznáme za vhodné, že je v našom národno-štátno-ekonomickom záujme?!

Takýto Bruselcentrizmus ti neprekáža?

Lebo nám, čo sme zažili omnoho slabší Pragocentrizmus, to prekáža a to dosť podstatne!

 

 

 

 

 

 

 

 

Peter Pellegrini by mal urobiť to isté, čo Andrej Danko!

18.03.2024

Peter Pellegrini by mal urobiť presne to, čo urobil Andrej Danko a vzdať sa svojej prezidentskej kandidatúry v prospech Štefana Harabina! A teraz podrobnejšie, že prečo. To, že Korčok je absolútne nevoliteľný pre všetkých rozumne zmýšľajúcich Slovákov, je viac ako isté! Totiž Korčok vždy slúžil a počúval, ako sa sám vyjadril, len a výhradne práve [...]

Výstraha – Slováci, tu sú dôsledky dlhoročnej čaputovskej nenávisti!

17.03.2024

Slováci majme sa na pozore a hlavne všetky zložky OČTK by mali mať pohotovosť najvyššieho stupňa! Ja to jednoducho vidím takto: – nikto nezasial do slovenskej spoločnosti toľko semien všakovakej nenávisti, ako práve Čaputová! Zasiala ich ihneď od okamihu, kedy sa prvýkrát pred médiami „vyznala“ k tomu, že prečo sa rozhodla kandidovať na Prezidenta SR v roku [...]

Keby toto povedal Harabin čo Korčok, tak je mediálne ukrižovaný!

16.03.2024

Tento článok nie je primárne o Harabinovi, avšak je potrebné to povedať nahlas! Ak by Harabin povedal o médiach to, čo si dovolil povedať Korčok, tak Hrabin by bol týmito zapredaneckými médiami doslova a do písmena, mediálne „zaživa“ ukrižovaný! A o čo ide, Nuž „LEN“ o takúto maličkosť! Pekne po poriadku! Keď už aj redaktor Denníka N, ktorý robil [...]

Jaroslav Haščák

V kauze Gorila opäť obvinili Haščáka a ďalšie osoby

19.03.2024 09:36, aktualizované: 09:57

Ide o trestné činy založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny či korupčné trestné činy.

Kurimany, zrútený most

Nemeckú statičku Sabine H. uznal súd za nevinnú v kauze spadnutého mosta na Spiši

19.03.2024 09:24

Tragédia si v novembri 2011 vyžiadala štyri ľudské obete a ďalších zranených.

Štefan Harabin, ta3

VIDEO: Prezidentský kandidát Štefan Harabin. Rusko nepovažuje za agresora, chce neutralitu Slovenska

19.03.2024 07:00

O post prezidenta Slovenskej republiky vo voľbách v roku 2024 sa uchádza 10 ľudí.

vojna na Ukrajine

ONLINE: Michel: Aby bol v Európe mier, musí sa pripraviť na vojnu. Volá po vojnovej ekonomike

19.03.2024 06:15, aktualizované: 09:39

Ak nebude reakcia EÚ správna a neposkytne Ukrajine dostatočnú podporu, aby zastavila Rusko, budeme ďalší na rade, tvrdí šéf Európskej rady Michel.