Vzťah k Slovenskej republike

30. júla 2019, ferro, Nezaradené

Dobrý deň vážení prispievatelia, v mojom druhom príspevku, by som sa rád s Vami podelil o môj názor na vzťah občanov SR k svojmu štátu, ktorý vznikol 01.01.1993.

Vieme, že tu existoval aj prvý slovenský štát v rokoch 1939 až 1945, ku ktorému sa hanbíme priznať lebo to bolo počas druhej svetovej vojny a pravda je taká že vznikol len a na základe zrady spáchanej v Mníchove 30.09.1939, ktorú podpísali vtedy európske veľmoci Spojené kráľovstvo (UK), Francúzsko, Taliansko s fašistickým hitlerovským Nemeckom, čím nás obetovali a mysleli si že sú pred Hitlerom zachránený !. Aj tejto téme sa budem venovať v samostatnom článku.

V dnešnom článku sa chcem venovať dnešnému vzťahu občanov SR k nášmu štátu a to z pohľadu, že nielen mienkotvorné média, ale hlavne naši verejný predstavitelia, rôzni  športoví komentátori, ako aj radoví občania SR, vyjadrujú o našom štáte ako o krajine.

Akosi sa nám nechce vo svojich vyjadreniach používať spojenie Slovenská republika, štát, Slovensko. Veď takto v našej mladej generácií nevypestujeme prirodzený rešpekt k svojej vlasti, keď sa o nej v zahraničí budú vyjadrovať len „ že v našej krajine“. Samozrejme, že na vzťah k svojej vlasti a štátu vplývajú aj iné dôvody (ekonomika štátu, politická kultúra a pod.), ale pomenovanie svojej rodnej zeme republikou, štátom je to prvé, k čomu by sme mali našu mládež a občanov SR viesť.

Republika je z latinského  „res publica“ – vec verejná a teda vyjadrovať sa o svoj štáte ako o republike by malo byť národnou hrdosťou.

Počuli ste Čecha sa vyjadriť o Česku ináč ako o České republice alebo v našem státe !?

Napríklad len taká obyčajná predpoveď počasia v našich televíziách a hlavne vo verejnoprávnej RTVS – keď hlásateľ povie „ na východe našej krajiny …“ alebo „ zajtra bude na území našej krajiny … „, je ponižujúce a vo verejnoprávnej televízii by si na to mali dávať obzvlášť veľký pozor a to pri akomkoľvek vyjadrovaní sa k nášmu štátu ako a pozívať slovné spojenie Slovenská republika.

Možno pre viacerých z Vás je toto najmenej podstatné pre život na Slovensku, ale začnime od toho aby sme sa nebáli a nehanbili oslovovať našu zem  a naše štátne zriadenie  Slovenskou republikou, pretože krajina je to čo vidíme z okna – hory, lesy, lúky a pod.

Na záver počuli ste už niekedy nejakého Američana aby sa o United States of America (USA) vyjadril ako United Country of America (UCA) ! No nie je to smiešne a ponižujúce slovné spojenie !?

Prajem pekný deň a Vašu pozornosť .