Založ si blog

RTVS bezodkladne si konajte svoju povinnosť, ktorú vám ukladá Ústava SR a príslušne, vás týkajúce sa zákony!

Verejno-štátna televízia RTVS je povinná dodržiavať ústavu SR a jednoznačne si plniť úlohu, ktorú jej predpisuje, prikazuje zákon č. 532/2010 Z.Z. – „Zákon o Rozhlase a televízii Slovenska a o zmene a doplnení niektorých zákonov“.

Ústava SR RTVS jednoznačne určuje nasledovné : – v Čl. 12, ods. (1) – „Ľudia sú slobodní a rovní v dôstojnosti i v právach. Základné práva a slobody sú neodňateľné, nescudziteľné, nepremlčateľné a nezrušiteľné.“ Z uvedeného článku pre RTVS vyplýva, že každý občan SR si je rovný vo svojich právach a teda má právo, aby ho RTVS informovala pravdivo a nestranne. To znamená, aby vysielanie RTVS v zásadných, pre chod štátu dôležitých otázkach, bolo vyvážené a nie jednostranné ! S týmto neoddeliteľne súvisí aj Čl. 26, ods. (1) – „Sloboda prejavu a právo na informácie sú zaručené“

a ods. (3) tohto Čl. 26 – „Cenzúra sa zakazuje“. Za cenzúru zo strany RTVS je možné považovať aj to, keď RTVS vedome neposkytuje priestor aj na opačný názor, ako je ten, ktorý je vládnou mocou prezentovaný, ako jediný správny !

Vyzývam RTVS, aby sa vo vzťahu k najdôležitejšej téme v našej republike a tou bezpochyby je téma o COVID-19 (C-19), od ktorej sa odvíja všetko dianie v našom štáte (ekonomicko-spoločensko-politické dianie, životná úroveň, úroveň života, úroveň slobody občanov a pod.), dodržiavala bezpodmienečne a do bodky zákon 532/2010 o RTVS, § 3 – Poslanie Rozhlasu a televízie Slovenska, ods.(3), bod b), ktorý jej nariaďuje – „(RTVS) poskytujú nestranné, overené, neskreslené, aktuálne, zrozumiteľné a vo svojom celku vyvážené a pluralitné informácie o dianí v Slovenskej republike i v zahraničí na slobodné utváranie názorov,“ Zjednodušene, RTVS má občanov SR informovať svojimi reláciami, tak, aby predmetné relácie boli nestranné, vyvážené, aktuálne, zrozumiteľné, aby si každý občan mohol sám a slobodne o danej problematike vytvoriť svoj slobodný názor. RTVS nesmie vysielať jednostranné relácie, s úmyslom vytvoriť vo verejnosti taký názor na istú problematiku, ako sa v daný moment niekomu hodí a už vôbec nie vo vzťahu k politickým subjektom a aktuálnej vládnej moci resp. aktuálnemu zastúpeniu na pozícií prezidenta SR !!!

Preto vyzývam RTVS, aby bezodkladne a okamžite vytvorila na obrazovkách verejno-štátnej TV priestor na odvysielanie v živom prenose diskusné fórum na tému C-19, jeho vznik, priebeh, škodlivosť a nebezpečenstvo pre zdravie a životy našich občanov, jeho vplyv na ekonomiku štátu, na spoločensko-kultúrne oblasti nášho verejného života a pod. otázky. V tejto diskusnej relácií zabezpečiť vyvážené zastúpenie názorov na danú problematiku, aby neprevažovalo obsadenie ani na jednej strane názorového spektra, teda 50 na 50 ! Zabezpečiť rovnocenné obsadenie názorov, ktoré považujú C-19 za obzvlášť závažnú medicínsku hrozbu pre naše zdravie a preto je potrebné zabezpečovať prísne epidemiologické opatrenia aj s príslušným škrtením našej ekonomiky a verejného života (napr. Mikas, Matovič, Krajčí, Kolíková, epidemiológ s týmto názorom a pod.) a na druhej strane v rovnakom počte zabezpečiť tie názorové prúdy, ktoré hovoria, že C-19 nie je tak nebezpečný pre riadny chod nášho štátu, ktorí hovoria a majú aj vedecké dôkazy a štúdie na to, aby vyvrátili to, že terajšie prísne epidemiologické opatrenia sú neadekvátne prehnané a nosenie rúška je absolútne neopodstatnené (napr. Bukovský, Kotleba, Harabin, lekárske kapacity s opačným názorom, ako je dnes ten jediný „správny“). Táto diskusná relácia by mala mať v priamom prenose aj časť na živé otázky divákov a jej trvanie by malo byť tak dlhé, kým sa nezodpovedajú všetky nastolené otázky a nie kedy to určí dramaturgia resp. moderátor diskusie. Apropo moderátor diskusie by nemal nijako zasahovať do diskusie svojimi subjektívnymi otázkami, ale mal by túto debatu moderovať absolútne nestranne a dávať priestor diskutujúcim, tak ako sa budú hlásiť a nie uprednostňovať jedných pred druhými, tým ktorých názor je žiadúci nechať dohovoriť a tým, ktorých názor nie je žiadúci neustále skákať do reči ! Je načase, aby slovenská verejnosť mala možnosť na oficiálnej obrazovke verejno-štátnej RTVS dostať na jednom mieste a v jednej relácií ucelený názor jednej aj druhej strany. Nie je možné, aby občan SR bol dennodenne „kŕmený“ len jednostrannými informáciami o C-19, tými „pravými“ a „správnymi“ a iný názorový prúd si musel vyhľadávať na YouTube alebo iných internetových kanáloch. RTVS platíme my všetci občania SR a preto je nevyhnutné a povinnosť RTVS, aby verejnosť  a občanov SR informovala tak, ako to požadujem vyššie v texte ! Inak RTVS nemá svoje opodstatnenie a sú len dve možnosti, buď extrém a to je jej zrušenie a budeme si musieť vystačiť s komerčnými TV alebo ak to súčasné vedenie RTVS nedokáže zabezpečiť a je jedno z akých „objektívnych“ resp. subjektívnych dôvodov, tak je nevyhnutné, aby toto vedenie bolo okamžite v celom rozsahu odvolané zo svojich pozícií a z RTVS vôbec!!!

