Riešenie pre Cigánsku otázku

5. septembra 2019, ferro, Nezaradené

Hneď v úvode tohto článku, chcem všetkých ubezpečiť, že oslovenie našich spoluobčanov Cigán a nie Róm, je absolútne na mieste, a nie je to v žiadnom prípade hanlivé a už tobôž nie urážlivé pre nich  samotných. Na Wikipédií sa dočítate množstvo významov tohto slova a oslovenia, až sa Vám z toho hlava zatočí. Preto pre nás Slovákov musí postačiť len jedno jediné vysvetlenie, prečo Cigán a nie Róm, pretože odkedy Slováci a Cigáni žijú spoločne na tomto kúsku zeme v strede Európy, ktorý nám dal do užívania sám pán Boh, sa Cigáni oslovujú Cigánmi.

Keď sa v rámci mojich pracovných povinnosti občas stretnem s Cigánmi, vykonávajú zväčša pre nás práce manuálneho charakteru (a oni sami s úsmevom hovoria, že keby nie ich Cigánov, tak kto by Vám to Gadžovia urobil?), tak sa im vždy snažím vysvetliť, že chlapi Vy musíte byť hrdý na to, že sa voláte Cigáni a nie Rómovia, a to preto, lebo Vy ste odjakživa boli Cigáni, a aj preto vznikli také skvosty ako , film „Cigáni idú do neba“, pieseň „Cigánsky barón sem Já ( mne každá Cigánka zná)“, pieseň „Cigán, černý, Cigán“, jedlo „Cigánska pečienka“ alebo hudobné teleso vysokej umeleckej kvality „Cigánska muzika“ a množstvo ďalších pomenovaní so slovom Cigán !

A to by ste sa čudovali, ako im práve v tej chvíli stupne sebavedomie a hneď je medzi nami nálada lepšia a komunikácia s nimi ide bez akýchkoľvek problémov a urobia všetko čo im človek povie. Otvorene priznávam, že si veľmi vážim každého cigána, ktorý pracuje a vykonáva takú prácu na akú ma kvalifikáciu resp. schopnosti. Áno je to tragické, ale aj ten Cigán čo chodí po sídlisku a vyberá pre neho potrebné veci z kontajnerov, tak aj ten svojim spôsobom „pracuje“ (pravda mohli by po sebe zanechať poriadok) lebo nekradne a nezbíja. Aj naposledy, keď som cestoval autom z Vysokých Tatier, tak popri ceste postávali Cigáni a ponúkali na predaj huby (pravé dubáky, ale aj masliaky) a aj tých si považujem, lebo nešli ľahšou cestou napr. žobrať alebo ešte horšie kradnúť, ale poctivo museli pol dňa od skorého rána loziť mokrým lesom, a tak si privyrobiť nejaké to euro naviac.

A teraz môj návrh, ako Cigánom pomôcť !, aby sa dostali z marazmu v ktorom momentálne sú a keďže som 23 rokov prežil aj v socializme, tak podľa mňa sú teraz na tom ešte horšie, čo sa ich pokroku týka, ako pred tým.

Naša spoločnosť je kŕmená tým, že štát im pomáha, lebo im vybudoval nové obydlie (za 3 mesiace absolútne neobývateľne), štát im postavil nové školy (viď nádherná škola, len pre Cigánov priamo pri cigánskej osade, ale za veľkým plotom, v Sečovciach), štát im zaplatí to, štát im zaplatí ono, z európskych peňazí sa im nakúpia notebooky a iná elektronika, pritom doma v chatrčiach nemajú ani elektrickú prípojku, štát im vypláca detské prídavky bez toho, aby zhodnotil a skontroloval, kam tie peniaze idú a množstvo ďalších nezmyslov, ktoré pravdu povediac cigánov nenútia byť lepšími, ale robí ich pohodlnejšími ! Oni sami hovoria „glupe gadžove, len na nás robce, aby sme še my mali dobre“

Takže vážený pán splnomocnenec vlády, pre Cigánsku otázku pán Ravasz, a iné parazitujúce občianske združenia, ktoré sa „zaoberáte“ ako „pomôcť“ Cigánom sa začleniť do spoločnosti. Prestaňte vymýšľať jednu hlúposť za druhou a choďte do cigánskych osád a povedzte im toto :

Milý naši spoluobčania, Cigáni, štát Vám pomôže, ale najskôr musíte Vy sami začať od seba. Áno aj iný ľudia na Slovensku žijú v biede a skromne, ale žijú v čistote, a Vy čo celý deň nič nerobíte, tak My Vám poskytneme pracovné náradie a upracte si okolo svojich obydlí, My Vám poskytneme súčinnosť pri realizácií inžinierskych sieti a kanalizácie, ale musíte sa vlastnou prácou na tom spolu podieľať. My, ako štát Vám v rámci osady pomôžeme vybudovať práčovne s mangľovňami a verejné umyvárne a WC, aby ste sa v prvej etape naučili čistote a hygiene (lebo nie v každom Vašom obydlí máte sociálne zariadenia). Aby Vaše deti chodili do školy čisté a upravené, aby sa nikto k ním nebál prisadnúť do lavice, či náhodou nedostane nejakú chorobu, keď vidí, aké má špinavé ruky a pod. To všetko bude pod prísnou kontrolou štátu (na to by mala dohliadať poriadková polícia prípadne členovia ozbrojených síl (samozrejme nie so samopalmi v ruke), aby sa vybudovaný majetok užíval v súlade s jeho určením.

