Donúti I. Matovič k odstúpeniu aj Zuzanu Čaputovú?

26. marca 2021, ferro, Nezaradené

Z toho, čo sa momentálne deje na slovenskej politickej scéne, by sa mohlo zdať, že v obrannom postavení je Igor Matovič a že útočníkom, ktorý je na vysokom bielom koni, je Zuzana Čaputová a „verní“ Igorovi koaliční „spojenci“. Nuž zdanie klame! Prečo? Nuž preto. Podľa mňa, si psychický labilný, pomstychtivý, despota, diktátor Igor Matovič, celú terajšiu „vládnu krízu“ vychutnáva plnými dúškami. A podľa všetkého si vychutná aj samotnú Zuzanu Čaputovú, tú Zuzanu Čaputovú, ktorá mu z pozície najvyššieho ústavného činiteľa našej republiky, podľa neho, neustále hádzala a hádže polená pod nohy a on chudák takto nedokázal poraziť, zničiť C-19, minimálne na území SR! Nuž a keď sa niečo také deje pomstychtivému jedincovi s jasným psychickým defektom, s mocou, akou momentálne disponuje, tak môžeme od neho očakávať čokoľvek. Ja by som sa vôbec nedivil, keby Igor Matovič, voči Zuzane Čaputovej prešiel do útoku a svoj odchod z pozície predsedu Vlády SR, by podmienil tým, že on odíde, ak sa Zuzana Čaputová vzdá pozície prezidentky SR! Igor Matovič má na takýto krok Zuzany Čaputovej jasnú oporu v Ústave SR, podľa Čl.103, ods.(6) – „ Prezident sa môže kedykoľvek svojej funkcie vzdať; jeho funkčné obdobie sa skončí dňom doručenia písomného oznámenia tohto rozhodnutia predsedovi Ústavného súdu Slovenskej republiky.“ A odôvodní to jednoducho tým, že aj ona je plne zodpovedná za stav, v akom sa dnes SR nachádza! A je treba priznať, že v tom by mal Igor plnú pravdu! Lebo Zuzana Čaputová rok mlčala a neurobila nič, z pozície hlavy nášho štátu, aby svojimi vyjadreniami, sa aspoň pokúšala tomu zabrániť. Viď jej vyjadrenie z leta 2020, keď si urobila výjazdovku po banskobystrickom kraji, keď na svojom FB profile opisuje vtedajšiu situáciu na Slovensku presne takto  – „…cestou v aute mám z neho jeden silný pocit. Všetko je v poriadku, všetko je na dobrej ceste, tak ako má byť…“(29. júla 2020 – https://www.facebook.com/zcaputova/)

Igor Matovič by sa ďalej mohol postarať o to, aby sa verejnosť dozvedela pravdu, ako to vlastne všetko prebiehalo v predvolebnej prezidentskej kampani v roku 2019, keď doteraz, z nie celkom jasných príčin, sa Igor Matovič vzdal, ním preferovaného kandidáta na prezidenta SR – Roberta Mistríka. Veď Robert Mistrík bol dlhú chvíľu jediným opozičným kandidátom, ktorý v preferenciách konkuroval kandidátom, ktorých podporoval SMER-SD, či to bol na začiatku Miroslav Lajčák alebo následne Maroš Šefčovič. Totiž, Igor Matovič sa svojich nominantov a nominácií len tak, pre niečie krásne oči, nevzdáva. Tu niečo za tým muselo byť a floskula o jednom silnom opozičnom kandidátovi, tu jednoducho neprejde. Aj tu má, predpokladám Igor Matovič, čo to v talóne voči Zuzane Čaputovej lebo inak jeho dnešné správanie sa, by bolo diametrálne iné, ako je! Tu si stačí pripomenúť 13. február 2019, keď si OĽANO (rozumej Igor Matovič) nechalo urobiť prieskum verejnej mienky v agentúre FOCUS, kto má väčšiu šancu poraziť v prezidentských voľbách Maroša Šefčoviča. Z výsledkov Igor Matovič vtedy urobil tento, pre neho jasný záver – „Bol som za to, aby pani Čaputová dostala priestor, ale toto sú reálne výsledky a treba sa realite postaviť zoči voči. Šefčovič by porazil Čaputovú, ale Mistrík má na to, aby porazil Šefčoviča,” (https://www.obycajniludia.sk/aktualita/vysledky-prieskumu-mistrik-ma-na-to-aby-porazil-sefcovica-matovic-vyzyva-kandidatov-na-zodpovednost/) Čo sa stalo, že o niekoľko málo dni Igor zmenil názor a postavil sa na stranu Zuzany Čaputovej? Ktohovie, možno sa to od Igora dozvieme práve dnes, po viac ako dvoch rokoch od jeho vyššie citovaného presvedčenia, že prezidentom by mal byť Robert Mistrík a nie Zuzana Čaputová!