BODKA NA ZÁVER :

TA3 sa o niečo také pokúsila v piatok večer 18.9.2020 v relácií „Overujte si informácie“ (https://www.ta3.com/clanok/1192736/overujte-si-informacie.html). Pre mňa osobne to bolo žurnalistické dno, bolo to žurnalistické bahno ! Svoj názor na túto bahennú žurnalistiku vyjadrím v nasledujúcom svojom článku .

 

Kotlebovci, škodíte si sami alebo je to inak?

19.04.2024

Buďme korektní resp. ja budem korektný. Ak je niečo zlé na politických subjektoch, ktoré sú nám politicky blízke/bližšie, tak to je potrebné priamo a na rovinu pomenovať. Áno, ja sa netajím, že s mnohými vecami, ktoré robilo a robí K-ĽSNS som plne v súlade. Ale ak toto je pravda, tak tu sa naozaj s nimi nezhodnem absolútne ani náhodou, ba ani to nemôžem prejsť [...]

Šimečka st. , M. Vášáryová a spol. , ak vyzbierané peniaze použijete na toto, Slovensko Vám bude vďačné! Inak nie!

18.04.2024

Celá neoliberálna časť slovenskej spoločnosti na čele s neoliberálnymi médiami dezinfoscény hlavného prúdu (Sme.sk, Aktuality.sk, Denník N, TV Markíza, TV JOJ…) sa doslova vytešujú z toho, že za dva(2!) dni sa na Slovensku vyzbieralo takmer 800 000 € na zbrane pre Zelenského Ukrajinu! Pozri TU – „Slovensko prispeje na nákup munície pre Ukrajinu, iniciatívu [...]

Prihovorí sa Čaputová na Ústavnom súde SR za Mazáka?

17.04.2024

Prof. JUDr. Ján Mazák, PhD. (ďalej len Mazák) je bezpochyby odborník vo svojom povolaní, o čom svedčí aj jeho širší „životopis“, minimálne tento – https://sk.wikipedia.org/wiki/J%C3%A1n_Maz%C3%A1k To však neznamená, že Mazák je aj korektná osoba, nestranná osoba a osoba, ktorá nerobí chyby. Zároveň to neznamená, žeby Mazák bol za svoje chyby [...]

archeológovia, Kremnička, Banská Bystrica

Unikát na Slovensku aj v okolitých štátoch: Miesto brutálnych popráv skúmajú archeológovia

20.04.2024 07:00

V lokalite krvavého masakru ide o novátorský počin slovenskej archeológie. V banskobystrickej časti Kremnička odštartovali výskum na mieste masových popráv.

blinken

Vojaci USA odchádzajú z Nigeru. Krajina sa zbližuje s Ruskom

20.04.2024 06:07

Spojené štáty v piatok súhlasili so stiahnutím svojich viac ako 1000 vojakov z Nigeru a ukončením svojej prítomnosti v tejto krajine.

kastiel cunovo

Mestá a obce kritizujú nápad rezortu kultúry. Odkazujú: predaj pamiatok je zložitý, novinky situáciu zhoršia

20.04.2024 06:00

Rezort pripustil, že nemá v rozpočte vyčlenené prostriedky na ich kúpu a doteraz si predkupné právo neuplatnil ani raz.

Russia International Women's Day

Putin stratil na Ukrajine už oveľa viac vojakov ako Brežnev v Afganistane. A koľko padlých má Zelenskyj?

20.04.2024 06:00

Ukrajinci tvrdia, že zlikvidovali viac ako 450-tisíc Rusov. Moskva však hovorí len o 6-tisícoch svojich padlých. K reálnemu údaju sa asi priblížila BBC.