Po PV 2020 sa musí skončiť amerikanizácia Slovenska !

2. decembra 2019, ferro, Nezaradené

Po roku 1989 sa na Slovensku všetko obrátilo o 180o. Všetko čo bolo dovtedy umelo velebené sa zo dňa na deň stalo zlé až obludné a všetko čo bolo dovtedy zatracované sa stalo modlou ! Áno počas socializmu sa samozrejme vychvaľoval Sovietsky zväz a zatracoval sa západ a USA. Ale nemalo to také obludné rozmery ako dnes. Áno vídavali a počúvali sme vo večerných Televíznych novinách, ako USA zbrojí a ako Sovietsky zväz a Varšavská zmluva zbrojí tiež, aby sa obránil hrozbe NATO a taktiež sme videli tie demonštrácie západných radových pracujúcich ľudí, ako sa vzpierajú kapitalistickému režimu, za lepšie životné a pracovné podmienky a taktiež sme vydávali, ako ich kapitalistické „demokratické“ vlády potláčajú brutálnou silou a vodnými delami. Toto o nás propagandistické západné a USA média nemohli vysielať lebo tu nič také nebolo a preto o nás šírili propagandu o akýchsi brutálnych porušovaniach osobnej slobody. Áno v každej spoločnosti sú dané hranice, podľa ktorých sa daná spoločnosť riadi. Avšak počas môjho života v socialistickom Československu (23 rokov) som sa ani raz nestretol so sovietskymi vojskami, ktoré tu ostali po roku 1968, lebo aj keď tu boli, tak bol prísny režim ich pohybu v rámci republiky a ak aj dochádzalo k rôznym presunom v rámci základni, tak sa to robilo tajne a po nociach. Veď je celkom známe, zrejme a jasné, že Tí radoví sovietsky vojaci, ktorí si u nás odsluhovali svoju povinnú vojenskú službu, boli v tých kasárňach zavretí a celkom úprimne boli to chudáci a preto aj po nich, keď odišli ostal neporiadok, lebo to bol ich jediný životný priestor počas dlhých rokov.

Dnes keď Varšavská zmluva zanikla a NATO prekvitá a provokuje Ruskú federáciu, tak sa vojenské jednotky NATO a najme U.S. Army vôbec netaja, že ich tu máme a ešte si u nás chcú vybudovať svoje vlastné vojenské základne, kde by neplatil zákon SR, ale zákony USA ! A to je samozrejme nemysliteľné ! Keď dochádza k presunu amerických vojsk po Slovensku, tak je to pekne za bieleho dňa a ešte sa im aj robí reklama, kadiaľ sa budú presúvať a už je len malý krôčik k tomu, aby sme ich po stranách ciest vítali a mávali im americkými vlajočkami ako kedysi, keď k nám zavítala oficiálna delegácia zo Sovietskeho zväzu a všetci zo škôl sme povinne napochodovali na krajnice ciest a keď okolo prechádzala sovietska delegácia (alebo delegácia spriatelených štátov), tak sme zo dvakrát zamávali vlajočkami. Avšak vtedy to bolo povinné a dnes niekto chce docieliť, aby sme to robili z presvedčenia a mávali americkými vlajočkami na presun U.S. Army po našom území. Tak toto priatelia nie ! Je potrebné si už konečne uvedomiť, že nebyť chrabrej Sovietskej červenej armády, tak je dnes nielen Európa, ale takmer celý svet pod nadvládou fašistického hitlerovského Nemecka a je konečne na čase nahlas povedať, že nás neoslobodili U.S. Army, ale statočná Sovietska armáda, BODKA !!! Varšavská zmluva je už dávno len história zatiaľ čo NATO je dnešná smutná skutočnosť a dráždi nie len Ruskú federáciu, svojou rozpínavosťou na východ európy ale aj po celom svete !

Avšak ja chcem dnes napísať hlavne aj o tom, že aj keď sme boli po roku 1968 dvadsať rokov pevnou súčasťou „východného“ bloku socialistických štátov pod vedení Sovietskeho zväzu, tak ja som nevidel po uliciach žiadne nadpisy v azbuke, na obchodoch neboli ruské nápisy, v reklamách v TV neboli ruské výrazy, jednoducho povedané s azbukou sme sa stretávali len v školách lebo to bol vtedy povinný jazyk. A čo vidíme dnes ?! Niet jediného obchodu, žeby na ňom nebol aspoň jeden výraz v angličtine, niet jedinej reklamy, aby sa v nej nepovedalo zopár slov po anglicky a niet jedinej hračky, kde by nebol popis v angličtine. A preto je dnes „normálne“ že namiesto vzdelávania sa edukujeme, namiesto obchodov máme Shopy, ak je nejaká reklama napr. na ŠKODA autá, tak namiesto „jednoducho chytrý“ sa napíše a v reklame povie „Simply Cleaver“ a čoskoro sa to má zmeniť na „Simply Surprising“, teda „jednoducho prekvapujúci“.  Netvrdím, že netreba ísť s dobou a že ovládať cudzie jazyky je zlé, ba práve naopak, je dobré, že sa naše deti v školách učia povinne cudzie jazyky a zvlášť AJ, lebo ten je nateraz vo svete „najpreferovanejší“, ale zaplaviť naše ulice, obchody, reklamy TV vysielanie len samými amerikanizmami a slovenský jazyk dávať do úzadia, tak to je naozaj pomýlené a je potrebné, aby po PV 2020 prišla na Slovensko taká vláda, ktorá bude v prvom rade presadzovať náš materinský jazyk, národnoštátne záujmy a nie akúsi umelú amerikanizáciu nášho života v podobe používania anglických výrazov aj tam, kde to naozaj nemá žiadne opodstatnenie !

Záver : Nebojte sa Slovenky, Slováci používať naše írečité slovenské výrazy a pomenovania, všade – v bežnom živote, v škole, vo výkladoch obchodov, reštaurácií, TV reklám a pod. Ba práve naopak buďme hrdí na našu materinskú reč, ktorou sa nám naše mamky prihovárali od chvíle kedy sme uzreli svetlo sveta a určite sa nám neprihovárali „čau baby“, ale pekne „ahoj môj anjelik“, „ahoj dieťatko moje“ a pod.