No a teraz k hlavnej zbrani, akú má dnes Igor v rukách a to nie len voči Zuzane Čaputovej, ale aj k svojim koaličným partnerom. Igor Matovič, ako som už vyššie uviedol, si pravdepodobne tieto, dnes pre Slovensko veľmi ťažké časy, vychutnáva plnými dúškami. Totiž, čo sa môže diať po podaní demisii týchto členov Igorovej „vlády“, ktorí sa rozhodli odísť s pocitom a v presvedčení, že ak oni odídu, vláda sa stane nefunkčnou a Igor bude musieť odstúpiť. Veru, omyl, ako BRNO! Igor Matovič má na svojej strane dve silné zbrane. Ešte stále je predsedom vlády SR a teda má najväčšiu moc v štáte a taktiež je na jeho strane, aj Ústava SR. Igor Matovič podľa ÚSR, predkladá prezidentovi SR návrh na vymenovanie člena vlády, podľa Čl.111 – „Na návrh predsedu vlády prezident Slovenskej republiky vymenuje a odvolá ďalších členov vlády a poverí ich riadením ministerstiev. Za podpredsedu vlády a ministra môže vymenovať občana, ktorý je voliteľný za poslanca Národnej rady Slovenskej republiky.“ a Zuzana Čaputová tak vykoná na základe ÚSR, Čl.102, ods.(1), písm. g) – „Vymenúva a odvoláva predsedu a ostatných členov vlády Slovenskej republiky, poveruje ich riadením ministerstiev a prijíma ich demisiu; predsedu a ostatných členov vlády odvoláva v prípadoch uvedených v čl. 115 a 116,“

Igor Matovič je prefíkaný a predloží Zuzane Čaputovej, také návrhy, takých osobností, ktoré Zuzana Čaputová nebude mať dôvod, vzhľadom na ich profesijný profil, nevymenovať. Na toto si bude Igor Matovič dávať veľký pozor, aby to boli ľudia, tak hodnotovo nastavení, ako je hodnotovo nastavená samotná Zuzana Čaputová. A že týmto dá Igor politickú facku svojim koaličným partnerom? Tak to teda Igora Matoviča nebude ani v najmenšom trápiť, pretože Igor Matovič jasne zachytil a počul to celý slovenský národ, keď Richard Sulík prehlásil, že nikdy v terajšej NR SR nezahlasuje za predčasné voľby. Ba ani vtedy, ak celá vláda bude zložená z kandidátov OĽANO – Igora Matoviča, pretože Igor Matovič sa zaviaže, že bude do bodky napĺňať pôvodné programové vyhlásenie, pôvodnej vlády SR za účasti Sme rodina, SaS, Za ľudí, pod ktorým sú podpísaní všetci vtedajší koaliční lídri!!! Takže, ako by mohli Sme rodina, SaS a Za ľudí nepodporiť takúto novo „zrekonštruovanú“ vládu Igora Matoviča? Veď, ak by nesúhlasili s tým, že sa bude napĺňať do bodky ten program vlády, ktorý si oni sami napísali, tak by popreli seba samých! A to by znamenalo pre nich jasné politické fiasko lebo by tým dali občanovi-voličovi, jasne najavo, že im nejde o napĺňanie, aj ich pôvodného a teraz toho istého programového vyhlásenia Vlády SR, ale že im ide jednoznačne o teplé ministerské miestečka a kšefty, a kšefty!!!

Veru, Igor je ten, čo má dnes tromfy v ruke. Igor je dnes ten, čo si môže klásť podmienky vo vzťahu k svojim koaličným partnerom a hlavne vo vzťahu k Zuzane Čaputovej! Igor, ak dnes povie, že podá demisiu, ako predseda vlády až resp. len vtedy, keď sa svojej funkcie prezidentky vzdá aj Zuzana Čaputová, tak z tohto jeho postupu nemôže byť dnes na Slovensku nikto prekvapený a už vôbec nie ten, ktorý dopodrobna sleduje slovenskú politiku a Igora Matoviča, ako takého!

Preto Zuzana Čaputová nemá resp. nebude mať iné východisko, len prijať petičné hárky na vypísanie referenda a postupovať podľa ústavy SR, Čl.95, ods.(1) – „ Referendum vyhlasuje prezident Slovenskej republiky, ak o to petíciou požiada aspoň 350 000 občanov, alebo ak sa na tom uznesie Národná rada Slovenskej republiky, a to do 30 dní od prijatia petície občanov alebo uznesenia Národnej rady Slovenskej republiky.“ A to bez toho, aby špekulovala o využití toho istého článku ÚSR, ods.(2) a obrátila sa na ÚS SR, či je dané referendum v súlade s Ústavou SR.

Záver:

Z vyššie napísaného môjho názoru je zrejme, že Igor Matovič je dnes ten, ktorý môže „zabiť dve muchy jednou ranou“ a tými „muchami“ sú ON a ONA! Teda, že odstúpia naraz Igor Matovič aj Zuzana Čaputová! A v tomto Igorovi plne fandím! Je na čase, aby sa národ slovenský, politicky zbavil týchto dvoch, Slovensko gniaviacich nekompetentných…