Z. Čaputová a jej vzťah k Ústave SR.

2. septembra 2019, ferro, Nezaradené

Vo včerajšej „mimoriadnej“ relácií RTVS sa táto „verejnoprávna“, televízia venovala našim trom najvyšším ústavným činiteľom, už z novým moderátorom tejto veľmi sledovanej relácie – pán Marek Makara.

Tomuto pánovi moderátorovi želám, aby do svojich diskusných relácií si vyberal politických hostí vo vyrovnanej zostave z jednotlivých politických strán zastúpených v NRSR a adekvátne k ich počtu poslancov zastúpených v NRSR a hlavne k percentuálnemu zisku v parlamentných voľbách v marci 2016. Nezávislých poslancov a poslankyne, ktoré síce vo voľbách 2016 boli zvolený do NRSR, ale ako zástupcovia istej politickej strany a počas ich funkčného obdobia odišli z materskej strany a stali sa z nich „nezávislí“ resp. „nezaradení“ poslanci, ktorí vstúpili do mimoparlamentnej strany, a teraz ju reprezentujú v NRSR, ktorá neprešla riadnym volebným procesom v marci 2016, absolútne ignoroval a považoval za mimoparlamentných politikov a pozýval ich do „mimoriadnej“ diskusnej relácie venovanej mimoparlamentným stranám ! Toľko na úvod včerajšej „mimoriadnej“ relácie RTVS O 5 minút 12 .

A teraz k p. Čaputovej, podnájomníčke v Grasalkovičovom paláci. Tak, ako sme u nej navyknutý, plno prázdnych slov a žiadna myšlienka, ktorá by ju pasovala za národne, kresťansky a konzervatívne cítiacu „prezidentku“ SR !

Samozrejme prispeli k tomu aj servilne otázky nového moderátora p. Makaru, len aby sme sa ctenej pani nejako nedotkli. P. Čaputová na úvod uviedla, ako hekticky začala svoje funkčné obdobie (ktoré mimochodom čoskoro môže byť rozhodnutím ÚS SR o právoplatnosti prezidentských volieb 2019, ukončené) a koľko štátov (podľa nej krajín) EU už stihla navštíviť a ešte koľko ju čaká. Len sa jej pán moderátor „zabudol“ opýtať, prečo bola pri svojich návštevách vo Francúzku, Nemecku, Rakúsku, taká servilná a v predklone, prečo tam nekládla ťažké otázky, napr. na žlté vesty, na pozývanie emigrantov a imigrantov v miliónoch do Nemecka, v Rakúsku na to, či je to v poriadku, aby rovnocenný národ EÚ, akým Slováci sú, chodili do rakúska „obhospodarovať“ ich dôchodcov za rakúsku minimálnu mzdu, a prečo im siahli na rodinné prídavky, keď za svoju prácu odvádzajú odvody do rakúskeho sociálneho systému a pod., a keď navštívila ČR, Maďarsko a Poľsko okamžite za starala do ich vnútorných záležitostí a poučovala ich o tom, že v niektorých veciach idú tým nesprávnym smerom ?!

No a čo sa týka vzťahu p. Čaputovej k Ústave SR, tak to je nesmierne žalostný stav. Ani slovkom sa táto pani nedotkla a neocenila tvorcov a zakladateľov našej Ústavy, že to bola predovšetkým práca vtedajšej vládnej koalície a najsilnejšej koaličnej strany HZDS a že proti prijatiu ústavy boli všetky „prodemokratické“ strany na čele s pánom Mikulášom Dzurindom, KDH a všetkých maďarských strán ! To „vážená“ pani nemohla spomenúť !? Ale samozrejme, že preambulu našej Ústavy by zmenila na „My civilizácia európska, založená a pevne stojacia na neoliberalizme dúhovej farby a voľnomyšlienkarstve …“ Nuž p. Čaputová, a Ústava SR je ako oheň a voda. Pretože, keby si p. Čaputová, čo i len trochu ctila a vážila Ústavu SR, tak by sa po tom, ako jeden z neúspešných kandidátov podal ústavnú sťažnosť na priebeh a výsledky volieb, nenechala menovať prezidentkou SR, ale vyčkala by do rozhodnutia ÚS SR, tak ako sa o tom píše v Ústave SR, šiesta hlava, Výkonná moc, Prvý oddiel – Prezident SR, čl. 101, bod (9), ktorý znie : „ O ústavnosti alebo zákonnosti volieb prezidenta rozhoduje Ústavný súd Slovenskej republiky“   !!! A touto otázkou mal pán moderátor RTVS p. Makara začať rozhovor z pani Čaputovou, čo hovorí na toto ustanovenie Ústavy SR v kontexte s podaním sťažnosti na ÚS SR pánom Harabinom, a či by nebolo politický slušné si počkať na vyjadrenie ÚS SR ?! Nuž, ale asi pán Makara bude len Hajko II., len v mladšom vydaní !

 

  1. Makara a predseda parlamentu p. Danko, tu len jedna poznámka na margo nového moderátora. Pán Makara, nemala byť Vaša prvá otázka na p. Danka položená takto ?! – „Pán predseda NRSR, nemyslite si, že stožiar na vyvesenie štátnej vlajky SR nemal byť už súčasťou výstavby novej budovy NR SR a že Vaši predchodcovia na to akosi pozabudli ?! Pretože vlajka SR má mať svoje čestné miesto pred budovou NRSR a na najvyššom možnom mieste a teda Vám všetka česť a verím, že v budúcnosti nebude mať nikto nutkanie túto našu vlajku, symbol našej štátnosti a samostatnosti zvesiť, prípadne vymeniť za inú vlajku dehonestujúcu našu národnú hrdosť ! Viac k rozhovoru nového moderátora s predsedom NR SR a predsedom SNS, nemám, lebo ako za starého moderátora p. Hajka, bol tento rozhovor vedený tendenčne, proti predsedovi NRSR.

 

  1. Makara a predseda vlády SR. Rozhovor bol vedený „Smerom“, nemastným, neslaným. K pánovi Pellegrinimu sa nevyjadrujem, pretože si v strane Smer-SD ctím a vážim úplne iné osobnosti, ako je on a preto túto debatu nebudem komentovať.

 

Záver :

Ešte raz chcem vyjadriť svoje prianie na p. Makaru, aby diskusnú reláciu O 5 minút 12, povzniesol na vyššiu úroveň, a aby zloženie diskutujúcich plne odzrkadľovalo rozloženie síl v parlamente SR a hlavne, aby si ctil výsledky parlamentných volieb z roku 2016.