Následne milí Cigáni, keď sa časom naučíte pracovať na svojom, a na sebe, a budete žiť, hoc chudobnejšie, ale aspoň na začiatok v čistote, tak potom môžeme pristúpiť k ďalšiemu kroku Vášho začleňovania do spoločnosti.

Štát sa pričiní o to, aby pozemky na ktorých teraz prebývate, sa stali Vašim majetkom (odkúpi ich od pravých vlastníkov), aby každé obydlie dostalo číslo súpisne (aby ste za svoje obydlie mohli odvádzať do obecného rozpočtu dane), obydlia, ktoré nebudú spĺňať bezpečnostné a hygienické požiadavky, budú zbúrané, ale až potom, ako Vám štát v rámci jestvujúcej osady poskytne nový legálny pozemok, na ktorom si svojpomocne (štát poskytne materiál a inú súčinnosť) postavíte nové obývateľné obydlie. Štát sa postará, aby každý, kto je po zdravotnej stránke schopný, sa rekvalifikoval na takú prácu, ktorá je adekvátna a primeraná jeho schopnostiam a danostiam, a postará sa o to, aby čo najviac z Vás mohlo plnohodnotne pracovať (nebude nutné tu dovážať lacnú pracovnú silu z tretích štátov).

Samozrejme, že toto je práca na dlhšie obdobie, predpokladám tak, asi na jednu až dve generácie, ale toto je jediná cesta, milí Cigáni !, ako Vám môžeme pomôcť. Jednoducho plytvať peniazmi či už z nášho štátneho rozpočtu alebo z pridelených euro fondových peňazí na nezmyselné projekty, ktoré aj tak minimálne z polovice miznú v súkromných vreckách, je do budúcnosti neudržateľné a ani nežiadúce.

A Vy ostatný, keď sa pýtate, kde na to všetko štát zoberie peniaze, nuž už to bolo spomenuté z eurofondov a zo štátneho rozpočtu, ale budú účelovo viazané na to, aby sa naši spoluobčania Cigáni najskôr vedeli sami o seba postarať, aby im nič z neba nespadlo, a hlavne aby sa naučili žiť v čistote. Veľmi náročný program, ale nie nerealizovateľný. Ono ich to bude bolieť a niektorí sa možno ani s takým riešením nestotožnia, ale toto je jediná cesta ako sa im dá pomôcť. A prosím, nebojme sa, že nám niekto z EÚ bude vytýkať, že je to akási diskriminácia, lebo ich do niečoho nútime, lebo predsa platí, že každý je vo svojom konaní a myslení slobodný, áno, ale aj každý je za svoje konanie a myslenie v prvom rade zodpovedný.

Tak sa nebojme a poďme na takomto programe popracovať spolu s Cigánmi. Avšak počiatočnou podmienkou je, aby na čele tohto programu stáli rázni a nekompromisný ľudia s prirodzeným rešpektom, lebo pri všetkej úcte k Vám pán Ravasz, na Vás v Cigánskej osade len malý psík zabreše, a ste späť vo svojej teplej kancelárií v Bratislave na úrade vlády !

Na záver :

Postreh zo začiatku školského roka a jeho zahájenie. Pani „prezidentka“ SR, pani ministerka školstva, vedy a výskumu SR a pán predseda vlády SR, sa unisono vybrali „zahájiť“ nový školský rok 2019/2020, do Bratislavských škôl, ktoré boli na ich príchod perfektne pripravené, vyumývané, detičky a učitelia vyobliekaný v tých najlepších šatách, kvietky a podobné umelyni. Vážení traja ústavní činitelia, na zahájenie nového školského roka ste sa mali potajomky vybrať každý do jednej čisto cigánskej školy, a to na západnom, strednom a najmä východnom Slovensku, a tam by ste videli skutočný stav postavenia našich Cigánov, ako prišli oblečený, či boli s nimi ich rodičia, či mali na tvárach taký šťastný úsmev, ako tie čo ste vo vopred vybraných školách navštívili a Vy pán Ravasz, ste mal v takej cigánskej škole sedieť hneď v prvej lavici s tým (nie jeho vinou) najšpinavším cigaňčaťom, a či by ste vôbec dokázal dýchať, bolo by zaujímavé či by ste mu núkal novučičký notebook alebo tablet, alebo by ste ho najskôr zobral do najbližšieho zariadenia s kúpeľňou a po umytí, by ste ho odel do čistých nových šiat. Toto je Vážení štátni establišment na zamyslenie, ako hovoríte a následne ako konáte !

BODKA :

Cigáni !, hlavy hore, nenechajte sa kde, kým hladkať po hlave s tým, že Vám budú pritom hovoriť „Rómovia naši zlatí“, lebo to je hadie plemä, Vy ste CIGÁNI a musíte začať najskôr sami od seba, tak ako uvádzam vyššie v texte, lebo aj dnes, sú medzi Vami jedinci (žiaľ len jedinci), ktorí sú na oveľa vyššej úrovni, ako nás, väčšina „Gadžov“, a ja verím, že keď Vás bude viesť silná, pevná a zároveň múdra ruka, tak o dve tri generácie bude pomer iný, z tých terajších vyspelých jedincov vo vašich radách bude väčšina a z terajšej zaostalej väčšiny, budú jedinci ! A pre povzbudenie, ak tomu, tak niekedy v budúcnosti bude, tak nemám problém a viem si to predstaviť že Prezident SR, Predseda vlády SR a Predseda NR SR – bude hrdý Cigán, občan SR ! Je to len na Vás, a nie na nás !